Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@stinga píše:
otázka je, jestli tihle rodiče jsou schopni sebereflexe a nějaké změny ve svém chování, já se obávám, že nikoli a že ani nechtějí nic měnit, natož si přiznat, že jejich chování v celé situaci není dobré
Víš, že někdy jo? A plus je, že jsou známí, hodně dlouho budou pod větším drobnohledem. Oběma jim bude záležet na pověsti.
@bertoldina píše:
Já neznám detailne jejich rodinné poměry, třeba by byl nekdo vhodný v rámci rodiny.Jde o to vytrhnout ty dva z toho, že některý z nich zrovna vyhrává. Když nepřestanou válčit, tak se to nikam neposune.
Já vím přesně, co bych s nima udělala, ale bylo by to za hranou profesní etiky.
Do nich, budu fandit ![]()
@Temnástranasíly píše:
Do nich, budu fandit
Zatím mě nikdo neprizval…a asi neprizve
.
@bertoldina píše:
Nechtěla mu ho davat, protože ho neznalo a neznalo ho, protože mu ho nechtěla dávat. Paráda. Jinak pro ni exmanzel, ale pro chlapečka otec.Je mi líto chlapečka, že má rodiče nevyzrale jedince.
Neznalo ho, protože od nich odešel ve 4 měs. dítěte a do péče se dlouho nezapojoval, o dítě se nezajímal, až když hrozilo placení alimentů, najednou děsně začal usilovat o střídavku, to byl najednou zájem otce na 1. místě. A ospod mu šel a nejspíš nadále jde na ruku, protože je přece otec a má na dítě právo. Že se k matce vracelo ani ne roční dítě, které toho mimo MM ještě zas tolik nesní, vystresované, rozhozené, hladové a dehydrované bylo vedlejší. K zblití. Tomuhle „otci“ o zájem dítěte vůbec nešlo, jen o ego a peníze. Takový z toho mám dojem já. Kdo tu píše, že dvouleté dítě nepotřebuje kojit, ať si uvědomí, že tyhle tahanice začaly už v kojeneckém věku, kdy kojené dítě matku jako hlavní pečující osobu potřebuje víc než ostatní členy rodiny. Který samozřejmě mají právo s ním trávit čas, jít na procházku s kočárkem, na půl dne si ho půjčit ok, ale na víkend? Kdo se o to dítě stará, když má pan dirigent koncert? To se tam taky zmiňovalo, jak ho může chtít - a zdá se, že i nakonec dostat - do péče, když je kolikrát pryč na několik dní?
Omlouvám se jestli mi nějaké detaily unikly, ale mám tady pocit, že kdyby na úřadech občas místo slepé úcty k právům otce použili selský rozum, tak by se tohle vůbec dít nemuselo a bylo by o pár zoufalých matek a traumatizovaných dětí míň.
Je zvláštní, kolik diskutujících se tu najednou staví proti matce, která chtela přirozeně kojit a naplňovat potřeby dítěte, kterými se tu kdekdo ohání, jakmile se objeví diskuse typu, můžu nechat kojené miminko (ale i nekojené batole) tatínkovi/babičce a jít pařit na celý večer/odjet na víkend/dovolenou/nastoupit na zákrok do nemocnice? V tu ránu se tu objeví kojoliga a houf matek, co by dítě do 3 let nenechaly ani 1 noc s nikým jiným, protože potřebuje jen je, a kdo to má jinak a chce si odpočinout/něco v klidu vyřídit, ani neměl dítě mít… ideálně může i v té nemocnici mít dítě u sebe, starat se o něj po operaci, na fb se matce, co dítě potřebuje odstavit kvůli léčbě rakoviny prsu co nejdřív radí, že to jde i postupně, že UM je jed, blabla. Ale jak jde o právo otce na styk, najednou to kojení zas tak důležité není?
