Dělit příspěvek na péči?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@g.sandova píše:
Ale PnP je ve čtvrtém stupni náhrada za uslou mzdu.
Je to poměrně nová dávka a forma podpory rodičům.
Ne, hanba to není. Zato neplatit alimenty je hanba. Já bych se za takové dítě stydela.
náhrada za ušlou mzdu
tak z logiky věci, pokud jí dítko hlídají pár dní v týdnu pravidelně, tak těch pár dní je kolik? min. 3? to je 12 dní v měsíci a ona za to, ikdyž dítko nehlídá pobírá náhradu za ušlou mzdu?
Takže prarodiče hlídají velice těžce postiženého vnoučka pravidelně skoro půl týdne, ale měli by se stydět za syna, který neplatí alimenty a oni nejsou schopni ho donutit
víš, kolik prarodičů si bere a má zájem o zdravá vnoučata daleko méně? a tady si troufají i na péči o težce postižené dítko ![]()
Vyřešení alimentů s biologickým otcem je jedna věc, do toho bych prarodiče netahala a byla bych jim vděčná za jejich pomoc. Ale nechávat jim skoro polovinu času dítko na starost a nedat jim nic, to bych se zase styděla já ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Mám dotaz. Mám syna (9 let) je postižený a plně závislý na péči druhé osoby. Po rozchodu zustal moji peci. Meli jsme dohodu, ze mi bude platit vyzivne. Za dobu dvou let mi vyzivne poslal tak 5×. Sám si ho nebere. Par dni v tydnu si ho berou jeho rodice, a me se ohromne ulevi. Z toho duvodu jsem vyzivne po nem nevymahala. Nyni po me jeho rodice chteji, abych jim za dny, kdy je syn u nich, platila cast s prispevku na peci. A kdyz jim reknu, ze mi neplati jejich syn vyzivne, na to neslysi. Nevim, zda na to maji ze zakona vubec narok na cast s prispevku.
Kolik si tak představují? To u nich i spí? Alimenty bych řešila ihned soudně
Já to hodila do kalkulačky a vychází to při 3 stupni na necelých 20kč na hodinu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah skoro polovina času? To asi ne.
A ano, PnP ve čtvrtém stupni je I náhrada mzdy, protože je péče tak náročná, že předpokládá, že jeden zůstává doma.
Matka jako zákonný zástupce dostává příspěvek na péči.
Jak už jsem psala, buď si torozpocita, na dny, na hodiny, nebo at jim syna nedává.
A já bych se za svého syna slyšela, kdyby neplatil alimenty. I prarodiče někdy musí platit alimenty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markéta80 píše:
Kolik si tak představují? To u nich i spí? Alimenty bych řešila ihned soudněJá to hodila do kalkulačky a vychází to při 3 stupni na necelých 20kč na hodinu
tak když si spočítáš, že půjde minimálně o 2-3 dny v týdnu, každý týden, tak to zas taková malá částka není
nevím, jak tvoje dítko, ale třeba moje toho u babičky za 3 dny taky dost projí a přišlo by mi trochu nefér, jí nic nedávat
a třeba benzín? pokud dítko vozí tam a zpět
do toho s ním určitě není nejlehčí pořízení a budou tam i další výdaje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah a PnP neřeší, zda dítě hlídá nikdo cizí nebo je ve stacionari, to je potom na rodičích, zda di platí nějakou službu.
PnP de zasílá službě pouze tehdy, pokud je dítě v pobytové sociální službě.
Takže ano, zakladatelka má právo dávat syna kam chce a platba je jen na jejich dohodě.
Jak jsem řekla, když nechce platit, tak ať ho tam nedává. Nebo dává a platí, když chtějí.
Jenže stejně si myslím, že pokud he zo na ně moc, neměli by si říct o peníze, ale přiznat, že to nedávají a omezit hlídání.
Příspěvek upraven 10.06.20 v 11:15
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah tak to záleží jak často tam je, jestli si pro něj oni i jezdí. Vaří mu? Ano pokud bych tam měla dítě x dní v měsíci tak bych se na nějaké částce domluvila. nevíme jak to zakl vůbec má finančně a jak často tam dítě má. neb jestli je tam když je na v práci? Alimenty měla řešit hned.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A já rodičům dávala za hlídání dětí peníze, nebo takhle, dávala jsem na jídlo. Když berou děti na výlety, dávám peníze na benzín, jídlo, vstupy i pro rodiče, je to vše strašně drahé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@g.sandova píše:
A já rodičům dávala za hlídání dětí peníze, nebo takhle, dávala jsem na jídlo. Když berou děti na výlety, dávám peníze na benzín, jídlo, vstupy i pro rodiče, je to vše strašně drahé.
vidíš, mě to přijde taky zcela normální, tak se trochu divím, že zakladatelku to nenapadlo
Co my víme, třeba jsou to dav důchodci, kteří sotva vyjdou a už to prostě finančně nedávají (benzín, jídlo atd.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah no to je pravda.
No nenapsala mi, nenapsala ani sem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markéta80 píše:
@Keyllah tak to záleží jak často tam je, jestli si pro něj oni i jezdí. Vaří mu? Ano pokud bych tam měla dítě x dní v měsíci tak bych se na nějaké částce domluvila. nevíme jak to zakl vůbec má finančně a jak často tam dítě má. neb jestli je tam když je na v práci? Alimenty měla řešit hned.
Tak určo, zakladatelka už na otázky nereaguje, tak vycházím z jejího „pár dní v týdnu“, což jsou podle mě minimálně 2 až 3 a i kdyby jen dva, tak je to pořád 8 dní v měsíci. A jestli tam to dítko jí, spí a oni si ho i vyzvedávají, tak ty náklady budou prostě vyšší…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@g.sandova I mě to přijde normální. Peníze prarodičům nedáváme, to by nikdy nepřijali, ale dětem na víkend klidně nabalím svačinky, nějaké jedno hlavní jídlo do krabičky a vezou si své peníze na případné „nadstandarty“ - pouť, zmrzku, suvenýr apod. A to jim ještě umyjí nádobí po obědě nebo pomohou na zahradě. Kdybych potřebovala hlídání takhle často (i 2× týdně pravidelně se mi zdá dost), navíc by se jednalo o dítě se speciálními potřebami, náročné, tak se ani nepozastavím nad tím, že bych jim to měla nějak kompenzovat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah nenapsala ani jaký stupeň má, jak často tam je a další věci. Třeba ještě napíše. Pár dní v týdnu je dost a bud tu pomoc potřebuje nebo at si dítě nechá doma ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná píše:
@g.sandova I mě to přijde normální. Peníze prarodičům nedáváme, to by nikdy nepřijali, ale dětem na víkend klidně nabalím svačinky, nějaké jedno hlavní jídlo do krabičky a vezou si své peníze na případné „nadstandarty“ - pouť, zmrzku, suvenýr apod. A to jim ještě umyjí nádobí po obědě nebo pomohou na zahradě. Kdybych potřebovala hlídání takhle často (i 2× týdně pravidelně se mi zdá dost), navíc by se jednalo o dítě se speciálními potřebami, náročné, tak se ani nepozastavím nad tím, že bych jim to měla nějak kompenzovat
já už to vykoumala tak, že s tchýní jdu občas do masny a u kasy ji předběhnu a zaplatím. Oni by si peníze nevzali, ale zas tam děti pravidelně jí a ono se to za 2-3 dny v týdnu nastřádá. A to nepočítám ty pamlsky, co děda pořád kupuje
Takže vozím jednou med, jednou nákup masa, jednou nějakou drogošku, třeba prací prášek nebo aviváž z rakouska atd. Peníze od nás přijmou leda tak na benzín (když si občas děti vyzvedávají ve školce)…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit