Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, zase řeším ,,zásadní" problém. Zítra má Nikča ukončený 6. měsíc, od 4 měsíce je na UM a příkrmech 1× denně. Střídáme různou zeleninu a ovoce (na jedno jídlo sní plnou skleničku velké výživy - 190 ml + často přídavek, z 90% vařím doma)a teď k problému, všimla jsem si, že u půl ročních dětí dáváte příkrm 2× denně, ale na druhou stranu je potřeba aby mimi snědlo mléka 1/6 své váhy což my nesníme ani omylem a to i kdyby byl úplně bez příkrmu. Váží 6240g (1/6 =1040 ml) papá krásně po třech hodinách v noci později, takže za 24 hod do něj dostanu 740ml a často o něco méně. Na jedno krmení mi vypije 90-120 ml a víc prostě nechce. Takže dávat příkrm 1× nebo 2× denně? Za měsíc přibral 600g. Všem co vydržely číst až do konce a za rady děkuji.
Ahoj, mně to u vás přijde v pohodě ![]()
Od půl roku se množství mléka snižuje na 500 - 600ml (včetně kaší a později i jogurtů). Množství mléka se nahrazuje příkrmy a je jasné, že toho prcek už tolik nevypije. Jste na tom dobře ![]()
já si myslim, že jste na tom krásně!! Hlavní je, že mu příkrm chutná a mlíčka má taky habaděj. Musíš to brát tak, že tim příkrmem nahrazuješ nějakou mléčnou dávku, tak je jasný, že toho mlíčka bude míň a míň. Ale podle toho co jsi psala ti opravdu pije dost. ![]()
Souhlasím s holkama, taky bych to až tak neřešila. Jestli prospívá a nic mu nechybí… kdyby měl hlad, určitě se ozve
A 600g za měsíc je pěkné.
Ahoj, my dáváme příkrm 2× denně a v noci jednou mlíko, potom ráno a na svačinku někdy, buď jí dám nemléčnou krupičku nebo jogurt nebo něco jiného, takže to není pravidlo. Pravidlo je 2× 150ml a netrpí nijak. Ona víc jídla do sebe nedostane.
Holky díky, takže i když vypije za celý den třeba jen 500-600ml mléka v půl roce je to OK? Jinak mezi jídlem pije čajík.
Kel-tec píše:
Holky díky, takže i když vypije za celý den třeba jen 500-600ml mléka v půl roce je to OK? Jinak mezi jídlem pije čajík.
„jen“ 500 - 600 ml mléka je fakt v pohodě, je to normální množství mléka
A čaj mezi jídly je taky v pořádku ![]()
ahoj holky, poradíte?
Synek má 6,5 měsíce, 7,5kg, porodní váha 3,3kg.
Příkrmy má 3-4× denně, přibližně po 120g (masozelenina, přesnídávky, banán, mléčné kaše, začíná jogurty, je to prostě všežravec).
Ale posledních pár dní mi dělá strašlivý švíky u kojení, řve jak tur, úplně rudne a kozu si né a né vzít…nechci do něj ještě lít UM zbytečně víc, než je nutné a tak by mě zajímalo:
jaká je cca denní mléčná dávka, když sní cca 400g příkrmů? Nevím nakolik ho musím nutit pít, nebo v nejhorším kolik dát UM?
díky za jakékoliv reakce.
Ahoj tak to mame taky mala co poznala lžičku už nechtěla mleko ptala jsem se mamin co to muže byt a psali že se asi sama odstavuje u tebe to bude asi to same my kojime hlavně v noci 2krat pak rano a večer a ve dne ji davam cucnout na žizen to si da vždy hlavně po jidle a k tomu čaj
tak v noci problém nebývá, většinou…to si prso vezme. ![]()
Během dne to ještě nějak jde, někdy horší, někdy lepší, ale nejhorší je to mezi 17-19 hod. večer, to má úplně záchvaty…
Jde mi o to, že bych nejradši prostě nenakojila, když vidím, jak je úplně říčnej, přitom jak schovám kozu a vezmu ho na ruku, tak je v naprosté pohodě do minuty, ale právě se bojím, aby neměl málo mléčné dávky…
Nikde se to pořádně nemůžu dočíst, nikde jsem nenašla úměry mezi množstvím mlíka a příkrmů…jestli třeba když mu dám místo podvečerního kojení 100g jogurtu, tak kojit (a tím pádem hysterčit) nemusíme…
@zikado no a myslíš, že to stačí teda? v noci a pak ráno + večer? já jestli nemám právě dát buď UM nebo třeba jogurt… ![]()
chjo…
![]()
Taky jsem z toho byla špatna ale po 6 měsici stači polovični davka mleka to je asi 600ml a to asi to moje mimčo vypije za noc a pak ve dne do ni taky něco dostanu plus 3krat přikrm tak by to snad mohlo stačit ale za 14 dnu jdu do poradny tak se rači poptam jsem strašny poplašnak
A co zkusit odstřikat a dat lžičkou to jsem taky dělala když mala ve dne vubec nechtěla
Když nechce kojit, dávala bych kaše, jogurty…a tak.
Na http://www.kojeni.net/prikrmy.php jsem četla, že kždé kojení nahradíš jídlem, oběd-zelenina, večeře - kaše, svačinka - ovoce…a zbytek kojíš…no a když nekojíš, tak dávej mléčné výrobky. Můžeš dělat i kaše z MM …
a ve věku 1-2 roky by měl být denní příjem mléka cca 500ml…taky jsem četla na www.kojeni.net ![]()