Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@zrcadlo mám doma to samé, jen už má odklad, takže jede druhé kolo přípravy. Relativně většinu věcí zvládá, ale grafomotorika je horší než u tříleťáka. Edukačky doufám, že ve škole otevřou, čekám na termíny. Ale jakákoliv snaha ho opravovat vede ke vzteklému ne a ne a ne, já to budu dělat po svém nebo vůbec. Jsem fakt už nešťastná. Doma zkouším co se dá, ale s nepříliš velkým úspěchem já i manžel. V mš loni udělal za celý rok 15 úkolových listů z toho grafomotorika byly 2
úkoly a totálně strašné.
@zrcadlo u nás jsou ve smíšené třídě. My máme babičku učitelku. Ta ho úchop naučila už několikrát. Doma stačí napomenout, u ní ho používá automaticky.
Když jsem prosila učitelku, že to umí a stačí mu to jen připomenout, tak ho tím prý ona trápit nebude.
@HankaHK píše:
@zrcadlo mám doma to samé, jen už má odklad, takže jede druhé kolo přípravy. Relativně většinu věcí zvládá, ale grafomotorika je horší než u tříleťáka. Edukačky doufám, že ve škole otevřou, čekám na termíny. Ale jakákoliv snaha ho opravovat vede ke vzteklému ne a ne a ne, já to budu dělat po svém nebo vůbec. Jsem fakt už nešťastná. Doma zkouším co se dá, ale s nepříliš velkým úspěchem já i manžel. V mš loni udělal za celý rok 15 úkolových listů z toho grafomotorika byly 2úkoly a totálně strašné.
Kupte si na doma publikace od Bednářové. Na návštěvě u malíře je zaměřeno čistě na grafomotoriku. Já jedu s dcerou všechny její publikace, ať už to je grafomotorika, počítání se sobem Bobem, orientaci v prostoru a čase i rozvoj zrakového vnímání. Dcera je přesný opak, učení miluje, ale pouze v domácím prostředí.
@Caboverde u nás to je naopak. Sociálně a emočně by školu dal už teď. Aktuálně dělá obrovské pokroky. Pět mu bylo na konci srpna.
Proti odkladu nebojuju. Jen se ptám na zkušenosti.
@HankaHK Syn je právě šikovný, výsledek vždycky vypadá moc hezky (obrázky, různé obkreslování, i hezky píše tiskací písmena), ale tu tužku/pastelku drží nepopsatelným způsobem (nejblíž k hrotu má malíček a ostatní prsty skládá v divné křeči až nahoru pomalu ke konci pastelky - vypadá to asi jako když houslista drží housle v hodně náročné skladbě).
@Anonymní píše:
@zrcadlo u nás jsou ve smíšené třídě. My máme babičku učitelku. Ta ho úchop naučila už několikrát. Doma stačí napomenout, u ní ho používá automaticky.
Když jsem prosila učitelku, že to umí a stačí mu to jen připomenout, tak ho tím prý ona trápit nebude.
Tak to máš dobrý, jestli to někde dělá dobře, tak bude stačit, když učitelka řekne, a on poslechne. Ten můj to právě dobře neumí, resp. umí chytit správně pastelku, ale pak mu nejdou tak hezké obrázky, takže ho to nebaví a radši kreslí špatně nebo vůbec. Učitelky ve školce ho vždycky za něco pochválí, ale je to pochvala za ten výsledek, a já bych potřebovala, aby ho pochválily třeba za horší obrázek, ale nakreslený správným způsobem.
@zrcadlo on to nepoužívá. Resp. teď v létě to babička s ním dotáhla. Ale po 3 dnech ve školce jsme tam, kde jsme byli a doma na mě ječí, že paní učitelka ho to učí jinak.
@Anonymní píše:
@ka2ka mentálně je v pořádku. Jen kolem roku byla velká nemocnost a od té doby se táhne určité opoždění.@hanka.br. nejde o dril, ale o přípravu doma (školce nevěřím).
@mamule42 nemám nic proti odkladu. Zajímají mě zkušenosti.
Připravovat klidně můžeš, ale jak říkám, pokud je dítě školsky nezralé, musí dozrát, to se přípravou nezajistí. Pokud je školsky zralé, pak nástup do školy zvládne i bez speciální přípravy.
@zrcadlo píše:
@hanka.br. Můžu se zeptat, jak vidíš trénování úchopu tužky? Mám doma předškoláka, který drží tužku hrozným způsobem (příbor v pohodě, tužku držel ve dvou letech lépe než teď, kreslil hodně a nějakým způsobem si zafixoval horší a horší úchop). Loni jsem upozornila učitelky ve školce a poprosila je, jestli by mu nezkusily ukázat a trochu ho motivovat pro správné držení. Učitelky mi řekly, že nemají čas obíhat všechny děti, že je syn šikovný a ať to nehrotím. Letos je tedy předškolák, ale protože už píše všechna písmena (dá dohromady tiskacím i dopis), tak se bojím, že si víc a víc fixuje chyby a bude to horší a horší ho přeučit. Na nás doma nedá, je to mezek a radši řekne, že tedy nic psát/kreslit nebude, když to nemůže dělat podle sebe. Míváš v 1. třídě taková „kopyta“ a naučíš je správně držet, nebo předpokládáš, že už to má dítě umět správně?
Chtěla jsem chodit na nějaký kroužek/kurz grafomotoriky, ale nic u nás v okolí není.
Můžete zkusit při kreslení dát dítěti do dlaně zmačkanou kuličku z papíru, to by mělo docílit, aby dítě drželo pastelku správně, jinak papírek vypadne. Motivujte jako hru.
@hanka.br. vidíš a s tím nesouhlasím. Všechny děti potřebují přípravu. Nemyslím tím dril, ale domácí přípravu jako je kreslení, hraní her a další. Řešili jsme to i s babičkou. Ale ona je stará škola a zastává názor, že kluk od dubna dál by měl mít odklad, i kdyby uměl číst, psát a násobilku.
Jde mi o zkušenost těch, co zažili, že dítě na začátku předškolního roku bylo naprosto nezralé a během roku to dohnalo.
@Caboverde Bednářovou i Kuliferdu mám doma, zkoušíme různé typy listů pro různé odvětví vývoje. Rozdíly či srovnávání dělá v pohodě, počítání má vysloveně rád. Ale snaha o správný úchop a čárky, vlnky, šneky kolečka ani náhodou.
@hanka.br. a kam přesně tu kuličku strčit a jak velkou? Já se ho taky snažila navnadit odměnou, když bude tušku držet správně a splní úkol (4 různí motýlci a jejich dráha letu obkreslovat a pak sám kreslit), nefungovalo to. Vztekal se, ječel, asi 10× od toho odešl, trvalo to přes půl hodiny a výsledek byl na pohled katastrofální. Je pravda, že on do 4 let nevzal pastelku do ruky ani pod pohrůžkou. V 5 letech maloval s odřenýma ušima hlavonožce. Teď v 6 už jde oznat co je sluníčko, panáček a domeček, víc nedává. Kdyby měl z malování 3, tak si s tím hlavu nelámu, ale potřebuji, aby byl ochoten a schopen aspoň trošku čitelnému psaní, i kdyby to měl být kocouří škrabopis. ![]()
@hanka.br A jak se pozná, že je dítě NEZRALÉ a ne s trochu nižším IQ?? Fakt je neschopnost napocitat do 10, poznat barvy o nezralosti?
@Anonymní píše:
@hanka.br. vidíš a s tím nesouhlasím. Všechny děti potřebují přípravu. Nemyslím tím dril, ale domácí přípravu jako je kreslení, hraní her a další.Řešili jsme to i s babičkou. Ale ona je stará škola a zastává názor, že kluk od dubna dál by měl mít odklad, i kdyby uměl číst, psát a násobilku.
Jde mi o zkušenost těch, co zažili, že dítě na začátku předškolního roku bylo naprosto nezralé a během roku to dohnalo.
Tohle nepovažuji za cílenou přípravu na školu, ale za přirozenou péči o rozvoj dítěte bez ohledu na nástup do školy. Abychom si dobře rozuměly - není nutné dítě cíleně učit písmena, čísla, ale normálně s nimi komunikovat, číst jim, hrát si, umožnit jim rozvoj při běžných denní činnostech, které hry, kreslení, stavění, tvoření, sport a pohyb atd. zahrnují. To je samozřejmě nesmírně důležité.
@HankaHK píše:
@Caboverde Bednářovou i Kuliferdu mám doma, zkoušíme různé typy listů pro různé odvětví vývoje. Rozdíly či srovnávání dělá v pohodě, počítání má vysloveně rád. Ale snaha o správný úchop a čárky, vlnky, šneky kolečka ani náhodou.
@hanka.br. a kam přesně tu kuličku strčit a jak velkou? Já se ho taky snažila navnadit odměnou, když bude tušku držet správně a splní úkol (4 různí motýlci a jejich dráha letu obkreslovat a pak sám kreslit), nefungovalo to. Vztekal se, ječel, asi 10× od toho odešl, trvalo to přes půl hodiny a výsledek byl na pohled katastrofální. Je pravda, že on do 4 let nevzal pastelku do ruky ani pod pohrůžkou. V 5 letech maloval s odřenýma ušima hlavonožce. Teď v 6 už jde oznat co je sluníčko, panáček a domeček, víc nedává. Kdyby měl z malování 3, tak si s tím hlavu nelámu, ale potřebuji, aby byl ochoten a schopen aspoň trošku čitelnému psaní, i kdyby to měl být kocouří škrabopis.
Stačí malá kulička z papíru velká asi jako hliněnka a vkládá se pod malíček, prsteníček a prostředníček. Ukazováček a palec drží tužku ve správném úchopu.
Já jsem si letos na jaře vyžádala odklad u dítěte, které sčítá, odčítá, začíná pomalu číst atd.. Pouze z důvodu emoční nevyzrálosti, narozeniny má v úplném závěru srpna. Po intelektové stránce je na tom lépe, než většina dětí, které teď v září do té školy fakticky nastoupily. Příští rok chci navíc pokračovat v domácím vzdělávání i v rámci prvního stupně ZŠ. Nechápu, proč tolik bojujete proti odkladu. Není to žádná ostuda.