Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sibka píše: Více
No ale v tom případě někteří z těch, co byli přijati, budou nepřijati? To si v pátek myslí, že jsou v pohodě a nakonec se další týden dozví, že nejsou přijati nikam? Nebo na jinou školu - ale tim pádem vyřadí někoho jiného?
A jak jste přišli na to, že máte spatny počet bodů?
@Sára 1 píše: Více
Přesně. Jestli je tohle pravda, tak je to mega průser, týkající se v návaznosti nejméně desítek lidí…a o tomhle se dozvíme ze zpráv.
@truelly Nebo skola proste vezme vsechny ty, co jim to slibila i ty, co je vzit mela, pokud bude mit kapacitu. Loni se to u jedne skoly stalo, ze zprasila vysledkovku a otevrela nakonec 3 tridy misto dvou. Coz bylo fer.
@Hobitka píše: Více
Jenže školy mají často nějakou kapacitu a naplni ji už tím počtem přijatých. A co těch dalších třeba 10? Ve třídě jich nemůže být 40, kapacita školy by taky byla překročena. To mi bylo řečeno, že nelze. Třeba to jde někde, kde jsou střední i učňovské obory s nižším zájmem, ale jinak tomu nerozumím.
@Sára 1 Je dana kapacita skoly na pocet zaku, ne na pocet trid. Tak pokud na skole treba s nove prijatymi bude 550 zaku a kapacita je 570, mohou teoreticky otevrit treti mensi tridu se 20 zaky. Samozrejme kapacitu skoly prekrocit nelze, to jsem psala vyse. Ale vim o pripadu, kde to vyresili tak, ze kvuli chybe vzali vsechny, kterym to slibili, i vsechny, co na to meli realne narok.
Na skole mych starsich deti jsou cca 50 mist pod maximalni kapacitou, protoze obcas nekdo odejde ve vyssim rocniku
. Ale bude to na dobrovuli reditele a moznostech. Jen jsem chtela napsat, ze asi existuje i reseni, se kterym se ten pripad do tisku vubec dostat nemusi.
@Sára 1 píše: Více
oni můžou požádat zřizovatele o navýšení kapacity třídy.
Potvrzuji, co pise vyse Hobitka. Stalo se to vloni na gymnaziu, kam se letos hlasil syn a rikali nam o tom na DOD (ze kvuli tomu otevrou o tridu mene, prave kvuli kapacite, ktera jim klesla v dusledku lonske chyby). Taky to tam spatne secetli, vyradili deti, ktere mely byt prijaty a prijali nektere, ktere nemely byt. Pak to obvolavali, ze se to stalo a kdo ma zajem o to misto a vyslo jim to + 21 deti, takze misto 2 vytvorili 3 mensi tridy. Pocitam, ze nektere z tech nespravne vyrazenych, byly prijaty na jinou prio, tak u tech nevim, jak se to delalo, jestli jim byla zpetne nabidnuta ta vyssi prio.
Ale je to teda pravda, ze to melo dopad i na dalsi skoly, kam ty nepravem neprijate deti propadly na nizsi prio a tim zas treba vyradili jine, ktere by byly jinak prijaty. To nevim, jak a jestli vubec se to jeste resilo.
Jsem zvědavá, jak se to vyřeší. Důvod nepřijetí pro nedostatečnou kapacitu se týká asi 3 lidí. Ale uvidí se až po přepočtu bodů.
U nas velka spokojenost, devatakovi klapl preferovany gympl na prvni priorite. A taky velka úleva, ze je konecne konec. ![]()