Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lakynka píše:
Tak já jsem sama zvědavá, jak to s naším synem dopadne. Už od 3,5let si říkám, že to brzy přejde. Teď mu bylo 5. Manžel má problém s močákem, má ho malý, takže chodí celkem často. Tak jestli to má malej po něm.. Ale on se počůrává i přes den. Teď už je ta nejvyšší hranice, tak se to bude řešit i s dr. Měl teď první noc suchou, ale asi náhoda.Stres doma nemáme, jsme spokojený a dcerka necelé 3 roky je skoro půl roku bez plín na noc, od 2let přes den.
Bojím se hlavně co ve školce, jak to bude malý zvládat.Pardon, že to věkově není úplně totožné. A raději anonymně,
lakynko to jsou věci za které není důvod se stydět
Jinak můj přítel zrovna spadá do toho 1% mužské populace, jenom kvůli tomu, že ho v dětství protáhli deti kovovou tyčí přes záda
Nic s tím neudělám, léky to ještě zhoršily, takže je byl nucený vysadit
@dituleska píše:
@Jajka10 jako doopravdy, někdo je nemocný, někdo je línej k doktorovi..viz můj bývalý-dodneška se divim co sem vydržela. Ten se počůral po každém pivu a ani to že spí v moči ho neprobudilo
![]()
![]()
to bych asi nedala ![]()
@Lakynka Naše starší se počurávala v noci do 4,5 let. Už jsem byla připravená, že to budeme řešit na 5tileté prohlídce a nakonec to přestalo. Myslím, že to měla po mě, taky jsem s tím měla problémy snad až do 7mi…
Doktoři tvrdí, že u některých dětí za to můžou rodiče, protože v noci posazuji dítě na ročník v polospanku, dítě se v polospanku vycura a už je na průser zaděláno. Ale nevim co je na tom pravdy ![]()
Tak já jsem se pomočovala taky bůh ví do kdy.. Ale to bylo všechno psychikou.. Měla jsem psych. blok ze svého otce, takže si myslím, že když bude mít normální dětství, žádné psych. otřesy, mělo by být vše v pořádku..!
@ivana-domca tak naše měla plenky, takže v tom to u nás nebylo. U nás nebyl problém, že by se semtam počůrala, ale že se počurávala denně, nedokázala tu moč v noci udržet(počurala se třeba 3× za noc), takže si myslím, že na to prostě nebyla do těch 4,5 let zralá. Já jako děcko jsem to měla možná i trochu psychické, mamka pobývala jeden čas v nemocnici, vím, že jsem to tenkrát špatně nesla.
Ahoj, dědičné vyloženě to není, ale rodová dispozice tam je.
Jinak pomočování noční do 5 let je ještě norma, potom už by to chtělo dětského nefrologa, pokud přes den, tak dřív. A nejlíp začít takzvaný enuretický režim doma před návštěvou dr - tzn nejvíc pít ráno a dopo, odpoledne už míň a večerpo 18h a v noci nic, max loknout, pozor na ovoce (platí totéž - např meloun, co si budeme povídat) před spaním na nočník… atd.
V parných vedrech použít selský rozum, aby dítě večer neleklo žízní…
Je to otravné, ale chce to většinou čas a trpělivost, někdo holt i léky.
Tak pitný režim dodržujeme normálně, v noci nepije, před spaním si jen trochu lokne a chodí se vyčůrat ještě než jde spát. Na noc má plínu. Za žádnou cenu bych ho nestresovala buzením v noci. Míval dost noční můry, už to nedávno přešlo, snad úplně. Doktorce jsem to říkala už dvakrát a pořád prý, že počkáme do těch pěti let. Ale přes den už by se počůrávat neměl no:(. Nepočůrá se totál, že by to teklo až na zem, ale kolo na kalhotech a slipech má velký a každý pak blbě čumí:(. Nu, nějaké vyšetření ho jistě čeká, snad se to vyřeší.
Můj syn trpí pomočováním a je to prostě nemoc, ty děti za to nemůžou, prostě nemají vyzrálý samobudící reflex, museli jsme upravit pitný režim na dopoledne 1-1,5 l a zbytek během dne, bylo to těžké, ale vyplatí se to. to nám poradili na nefrologii a taky nesmí k večeru žádné ovoce a zeleninu (je to močopudné) a musím ho honit celý den na wc, sám nemá totiž čas, chodí až se zkříženýma nohama, je totiž hyperaktivní. ale netrestat a podpořit je nutné, časem to odezní, už se občas sám vzbudí, ale když se pomočí tak spí v mokrém a nevzbudí ho to.