Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mno, tak sice souhlasím s tím, že univerzální návod nikde nenajdeš, ale to asi ani nečekáš… Já nečetla nic a bývalo by bylo fajn, kdybych si nastudovala něco o kojení. Po porodu už nebyl čas, malý jen řval, nespal a nedokázal se přisát a nezachránila to už ani laktační poradkyně. Mrzelo mě to hodně dlouho, vlastně mrzí do teď. Možná, že kdybych předem měla načteno, jaké potíže mohou přijít, dopadlo by to jinak.
Z knih o vývoji dítěte a výchově je čtivý a stručný Matějček, má toho spoustu, ale je to spíše takové obecné. Celkem doporučuju. Pak jsem četla Prekopovou Malý tyran a Neklidné dítě, to bych taky doporučila. Doma mám i Respektovat a být respektován (což je jakási česká verze Naomi Aldort, kterou tu už někdo doporučoval), ale nejsem schopná to dočíst a co jsem nahlédla…jako koncept je to pěkný, ale neznám nikoho, kdo by to 100% v praxi aplikoval a fungovalo mu to.
Jo a ještě by se možná hodilo přečíst něco o dětském spánku. Já třeba byla dost překvapená, že dost mimin není vybaveno schopností samo v klidu usnout a spát. ![]()
A ještě o péči a manipulaci s mimčem je nejlepší asi Kiedroňová. Sice mi ta ženská tak nějak leze na nervy stylem, jakým to podává, ale je to takové komplexní a využitelné. Viděla jsem teda jen DVD, knihu jsem nečetla.
Jinak spoustu těch knih jde najít a stáhnout z netu.
Co se týká péče o dítě, tak v porodnici ti hodně pomůžou, tak se hodně ptej, dost se tam naučíš. A co se nenaučíš v porodnici, spoustu otázek ti zodpoví dětský lékař, ke kterému budete ze začátku hodně chodit. Doporučuji vždy si sepsat otázky na papír
. A pokud ti i to bude málo, zkus třeba www.praxismedia.cz.
A co se týká výchovy, asi můžu doporučit Respektovat a být respektován. Bohužel ale myslím že je to málo. Pokud jsi ochotná dát do toho i nějaké peníze, asi bych si zaplatila kurs nevýchovy - snadno si najdeš na netu jejich stránky.
Mockrát všem děkuju za odpovědi a tipy. Na knížky se podívám.
Samozřejmě, kdyby někoho něco dalšího napadlo, budu ráda.
Ať mám nějaký přehled.
![]()