Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
A to jako proč? Nejsou svoji, takže dítě má automaticky příjmení po matce. A hlavně kdo spíš chodí s dítětem k doktorovi? Kdo spíš zařizuje věci do školy? Je lepší mít příjmení po rodiči, co tyhle věci dělá, aby nevznikaly zbytečný zmatky.
@zoidberg píše:
Pak je pochopitelné, že se muž k cizímu dítěti nehlásí.
Aha, tak se budeme hlásit jen k dítěti svého příjmení? Takže se vždy jeden z nesezdaných rodičů dítěte vzdá? Ty jsi taky hodně někde.
@Lingua píše:
Aha, tak se budeme hlásit jen k dítěti svého příjmení? Takže se vždy jeden z nesezdaných rodičů dítěte vzdá? Ty jsi taky hodně někde.
Ne. Matka je vždy jistá. Otec je vždy nejistý. Jméno po otci mu zajistí správný růst. Jméno po matce mu zajistí ostudu a bezprizornost.
@zoidberg píše:
Ne. Matka je vždy jistá. Otec je vždy nejistý. Jméno po otci mu zajistí správný růst. Jméno po matce mu zajistí ostudu a bezprizornost.
Pokud by byl svět plný takto stereotypních lidí jako jsi ty, tak ano. Naštěstí mám jinou zkušenost. Nežijeme ve středověku.
@zoidberg píše:
Hele buď trollíš nebo ses probudil po stoleté hibernaci. Kdo se prosimtě směje dítěti kvůli příjmení po matce?
Nějaké řeči o ostudě a bastardech mi prijdou jak z minulýho století.
@zoidberg píše:
@Parninas píše:
Hele buď trollíš nebo ses probudil po stoleté hibernaci. Kdo se prosimtě směje dítěti kvůli příjmení po matce?Nějaké řeči o ostudě a bastardech mi prijdou jak z minulýho století.
spíš z předminulého
@zoidberg píše:
@Anka1313 píše:
nepůjde s partnerem na matriku, dítě bude mít automaticky zapsané příjmení po ní, co je na tom k nepochopení
Ale případ, že má dítě jen jednoho rodiče se tady přece neřeší, nebylo by co řešit. Když má dítě jen jednoho rodiče, tak je to snad jasné a proč o tom vůbec zakládat diskuzi? Tady by nebylo z čeho vybírat - po matce? po otci? když dítě otce nemá, tak by to bylo přece na hlavu.
@Luboš P píše:
Ale případ, že má dítě jen jednoho rodiče se tady přece neřeší, nebylo by co řešit. Když má dítě jen jednoho rodiče, tak je to snad jasné a proč o tom vůbec zakládat diskuzi? Tady by nebylo z čeho vybírat - po matce? po otci? když dítě otce nemá, tak by to bylo přece na hlavu.
Rodiče jsou snad dva vždycky ne? Zatím jsem neslyšela, že by nějaká žena byla samosprašná. Když není žena vdaná a na matriku se před porodem nedostaví s otcem dítěte, jak má ten matrikář asi tušit, koho zapsat? Nebo myslíš, že za každou těhotnou z matriky osobně běhají? Matrika prostě provede zápis do knihy narození a vydá dítěti rodný list, na kterém není uveden otec a dítě má příjmení matky. Po porodu se pak rodiče můžou dostavit na matriku a souhlasným prohlášením to změnit, matrika pak vydá dítěti nový RL, kde už je vše uvedeno
@Anka1313 píše:Představte si, že ne. Dítě může mít jen jednoho rodiče, anebo dokonce může být i bez rodičů.
Rodiče jsou snad dva vždycky ne?
@Anka1313 píše:
Když není žena vdaná a na matriku se před porodem nedostaví s otcem dítěte, jak má ten matrikář asi tušit, koho zapsat?
Ano, nemůže otce tušit, tak nezapíše nikoho, dítě otce nemá, tedy má jen jednoho rodiče.
Příspěvek upraven 15.04.21 v 13:39
@Anka1313 píše:
Rodiče jsou snad dva vždycky ne? Zatím jsem neslyšela, že by nějaká žena byla samosprašná. Když není žena vdaná a na matriku se před porodem nedostaví s otcem dítěte, jak má ten matrikář asi tušit, koho zapsat? Nebo myslíš, že za každou těhotnou z matriky osobně běhají? Matrika prostě provede zápis do knihy narození a vydá dítěti rodný list, na kterém není uveden otec a dítě má příjmení matky. Po porodu se pak rodiče můžou dostavit na matriku a souhlasným prohlášením to změnit, matrika pak vydá dítěti nový RL, kde už je vše uvedeno
přesně tak to probíhá
@Luboš P píše:
Nikoli, dítě žádné příjmení nemá - je nepojmenované.
to není pravda, probíhá to tak, jak píše @Anka1313
@stinga píše:
to není pravda, probíhá to tak, jak píše @Anka1313
Tady jsem to napsal špatně. Má-li dítě dítě jen jednoho rodiče, tak má samozřejmě jméno po tom jednom rodiči, jiná možnost není. Ale o tom snad diskuze není. Zakladatelka se podle mne neptá, že když bude mít sama dítě ( bez otce), tak jaké bude mít příjmení.
@Luboš P jo, už jsi to opravil
je velký rozdíl, jestli dítě nemá příjmení nebo nemá otce ![]()