Pribináček – od kdy dávat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Ženský neblbňete-takové hysterie kvůli pribiňáku? Kdyby to to dítko jedlo od rána do večera, ale takhle???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Monchichik píše:
@mamoch Půl roku jsem nekojila ani jedno svoje dítě. A ty pribiňáky ve vaničce s tím stříbrným víčkem a lodičkou si pamamtuju a fakt to jedl snad od toho druhého měsíce. A bílý neslazený jogurt bych já nesnědla ani dneska. Tyhle hnusný kyselý věci nejím, ani samotný tvaroh, já to musím mít sladké
Neslazeny bily jogurt je teda bleeeeeeeee, ja to taky nejim a ani dceri to necpu. Ona ma lipanka tak 1-2× do tydne, chutna ji, ja to neresim. Mala ma 20m a s lipankem jsme zacali nekdy na roku tusim.
Cukr se ted strasne hroti, pritom detsky mozek ho nutne potrebuje pro vyvoj. O tom se ale uz nemluvi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@warita já teda hodně dělám domácí pribiňák, je chuťově nesrovnatelně lepší a i cenově je to výhodnější
když si koupím v Německu jogurt, který je bílý a má dole to ovoce, abys to mohla promíchat, tak ten bílý jogurt je daleko lepší než to co prodávají tady, není tak kyselý, je fakt dobrý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@warita píše:
Cukr se ted strasne hroti, pritom detsky mozek ho nutne potrebuje pro vyvoj. O tom se ale uz nemluvi.
To mě zaujalo. Mohla bys prosím poslat odkaz na relevantní zdroj? Děkuji.
- Citovat
- Upravit
@warita píše:
Neslazeny bily jogurt je teda bleeeeeeeee, ja to taky nejim a ani dceri to necpu. Ona ma lipanka tak 1-2× do tydne, chutna ji, ja to neresim. Mala ma 20m a s lipankem jsme zacali nekdy na roku tusim.Cukr se ted strasne hroti, pritom detsky mozek ho nutne potrebuje pro vyvoj. O tom se ale uz nemluvi.
Jakoze ze mozek deti se nebude vyvijet, kdyz nebudou jist sacharozu?? Nebo jak mam tomuto rozumet?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenka_Hal píše:
Jakoze ze mozek deti se nebude vyvijet, kdyz nebudou jist sacharozu?? Nebo jak mam tomuto rozumet?
Mozek deti ma extremne vysokou spotrebu. Proto jsou deti po sladkem jako dive. Nemyslim si, ze nedostatek cuktru detsky mozek poskozuje, to urcite ne, jinak by se predepisoalo detem cukr davat (stejne jako se suplementuje vitamin D), ale taky to asi neni optimalni ten mozek v podstate trapit nedostatkem cukru, kdyz ta spotreba tam je.
Ja vim, ze ty jedes na ketozu, ale ty jses uz dospela. U deti je hodne veci jinak.
Co se tyka odkazu, to bych musela pracne hledat, cetla jsem to v nejake odborne publikaci na to tema.
Na zaver: asi vseho s mirou, ze? Je lepsi, kdyz deti nedostavaji zbytecne tycinky a podobne srajdery. Je samozrejme lepsi, kdyz jedi hodne cerstveho ovoce. Ale nedat pribinacka, protoze to ma v sobe cukr, to mi prijde uz trochu smesne, kdyz zrovna ten sladky tvaroh ma v sobe dost prospesnych zivin. A co se tyka skrobu… opravte me nekdo, pokud se mylim, ale brambory ho maj v sobe mraky a tam to nikomu nevadi? Nebo je ten skrob v pribinacku nejaky zakerny a jiny? A pokud vadi skrob, tak lipanek ho tusim nema.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Monchichik píše:
@warita já teda hodně dělám domácí pribiňák, je chuťově nesrovnatelně lepší a i cenově je to výhodnějšíkdyž si koupím v Německu jogurt, který je bílý a má dole to ovoce, abys to mohla promíchat, tak ten bílý jogurt je daleko lepší než to co prodávají tady, není tak kyselý, je fakt dobrý.
je to mozne. Ja zila vetsinu meho zivota na zapade a rozdil v kvalite potravin je propastny.
Domaci tvaroh je fajnova vec. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jedu, ale me deti jedou LC vetsi (i uplnou) cast svych zivotu. Mozek jede krasne na keto latky - teda jednu, deti maji uzasne flexibilni metabolismus, prechody (spise procentualni zastoupeni glukozy vs betahydroxybutyrate) jim necini potize, to prijde az s vekem po dlouhodobem cpani se sacharidy. Sama za sebe muzu rict, ze potvrzuji, co se pise v publikacich, ze mozek jede efektivneji prave z ketonu. Vzdyt jsou uz dlouhodobe studie na detech co vyrostly i na tvrdsim omezeni ( i ve srovnani se mnou!, ne myma detma) v keto diete a jsou nejen zdrave, ale prosperuji. I zhlediska kognitivnich funkci atd…
Mimochodem…vetsina bilych jogurtu tu fakt neni kysela… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vsak jo, jen ladujte decka od pul roku pribinakama. V 10 letech jsou obezni, maji cukrovku atd. A sorry, detsky mozek opravdu cukr nepotrebuje. Tak jako jiny mozek. Kdyz se bude jist ziva potrava, tak ma dite vse, co potrebuje. A sorry, to bily cukr fakt neni. To jsou zas nazory.
- Citovat
- Upravit
@warita Píšeš „Mozek deti ma extremne vysokou spotrebu. Proto jsou deti po sladkem jako dive.“
Je to opravdu tak, že mozek má vysokou spotřebu, a proto děti šílí po sladkém? Nemůže ta příčina být třeba v tom, že na cukru prý vzniká závislost anebo proto, že jim cukr vyžene nahoru hladinu cukru v krvi a prostě je okamžitě „nakopne“? Anebo by to mohlo souviset také s tím, že mateřské mléko je sladké, je to první chuť, kterou poznají a mají prostě sladkou chuť rády? Škoda, že nemáš ten odkaz na tu odbornou publikaci. Nějakou literaturu na téma výživy načtenou mám (kvůli tomu, že syn měl alergii na bílkovinu kravského mléka, tak jsem začala toto téma více řešit) a opravdu jsem se nikde nedočetla, že by dětský mozek jakkoli strádal, když ho budeme jak píšeš „trápit nedostatkem cukru“.
- Citovat
- Upravit
@Benjaminek120 píše:
Ahoj maminy. Chtěla jsem se zeptat…kamarádka i ja máme stejne staré děti. Za dva týdny jim bude pul roku a ona dává večer třeba místo kaše pribinacek. Jaky na to máte názor?
po roce jsem dělala domácí - určitě najdeš recepty na netu. Jedla to celá rodina ![]()
Jinak jsem dávala Hollandii - bílou bez ovoce. Dítě nejedlo ani sladké kaše, takže by pribiňáček neprošel
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pet p píše:
@warita Píšeš „Mozek deti ma extremne vysokou spotrebu. Proto jsou deti po sladkem jako dive.“
Je to opravdu tak, že mozek má vysokou spotřebu, a proto děti šílí po sladkém? Nemůže ta příčina být třeba v tom, že na cukru prý vzniká závislost anebo proto, že jim cukr vyžene nahoru hladinu cukru v krvi a prostě je okamžitě „nakopne“? Anebo by to mohlo souviset také s tím, že mateřské mléko je sladké, je to první chuť, kterou poznají a mají prostě sladkou chuť rády? Škoda, že nemáš ten odkaz na tu odbornou publikaci. Nějakou literaturu na téma výživy načtenou mám (kvůli tomu, že syn měl alergii na bílkovinu kravského mléka, tak jsem začala toto téma více řešit) a opravdu jsem se nikde nedočetla, že by dětský mozek jakkoli strádal, když ho budeme jak píšeš „trápit nedostatkem cukru“.
tak v te publikaci se psalo, ze snad nekolikratnasobne vyssi spotreba, nez dospeleho. Pry to kulminuje nekde kolem 4-5 roku. Detsky mozek se rapidny vyviji, vznikaji nove synapsy a kdo vi co jeste a dite ten cukr proste potrebuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslim, ze tady je slusne ve zkratce vypsano, na co si davat pozor, co neopomnet:
https://www.health.harvard.edu/…018012313168
Ten zminovany WIC je tady opravdu rozsireny program. Ja sama klukum obcas pridam zinek, jinak jak projizdim ten seznam, tak dostavaji opravdu naprostou vetsinu veci pravidelne. Vcetne vnitrnosti…ty opravdu povazuju za hodne zdrave (ac si ted asi hodne lidi bude tukat na celo:))
A nemaji cereals a grains…sranda ze ty museji byt „fortified“ a „enriched“, aby se na seznam vubec dostali ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@warita píše:
tak v te publikaci se psalo, ze snad nekolikratnasobne vyssi spotreba, nez dospeleho. Pry to kulminuje nekde kolem 4-5 roku. Detsky mozek se rapidny vyviji, vznikaji nove synapsy a kdo vi co jeste a dite ten cukr proste potrebuje.
Ale na tohle je treba tuk, ne cukr…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit