Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zuzu224 Znama ma syna na Aleji a pry tam z kvarty je docela velky odliv nekam do „mene drticiho“ prostredi, na bezny 4G. My jsme sidlistni gympl a co mohu zatim posoudit, me deti se tam dost nauci a nemam pocit, ze by se predrely. Jasne, okolo ctvrtletek to byva narocnejsi, ale nic sileneho.
Nevím, kde se tady vzalo, že by mělo jít o nejprestižnější pražské gymply, o tom snad nikdo nepsal. Pokud jde o moji historku, týká se lepšího pražského gymplu, například není sídlištní ![]()
@Hobitka píše: Více
Z kvarty to asi bezne vsude. To rikala znama, ze je i z Litomericky a nerekla bych, ze Lito je nejaky top drtici gympl. Spis jdou ty deti za necim jinym.
@bonpari píše: Více
Tojo, ale nevis jake je to pozadi. Vis, ze tam dite nejak protlacili, nevis jak. Jen pry meli volne misto. Coz mohlo byt klidne nejakym prestupem pres kotehulky v druhem kole.
Spis se mne nezda styl, zazvonim a mate volne misto, tak ja jdu k vam, tady jsem delal cermat na jakekoliv body a nikam me nevzali.
To, ze se nekdo nekam nacpe zadem, to nikdo nerozporuje. ![]()
To k prestiznimu gymplu byla reakce na neco jineho…ze reditelka nekde jinde chce doplnit kapacitu za kazdou cenu a nehledi na vysledky a vezme kazdyho kdo si pozada. Coz jsem konstatovala, ze ttakto si teda prestizni gympl nepredstavuju. ![]()
@Magda26 píše: Více
Ano, přesně tak jsem to myslela
.
A ono je třeba vzít v potaz to, že neexistuje jen Kepler apod. a sídlištní školy či běžný okres, ale je spousta gymnázií mezi tím.
Já jak nejsem z Prahy, tak tyto gymnázia znám jen tady ze skupiny a možná o těch nejznámějších jsem slyšela. Já si z toho nesednu na zadek, že má někdo Kepplera. U nás jsou taky kvalitní a pro nás prestižní gymnázia, děti studují na stejných VŠ, ty nejschopnější v zahraničí…
U jednoho syna se zaměřují na jeden obor, kde pravidelně vyhrávají i celosvětové soutěže, a to není ani ta top škola v kraji.
Příspěvek upraven 22.06.26 v 17:30
@zuzu224 Nepsala jsem, že doplňuje za každou cenu
. Psala jsem, že když je volné místo, tak doplní, pokud někdo zavolá. Vzhledem k tomu, že se jednalo o spolužáky mého syna, tak to fakt není jedna paní povídala. A vím, že škatulata, hejbejte se, probíhala i na jiných školách. Jelikož ty lidi znám a vím, kolik měli bodů a kam se dostali. A tímto už bych to uzavřela.
To, že děti po kvartě odcházejí, o něčem taky vypovídá. U jednoho syna odešlo asi 6 dětí, u druhého odchází jen 1. Plus přestupy na méně drtící gymply jsou taky, ale většinou až na vyšším gymplu.
@bramburkaJ píše: Více
To ze odchazeji deti v Praze je bezne a neni to jen kvuli nespokojenosti se stavajicim gymplem. V Praze ty deti maj proste mnohem vetsi moznosti, neni tu jen jeden dva okresni gymply. Hodne 4G uz ma nejake zamereni, vetsi specializaci na nejaky jazyk, biologii atp. To jim ty 8g nenabidnou. Ja treba ze sveho okoli znam jedno dite, ktere chce po kvarte na jiny gympl, ale se stavajicim jsou spokojeni, ale ma jine studijni touhy.
@bramburkaJ On nas kdysi takhle jedna holka odesla na francouzske gymnazium, chtela delat francouzstinu a na nasem gymplu nebyla, a jeden kluk na grafickou prumyslovku
. Nemelo to moc co delat s nespokojenosti se skolou, spis s zivotnimi plany.
Ja i chapu, ze pro nektere deti takove ty „srotarny“ nejsou, jak pise @zuzu224, tak i treba pro nejake uzce zamerene, coz se v 5.tride jeste ne uplne pozna
.
Boticska 4G se treba docela bere jako pripravna skola pro medicinu a dost gymplaku odchazi z kvarty prave tam.
@zuzu224 @Hobitka Jasně, v tom máte pravdu. Od syna odešli ti, co chtěli specializaci, zdravka, chemická průmyslovka… U druhého syna mají i dobrý kolektiv, dobré učitele, dobře se to sešlo.
A ano, máte větší možnosti, to je fajn.
Moje děti hlavně nechtěly dělat žádné přijímačky
.
@bramburkaJ Ona proste situace v Praze (popripade Brne) je velmi specificka. Slozeni obyvatelstva je o dost jine nez v regionech, kde na hodne mistech se na 8G dostane prakticky kazdy, kdo ma vaznejsi zajem
. Ja jsem puvodne z maleho okresniho mesta, se dvema gymply na okres, a proste to byly „elitni skoly“, gymnazialni ucitele platili spolu s lekari a spol. za elitu mesta. Jedna skola byla o chlup zadanejsi. Jenze v Praze se tvori jeste elita mezi elitou, je tu na to prostor. Takove ty „bezne sidlistni gymply“ v Praze pravdepodobne maji porad lepsi material nez bezne okresni, ale ve vysledku k maturite a na VS prichazeji velmi obdobne pripraveni studenti. Prazske „elitni skoly“ maji obvykle nejakou pridanou hodnotu. Ale take ne vzdy. Vim, ze prave treba na Kepplerovi vladne velice dobra atmosfera, ale jine zadane skoly v Praze zajisti spis to intenzivni uceni a tim, ze jsou zadane, tak proste maji trochu lepsi deti na vstupu.
Ja mam deti na te „bezne sidlistni skole“, krom toho, ze na elitu by nedosahly (jsou chytre, ale maji jista „osobnostni omezeni“
), tak to maji blizko, coz celkem ocenuji.
@Hobitka
Ja treba od dvou znamych vim, ze deti se na Keplerovi necitily dobre. Pry tam to prostredi bylo dost konkurencni a pomalu ani chybejicimu spoluzaci nepujcili sesit. Ale asi taky zavisi jak se sejde trida. Blbe i dobre trida se muze sejit vsude.
A zase tak jak to nekdo interpretuje, tak ve vysledku pravda muze byt jina. Treba rekne jdu pryc, protoze blby kolektiv a ve vysledku jde pryc, protoze proste za ostatnima zaostava a je to tam drtirna kterou nedava. To vi jen ti dotycni. ![]()
@zuzu224 Jojo, pravda se nekdy tezko rika. Dcera ma z Kepplera nekolik kamaradek, jedna z nich je aktualni BFF. A jsou to bedny, tak to taky jsou asi zkreslene informace, ale tem by clovek tu skolu od minuty zavidel, co rikaji. Ale tak moje deti jsou na 8G asi 1000krat spokojenejsi nez na ZS, takze to je pro me zaklad.
@zuzu224 Mam nejake zname treba i na PORGu a taky v jednom pripade se tam ta trida sesla velmi spatne, moje deti mely zatim se zda na 8G stesti na tridni kolektiv.
@bramburkaJ píše: Více
Moje dcera taky chce po kvartě odejít, ale ne za každou cenu. Chtěla by něco více drtícího ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.