Aspoň to vyplývá z posledního vývoje diskuse, že ona je ta špatná, protože chtěla kojit a nedávat ani ne ročního kojence na víkend někomu, kdo se o něj dosud sám nestaral, ani se o to nesnažil. Kdyby ho otci dala a šla se nekam bavit, jela na wellness apod.,byla by hned krkavčí matka, sobecká kreatura, které je zatěžko se obětovat - nepřijde vám to zvláštní? Na jednu stranu se z otců dělají nesvéprávný idioti, co nezvládnou dítě uspat, protože z nich neteče mlíko, tudíž matka může jít ven max na 2h, dát si 1 kafe a zas valit domů, co kdyby ji dítě potřebovalo - viz nedávná diskuse o úmyslu zakladat. se po 6 letech co seděla doma trochu odreagovat - a na 2.stranu, když jde o střídavku od roka, tak je otec najednou „stejně tak dobrý rodič jako matka“, i když to dítě za společného soužití ani jednou neprebalil, nenakrmil, nevzal ven do kočárku a ani netuší co vlastně jí, nejí, kdy a jak se koupe a chodí spát, ale to nevadí, vždyť ho může dát na starost své matce nebo klidně opilé sousedce, kámošovi z hospody, prostě komukoliv, protože ve svých dnech může péči zajistit i jinak, když musí do práce. Práva otce často vítězí nad právy dítěte, bohužel. Smutný.
@Jahudka82 píše:
Neznalo ho, protože od nich odešel ve 4 měs. dítěte a do péče se dlouho nezapojoval, o dítě se nezajímal, až když hrozilo placení alimentů, najednou děsně začal usilovat o střídavku, to byl najednou zájem otce na 1. místě. A ospod mu šel a nejspíš nadále jde na ruku, protože je přece otec a má na dítě právo. Že se k matce vracelo ani ne roční dítě, které toho mimo MM ještě zas tolik nesní, vystresované, rozhozené, hladové a dehydrované bylo vedlejší. K zblití. Tomuhle „otci“ o zájem dítěte vůbec nešlo, jen o ego a peníze. Takový z toho mám dojem já. Kdo tu píše, že dvouleté dítě nepotřebuje kojit, ať si uvědomí, že tyhle tahanice začaly už v kojeneckém věku, kdy kojené dítě matku jako hlavní pečující osobu potřebuje víc než ostatní členy rodiny. Který samozřejmě mají právo s ním trávit čas, jít na procházku s kočárkem, na půl dne si ho půjčit ok, ale na víkend? Kdo se o to dítě stará, když má pan dirigent koncert? To se tam taky zmiňovalo, jak ho může chtít - a zdá se, že i nakonec dostat - do péče, když je kolikrát pryč na několik dní?Omlouvám se jestli mi nějaké detaily unikly, ale mám tady pocit, že kdyby na úřadech občas místo slepé úcty k právům otce použili selský rozum, tak by se tohle vůbec dít nemuselo a bylo by o pár zoufalých matek a traumatizovaných dětí míň.Je zvláštní, kolik diskutujících se tu najednou staví proti matce, která chtela přirozeně kojit a naplňovat potřeby dítěte, kterými se tu kdekdo ohání, jakmile se objeví diskuse typu, můžu nechat kojené miminko (ale i nekojené batole) tatínkovi/babičce a jít pařit na celý večer/odjet na víkend/dovolenou/nastoupit na zákrok do nemocnice? V tu ránu se tu objeví kojoliga a houf matek, co by dítě do 3 let nenechaly ani 1 noc s nikým jiným, protože potřebuje jen je, a kdo to má jinak a chce si odpočinout/něco v klidu vyřídit, ani neměl dítě mít… ideálně může i v té nemocnici mít dítě u sebe, starat se o něj po operaci, na fb se matce, co dítě potřebuje odstavit kvůli léčbě rakoviny prsu co nejdřív radí, že to jde i postupně, že UM je jed, blabla. Ale jak jde o právo otce na styk, najednou to kojení zas tak důležité není?
Aspoň to vyplývá z posledního vývoje diskuse, že ona je ta špatná, protože chtěla kojit a nedávat ani ne ročního kojence na víkend někomu, kdo se o něj dosud sám nestaral, ani se o to nesnažil. Kdyby ho otci dala a šla se nekam bavit, jela na wellness apod.,byla by hned krkavčí matka, sobecká kreatura, které je zatěžko se obětovat - nepřijde vám to zvláštní? Na jednu stranu se z otců dělají nesvéprávný idioti, co nezvládnou dítě uspat, protože z nich neteče mlíko, tudíž matka může jít ven max na 2h, dát si 1 kafe a zas valit domů, co kdyby ji dítě potřebovalo - viz nedávná diskuse o úmyslu zakladat. se po 6 letech co seděla doma trochu odreagovat - a na 2.stranu, když jde o střídavku od roka, tak je otec najednou „stejně tak dobrý rodič jako matka“, i když to dítě za společného soužití ani jednou neprebalil, nenakrmil, nevzal ven do kočárku a ani netuší co vlastně jí, nejí, kdy a jak se koupe a chodí spát, ale to nevadí, vždyť ho může dát na starost své matce nebo klidně opilé sousedce, kámošovi z hospody, prostě komukoliv, protože ve svých dnech může péči zajistit i jinak, když musí do práce. Práva otce často vítězí nad právy dítěte, bohužel. Smutný.
Ale blbost.Jsi zaujata a opakujes stokrat vyvracene nepodlozene domnenky, pseudoargumenty a mozna sve vlastni projekce.
@ondrej190 píše:
Hruza.
Jestli pises v 99%, a asi v tom oboru delas?, tak je to horsi, nez sem si myslel.
A pak se v tech 99/1 % ztrati to opravdove zneuzivani.
Za coz jsou spoluzodpovedne i vsechny ty falesne obvinovatelky.
Myslím, že tady jsi špatně pochopil pointu. Ta nebyla v tom, že by 99% případů obvinění že zneužívání bylo vymyšlených, ale důvod, když si to někdo vymyslí, je podle Kellyah z 99% spor o opatrovnictví. Naopak zneužívání se děje daleko častěji, než se dostane na veřejnost. To, co se dostane ven, je bohužel jen špička ledovce. Viz časté anonymní příspěvky žen, které popisují, čím si prošly v dětství.
@Jahudka82 Detailu Ti uniklo hodně. Selský rozum na úřadech ani soudech se (nekdy bohužel) fakt použít nedá, výsledkem by byla dost nežádoucí anarchie.
Hezký to tu popisovala Bohunka, za rozvod rodičů platí oni dva, ale i dítě. Nedá se to srovnávat s rodinou, která se nerozpadla.
Jeho zájem popírá matka, stejně tak nepopira, že dítě před ním skrývala. Kdo se v těch procesech orientuje, tak vidí, že v její prezentaci příběhu některé skutečnosti chybí a to, kam to dospělo, je výsledkem dlouhodobe ignorace všech varovných signalu. Více je v diskuzi.
Jednou to je jeho otec. Ona už není jeho životní partnerka, ale dítě je jejich vzájemné celoživotní pouto, ať se jí to líbí nebo ne. Vytahovat podpasovky typu vymyslene sex. obtezovani dítěte je prasarna.
Matka se na traumatizaci podílí také značnou mírou. A ač je to pro ni nepříjemné, není a nemůže to být ona, kdo má právo zakázat kontakt s otcem. Prostě ho nemá. Stejně tak ho nemá on.
Obecně mě se.rou rodiče, co mají plná ústa zájmu dítěte, ale myslí tím to, jak by se to líbilo a vyhovovalo jim. Jen u velmi malého procenta matek a otců je na miste minimalizovat nebo zamezit kontakt. Drtivá většina výchovu nějak zvládá a stačí jen vule se domluvit a tolerovat. Zájmem dítěte opravdu není, aby ho jeden z nich vyhrál.
Jo a kojila jsem do 2.5 let a jsem odpůrce automatické stridavky.
@Jahudka82, musím souhlasit s Ondřejem – papouškuješ ohrané (a nesmyslné) pseudoargumenty.
Stejně jako otec, také matka je profesionální hudebnice – kdo se o dítě stará, když má koncert ona? Připadá ti to nějak podstatné? Asi těžko, že? To je věc každého z rodičů, jak si v době výkonu svého povolání péči o dítě zařídí – jestli s pomocí chůvy, kamarádky nebo prarodičů.
Jestli jsi vývoj diskuse pochopila tak, že špatná je pouze matka, tak to chápeš špatně. Špatní jsou v tomto případě oba (a to tak strašně moc, že čistě za sebe bych jim to dítě nejradši sebrala úplně), nemají si vůbec co vyčítat.
@Jahudka82 píše:
Neznalo ho, protože od nich odešel ve 4 měs. dítěte a do péče se dlouho nezapojoval, o dítě se nezajímal, až když hrozilo placení alimentů, najednou děsně začal usilovat o střídavku, to byl najednou zájem otce na 1. místě. A ospod mu šel a nejspíš nadále jde na ruku, protože je přece otec a má na dítě právo. Že se k matce vracelo ani ne roční dítě, které toho mimo MM ještě zas tolik nesní, vystresované, rozhozené, hladové a dehydrované bylo vedlejší. K zblití. Tomuhle „otci“ o zájem dítěte vůbec nešlo, jen o ego a peníze. Takový z toho mám dojem já. Kdo tu píše, že dvouleté dítě nepotřebuje kojit, ať si uvědomí, že tyhle tahanice začaly už v kojeneckém věku, kdy kojené dítě matku jako hlavní pečující osobu potřebuje víc než ostatní členy rodiny. Který samozřejmě mají právo s ním trávit čas, jít na procházku s kočárkem, na půl dne si ho půjčit ok, ale na víkend? Kdo se o to dítě stará, když má pan dirigent koncert? To se tam taky zmiňovalo, jak ho může chtít - a zdá se, že i nakonec dostat - do péče, když je kolikrát pryč na několik dní?Omlouvám se jestli mi nějaké detaily unikly, ale mám tady pocit, že kdyby na úřadech občas místo slepé úcty k právům otce použili selský rozum, tak by se tohle vůbec dít nemuselo a bylo by o pár zoufalých matek a traumatizovaných dětí míň.Je zvláštní, kolik diskutujících se tu najednou staví proti matce, která chtela přirozeně kojit a naplňovat potřeby dítěte, kterými se tu kdekdo ohání, jakmile se objeví diskuse typu, můžu nechat kojené miminko (ale i nekojené batole) tatínkovi/babičce a jít pařit na celý večer/odjet na víkend/dovolenou/nastoupit na zákrok do nemocnice? V tu ránu se tu objeví kojoliga a houf matek, co by dítě do 3 let nenechaly ani 1 noc s nikým jiným, protože potřebuje jen je, a kdo to má jinak a chce si odpočinout/něco v klidu vyřídit, ani neměl dítě mít… ideálně může i v té nemocnici mít dítě u sebe, starat se o něj po operaci, na fb se matce, co dítě potřebuje odstavit kvůli léčbě rakoviny prsu co nejdřív radí, že to jde i postupně, že UM je jed, blabla. Ale jak jde o právo otce na styk, najednou to kojení zas tak důležité není?
My jsme tu taky! Jen nejsme tak slyset
Rozumna debata se smrskla na hadky o kojeni
Hemzilo se to tu vyrazy jako „lesana, nenormalni, kojofasiste“. Bohuzel tohle tema je strasne citlive, myslim si, ze hodne zen nemohlo kojit tak, jak chtelo. Nebo nechtelo, ale muzou si to vycitat/vycitaji jim to jini lide. A holt to zesmesnuji. Ja myslim, ze kdyz v tomhle ma clovek jasno a je s tim vyrovnany, nema potrebu zesmesnovat druhy, kteri to maji jinak. Nedovedu si predstavit, ze ja bych se o zenach, ktere tak dlouho nekojily, vyjadrovala tak, jako ony. Ale jak jde o trefovani se do nasi mensiny, to tu ma zelenou. Mne osobne je to dost lito.
Mozna ted uz se chovaji jak blazni oba. Ale zacal to otec. Kdyby mu slo opravdu o zajmy ditete, tak pristoupi na postupne zvykani, od zacatku nasloucha hlavne potrebam ditete a ne ze si dupe „budu mit dite hned a dlouho“. Udusi v sobe „mam dite s kravou“ a misto toho si rekne „mam skvele dite, udelam vsechno proto, abych s nim do budoucna mohl mit skvely vztah“. Uz jsem to psala, mam v okoli jednoho podobneho. Nikdy mu nikdo nechtel branit ve styku, ale nabadal ho k rozumne mire - neber si dite hned na vikend, nikdy nespalo jeste ani u babicky, ty jsi s nim od narozeni nebyl. Ale je to prece moje dite a musi me mit rado a bude se mnou na vikend a hotovo. V batolecim veku byl pro nej den malo, matka je " krava, co brani ve styku", TO, udani k soudu. Pritom matka navrhovala den kazdy vikend, aby styk byl casty a pravidelny. Na dite rval (vlastne stale rve) budes me ctit a milovat a hotovo. Kdyby si byval vzal dite na 10 hodin a hezky si to s nim uzil, mohlo to byt uplne jinak. Vyvinulo se opravdu v tragicky pripad, ve kterem je zainteresova skupina psychologu a psychiatru, terapeutu a mediatoru… Tohle podle me opravdu neni v poradku. ![]()
@Jahudka82 píše:
vyvrátím hned jen první větu, dál už to raději nečtu.
Jak mohl odejít a nezajímat se, když už okolo 12měsíce dítka padl první rozsudek, kdy soud se zcela jistě táhl několik měsíců? Podat obratem návrh na soud, aby mohl dítko vidět, je podle tebe „nezájem“? dál to nemá cenu komentovat. O tom jak na něho podávala falešné trestní oznámení, o tom nic? že ho obvinila účelově ze sexuálního zneužívání vlastního dítěte je podle ok? to určitě bylo v zájmu dítěte, že? ![]()
Achjo, další rozbité dítě… Existuje krásný citatát " miluješ-li svoje dítě, měj rád/a i jeho otce/matku". Tady si rodiče akorát jedou svoje zájmy a na dítě nemyslí. Prioritou by měl být hezký vztah mezi rodiči, aby dítě bylo v pohodě. Když vidím, jak moc jsou mé děti citlivé a jak reagují na jakoukoliv moji nepohodu, tak si neumím představit, jakým způsobem bude tohle všechno ten chlapeček jednou ventilovat. Musí chudák zažívat hrozný stres a dřív nebo později se to na něm pravděpodobně bohužel odrazí. Oba rodiče by měli především řešit, aby vše probíhalo v klidu a v pohodě. Tohle není láska vůči dítěti, oni si jenom kompenzují nějaké svoje vlastní mindráky a odnáší to dítě. A kojení bohužel v tomto případě psychickou pohodu dítěti nedá, pravděpodobně i vycítí, že je to důvodem sporu.
Mně tenhle případ zasvítil varovným signálem v okamžiku, kdy se na sociálních sítích začaly objevovat výzvy s tím, aby se lidé pomalu s pochodněmi a loučemi hromadně vydali lynčovat otce a jeho rodinu (nadsázka, ironie).
Obávám se, že matka dosáhla přesného opaku toho, o co zveřejněním svého příběhu zřejmě usilovala. Zoufalé ženy dělají zoufalé věci a v tomto případě mi přijde, že mlčeti zlato. Matka určitě potřebuje akutní pomoc, byť asi trochu jinou, než ke které vyzývá. Každý neseme odpovědnost za svoje činy a životní rozhodnutí. Je jich pár takových, které je dobré předem promyslet, například rozhodnutí, kdo bude otcem společného dítěte, protože jeho role v životě dítěte početím většinou nekončí. Obecně mi přijde, že když kterákoliv žena nadává a nasazuje na otce svého/svých dětí, vyjadřuje se tak vlastně jen o sobě, protože přesně takového muže si ze všech možností zcela svobodně vybrala (a ano, lidé se mění, ale když to vezmeme do důsledků, kdyby nebylo toho nehorázného syčáka, lumpa, prevíta a nejhoršího chlapa pod sluncem, neměla by pak dotyčná žena tak skvělé, úžasné, báječné a milované dítě/děti).
Tématu kojení batolat udělala paní Barbora trochu medvědí službu. Dítě není a nikdy by nemělo být rukojmím svých rodičů, a to ani v souvislosti s kojením.
Příspěvky, ve kterých lidé označovali např. prezidenta Pavla nebo Nikol Štíbrovou, aby „zasáhli“ a „pomohli“ jsem moc nepochopila. Co by v systému nezávislého a nestranného soudnictví podle nich měli udělat? ![]()
@Sissela Taky jsem nepochopili proč byla tolikrát označována Nikol Stribrova, asi tak kůže udělat. Maximálně pribeh ještě víc zmedializovat. Což neudělá, protože pravda není úplně zřejmá, navíc sama Nikol má jedno dite ve střídavé péči a svoje děti nekojila, takže potřeba kojit 2lete dite ji neříká nic.
