Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anka1313 píše:
Já už Ti vůbec nerozumím, samozřejmě, že jde především o dítě, to je snad jasné. Ale nějak se snad jmenovat musí nebo ne? Tak proč by to neřešila? Nebo Ty jí chceš určovat na co se smí nebo nesmí zeptat? Třeba to, že se jí rozpadá vztah nechce řešit na emiminu nebo už to má vyřešené :nevim
Nic ií určovat nechci. Od začátku píšu, že se snad domluví. A i kdyby to znamenalo, že ustoupí a dá mu jeho příjmení. Svět se bude točit dál, nespadne.
@větvička1 píše:
Jaky zmatky?Jmenuju se jinak nez moje deti (moje rozhodnuti, jen pro ujasneni) a zadny zmatky jsem jeste nikdy nikde nezaznamenala.
Edit, co to s tou citaci je?
Příspěvek upraven 15.04.21 v 13:52
Já jsem taky jinak jmenovaná zmatky u lékaře nezaznamenala. Buď volali jméno dítěte nebo např. Novákovi. Jelikož nejsem blbá, došlo mi, že volají mě a syna. A k lékaři nechodím jen já, stará se i tatínek.
@Anka1313 píše:
Vyvracíme pouze Tvé tvrzení, že dítě zůstane nepojmenované. Nezůstane, má příjmení matky až do příp. rozhodnutí soudu
Zákon 301/2000 Sb. § 19
(6) Nelze-li dosáhnout dohody rodičů o příjmení dítěte, příjmení se do knihy narození nezapíše a matriční úřad o tom učiní oznámení soudu.
A on je nejaky duvod nedat diteti prijmeni po tatovi? Nestara se? Neplati alimenty? Chystas se s nim rozejit? Je zlej? Nebo jen mu chces dat sezrat, ze si te nechce vzit? Ma fakt osklive prijmeni? Asi jsem prilis tradicni typ, ale musela bych mit zavaznejsi duvod proc davat diteti svoje prijmeni. Jen to, ze ho ma prvni dite (ktere, chapu-li spravne, je od jineho taty), je pro mne malo
Ovsem moje vec to neni ![]()
My jsme se normálně dohodli, že dáme příjmení po mně, protože k doktorce budu chodit asi většinou já a tak nás budou volat mým jménem. Žijeme spolu, asi se i časem vezmeme, až bude normální situace.
@stinga píše:
no ale ty ses rozhodla sama, že děti se budou jmenovat po otci, zakladatelka si to nepřeje, už jedno dítě se stejným příjmením, jako má ona, má a o budoucí dítě se tatínek zřejmě starat nebude a nebude žít ani se zakladatelkou, tak proč by dítě mělo mít jeho příjmení?
Reaguju na uzivatelku, ktera psala obecne o tom, ze je lepsi, kdyz matka a dite maji stejne prijmeni, protoze jsou jinak zmatky.
A zakladatelka psala, ze mozna rozejdou, to, ze se otec nechce starat, jsem nejak prehlidla.
@Russet píše:
Já jsem taky jinak jmenovaná zmatky u lékaře nezaznamenala. Buď volali jméno dítěte nebo např. Novákovi. Jelikož nejsem blbá, došlo mi, že volají mě a syna. A k lékaři nechodím jen já, stará se i tatínek.
Mam pribuznou, co ovdovela, pak se rozvedla a nakonec se vdala potreti. Kazde dite jmenuje po tatovi a ona jinak nez deti
Kupodivu to okoli zvladalo bez problemu a oni taky, jediny, na co si stezovala, ze se blbe vejdou jmena na postovni schranku. ![]()
@ganaze píše:
A on je nejaky duvod nedat diteti prijmeni po tatovi? Nestara se? Neplati alimenty? Chystas se s nim rozejit? Je zlej? Nebo jen mu chces dat sezrat, ze si te nechce vzit? Ma fakt osklive prijmeni? Asi jsem prilis tradicni typ, ale musela bych mit zavaznejsi duvod proc davat diteti svoje prijmeni. Jen to, ze ho ma prvni dite (ktere, chapu-li spravne, je od jineho taty), je pro mne maloOvsem moje vec to neni
Předpokládám, že jsi to nečetla celé. Celá jejich situace spěje k tomu, že se s ní chce rozejít, protože se necítí na to být otec. ![]()
@adam75 píše:
Dokonce znám i pár případů, kdy holka byla vdaná, po rozvodu si nechala své vdané příjmení, pak měla děti s přítelem a ty dostaly příjmení po ní - v důsledku vlastně po jejím bývalém manželovi
Tak o jedne takove zenske vim. I pres protesty noveho partnera dala jejich diteti prijmeni po svem byvalem manzelovi. Pomstila se mu za to, ze nechtel svatbu, ackoliv se o dite staral, penize vydelaval a meli spolecnou domacnost. Dost uboha a malicherna pomsta. Prave proto me zajima co zakladatelku vede k takovemu rozhodnuti?
@Luboš P píše:
Zákon 301/2000 Sb. § 19
(6) Nelze-li dosáhnout dohody rodičů o příjmení dítěte, příjmení se do knihy narození nezapíše a matriční úřad o tom učiní oznámení soudu.
Jenže my mluvíme každý o jiné situaci, já se vyjadřuji ke konkrétnímu případu zakladatelky. To, co popisuješ Ty předpokládá, že se OBA před porodem dostaví na matriku a tam vyjádří nesouhlas. Přece když matka nechce, aby se dítě jmenovalo po otci, nepotáhne ho před porodem na matriku, aby tam demonstrovala, jak se nedohodli. Od začátku se tu vychází ze situace (a to se tu zakladatelce radí jako nejjednodušší postup), že s otcem na matriku nepůjde, tudíž matrika o nějaké nedohodě nebude vědět, otec bude v tu chvíli neznámý a do RL se zapíše příjmení matky (atd.atd. jak už tu bylo popisováno).
@Parninas píše:
Předpokládám, že jsi to nečetla celé. Celá jejich situace spěje k tomu, že se s ní chce rozejít, protože se necítí na to být otec.
Jo taak, tak dekuji za vysvetleni
Opravdu jsem to cele necetla, jen konec. Uz chapu. Tak to bych potom to cele resila na matrice uplne sama a otce neuvadela vubec. Akorat ted pro zmenu nechapu proc se s nim o nejakem prijmeni vubec bavi
![]()
@ganaze píše:
Jo taak, tak dekuji za vysvetleniOpravdu jsem to cele necetla, jen konec. Uz chapu. Tak to bych potom to cele resila na matrice uplne sama a otce neuvadela vubec. Akorat ted pro zmenu nechapu proc se s nim o nejakem prijmeni vubec bavi
![]()
na matrice sama nic řešit nemusí, na matriku nepůjde, porodí a dítě dostane příjmení po ní
@Anka1313 Já si naopak myslím, že pro mnoho maminek (i nastávajících) je podstatné, aby jejich dítě mělo otce i s tím rizikem, že se zatím nedohodou na přímení. Tedy na matriku se dostaví, otcovství určí a příjmení zůstane nevyřešené. Znovu jsem si přečetl původní dotaz zakladatelky a z něj podle mne vyplývá, že se ptá na to, jak se řeší příjmení dítěte, při nedohodě rodičů, tedy otázka, kdo je otec, se neřeší. Několikrát jsem uvedl: má-li dítě jen matku, tak má dítě příjmení po matce (jak jinak?) a vůbec o tom diskutovat mi přijde na hlavu.
@stinga píše:
na matrice sama nic řešit nemusí, na matriku nepůjde, porodí a dítě dostane příjmení po ní
Tim lip pro zakladatelku ![]()