Příkrm od 4 měsíců - jak postupovat
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Příkrm od 4 měsíců - jak postupovat
Ahoj, ráda bych se zeptala, jaký je ideální postup se zaváděním příkrmů? V jakém časovém odstupu? Spíš mi jde o zavádění ovoce, nějaké naředěné šťávy, kdy jste je dávaly? Nechtěla bych řešit, zda je či není brzo, myslím, že to je individuální. „Malej“ má na 4 měsících 8kg/65cm a UM mu už prostě nestačí. Začala jsem před cca týdnem s troškou jáhlové kaše večer do UM (cca 2lžičky), aby ho to trošku zasytilo - v noci byl hned klidnější. Cca před 4dny jsem začala dávat i zeleninu - zatím mrkev 3dny, včera pastyňák (bude i dnes), mám nachystanou dýni, cuketu, brambor a seženu i jiné druhy. Chutná mu, snědl by malou skleničku naposezení, ale dávám po částech, pak dokrmím UM. Ale jak postupovat dál? Po cca měsíci dát maso a až pak ovoce? Po jaké době od zavedení masa? A s ovocem teprve ředěné ov. šťávy? Jak pak u vás vypadal jídelníček kolem cca 6M (ty, co kojily do půl roku se prosím nehlaste
)? Po jakém množství příkrmu už není nutné dokrmit UM (stačí zatím malá sklenička 125ml)?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
My začínali o měsíc později ovocem - na skleněném struhadle jablkem. Pak dostal zeleninu rovnou s masem (asi 2 týdny po ovoci) - samotnou jí moc nechtěl. Mrkev jsem skoro vůbec nedávala - ucpávala ho. Tak pozor na to.
Skleničky jsem takhle ze začátku vůbec nedávala. Ale od druhého dne jsem skoro nikdy nedokojovala. Jídlo jsem mu dávala zapít vodou. Šťávičky má jenom občas na přilepšení a to ještě hodně řeďené.
Jinak myslím, že teorie je měsíc zelenina, pak měsíc zelenina s masem a pak až ovoce. Ale mě bylo líto v létě nedávat krásné čerstvé ovoce ze zahrádky. A i malýmu to tak vyhovovalo. Teď má radši zeleninu než ovoce.
Příspěvek upraven 18.06.12 v 08:46
- Citovat
- Upravit
Na ředěné šťávy se vybodni, ovoce stejnou formou jako zeleninu. My začli banánem, ten jsem pomačkala vidličkou a bylo, jablíčko jsem nastrouhala na skleněném struhátku na kašičku nebo hodila s trochou vody do mixéru, stejně tak hrušku… Ale dala bych mu teď trochu voraz, zaváděla jsem někdy od 4,5m (kaše, ovoce, zelenina, maso až někdy po půl roce) a teprve v tom půl roce jsme se dostali stabilně na dva příkrmy denně.
Nevím proč, s prvorozeným jsem to dělala mnohem rychleji, mnohem dřív jsem ho nechala sníst velkou porci, ale mladší má citlivější zažívání, tak asi intuice. Kterou bych se řídila asi nejvíc - ne svojí zvědavostí, nadšením, ale intuicí, která ti sama napoví, jak se o své dítě starat a co mu prospěje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem začala ve 4m taky to mrkví, po třech dnech zácpa.
Takže jsem rovnou začala dávat po troškách i švestku. Přešli jsme na dýni, ta je lepší. Ovoce jsem dávala současně se zeleninou, naše dítě je všežravý, takže rozdíly nedělá. Maso jsem dávala po 14ti dnech od zavedení zeleniny. A zhruba po 10ti dalších jsem druh masa obměnila. Ale opravdu přihlédni k tomu, jak na co reaguje. Já dávám od 6m jahody, borůvky, maliny, od 7m rajčata, papriky a celer. A nikdy s nim nic nehlo. Ovoce taky všechnomožný - broskve, nektarinky, melouny, hroz. víno, hrušky, banány, ananas… S odtupem aspoň 3 dnů můžeš po troškách zkoušet a podle toho uvidíš dál. Každopádně pokud máte třeba pravděpodobnost alergie nebo ekzému, všechno zaváděj opatrně a vyhni se alergenům. A dokrmování poznáš sama.
Já jsem dokrmovala ještě mlíkem asi ty tři týdny, ale postupně jsem ten poměr zelenina/mlíko obracela. A když už by se měl „dokrmit“ jen 30ml, tak jsem přestala. A jen si to zapil čajem. Stačilo to. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem dodržovala ty měsíční intervaly zavádění nových příkrmů, nejdřív oběd, pak odpolední svačina, pak dopolední, pak kaše večer.
Od 4m bych postupovala ještě pomaleji, protože pak mí dítě v 7m mlíko jen ráno a večer a to mi přijde málo ![]()
Maso jsem začala po 14ti dnech zeleniny stylem 1. týden 1× maso, 2. týden 2× maso až měla 5× týdně maso, jednou žloutek a jednou jen zeleninu. (měla jsem tabulku na ledničce, ať mám přehled
)
Ovocné šťávy bych taky zrovna nedávala, na žízeň je lepší voda/slabý čaj a nějak nevím, proč je dávat
teď až je větší, tak má džusy místo „dobrůtky“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak koukám, že ovoce jste dávaly spíš čerstvé..reakce žádná nebyla? Četla jsem, že lepší nejdřív trochu podusit, ev. jsem přemýšlela nad nějakými přesnídávkami ( 100% bez cukru ). Z mrkve jsem měla taky strach, ale kaká bez problémů, možná to je i tou jáhlovou kaší. Takže když dám maso za necelý měsíc a chvilku po 5M ovoce, tak to bude asi v pohodě ( když to bude snášet bez reakce)? Na jednu stranu si říkám, abych ho moc nezatěžovala, na druhou nejsem ani přesvědčená o ideálnosti odkládat první příkrmy na pozdější dobu. Nechci ho tím „narvat“, ale spíš po troškách zvykat. To samé s těma š´távama, chci je dát spíš na poznání chutí, ne ho tím nalívat. Teď pije bez potíží vodu a jsem za to ráda - sama piju hlavně vodu, ale občas i hodně ředěný 100% džus, tak jsem myslela, že bych mu šťávičky taky hodně naředila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli Ti pije vodu, tak bych byla ráda…mě syn vodu nechce, striktně mu ji nabízím v noci a i když vím, že žízeň musí mít, tak dudlík vyplivne, jak kdybych mu dávala utrejch
. Takže přes den má hooodně ředěný šťávy (tak 20ml šťávy, dolít do 125ml vodou), to mu nevadí a pije hezky.
jinak ovoce dávám taky syrový, začala jsem docela brzo po zelenině…tak 3 týdny? Nastrouhat jablíčko (oloupaný), namačkat banán, později strouhnout hrušku (oloupanou) a udělat z toho kašičku, aby to šlo líp do krku, míchám ještě se 100% ovocem z kelímků (mám 1 kelímek na 2 dny), později kolem 9. měsíců jsem do toho začala ještě mačkat sušenku, ať to má výživnější. Časem jsem přidávala různý jiný ovoce a všelijak to kombinovala a kombinuju, vlastně skoro každý den má nějaký jiný mix, akorát banán je skoro všude, protože je to přirozený sladidlo, když chyběl, tak se mi šklebil ![]()
jinak má (a i v tom půlroce měl) 5× týdně maso (1× z toho červené, 4× bílé), 1× týdně žloutek a 1× týdně bezmasé (ale třeba se sýrem, prostě aby tam bílkoviny byly)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jowana pokud ti pije vodu, tak bych ty šťávičky fakt nechala až na dobu krize, kdy třeba pít nebude chtít. Věř mi, že dítě, které pije vodu, je takový malý klenot a není radno si s touto „vlastností“ zahrávat a případně ji zahodit ve prospěch šťáviček
Na ochutnávání můžeš dát fakt kousek ovoce, zbytek dojíš ty, případně to 100% ovoce je dobré, třeba od Hami, ten má 100g porcičky.
Dušení ovoce se mi protiví, pak jdou všechny vitamíny do kopru a zbude ti jen hmota
Dítě na ovoce žádnou reakci nemělo a nevidím důvod k podávání neživé hmoty, stačí, že se vlastně vaří zelenina do měka, to tam těch vitamínů taky moc nezbude…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě dotaz, pokud vaříte, tak kde scháníte zeleninu, ovoce? Z obchodu mám nějak strach, teď budeme mít ze zahrádky, mám v plánu něco na zimu zamrazit, ale co pak až dojdou zásoby? BIO u nás moc není a z obchodu tomu moc nevěřím ( vyhnané, hodně dusičnanů, pestucidů
) Když teď kupuju skleničky, tak se snažim vybírat kvalitní (zatím se mi nejvíc zamlouvá Alnatura a i Babylov mi nepřijde špatná). Dělala jste některá, že byste přes léto vařila a na zimu se vrátila ke skleničkám?
Myslíte, že např. v přesnídávce vitamíny z ovoce ještě nějaké jsou? Přece jen je to uvařené, pak ještě zavařené ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já přes zimu vařila z mražené zeleniny-mrazí se téměř hned po sklizni, sklizeň se děje v sezóně, takže to není tak plné dusičnanů a navíc je to pohodlný, bez loupání a krájení, nakoupit různý jednodruhovky i směsi a jen si s tím hrát a házet to do vody
Dávám tak 2/3 domácí jídlo (protože vařím na dva dny) a 1/3 skleničky
ovoce ve skleničkách ale nekupuju, není 100% (pouze Hamánek Happyfruit 100% ano a maličký skleničky od Hipp, ale jen některý a jsou dost drahý), lepší jsou ty balení po 4 plastových kelímcích á100g, dělají je skoro všechny značky, já mám ráda Sunárky (teda syn je má rád
), protože jsou sladký (i když tam cukr není), ale kupuju i Hami a Hipp, občas to bývá v akcích. Já myslím že vitamíny tam jsou, ono je to pasterovaný, ale vařený to asi není, ne? Navíc teda vit. C je všude stejně přidávaný navíc, slouží i jako přirozený konzervant.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jowana v létě jsem hodně ovoce zavařila jako přesnídávku. Jablka mám naše a vydrží až do jara. Ale z obchodu jsem ovoce i nějakou tu zeleninu dávala (mandarinky, banán, mango, víno). Zeleninu v zimě stejně moc pěknou neseženeš, takže tu jsem kupovala mraženou a z čerstvé jenom řepu a někdy cherry rajčata.
- Citovat
- Upravit
Tak jsem ještě pohledala a našla toto http://www.detsky-lekar-praha.estranky.cz/…-ditete.html pro mě užitečné ady, tak to možná pomůže i některé z vás.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, tak si jdu pro další radu
Jakou zeleninu mohu zkoušet? Malý už měl mrkev, brambor, dýni, cuketu, pastiňák, špenát, brokolici a připravený je fenykl. Co může dalšího? Co kedluben, hrášek, květák (toto samozřejmě v kombinaci např. s bramborem)? Kdy se může dát třeba trošku petrželky nebo bazalky? Koukala jsem, že některé příkrmy bylinky taky mají od 4M. Je možné dát třeba trošku mletého kmínu na brambory? S tou nadýmavější zeleninou by mi to připadalo docela vhodné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jowana určitě, nebála bych se (a nebála jsem se, abych byla konkrétní) ničeho z toho, co jsi uvedla. Napadla mě ještě kukuřice a řepa. Kmín jsem sice nedávala, ale nějak mě to spíš nenapadlo, než že bych myslela, že ho dítě nemá dostat. Jediné, co jsem četla (a bohužel už nevím kde a hlavně proč), že by děti (a myslí se nejen tahle mimina, ale celkem dost dlouho) neměly dostávat bílý pepř (pozor na některé skleničky, myslím v Hipp jsem ho viděla).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jowana píše:Četla jsem, že španát obsahuje hodně šťavelanů a pro děti do jednoho roku je nevhodný, protože jim tím zatěžuje ledviny.
Ahoj, tak si jdu pro další raduJakou zeleninu mohu zkoušet? Malý už měl mrkev, brambor, dýni, cuketu, pastiňák, špenát, brokolici a připravený je fenykl. Co může dalšího? Co kedluben, hrášek, květák (toto samozřejmě v kombinaci např. s bramborem)? Kdy se může dát třeba trošku petrželky nebo bazalky? Koukala jsem, že některé příkrmy bylinky taky mají od 4M. Je možné dát třeba trošku mletého kmínu na brambory? S tou nadýmavější zeleninou by mi to připadalo docela vhodné
- načítám...
- Citovat
- Zmínit