@Keyllah otázka je, jestli ten návrh na styk tak, jak požadoval, podal opravdu proto, že o to dítě tak strašně stál, nebo aby se jí pomstil? Nebyl by první, co tímhle jen kope kolem sebe, když si žena dovolí uvažovat o rozchodu. Tady dokonce odešel sám, nejspíš za jinou, ale proč se snažit domluvit, když si můžu dupnout, aby bylo po mým a „mám na to jako otec právo“? To je to co mi na těchhle typech vadí, že dokud žijou společně, nepodílí se na péči, nepomáhají, nevstanou v noci, protože oni se vyspat musí, ale najednou si hrajou na otce roku, co zvládne celý víkend s dítětem, které na něj není vůbec zvyklé, ani on není zvyklý se starat 24/7, takže pak možná dítě v noci brečí a on to neslyší, protože ho to prostě nevzbudí, nejspíš ho dá prostě do postýlky do jiného pokoje a přijde až ráno, zkontrolovat ho jestli není mokrý třeba ho nenapadne, když to nikdy předtím nemusel dělat, ale hlavně že vyhrál a té koze to natřel, o nic jiného kolikrát nejde. Já celou diskuzi nečetla, pár článků na toto téma ano, celkově z toho vyplývá dost necitlivý přístup orgánů, policajtů co jí rvali dítě z ruky, otce který ji nepustil dítě nakojit, oni nalitý prsa k prasknutí taky nejsou nic moc, akorát o to dostat zánět, takže jí to neumožnění kojení mohlo způsobit i zdravotní komplikace. Dřív se na kojení u posuzovani střídavky aspoň bral ohled, dítě do 1 roku otci na víkend nedali, dostal pár hodin několikrát týdně, postupně se to prodlužovalo. Jo je možný že matka kolem sebe kope taky, vím že jsou takové, co by zas nejradši dítě otci nedaly vůbec, i když on s ním má vztah, stojí o něj a postarat se umí, ale i když mají nějak nařízený styk, dítě mu nedá a furt se na něco vymlouvá, že je nemocné atd. Tak jak to, že i to kolikrát projde a otec to dítě nevidí jak je rok dlouhej, přestože dítěti u něj žádná újma nehrozí, zatímco matka ho proti němu očkuje? Tyhle porozchodové ego-války vždycky nejvíc odnášejí ty děti, o tom žádná.
Já jen chtěla říct, že když jde o styk a trávení času dítěte s otcem po rozchodu/rozvodu, tak se tu všichni ve všech diskuzích, nejen téhle, zastávají spíš otce a jeho práv, příp. se zmíní právo dítěte na oba rodiče, prostě musíte mu ho nechat na celý den, víkend, má na to právo, i papír, tečka. I když víte, že ho půl dne nechá v mokré pleně, k jídlu mu klidně dá něco co dítě kvůli nějakému zdrav. omezení nesmí, ale ty následky už nemusí řešit on, nýbrž matka po návratu a sotva ho dá dohromady, jede dítě k otci zas a ten ho zas něčím nacpe… znám z okolí, bohužel, tatínky který mají svoji pravdu, že má dítě zdravotní problém si nepřipouští a z matky která to řeší dělají hysterku…porad je to v zájmu dítěte? Ale když jde o to, že matka chce jít někam 1 večer sama bez dítěte/dětí s jehož/jejichž otcem žije ve fungujícím vztahu a ví, že se postará dobře, je hned ta nejhorší a zábava je jí přednější než děti, trochu paradox. Odevzdat dítě někomu, kdo ho má jen jako to už zmíněné rukojmí a nástroj psych. deptání je ok, ale dát ho na hlídání milující babičce, je tu někdy považováno přímo za zločin a dozvíte se co jste to za matku, že ho takhle odkládáte. Nebo nedejboze chcete jít na pár hodin do práce dřív než ve 3-4 letech, opět špatně, dítě vás potřebuje, práce počká. Chápeš co jsem tím chtěla říct? Že tady je na tohle dvojí metr.