Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Me by zas zajimalo, jak je to v pripadech kdy skola ma tak malo zajemcu, ze pak neotevre tridu. Napr. na mem gyvalem gymplu v pohranici maji kazdy rok problem obsadit IT tridu. Letos meli asi 30 prihlasek, ale skoro vsichni sli pak na vyssi prio, vzali vsechny, ale stejne je to jen asi 5 deti. Tak kdyz tu tridu neotevrou, kam jde tech 5 deti, co uz se nemohou nikam dostat v 1. kole.
@Sára 1 píše: Více
Nekde byva ten vysledek hodne zkreslen skolni casti, kdy se najde par deti s vybornou skolni casti, ktere preskoci ty s lepsim cermatem, resp. dostanou se i se spatnym Cermatem. Dtto obory s talentovou zkouskou. A nebo je to neatraktivni obor. Nebo skola v lokalite, kde je malo deti. V nekterych oblastech se dostavaji i na gymnazia uchazeci pod 20 b. - to je opacny extrem, nez Pha, kde i na kadernici je previs sedminasobny a pisou se Cermaty. Vcera byl clenek v deniku N, byla tam holcina, okolo 30b, 3. prio mela kadernici a smula, nedostala se ani tam. Jsou ale oblasti, kde by s tim mohla jit i na gympl.
tak pokud máš dost bodů, dostaneš se na prioritu jedna. To platí i v prvním kole, kam nejvíc chceš, tam si musíš dát jedničku.
@verusak.berusak píše: Více
No, meli by vypsat to druhe kolo.
Tady se ted taky jeden obor neobsadil, protoze krome asi deseti deti, co tam prijali, meli vsichni ostatni prihlaseni tento obor jako druhou nebo treti prioritu. Takže je vzali jinam, na jejich prioritní školy. Tento obor ted vypsal druhe kolo. A verim, ze si tu tridu druhym kolem naplni.
No, proste, opravdu dat na prvni misto vzdycky tu skolu, na kterou opravdu chces. Protoze ten system se snazi udat dite na jeho prvni prioritu. Pokud si to date na druhou, preskaci ho ti, kteri ji na prvni priorite maji.
@Edna-Bedna píše: Více
Takže:
A má 80 bodů, nedostal se na prioritní školu, druhá škola je škola Y
B má 75 bodů. Jako prioritu má školu Y.
Kdo je přijaty na školu Y? Myslela jsem, že žák A.
@vokishka píše: VíceŠkoly, o kterých jsem mluvila - mají i ústní pohovor a talentové zkoušky. Pochopila jsem to tak, že mají přednost ti, kteří si tu školu dali jako prioritu. To se dá do těch školních zkoušek.
To mi přijde postavené na hlavu. V tom případě i me mladší dítě může jít na maturitní obor. Věřím, že na 12 bodů to napíše snad každy, kdo to nebojkotuje. Ale mají šanci ty děti udělat pak maturitu? Narazila jsem na názor, že maturita je lehčí než přijímačky. ![]()
@aknah31 píše: VíceŘekla bych, že zbytek těch dětí byl přijat jinam. Třeba v Praze si tyto školy dávají mnohdy jako záchranu děti, co se hlásí na školy, kde je potřeba více bodů. Mají třeba 60 přihlášek, 20 vezmou a 40 je přijato jinam, takže musí vypsat druhé kolo, aby obsadili zbylá místa. Anebo nesplní kritéria - mohou mít v podmínkách např. 20 a 20 jako minimum, ale dítě má třeba 18 a 30. Ale nikdy nemá přednost vyšší priorita před body. Pokud má někdo na třetí prioritě více bodů než na první, jde ten ze třetí.
Ano, žák A. Vždy ten s více body bez ohledu na prioritu. Dcera letos byla první nepřijatá na 6letý gympl. Měla prioritu 1 a dle statistiky přijali i několik dětí z dvojky.
@Edna-Bedna píše: Více
No, to prave nevypsali. Vloni ano, i treti, ale prave myslim, ze se na to vykaslali, ptze by to stejne nenaplnili, nebo kdyz uz, tak temi, co nejsou material na IT gympl. Takze si myslim, ze tu tridu neotevrou vubec. To by me zajimalo, to se prece stat muze, ze puvodne prijati timto zpusobem prijdou o misto.
To tedy chudáci ti přijatí… ale zajímavá situace. To mě zajímá, jak se to vyřeší.
Tak ono zas takovych skol s 12b na maturitni obor neni. A pokud je to lokalitou, tak ty deti se tam proste nepripravuji a opravdu treba ten test predtim nevidely. Ale jo, je to samozrejme malo, clovek by to mozna pri vetsim stesti i natipoval.
@MP84 píše: Více
Mne taky. Mozna ale spoji tu nenaplnenou IT tridu s tou vseobecnou, kde maji deti vic, ale prostor to spojit asi bude.