Přítel kouří a mně to vadí

324
21.2.24 08:58

Přítel kouří a mě to vadí

Ahoj všem, potřebuji radu nebo to alespoň s někým probrat. S přítelem jsme spolu půl roku z toho měsíc spolu bydlíme. Seznámili jsme se přes seznamku, kde mi na začátku přítel napsal, že nekouří. Já jsem z rodiny, kde nikdo nekouří, takže na to nejsem zvyklá a cigarety mi strašně smrdí. Asi po měsíci psaní se mi přítel přiznal, že lhal, kouří, ale že kvůli mě přestal. Než jsme spolu začali bydlet, tak jsem se vídali jen o víkendech a v týdnu jsme si volali a občas se stalo, že když jsme si volali tak se mi přiznal, že si zapálil. Párkrát jsem naznačila, že mi to vadí, ale nijak dál jsem to neřešila. Přede mnou nikdy nekouřil ani když za mnou přijel tak jsem z něj kouř necítila. Před 2 týdny přišel přítel z práce, dal mi pusu a já hned poznala, že kouřil. Cítila jsem z něj ten cigaretový smrad a úplně mě to odradilo ho dál líbat. Řekla jsem mu, že se mi nelíbí, když kouří, že mi pak prostě smrdí a on mi slíbil, že přestane. Podotýkám, že přítel nekouří nějak hodně. V lednu byl 3 týdny nemocný a byl doma a za tu dobu si nezapálil ani jednou a on sám mi několikrát tvrdil, že na tom není závislý a že přestat mu nedělá problémy. Dnes ráno přišel z noční, dal mi pusu a hned mi bylo jasné, že zase kouřil. Řekla jsem mu to a o mi zase slíbil, že už kouřit nebude. Mrzí mě, že před 2 týdny mi to slíbil, když jsme se o tom bavili a už zase kouřil. Navíc to ani nechápu. Když jsme spolu tak dokáže nekouřit 3 týdny a pak jde do práce a kouří. Vím, že cigarety nejsou zločin nebo tak a můj přítel je skvělý a moc ho miluju ale mě potom prostě smrdí a odrazuje mě to. Nevím, co mám dělat. Snažit se na něj tlačit, aby přestal nebo se pokusit se přes to přenést?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6180
21.2.24 09:05

Já to dělám tak, že manželovi nic neslibuju, používám žvýkačky nebo mentolky a po příchodu domů si vyčistím zuby. Taky nerada smrdím jak popelník, ale občasnou cigaretu v práci nebo když jdu na drink, to mi nikdo zakazovat nemůže :) Vadily by mi plané sliby a smrad, to ano, ale samotné kouření chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1108
21.2.24 09:10

To je velmi jednoduchá rada.
Pokud je to pro vás nepřekonatelná překážka v pokračování ve vztahu, co nejdříve to ukončete. Evidentně vás ten chlapec má rád a líbíte se mu, ale kouřit nepřestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
@Peta94 píše:
Ahoj všem, potřebuji radu nebo to alespoň s někým probrat. S přítelem jsme spolu půl roku z toho měsíc spolu bydlíme. Seznámili jsme se přes seznamku, kde mi na začátku přítel napsal, že nekouří. Já jsem z rodiny, kde nikdo nekouří, takže na to nejsem zvyklá a cigarety mi strašně smrdí. Asi po měsíci psaní se mi přítel přiznal, že lhal, kouří, ale že kvůli mě přestal. Než jsme spolu začali bydlet, tak jsem se vídali jen o víkendech a v týdnu jsme si volali a občas se stalo, že když jsme si volali tak se mi přiznal, že si zapálil. Párkrát jsem naznačila, že mi to vadí, ale nijak dál jsem to neřešila. Přede mnou nikdy nekouřil ani když za mnou přijel tak jsem z něj kouř necítila. Před 2 týdny přišel přítel z práce, dal mi pusu a já hned poznala, že kouřil. Cítila jsem z něj ten cigaretový smrad a úplně mě to odradilo ho dál líbat. Řekla jsem mu, že se mi nelíbí, když kouří, že mi pak prostě smrdí a on mi slíbil, že přestane. Podotýkám, že přítel nekouří nějak hodně. V lednu byl 3 týdny nemocný a byl doma a za tu dobu si nezapálil ani jednou a on sám mi několikrát tvrdil, že na tom není závislý a že přestat mu nedělá problémy. Dnes ráno přišel z noční, dal mi pusu a hned mi bylo jasné, že zase kouřil. Řekla jsem mu to a o mi zase slíbil, že už kouřit nebude. Mrzí mě, že před 2 týdny mi to slíbil, když jsme se o tom bavili a už zase kouřil. Navíc to ani nechápu. Když jsme spolu tak dokáže nekouřit 3 týdny a pak jde do práce a kouří. Vím, že cigarety nejsou zločin nebo tak a můj přítel je skvělý a moc ho miluju ale mě potom prostě smrdí a odrazuje mě to. Nevím, co mám dělat. Snažit se na něj tlačit, aby přestal nebo se pokusit se přes to přenést?

