Přítel chce psa a já ne

Napsat příspěvek
Velikost písma:
kocourGarfield
19.11.23 16:41

My měli v garsonce 3 psy. Dalo se to. Přes den psi spali ( když byli doma sami ) a jinak jsme se jim oba věnovali. Už tehdy cvičák, pak začátky obedience, víkendu na toulkách se psy. I na dovolené jsme jezdili taky, aby mohli jet psi. Ale samozřejmě to bylo něco za něco. Psi tedy nic neníčili, pokud se pravidelně uklizelo nebyl problém. Ale není to pro každého samozřejmě.
My si pak i první barák pořizovali hlavně kvůli psům a cestě, kterou jsme chtěli jít.

• Citovat
  • Upravit
2564
19.11.23 16:41

@Dája0 Tak ono rozcházení kvůli psovi je poměrně zásadní téma (alespoň třeba pro mě). Pokud on si vždy představoval život se psem, tak si teď bude připadat o to ochuzený, obzvlášť když jsi nebyla od začátku proti. Podle mě je úplně jedno jestli bydlíte v garsonce nebo 3+1, on za vámi stejně bude často chodit jak ocásek a bude chtít být tam kde vy. Měla jsem středního psa na sotva 25m2 a následně bytě 70m2 s víkendy na domě a pes nijak netrpí, je to gaučový povaleč. Štěně jakéhokoliv plemene bude 1.rok ničit, vymýšlet, štěkat ve vaší nepřítomnosti… musí se to vše naučit.
Podle mě je i zásadní to jak jste spolu dlouho a kolik vám je… nikdy bych si nepořizovala psa do vztahu, který nevím jestli bude ten poslední, předpokládám, že pes bude primárně jeho, tedy v případě rozchodu půjde s ním? V tom případě i cvičáky a hlavní výchovu by měl se psem absolvovat on.
Staforda bych do malého bytu nebrala, obzvlášť když máš zkušenosti jen s čivavou. Jsou rodiče třeba ochotní staforda hlídat, když budete ctít odjet? (někdo z toho má obavu a hlídat velké psi nechce). Jaké plemeno mají rodiče přítele? Jestli taky něco malého tak zkuste vybrat podle vlastností něco menšího a kvůli tvé alergii ideálně nelínací, protože ty chlupy jsou prostě všude. Já mám třeba alergii jen na srst stafordů, pitbulů, buldočků apod. Máme v rodině pitbulku, je zlatá a bydlí v 1+1 v paneláku bez problému.

Pokud je pro tebe překážka jen malý byt, tak si myslím, že obavy jsou zbytečné. Pokud psa nechceš celkově, kvůli velkému závazku, kterému přizpůsobuješ denní program, dovolené nebo třeba i barvu sedačky (u nás jedině v barvě psa :mrgreen: ), tak si ho nepořizujte, půjčujte si zatím psi od rodičů a vyzkoušejte si jaké to je a pak se můžete rozhodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
19.11.23 17:04

Já zase nikdy nepochopím, proč si někdo pořídí psa k baráku, má ho pouze venku a mimo pozemek ho vezme tak 2× za rok ( a že takových psů je ) a předpokládá, že pes je naprosto šťastný. Protože je venku a není chudak v bytě.

• Citovat
  • Upravit
1334
19.11.23 21:08

Nikdy jsem psa neměla, houby tomu rozumím, nikdy jsem ho mít nechtěla a peníze zbytečné nebyly. Taky jsem jeden čas byla jediná v práci a občas dostala kapky od kolegyň ve stylu ona nemá ráda zvířata, tak nemá ráda lidi, je špatná. Dnes většině z nich psi odešli do psího nebe a jelikož je nám tak přibližně čerstvě důchodově, byly tak rozumné, že dalšího nepořídily. I když tomu vůbec nerozumím, neumím si představit, že si psa člověk pořídí a neumí se o něj starat. Neumí ho vychovat, dává mu stravu jinou, než potřebuje. A neumím si představit nechat doma 8-10 hodin zvíře samotné, co má asi dělat, sedět a koukat do zdi? Na dvorku aspoň běhá a vyvenčí se. Malér pak je, když přijde nemoc a člověk se o psa nepostará. Je to živý tvor, nedá se zavřít do skříně, nedá se vypnout jako televize a nelze mu říct, Míšo, já jedu na deset dní na dovču, přijedu patnáctého…pes je úvazek i závazek. I když vidím lidi na vesnici, co naprosto neřeší ostříhání, vykoupání, veterinu, hodí psovi na dvoře něco do kastrolu a on jim roste jako dříví v lese, ani na něj celý den nikdo nepromluví. Oni psa mají, protože ho mají všichni sousedi. No a pak znám lidi, co se o psa starají líp, než někdo o dítě. Je pro ně prvním tvorem na světě, protože nemaji děti a s partnerem si nerozumí. Což je další extrém. Stavět zvíře nad člověka… Ale do garsonky, kde jeden ze dvou nechce, za mě žádné zvíře. V tom musí být shoda. Neřeknu, kdyby ona šla k němu do domu, a on tam psa měl nebo chtěl. Tam by se asi víceméně musela přizpůsobit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15323
19.11.23 21:36
@kocourGarfield píše:
Já zase nikdy nepochopím, proč si někdo pořídí psa k baráku, má ho pouze venku a mimo pozemek ho vezme tak 2× za rok ( a že takových psů je ) a předpokládá, že pes je naprosto šťastný. Protože je venku a není chudak v bytě.

Tohle taky nechápu, pes jen na zahradě, nebo proč má někdo psa u baráku zavřeneho v kotci, k čemu mu ten pes je. Pejsek potřebuje hlavně pozornost člověka a je jedno kde, jestli v bytě nebo v baráku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
19.11.23 21:37
@Pejskarkaa píše:
@EEKK za mě se má líp kde jaký pes v bytě než na zahradě, ale chápu že v garsonce to není ideální. Já bych v ní nemohla žít ani sama.

Tady se občas objeví diskuze, kdy si chlap pořídí psa a nakonec veškerá péče o psa skončila na bedrech partnerky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2120
20.11.23 07:35

Kdyby to byla čivava, pinč, krysařík, tak bych řekla, klidně. Ale tohle plemeno si v malém bytě neumím představit. Já měla v malém bytě pinče, ale to byl 4 kilový pes, staford rozhodně barák ideál se zahradou, nebo velký byt. Jen budete týrat sebe i jeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
20.11.23 07:41

@Bellino Už jsem tu psala, že na stafordovi netrvá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2120
20.11.23 07:59
@Dája0 píše:
@Bellino Už jsem tu psala, že na stafordovi netrvá ;)

Aha, tak pokud chce silou mocí psa, proč ne, pes je nejlepším přítelem člověka, tak jiná rasa. Já sem milovnice pinče a krysaříka. Jiného bych nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
20.11.23 08:58
@Dája0 píše:
@Pejskarkaa To jsem řekla a dost se naštval, s tím, že nebude všechno vždycky po mém. Zkusím se s ním o tom ještě pobavit, ale pokud nezmění názor tak nevím. Ale rozchod nepřipadá v úvahu, přijde mi nesmysl se rozcházet kvůli psovi a jemu taky. Snad to nějak vyřešíme.

Pes dokáže dost zásadním způsobem změnit život. Celý životní rytmus musíte přenastavit podle něj. Ráno venčit, dát mu vyžití. U teriéra a ještě AST (!) řešit velmi důsledně výchovu, natrénovat 100% poslušnost a i tak být stále ve střehu. K lidem jsou tihle psi hodní, ale i přes důslednou socializaci dost často nevychází s jinými psy. Konflikt může skončit fatálně, a to i když v tom vy budete nevinně - nějakého ratlíka zvládne staford solidně zmasakrovat, i když je sám na vodítku třeba i s košíkem. Je to velký, silný pes, jsi na tom fyzicky dostatečně dobře, abys ho sama dokázala venčit a udržet, když si přítel třeba zlomí nohu a nebude se o něj nějaký čas moct starat?
Za mě pes v bytě není až takový problém, aktuálně jich máme i trochu víc než jednoho :mrgreen: ale je potřeba počítat s tím, že to je závazek na 10-15 let… Volila bych na 100% jiné plemeno, aspoň třeba stabulíka, ten má mírnější povahu a hlavně není tak velký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
20.11.23 09:21

@kocourGarfield nevadí jim déšť? To naše vystrčí hlavu a jak vidí mokro tak se otáčí a ven by vůbec nešla aa když řeknu že musí tak běží na trávu vyčůrat a ihned domů :mrgreen: Těch plemen je dost a dá se vybrat, ale někdo kdo napíše že si snad zvykne to dobré nebude s žádným. Ten pes v domácnosti je její součástí. Já si to ani neuvědomuji, ale mám je u sebe vlastně pořád :mrgreen:. Ale aktivního psa mít nemůžeme, to by byl chudák :? O velikosti psa to ani není, spíš o povaze. A pak když bude potřeba hlídání tak menšího psa pohlídá kde kdo, velkého nebo pes co není moc vychovaný bude problém.

Možná by pomohlo začít chodit do útulků, tam bull psů bude asi dost a brát si je na vycházky a uvidí jestli by mu ten pes vůbec vyhovoval ;) U těchto psů jen procházka prostě stačit nebude a bála bych se že brzo hodí péči na mne. Pokud neřeší plemeno tak něco menšího- ne mini, ale hlavně hledat a číst jaké plemeno by bylo fajn. Já preferuji psy bez nutnosti cvičáku a extra důslednosti. To je pak neustálá činnost se psem a hned tak se neunaví a začátečník tohle málokdy zvládne a proto tolik psů končí v útulku nebo v inzerátech. většině psů jsou 2 roky :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
20.11.23 09:38

@Markéta80 nevadí, včera v tom slejváku lítají po louce a hráli na honěnou. Je to lovecké plemeno, má rádo vodu, úplně miluje sníh ;)
Ale tak jsme věděli, jaké plemeno chceme a máme. Nestěžuju si ;)

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
20.11.23 09:41

@Markéta80 tak zase psa můžeš dát do psí školky, atd… atd… vždy se nějaký řešení dá najít. Ale jasně záleží na výchově, psovi a rodině.

• Citovat
  • Upravit
59404
20.11.23 09:41

@kocourGarfield tak loveckému je to jedno. Naše starší si asi myslí že je z cukru, jak našlapuje v mokré trávě :jazyk: Mladší slabý déšť moc nevadí, ta je oproti starší celkem aktivní :lol: Ale s deštěm to píší všichni majitelé tak to mají asi v genech že déšť je velký nepřítel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
20.11.23 09:46

@kocourGarfield ale psí školka bude stát pěkný prachy. pro začátečníka bych volila spíš něco klidnějšího a nenáročného. je něco jiného když stačí běžná procházka a ten pes má kontakt pak doma, nebo lítat hodiny venku a stejně to nestačí. A kdo na to není zvyklý tak to bude šílená změna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný