Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@wiki čiki píše:
Já myslím že tě asi citově vydírá..ona sama cítí že se ti nechce poslouchat další fnukání z nevydařeného vztahu…ale nevím soudím jen podle toho co tu píšeš…vubec vás přeci neznám…jestli je jinak hodná nechtěla bych na tvém místě s kamarádstvím zkončit…jak často se vídáte???já to mám z kamarádkami tak že když máme obe čas a hodí se nám to tak se sejdeme vykecáme se co se nám za daný čas stalo apod…a pak se zase nejaký čas nevidíme protože máme každá své starosti…:)
tak to mam se všema ostatníma… když tahle byla taková POKREVNÍ… ale před rokem a půl začala jíst prášky na uklidnění, jak jí ten život prostě nějak nevycházel… já nevim. je to těžký.
my jsme od sebe pár kilometrů, a když přijela naposled, chtěla tady spát a pořád mluvila. POŘÁD. opravdu pořád, ztichla až když šla spát, což bylo ve tři ráno.
ona byla prostě normální. ale asi už není, já nevim. měla jsem ji STRAŠNĚ RÁDA, vživotě bych o ní neřekla křivé slovo.
večer se zase osmělím a půjdu se sem podívat, až rodinka zalehne.
Píšeš, že máš svůj život. Podle tvého popisu ti ona nic nedává, jen se děsíš, kolik ti přijde smsek a mejlíků, kolik ti vezme času „plácáním po stopadesáté o ničem“.
Odstřihla bych se, i přesto, že se znáte 15 let.
Svůj čas a energii bych věnovala raději svému dítěti. Zkoušela jsi to několikrát - usměrnit jí, ale ona nevidí a neslyší, protože nechce…
„dobré skutky“ vůči ní bych nedělala.
Je to tvůj život a tvůj čas, tak dělej jen to, co považuješ za důležité a co je ti příjemné.
A přesně jak píšeš - ty její problémy za ní nevyřešíš. A tím, že se od ní úplně odstřihneš jí prokážeš možná větší službu - bude si muset poradit sama. ![]()
@zrcadlo píše:
To už je ale opravdu na psychologa, jestli stejnou frekvenci uplatňuje u chlapa, nedivím se, že jí vztahy krachujou, tohle by zadusilo každýho. Radím ihned domluvit psychologa, snažit se třeba podpořit ji v tom, že na první sezení ji doprovodíš, ale snažit se musí i ona. Podle měmohla zblbnout ze zoufalé snahy se usadit a mít dítě, prostě panikaří a té panice odpovídají i ty stohy emailů a sms.
ještě na tohle odpovím… jo… potvrdila jsi mou domněnku… já ji zkrátka poslední dobou nepoznávám.
zkusím ji ještě jemně taktně na tohle nasměrovat. děkuju moc…
ještě sem kouknu.
@Zlatuska píše:
@boball
prostě to po patnácti letech přátelství malinko bolí.
všechno… i co dělá ona, i to, že ji musim teď ostřihnout já.ale jak vás tak čtu, tak asi nebude jiná cesta než ji prostě odstřihnout.
Jo já to chápu, ale viděla bych to na to, že bych jí asi úplně neodstřihla, nicméně telefon bych vzala pokud by se mi to hodilo a měla bych náladu jinak ne. I když to musí být asi dost nepříjemné, pokud volá opakovaně ![]()
@Zlatuska hmmm já tě chápu…člověk ale musí umět říct NE
zdá se to jako hračka ale není to zdaleka tak jednoduché jak to zní…já s tím mám taky problém a muj pritel taky…prostě kdyz nechces aby tam spala říct vcas ne bez nejakych vytacek a neco podobnyho…asi se jí snazis za kazdou cenu vyhovet ale na ukor vlastniho přesvedceni nebo jak to říct…me by jen zajimalo jestli ona neviciti ze ti jeji proslovy nejsou příjemné nebo jestli to cítí a ignoruje to.
@Zlatuska Já jsem to měla úplně stejně, kamarádka z dětství, do nedávna moje nejlepší kamarádka. Pak přišla před pár lety jejich manželská krize, pak přišlo to věčné naslouchání a teď, když se to doma jakž takž u nich uklidnilo, tak víš co… ani už se neozve, nestaví, nic. Už mě není třeba
takže když přijde jejich recidiva, tak nezvedám, nepíšu, neposlouchám. Mám asi tak tisíc jiných a lepších věcí na práci.
To je hrozně jednoduchý napsat, neber jí telefon, nečti sms, nenech se vysávat. Ale je to dlouholetá kamarádka a @Zlatuska k ní má taky určitě nějaký citový vztah. To prostě nejde utnout všechno naráz.
Já bych si na kamarádku našla čas, jen na ní, bez dítěte a do detailu bych jí řekla co cítím, jak ji mám ráda ale jak moc mě zatěžuje a ubližuje mi to. Že nevím jak jí pomoci, ptala bych se jí, co ode mě čeká? Jak si to představuje, prostě bych od ní vyzvěděla co nejvíc, abych pochopila všechno a podle toho bych se zařídila dál.
Psychologa bych jí navrhla určitě, opatrně a mile. Ale určitě bych ani jí nenechávala v nevědomosti, jak to cítím já. Pokud to neunese a odcizí se od sebe jako kamarádky ještě víc, pak to podle mě nemá smysl, ale pokud dokáže pochopit i to jak se cítí @Zlatuska tak to bude jedině dobře a může to pomoct. Tohle mi silně připomíná problémy ve vztahu, když dva spolu nemluví, nebo mají jiné představy a nic si neřeknou…
@Mrs.GSdog Ale vždyt už jí to řekla a ona místo aby se nad tím zamyslela poslala jí krabici dárků a jede dál.
@Zlatuska píše:
zkusím ji ještě jemně taktně na tohle nasměrovat. děkuju moc…
ještě sem kouknu.
Já bych ji nesměrovala, jemně bych jí řekla všechno jak se cítíš ty a jak jsi z toho všeho zničená. Ona z nasměrování nepochopí nic, protože každej uvažuje trochu jinak a tak si to může i jinak vyložit, než ty budeš myslet a nevyřeší se tím ale vůbec nic.Chce to říct jí PRAVDU, to je jediná cesta, jak má šanci pochopit tebe, přesně tak, jak to je.
@boball píše:
@Mrs.GSdog Ale vždyt už jí to řekla a ona místo aby se nad tím zamyslela poslala jí krabici dárků a jede dál.
@Mrs.GSdog Právě,no zkusit to může. Já měla taky podobnou kamarádku, co neustále chtěla řešit její problémy i v noci, i v době kdy se mi to absolutně nehodilo, kdy jsem měla vlastních problémů nad hlavu.Ale ona vyslechnout neuměla a nechtěla. Pokud se měla dobře, neozvala se, jinak pořád. Trvalo mi dvacet let, než jsem si řekla takhle tedy ne.
@boball Já jsem celkem upřímná a průhledná. Takže mě se tohle nestává, koukám, že bych měla asi napsat- NAŠTĚSTÍ. Vůbec nevím, co ještě poradit
Dost složitá situace. Vůbec nezávidím ![]()
Ano, hoď ji přes palubu, to je jediné, co jí pomůže, aby se zase starala sama o sebe. Nemusíš mít černé svědomí, žij s vědomím, že to naopak děláš pro její dobro. Tohle by taky mohlo zle skončit, taky mám takovou kamarádku, mám ji moc ráda, ale zadek jí utírat nebudu ![]()
Znam to, neni to tak jednoduche. Dotycna moc dobre vi, jak na to. Tito upiri jsou vyborni manipulatori a to pak mate pocit, ze to MUSITE zvednout, poslouchat, poradit… K tomu psychologovi bych ji nejak dotlacila. To by ji melo pomoct.
@Lucie142 Máš pravdu, umí to s lidmi, některým ani nikdy nedojde, že jsou vlastně zneužíváni.