Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mimochodem porovnání roků 2025 a 2026 hodnota percentilu k počtu bodům v M a ČJ se má tak, že:
letošní body mají vyšší hodnotu než body v roce 2025, tzn. to co by vám v roce 2025 nestačilo, může letos stačit
Anonym, protože pracuju ve školství, setkávám se s nadšenými rodiči, že jsou děti stopro přijaté, protože mají bodů dost…
@Anonymní píše: Více
pracuješ ve školství, ale nic citlivého v příspěvku nebylo…
No tak my čekáme. S mírným optimismem. Syn to napsal tak, jak jsem doufala, že by mohl, čili moje požadavky splnil 🙂 Na jaký obor to bude stačit, uvidíme. Ale vypadá to hratelně, s tím kolik bylo přihlášek, kolik ho má na 1. místě..
Nicméně znám i děti, které to napsaly hůř než byl předpoklad. Tak tam nějaké zklamání a nejistota je.
@Anonymní píše: Více
Strach fakt nemám. Body budou asi letos vyšší, v přípravě syn tak vysoké body neměl. Ale má percentil 99 z obou předmětů a na školu, kam se hlásí, nebyla žádná školní zkouška, takže přijetí beru jako jistotu.
Tak my jsme v pohodě. Je přijatý na první prioritu. Nakonec brali všechny, co se přihlásili a ještě pár míst zbylo.
Tak mě spadl ze srdce balvan. Syna vzali na jeho prioritní školu.
a to jsme v Praze a výsledky cermat nebyly úplně skvělé. Naštěstí studenti s 80-100 body byli přijati jinam. Ani jsem se v úterý nekoukala na body, všechny tři školy mají složité přepočty pro určení výsledného pořadí.
Tak nám škola špatně přepočítala body z přijímaček dle jejich kritérií, místo 48 zapsali jen 10. Hned ráno jsem šla na studijní oddělení a prý s tím nejde nic dělat, že v Dipsy je to zapsané a oni už mají plno. Prostě nezájem. Ale má to tam podobně více lidí, tak uvidíme, až se ozvou další. Já hned podala odvolání z důvodu administrativní chyby.
@sibka píše: Více
v dipsy, jak se zobrazily body z cermatu, tak ve stejný den se nezobrazily i body ze školních příjimaček? někde jsem totiž četla, že právě mezi od 12.-14.5. se může člověk ohradit proti počtům bodů.
nevím jak to je s těmi body školy, protože my školní přijímačky neměli
pokud jsi tím myslela body za vysvědčení, tak to se opravdu zjistí až toho 15.5.
no jsem zvědavá, jak se s tím škola popere, když udělala chybu, pokud by chyba byla v duchu, že všem stejným způsobem špatně přidělili body za prospěch, pak by to mělo být jedno, protože pořadí zůstane stejné
Oni nepočítají přímo body z přijímaček, ale rozdělují to do intervalů dle dosažených procent a u matiky to udělali špatně. Nebrali procenta, ale body a ještě blbě.
@sibka píše: Více
no a teď otázka, jestli to špatně udělali jen u vás, nebo u všech
Asi u všech, ale už to škola řeší. Omluvili se za chybu a v pondělí to vše přepočítají a dají vědět. ![]()
Nebojíte se vy, jejichž děti mají pěkný výsledek, že to třeba zítra může být velké zklamání, protože jak byly testy letos o dost lehčí, tak stejně lehké byly pro všechny?..proto těch více bodů bude mít hodně připravených dětí a bude rozhodovat i 1 bod třeba..navíc si umím představit, že bude mít více dětí stejný bodový výsledek, proto se i ti se stejným počtem bodů nemusí dostat (pak se myslím v M posuzuje jak kdo co spočítal, narýsoval)…protože míst je málo jako každý rok…každopádně je ale fajn, že připravené děti letos měly po přijímačkách lepší pocity a usmívaly se (min. rok plakaly jak to bylo drsné a nefér a byly na trní měsíc, ve výsledku je čekalo milé překvapení, že se i s méně body dostaly na vysněnou školu
)…snad to letos nebude naopak (jupí, mám dost bodů na přijetí, je to jisté)