Tak to přeci záleží, jak moc ti to vadí. Já bych se přes to nepřenesla a radši se s ním rozešla, než mít vedle sebe kuřáka. Na nějaké přemlouvání bych se vykašlala, když toho nenechal ani teď, ve fázi největší zamilovanosti, tak to před tebou bude pak akorát tak tajit. Takže se buď přes to přenes a nebo jdi od něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AlexandraEll

Kouřit se nepřestává protože to někdo chce. Na to je to příliš velká závislost. To by musel chtít sám. Vlastní zkušenost.
Tak si vyber a ber nebo nech být. Buď si ho necháš i s tím, že kouří, nebo ho pusť k vodě. Nepřestane jen proto, že ty chceš. Maximálně bude jen hloupě slibovat.

• Citovat
  • Upravit
16456
21.2.24 09:12
@Peta94 píše:

Manžel kouří jen v práci. Taky jsem nekuřák a smrdí mi to. Občas to z něj cítím, nepotřebuje to, ale je z těch, co prostě nějak kouří, když jsou v práci, jinak ne - znám takových lidí víc. Jelikož mě tím vyloženě neobtěžuje, tak stejně nemá smysl slibovat, že to dělat nebude. V práci ho kontrolovat nebudu a nejsem rodič, abych mu to zakazovala :nevim:

Jo, taky jsem to ze začátku zkoušela, že by třeba mohl přestat, ale taky by se mi nelíbilo, kdyby mi třeba zakazoval čokoládu :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33985
21.2.24 09:37
@Peta94 píše:

On ti to slíbí, aby měl od tebe pokoj. Neřeknu, kdyby ti hulil doma pod nos, ale když si takhle občas zapálí, tak to snad není taková hrůza. To ho fakt budeš peskovat jak malého smrada za to, že si dovolí občas zapálit? Nejsi jeho máma proboha. Když bude chtít přestat, tak přestane, protože to bude chtít on sám, ne proto že mu to někdo nakáže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
272
21.2.24 09:48

Měla jsem to úplně stejně - naše rodina nekuřáci, neustále jsem tvrdila, že s kuřákem bych nikdy nechodila a ejhle, láska mýho života kuřák, celá rodina hulila jak fabrika :lol:
Ty máš výhodu, že vidíš, že je schopný i nekouřit jakou dobu plus i on sám říká, že přestane (jasně, zatím planý sliby, ale aspoň náznak něčeho). Můj přítel kouřil furt a nechystal se přestat. Často jsem mu to dávala najevo, že mi to vadí, ale ne jako výčitky, spíš třeba když se chtěl líbal a bylo to z něj cítit, tak jsem mu jen dala pusu a řekla jsem, že z něj táhnou cigára, že mi to je nepříjemný.

Nejnáročnější asi je to, že si to on sám musí ujasnit, že chce přestat. Přítelovi to „došlo“ asi po 5 letech vztahu, najednou si začal pouštět různý videa a došel k tomu, že už to nechce - ale nepřestal úplně, přešel na elektronické. To ho dost chytlo, takže si to tam nějak sám montuje, zkouší všechno možný, dost i teď radí ostatním když chce někdo přejít na el. a tak, i dost v jeho rodině se „zlepšili“. Takže to beru jako o dost menší zlo.

Vím, že jsem se s ním (ještě když kouřil ty klasické) občas bavila tak jako do budoucna do by jako kuřák dělal, kdyby přišlo naše dítě domu a bylo by jasný, že kouřilo, nebo jestli on sám když to vidí takhle s odstupem by začal kouřit, jestli mu to jako za to stálo a tak, aby se nad tim trochu zamýšlel ze všech možných ohledů, ale samozřejmě nevím, jestli to pomohlo k tomu jeho „uvědomění“.

Jestli ho miluješ a on tebe, tak je blbost se kvůli tomu rozcházet. Jen to chce asi trpělivost a čas a podle mě neustat i z tvojí strany, aby si nemyslel, že sis zvykla a že už ti to nevadí.

Zkus ho motivovat třeba za každý den/týden bez kouření něčím zajímavým a když občas ujede, tak dát najevo, že sis všimla, ale zase ho asi moc nepeskovat…

Držim palce :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9757
21.2.24 09:49

Manžel to má stejně jako tvůj přítel, zapálí si výjimečně. Neřeším to, nic nezakazuju, on nic neslibuje. Jsou důležitější věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KerrisKate
21.2.24 09:55

Hele, napisu to z druhe strany. Manzel nekurak - kdyz jsme se seznamili, tak ja v te dobe kourila (ne nijak intenzivne, asi podobne, jako to popisujes u pritele).

Protoze mu to vadilo, taktez jsem prestala, ale obcas se mi stalo, ze jsem k tomu zase sklouzla - nejcasteji kdyz jsem sla s konkretni kamaradkou na sklenicku, nebo kdyz byl v mem okoli nekdo, kdo si zapalil a nabidl (to se treba muze dit tvemu priteli v praci).

Chvilku to trvalo (par mesicu), nebylo to ze dne na den, ale ted uz spoustu let vubec nekourim a ani me to nelaka (naopak me to zacalo priserne smrdet a vadi me to vic, nez beznym nekurakum). Dulezita v tomhle pro nas byla komunikace, ale bez vyhrocenych emoci, vyhruzek a ultimat.

• Citovat
  • Upravit
24763
21.2.24 16:51

On doopravdy přestat nechce, tak se s tím buď smiř a nech ho žít, nebo si hledej jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31195
21.2.24 18:34
@Peta94 píše:

Nedivím se ti, já bych se přes to taky nepřenesl. Zvlášťe když ti hned na začátku o tom lhal. Je to dost odpuzujici zápach :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
143
21.2.24 18:53

A není možnost mu prostě říct, že si uvědomujes, že nejsi jeho matka a nemůžeš nic zakazovat, ale že ti to smrdí a odpuzuje a že když teda občas neodolá, mohl by udělat vše pro to, abys to z něj necítila?
Pokud nehuli krabku denně, ale prostě občas.. No, neobhajuju to, jsem sama kuřák a přesto si přiznávám, že je to hnus, holt závislost. Ale tak zas přijít o jinak pěknej kvalitní vztah kvůli tomuto… Nechci to zlehcovat, zdravotní rizika, bezohlednost některých kuřáků, zápach a všechny tyhle věci… Na druhou stranu znám tolik kuřáků a nekuřáků a to jak se pritomnost/absence cigarety odráží na kvalitě jejich charakteru je teda nulová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
143
21.2.24 19:02
@Malé ukulele píše:
A není možnost mu prostě říct, že si uvědomujes, že nejsi jeho matka a nemůžeš nic zakazovat, ale že ti to smrdí a odpuzuje a že když teda občas neodolá, mohl by udělat vše pro to, abys to z něj necítila?
Pokud nehuli krabku denně, ale prostě občas.. No, neobhajuju to, jsem sama kuřák a přesto si přiznávám, že je to hnus, holt závislost. Ale tak zas přijít o jinak pěknej kvalitní vztah kvůli tomuto… Nechci to zlehcovat, zdravotní rizika, bezohlednost některých kuřáků, zápach a všechny tyhle věci… Na druhou stranu znám tolik kuřáků a nekuřáků a to jak se pritomnost/absence cigarety odráží na kvalitě jejich charakteru je teda nulová.

Resp. To že někdo nekouří neznamená že je to nutně kvalitní člověk, stejně jako kuractvi z nikoho nedělá démona. Nechci to úplně relativizovat, ale tak jsou drogy a drogy, intenzita jejich zneuzivani. Když odhlednu od jejich zlých účinků na organismus, tak ty cigarety, narozdil od alkoholu a zneuzivanych léčiv nebo přímo drog, tolik neovlivňuji vnímání a chování (okej, odhlidneme od těžce závislých, kterým se klepou ruce a jsou nervni, když si nemůžou zapálit-to ale není případ tvého přítele). Ale samozřejmě nic nelamej přes koleno a pokud to tak silně poškozuje tvé vztahovani k němu, res to radikalneji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí