Problém s kamarádkou :-(

1837
17.10.14 12:56

Problém s kamarádkou :-(

Tak jsem sebrala odvahu.
Bojuju s pocitem „viny“ a „zrady“ a zároveň s pocitem, že jestli tohle nezarazím, tak se zblázním.
Mám kamarádku, která je - na rozdíl ode mě - nezadaná a bezdětná, ale biologické hodiny už řvou na lesy. Vždycky jsme se navzájem držely, svěřovaly se. Poslední dobou jí ale nevychází jeden vztah za druhým. Já taky vyměnila partnera a můj život taky není zrovna procházka růžovým sadem, ale s jinými kamarádkami si navzájem postěžujem, ulevíme, zasmějem se a jdem dál.
Moje „nejlepší“ kamarádka se mi však časem snad změnila v energetického upíra. Ona má bohaté rodiče a tudíž dobré zázemí i bez partnera, já musím šetřit. Ona má práci, při které má neustále hafo volna, já dělám doma a musím se pořádně otáčet, jelikož dělám na sebe. Teď píšu „v polední pauze“, než přijde dítě ze školy a budu se mu muset věnovat.

Kamarádka však poslední dobou ztrácí jakékoli zábrany, nebere ohledy. Když jí chci na chvíli zavolat, abych jí ulevila od trápení, a řeknu „promiň já mam jen chvilku“, tak se buď nasere a nebo to naprosto ignoruje, kecá, kecá, kecá, mele mi po padesáté to samé dokola a kolem mě běhá dítě, které potřebuje jídlo a napsat úkoly, a ona prostě mele.
Taky mě zahrnuje stovkami (to nekecám) emailů do týdne, pokud ji „neklepnu přes prsty“, nebo nedokáže zastavit příval sms.

Já vím, že se nudí (bydlí hodně daleko ode mě),vím, že je sama, ale dorazilo mě, když mi nedávno volala i přímo na rodinný výlet, úplně se mi z toho dělá špatně, když si na to vzpomenu.

Jsem z ní vyčerpaná. Při každém svém novém vztahu s chlapem chce poradit, jestli do toho má jít. Pak mě začne zahrnovat detaily, jak je to skvělé, a pak to po pár týdnech zkrachuje a zase mě zahrnuje sms a emailama a telefonátama, že to nevyšlo a co má dělat.

Už jsem ji několikrát prosila, že ji mám ráda, ale že mám i svůj život.

Vždycky se na několik dní taktně odmlčí a pak to na mě polehoučku zkouší znova.
A když jednoho dne - s ohledem na to, že jsme prostě byly dobré kámošky - takové ty na život a na smrt (jo byly i rozbroje, ale vždycky jsme to překonaly) - zavolám, napíšu nebo se jí nějak ozvu, začne to nanovo.
Ona to nedokáže zastavit, omezit, já jsem už normálně přemýšlela, že si na její emailovou adresu dám filtr „smazat“, připadá mi to bezohledný, ale já jí vůbec nemůžu vysvětlit, že já za ní její život žít nebudu, nemůžu ho ani řídit, nemůžu jí ve všem radit… a už vůbec nemůžu za to, když jí řeknu „tak to s tím chlapem zkus“ a ono to nevyjde.
To už mi taky dala párkrát vyžrat.

Ale minule už mě dostala. Poté, co jsem jí fakt v zoufalství řekla, že už prostě nemůžu, že mě vysává, tak mi poslala obrovskou krabici s darama - bylo toho fakt hodně a i drahý.

že mi děkuje za pomoc a že doufá, že ji mám pořád ráda.

já už při jakémkoli kontaktu s ní jsem VYČERPANÁ, vyřízená, cítím se unavená, následně jsem vzteklá.
Nadávám sama sobě, že jsem jí zase napsala, ale pak se ozve svědomí.

Co byste dělaly?? :-(
už jsem ji posílala k psychologovi, ať si tam zajde a najde příčinu, proč jí každý vztah zkrachuje…ale nevim, jak se zařídila, přešla to téma mlčením.

je mi líto ji tak razantně odstřihnout, ale jsem prostě K. O.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101606
17.10.14 12:59

@Zlatuska Telefony bych ji brala pouze v době, kdy se to hodí mě, tedy nevidím důvod proč ho zvedat na rodinném výletu. A na SMS a maily odpovídala též ve frekvenci, která vyhovuje mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
17.10.14 13:03
@j.a.n.i1 píše:
@Zlatuska Telefony bych ji brala pouze v době, kdy se to hodí mě, tedy nevidím důvod proč ho zvedat na rodinném výletu. A na SMS a maily odpovídala též ve frekvenci, která vyhovuje mě.

protože mi předtím psala sms „můžu ti, prosím, na chvíli zavolat? já vím, že jsem hrozná, ale prosím tě UDĚLEJ DOBRÝ SKUTEK, potřebuju s tebou fakt nutně mluvit, udělej to pro mě…“ protože se s ní rozešel chlap. Myslela jsem, že když jí řeknu, že sedíme na výletní lodi, že prostě mi řekne, co je za problém - to mi řekla, že se s ní rozešel chlap, a myslela jsem, že tak dvě tři minuty, a že to pochopí a zase to položí…
tak myslíš, že se na to mam prostě vykašlat?? i když bude žadonit? sorry já jsem blbá, ale prostě neni to pro mě tak lehký. známe se patnáct let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22011
17.10.14 13:07

@Zlatuska, už Ti někdo někdy řekl, že telefony mají takové tlačítko, kterým se dají vypnout…?

A ještě jedno velké tajemství… to tlačítko se sluchátkem, kterým se hovor přijímá, také ovládáš jenom Ty. Stačí ho prostě nestisknout. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
17.10.14 13:09

Souhlasím s @j.a.n.i1!! Telefony prostě nezvedej, jde to. Já mám podobný energetický vysavač v okolí a jednou jsem se prostě rozhodla, že už nechci být vždy k ruce a poslouchat a poslouchat. Takže telefony zvedám jen když MNĚ se chce, stejně tak maily a SMSky. Nemáš povinnost to číst a odpovídat. Jen když TY budeš chtít. Já jsem si na podobné v mailu udělala specální úložiště (něco jako pro SPAM), aby mi to nezavazelo mezi ostatními a otvírám, jen když mám náladu. Stejně tak speciální vyzvánění napoví, že není třeba hned běžet :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
17.10.14 13:09
@BohunkaP píše:
@Zlatuska, už Ti někdo někdy řekl, že telefony mají takové tlačítko, kterým se dají vypnout…?A ještě jedno velké tajemství… to tlačítko se sluchátkem, kterým se hovor přijímá, také ovládáš jenom Ty. Stačí ho prostě nestisknout. ;)

i člověku, který začal blbnout až poslední rok a půl, když mu po sobě krachly tři vztahy?
dřív stačilo říct jí „sorry já vím že máš problém ale zavoláme si jindy“, nebo jí to napsat, a okamžitě to pochopila.
poslední dobou to ale nějak nechápe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
17.10.14 13:11
@Lucella píše:
Souhlasím s @j.a.n.i1!! Telefony prostě nezvedej, jde to. Já mám podobný energetický vysavač v okolí a jednou jsem se prostě rozhodla, že už nechci být vždy k ruce a poslouchat a poslouchat. Takže telefony zvedám jen když MNĚ se chce, stejně tak maily a SMSky. Nemáš povinnost to číst a odpovídat. Jen když TY budeš chtít. Já jsem si na podobné v mailu udělala specální úložiště (něco jako pro SPAM), aby mi to nezavazelo mezi ostatními a otvírám, jen když mám náladu. Stejně tak speciální vyzvánění napoví, že není třeba hned běžet :)

já mám tento problém…
ONA NEBYLA VŽDYCKY TAKOVÁ.
jenže teď poslední dobou…
bojuju s tím, že ji „nechám ve štychu“ a s tím, že moje dítě už řiká „ježiši marja mami tobě přišla sms, není to zase ona?“
je schopná napsat mi jich devět po sobě. ANIŽ BYCH JÁ ODPOVÍDALA NA COKOLI.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
17.10.14 13:12
@Zlatuska píše:
protože mi předtím psala sms „můžu ti, prosím, na chvíli zavolat? já vím, že jsem hrozná, ale prosím tě UDĚLEJ DOBRÝ SKUTEK, potřebuju s tebou fakt nutně mluvit, udělej to pro mě…“ protože se s ní rozešel chlap. Myslela jsem, že když jí řeknu, že sedíme na výletní lodi, že prostě mi řekne, co je za problém - to mi řekla, že se s ní rozešel chlap, a myslela jsem, že tak dvě tři minuty, a že to pochopí a zase to položí…
tak myslíš, že se na to mam prostě vykašlat?? i když bude žadonit? sorry já jsem blbá, ale prostě neni to pro mě tak lehký. známe se patnáct let.

Tak když už to víš, neodepisuj jí na tu sms a když se bude pídit, neměla jsem sebou telefon a je to vyřešené ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
17.10.14 13:13

Prostě jsem myslela, že si to nechá časem vysvětlit a že budem jako dřív…
ale asi ne…
mam ji teda takzvaně „hodit přes palubu“?

asi čekám na požehnání… nebo jsem ji prostě měla ráda. děsí mě to, jakou alergii jsem si na ni vypěstovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
17.10.14 13:15

@boball
prostě to po patnácti letech přátelství malinko bolí.
všechno… i co dělá ona, i to, že ji musim teď ostřihnout já.

ale jak vás tak čtu, tak asi nebude jiná cesta než ji prostě odstřihnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22011
17.10.14 13:16
@Zlatuska píše:
i člověku, který začal blbnout až poslední rok a půl, když mu po sobě krachly tři vztahy?
dřív stačilo říct jí „sorry já vím že máš problém ale zavoláme si jindy“, nebo jí to napsat, a okamžitě to pochopila.
poslední dobou to ale nějak nechápe…

Komukoli.

Připadá mi, že Ty ale stejně chceš jenom požehnání k tomu, abys s ní přerušila všechny kontakty.

Protože jedeš z extrému do extrému. Vždycky jsou i jiná řešení - není potřeba buď přijímat každý hovor, odpovídat ihned na každý jednotlivý mail, řešit ihned každou sms… nebo kompletně odstřihnout kontakt.

Je jenom na Tobě, jakou hranici si stanovíš - kdy a jak často budeš zvedat telefony, zda a na co budeš odpovídat, jak dlouho budeš telefonovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2486

Já myslím že tě asi citově vydírá..ona sama cítí že se ti nechce poslouchat další fnukání z nevydařeného vztahu…ale nevím soudím jen podle toho co tu píšeš…vubec vás přeci neznám…jestli je jinak hodná nechtěla bych na tvém místě s kamarádstvím zkončit…jak často se vídáte???já to mám z kamarádkami tak že když máme obe čas a hodí se nám to tak se sejdeme vykecáme se co se nám za daný čas stalo apod…a pak se zase nejaký čas nevidíme protože máme každá své starosti…:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837

Tak já jdu zase makat a starostit…

večer si přijdu přečíst ještě nějaké reakce…
vypadá to jednoduše… skoro jako když vám někdo řekne „ten tvůj manžel se chová jako idiot, proč od něj neodejdeš?“ a vy máte tisíc důvodů, než se k tomu odhodláte.

neumím být taková ale asi se budu muset naučit.

díky za podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16173
17.10.14 13:17
@Zlatuska píše:
já mám tento problém…
ONA NEBYLA VŽDYCKY TAKOVÁ.
jenže teď poslední dobou…
bojuju s tím, že ji „nechám ve štychu“ a s tím, že moje dítě už řiká „ježiši marja mami tobě přišla sms, není to zase ona?“
je schopná napsat mi jich devět po sobě. ANIŽ BYCH JÁ ODPOVÍDALA NA COKOLI.

To už je ale opravdu na psychologa, jestli stejnou frekvenci uplatňuje u chlapa, nedivím se, že jí vztahy krachujou, tohle by zadusilo každýho. Radím ihned domluvit psychologa, snažit se třeba podpořit ji v tom, že na první sezení ji doprovodíš, ale snažit se musí i ona. Podle měmohla zblbnout ze zoufalé snahy se usadit a mít dítě, prostě panikaří a té panice odpovídají i ty stohy emailů a sms.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
17.10.14 13:17

Zadonit?! Kolik ji je, aby musela zadonit o pozornost? Holt musi pochopit, ze ty mas rodinu a ta je vzdycky prednejsi. Takze ano, rekla bych ji to - ne ve zlym, ale na ferovku. Taky bych ji brala telefon tak, jak se to hodi me - jinak bud vytipla, nebo proste nevzala. To samy s mailama. S darkama si hlavu nelamej, kdyby nechtela, neposle to a ty nemusis bejt nikomu vdecna za materialni dar, o ktery jsi sama nezadala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová