příkrmy z kojenecké vody?

79
11.7.08 07:22

příkrmy z kojenecké vody?

Používáte na přípravu zeleninových příkrmů kojeneckou vodu? A pokud ano, do kolika měšíců jste vařily vše v kojenecké vodě. Ještě by mě zajímalo, jestli vaříte kojeneckou vodu na čaj ve varné konvici /myslím, že se tam musí hromadit škodliviny / nebo v hrnci na plotně. Díky za odovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7678
11.7.08 07:44

Ahoj,
tak první-v kojenecké vodě už příkrmy nepřipravuji,ale je to otázka toho jakou máte vodu mi si nechali udělat odběr vzorků z vlastní studny a výsledky byly super dokonce jsme tam měli za pomlčkou napsáno „odpovídající kojenecké vodě“ . a druhé máme varnou konvici na naše kafíčko a tak a druhou nerezovou bez spirály pro děti čistím ji tak dvakrát týdně a vodu převářim každý den novou.

Ahoj Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
11.7.08 08:21

Ahoj,
já nevařím vůbec nic s kojeneckou vodou, vodu prostě převařím, podotýkám nemáme vodu ze studny, tak snad městská bude dobrá. Myslím si pokud nemáš vodu přímo ze studny, kde se nemůžeš spolehnout na kvalitu, tak je to jedno. Aspoň si děti zvyknou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
11.7.08 08:24

Ahoj, v kojenecke vode jsem nevarila nikdy. Pouzivala jsem balenou. Uz si nepamatuju jak dlouho, ale myslim, ze to bylo tak max. do jednoho roku. Slysela jsem, ze voda z kohoutku ma podle rozboru kolikrat lepsi slozeni nez voda balena :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
926
11.7.08 09:15

Tak kojeneckou jsem Davčovi nedávala nikdy, maximálně občas jakoukoliv jinou balenou a už jsem ji nepřevařovala. Ale tak od 10 měsíců jsem mu i jen na pití čepovala z kohoutku rovnou do lahvičky normální vodu.
Zvláště u půlročního dítěte nemá cenu to přehánět. Vždyť za chvíli začne válet sudy, brát do ruky a ocucávat všechno kolem sebe. Pamatuju, jak jsem jednou s hrůzou dostihla našeho plazícího prcka v chodbě u kočárku, jak okusuje kolečka :D Žádná z nás tu jako miminko nedostávala speciální kojeneckou vodu … a máte pocit, že se to na nás podepsalo? Já osobně zastávám názor, že přílišným přeháněním hygieny (tím myslím dlouhodobé sterilizování, převařování apod.) můžeme dítěti zadělat na větší problémy než tím, že ho necháme válet se v blátě … pochopitelně to nemyslím doslova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
11.7.08 10:14

Já jsem v kojenecké vodě vařila jen asi první měsíc zavedení příkrmů. Máme konvici s filtrem na čištění vody, tak teď vařím z této. Ale když jsem třeba na chalupě, tak vařím normálně z vody z kohoutku. Kojeneckou vodu dávám jen na pití, ale už to taky postupně zruším. Přesně jak psala Evikk, taky jsme nedostávali jako mimina kojeneckou vodu a jsme tady, ne? :-) Přijde mi, že v dnešní době se některé věci zbytečně moc řeší. Ale jestli má někdo doma hodně špatnou vodu, tak je ta kojenecká asi lepší, ale u ní zase nevíme, jak byla skladovaná a tak… ono je to vždycky něco. Nejlepší je zdravý rozum :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11337
11.7.08 12:08

Já začátku (ukončený 6. měsíc) vařila v normální vodě. Vzhledem k tomu, že se tou dobou Ondra i Honzík už plazili a „pojídali“ ze země na co přišli, považovala jsem kojeneckou vodu za zbytečnou.

Nečetla jsem ostatní komentáře, takže už to holky možná psaly, ale nemá smysl převařovat čerstvě otevřenou kojeneckou vodu. Já na pití Ondrovi kupuju 0,5 l dobré vody a po otevření nechávám v původní lahvi den nebo i dva v ledničce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.7.08 12:44

Ano, kojeneckou vodu na vaření příkrmů jsem používala do cca 9. měsíce, pak už normální, máme docela kvalitní vodu z vodovodu. Hodně záleží na tom, co Vám teče z vodovodu - třeba Praha nemá moc dobré zdroje vody.
Převařuji na sporáku v nerezové konvičce. Rychlovarnou konvici ještě nepoužívám, převařuji 5 minut (pokud chcete převařovat v rychlovarné, tak aspoň pootevřete víčko, aby ten var trval aspoň chvilku).
I balená voda by se měla převařit, a to hlavně, pokud již je otevřená - zejm. v plastové lahvi se baktérie velmi rychle množí.
Mnohdy je lepší převařená voda z vodovodu než nějakou dobu otevřená kojenecká balená voda.

• Citovat
  • Upravit
136
11.7.08 12:55
Evikk píše:
Tak kojeneckou jsem Davčovi nedávala nikdy, maximálně občas jakoukoliv jinou balenou a už jsem ji nepřevařovala. Ale tak od 10 měsíců jsem mu i jen na pití čepovala z kohoutku rovnou do lahvičky normální vodu.
Zvláště u půlročního dítěte nemá cenu to přehánět. Vždyť za chvíli začne válet sudy, brát do ruky a ocucávat všechno kolem sebe. Pamatuju, jak jsem jednou s hrůzou dostihla našeho plazícího prcka v chodbě u kočárku, jak okusuje kolečka :D Žádná z nás tu jako miminko nedostávala speciální kojeneckou vodu … a máte pocit, že se to na nás podepsalo? Já osobně zastávám názor, že přílišným přeháněním hygieny (tím myslím dlouhodobé sterilizování, převařování apod.) můžeme dítěti zadělat na větší problémy než tím, že ho necháme válet se v blátě … pochopitelně to nemyslím doslova.

Kojenecká voda se ale dává miminkům ne z důvodů hygienických, ale protože jsou v ní nízké hladiny dusičnanů, které mimi ledviny při vysokých dávkách neumí zpracovat.

Argument, že dřív jsme jedly a pily všechno apod. mě vždycky dokáže zvednout ze židle :roll: … dřív taky nebylo tolik znečištěné ovzduší a půda a hlavně - jsme na prvním místě v Evropě v počtu rakoviny tlustého střeva - takže to samotné o něčem svědčí !!!
Takže nic se nemá přehánět, v tom jsme za jedno, ale přemýšlet nad tím co a kdy papkáme ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
347
11.7.08 20:52

ahoj,

tak prvne musim reagovat na rakovinu tlusteho streva, coz si tedy myslim, ze rozhodne neni z balene nebo nebalene vody, ale ze zpusobu stravovani, tj. bucky, tucna masa vseobecne, uzeniny, malo zeleniny atd… vse co se pise v chytrych casopisech a knihach, vsak to vsichni zname :-)
ja osobne jsem malemu do 2 mesicu prevarovala kojeneckou vodu, od 2 od 4 mesicu neprevarovala Fromin a cca od ukonceneho 5. mesice davam na UM Tomu Naturu. Na vareni prikrmu pouzivam vodu z kohoutku. Voda se prevari a dusicnany prevarenim nezmizi nikdy z niceho, takze tak… :-) No a ted se chystam konecne zjistit kvalitu vody na Vody a kanalizace a.s., ktera nam tece z kohoutku a prestanu kupovat balenou vodu vubec… mozna tak kdyz pojedeme do neznameho prostredi ted v lete na chatu apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
11.7.08 21:03

Já přece nepsala že je to z vody :evil: - přečti si to prosím pořádně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.7.08 21:21

Převařování je z důvodů hygienických, ničí baktérie, dusičnany samozřejmě ne. O tom, od kdy používat normální vodu z vodovodu záleží hlavně na kvalitě této vody :-)
Ta kojenecká voda obsahuje i málo sodíku a minerálů vůbec, to je taky důvod, proč se doporučuje.
Osobně mám trošku problém s kvalitou koj. vod - po Horském prameni mi zůstává na konvičce vodní kámen a Fromin je takový do bíla a chutná hrozně :-).
Nakonec jsem skončila u Toma Natura a občas prostřídám a Aquilou.
Jaké koj. vody používáte?

PS: Do hodnocení, jak moc bylo znečištěné životní prostředí v době mého dětství a je-li to lepší nebo horší než dnes, bych se radši nepouštěla. Ale tehdy žádné kojenecké vody prostě k dostání nebyly!!! Pokud měl někdo studnu plnou dusičnanů, tak se kupovaly minerálky a těma se ředila ta voda s dusičnanama a taky se vozila třeba voda z vodovodu z města na vesnici. Prostě taťka každý den přivezl z práce kanystr vody.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure