Příspěvek na péči o dlouhodobě nemocné dítě

32
20.2.13 22:27

Příspěvek na péči o dlouhodobě nemocné dítě

Ahoj, mojí dceři je 2,5 roku a právě jí diagnostikovali juvenilní idiopatickou artritidu. Dětská doktorka mi nedoporučuje, abych dceru dala do školky (od září, co jí budou 3 roky). Já mám možnost s dcerou zůstat doma, pracuju jako OSVČ převážně doma. Dcera ráno potřebuje rozcvičit kolínka a kotníčky, po probuzení se nemůže postavit na nožičky, protože jí to bolí, prostě je potřeba na vstávání víc času, než u druhé, zdravé dcery. Doktorka říkala něco o tom, že bych mohla na dceru pobírat po skončení rodičovského příspěvku nějakou dávku, ať si zajdu na sociálku, že mi tam řeknou co a jak.
Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nevíte, na jakou dávku bychom měli nárok? A pokud s dcerou zůstanu doma, jestli jako OSVČ pro platbu SP a ZP může být moje činnost nadále brána jako vedlejší, abych nemusela platit zálohy jako z hlavní činnosti? Vím, že dřív bylo možné pobírat rodičovský příspěvek do 7 let, ale že došlo k nějakým změnám.
Pokud mi někdo poradíte, budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2340
20.2.13 22:32

Měli byste nárok na příspěvek na péči. Žádá se o něj na úřadě práce. Po podání žádosti - formulář mají přímo na ÚP nebo lze stáhnout z internetu, vyplnit a odnést na ÚP - vám přijde domů sociální pracovnice na posouzení zdravotního stavu dcery. Taky se k žádosti musí doložit lékařské zprávy od všech lékařů, které dcera navštěvuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lillyan
21.2.13 20:10

Ano, zazadejte si o Prispevek na peci a nenechte se odbyt. Synovi vznikl na tuto davku narok a ja jako pecujici o nej, je za me placeno zdravotni statem. Samozrejme jsem to musela nahlasit na pojistovne. A zapocitava se mi ta pece do duchodu. S OSVC poradit neumim :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.5.14 09:09

Dobrý den, obnovuji diskuzy…mám syna 1 rok s těžkou centrální hypotonii a velice často dojíždím do nemocnice na vojtovku do jiného města a na vyšetření na neurologii.Jsem samoživitelka a otce dítěte nemám v rodném listě. Měla bych nárok na nějakou podporu k rodičovské dovolené?

• Citovat
  • Upravit
1293
28.5.14 09:17

Nevím, od kolika let se dá zažádat o příspěvek na peci. Určitě ale zkuste alespoň příspěvek na bydlení, přídavky na dítě. Možná i hmotná nouze… A pokud jste na tom opravdu špatně finančně, zkuste si podat žádost na Dobrého anděla (určitě znáte z televize). Nám Dobrý anděl pomáhá, jinak bychom také finančně nezvladali… Dojizdime daleko na rehabilitace, kupujeme speciální doplňky stravy na podporu činnosti mozku… Prosté člověk se snaží co to jde, tomu svému detatku pomoci… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33155
28.5.14 09:20

Musíš si spočítat co pro tebe bude výhodnější. Mě sebrali RP, protože jsem začala pobírat příspěvek na péči.
Ale je to už pár let, tak se třeba něco změnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33155
28.5.14 09:21

A myslím, že žádat můžeš od 1 roku dítěte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.14 10:21

@WERISKA a kolik jsi dostávala?

• Citovat
  • Upravit
33155
29.5.14 17:03

No to záleží do jaké stupně tě zařadí. Určitě si dej všechny zprávy od lékařů dokup. A dojdi si na sociálku pro formulář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2253
29.5.14 20:43

@WERISKA jaký stupěn ti přiznali, že ti zebrali rp? přece u 1 nemužou vzít rp nebo ano?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.14 22:18

@WERISKA když já vubec nevím zda hypotonie je postižení…:-/ byla bych ráda kdyby syn byl v pohodě, ale zatím není a finance jsou velké..

• Citovat
  • Upravit
33155
30.5.14 16:09

@31ivulka Mě sebrali rodičák. Protože jsem tenkrát pobírala POB- příspěvek o osobu blízkou. Dnes se to jmenuje příspěvek na péči. Normálně mi ho sebrali. Tak jsem se ještě na úřadě smála, to jako nejsem rodič, když mám postižené dítě???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat