Příjmení očekávaného dítěte po matce (otec s tím nesouhlasí)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53518
15.4.21 12:28
@Lingua píše:
@Russet
Narážíš na moji situaci? Já jsem otěhotněla přes tělísko, dítě bylo neplánované ale je velmi milované a vychováváme ji společně, máme se moc rádi, pomáháme si a podporujeme se. Bydlíme vedle sebe.Někdo vychovává dítě společně a zůstává proto s partnerem, což je sice krásné, ale ono to až tak růžové nebude co? Jinak nevidím důvod k tak velké zahořklosti :kytka:

O tvé situaci nemám ani páru. K jaké zahořklosti? Já tady už druhý den statečně vzdoruju ženské lobby Jestlisiměnevezmešdítěbudepomně a že jsem zahořklá?! Já naše dítě jako nesezdaná v pohodě po muži pojmenovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5258
15.4.21 12:30
@Russet píše:
Však ona si to vydupe. Ale je smutné mít jako rukojmí dítě.

Proboha proč zas rukojmí? 8o Nezlob se, ale to už je opravdu demagogie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.4.21 12:32
@Anka1313 píše:
Proboha proč zas rukojmí? 8o Nezlob se, ale to už je opravdu demagogie

Tak jde o dítě především. A ona řeší pitomé příjmení. Nejspíš se jí rozpadá vztah, bude na dvě děti sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5113
15.4.21 12:34
@Anka1313 píše:
Přesně tak, a proč po někom takovém pojmenovávat dítě :nevim:

Tady se vytváří dojem, že matka pojmenovává svoje dítě, ale není to tak. Nemá-li její dítě otce, tak není co řešit, má-li ho, tak se musí dohodnout, jinak rozhodne soud. Ovšem rodiče se musí dohodnout i o daleko důležitějších věcech týkajících se dítěte, např. závažná operace, kdy může jít i o život, takže handrkování se o příjmení (nebo dokonce o jméno) - nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
15.4.21 12:35

Každý chlap chce, aby jeho potomek měl jeho příjmení. Ideálně ještě kluk. Kluk = pokračování rodu. Ženit se nechce proč? Však stačí prostý obřad ve čtyřech na radnici.
Sice jsem měla dvě děti jako svobodná a příjmení měly děti po otci. Už jsme manželé. Kdo svatbu chtěl, byl manžel. Já o ni nestála. Ale kdybych mě měla rozhodovat znovu, dám příjmení po sobě. Z principu.
Vdavechtivým to může sloužit jako donucovací prostředek, aby muž s nimi uzavřel sňatek. Což nebyl můj případ (viz. výše). Nicméně pokud je problém už teď, tak si nejsem jistá, zda by manželství fungovalo. Navíc přeci jen lépe vypadá, když žena má tři děti a ty mají stejné příjmení, než když v kolonce jsou tři děti se třemi různými příjmeními. 8)
Aby dítě mělo příjmení po partnerovi, tak se musí na matriku a společně s prohlášením o otcovství se zapíše, že dítko bude mít příjmení po otci. Což asi víš, když máš už jedno dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
15.4.21 12:39
@Russet píše:
O tvé situaci nemám ani páru. K jaké zahořklosti? Já tady už druhý den statečně vzdoruju ženské lobby Jestlisiměnevezmešdítěbudepomně a že jsem zahořklá?! Já naše dítě jako nesezdaná v pohodě po muži pojmenovala.

Hotová křížová výprava, jen jim dej. ;)

• Citovat
  • Upravit
578
15.4.21 12:42

Trochu mi to tak přijde, reaguješ dost podrážděně. Vydírání do vztahu nepatří, to souhlasím. Ale snad pokud nejsou sezdaní, tak dává smysl, aby měla poslední slovo matka. Až se dítě narodí, budou mít slovo společné. Já řešila tyto věci společně s partnerem, je na něj velký spoleh. Ale věřím, že to nejde u člověka, který neumí upozadit své ego.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
15.4.21 12:44
@Russet píše:

V předchozím příspěvku jsem reagovala na toto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5258
15.4.21 12:46
@Russet píše:
Tak jde o dítě především. A ona řeší pitomé příjmení. Nejspíš se jí rozpadá vztah, bude na dvě děti sama.

Já už Ti vůbec nerozumím, samozřejmě, že jde především o dítě, to je snad jasné. Ale nějak se snad jmenovat musí nebo ne? Tak proč by to neřešila? Nebo Ty jí chceš určovat na co se smí nebo nesmí zeptat? Třeba to, že se jí rozpadá vztah nechce řešit na emiminu nebo už to má vyřešené :nevim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
15.4.21 12:47
@Luboš P píše:
Když si mě vezmeš za manželku, tak bude příjmení našeho dítěte po tobě - v budoucnu to může pokračovat: když na mě přepíšeš barák po tvých rodičích, tak budu s tebou souložit.

Stačí říci ne, nejste nesvepravni. Ale to příjmení bude bez svatby po matce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518

@Luboš P
Ano, je to handrkování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
@Russet píše:
Tak jde o dítě především. A ona řeší pitomé příjmení. Nejspíš se jí rozpadá vztah, bude na dvě děti sama.

Ano a právě proto bude praktičtější, když bude mít dítě její příjmení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5258
15.4.21 12:50
@Luboš P píše:
Tady se vytváří dojem, že matka pojmenovává svoje dítě, ale není to tak. Nemá-li její dítě otce, tak není co řešit, má-li ho, tak se musí dohodnout, jinak rozhodne soud. Ovšem rodiče se musí dohodnout i o daleko důležitějších věcech týkajících se dítěte, např. závažná operace, kdy může jít i o život, takže handrkování se o příjmení (nebo dokonce o jméno) - nevím.

Jak je to právně tady ví každý. Ale - nepůjde s partnerem na matriku, dítě bude mít automaticky zapsané příjmení po ní, co je na tom k nepochopení :nevim: Už to vidím, jak se otec dítěte, který ani nestojí o rodinný život, bude soudně domáhat změny příjmení. Zlatý voči, který to viděly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17307
15.4.21 12:56
@belladonna píše:
Nevím, to už je na každém, co mu vyhovuje. Jednoznačné je, že chlap si v tomto případě může zenu vzít. Je pochopitelné, že nedá příjmení po muži.

Pak je pochopitelné, že se muž k cizímu dítěti nehlásí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5113
15.4.21 12:56
@belladonna píše:
Ale to příjmení bude bez svatby po matce.

Znovu opakuji: i bez svatby, když se rodiče nedohodnou, tak bude dítě nepojmenované a následně rozhodne soud (neřeším, když má dítě jen jednoho rodiče).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze