Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@tehulka001
hele á až v třetim těhu zjistila že při druhý sekci byl průser s placentou a že ráda vrůstá do jizvy po sekci
takže od 30tt ji kontrolovali na utz a ok takže prý při druhym náhoda. Strach mít budeš, to se asi ovlivnit nedá. tomík skoro umřel, uzel na pupečníku takže jsme měla ted v těhu šílenej strach aby se něco nestalo, to se prostě nedá nemyslet ![]()
@tehulka001 Taky je mi to moc líto, tež jsem si říkala, že se nějak neozýváš
Každá slova útěchy jsou teď asi marná, moc ti přeji, aby ses rychle uzdravila a dala do kupy po všech stránkách. ![]()
@Kyarra Tak sme dneska byly na ty gyndě. nález na čípku se od minula nezměnil tak doufám že to tak ještě hodně dlouho vydrží. A na ultrazvuku neshledala nic nenormálního ale říkala že jsem hůř průhledná a nemá zas tak špičkovej přístroj tak jestli chci mít větší jistotu tak ať se objednám do fakultky.Tak si to nechám přes víkend projít hlavou.Je teda pravda že s prvním dítětem co sem byla v podolí tak tam prohlídly všechny orgány, proměřovaly, u srdíčka kontrolovaly cévy a průtoky, motek taky dopodrobna. Todle bylo fakt jen tak jestli to má opravdu všechno na správným místě. Tak nevím no jestli to nechat už bejt nebo se v tom ještě babrat.Ale jinak malej má podle měření už 360g a je pěkně akční. A s největší pravděpodobností to je zase kluk
@fidela Ahoj, tak alespoň částečně dobré zprávy…no, je to těžké rozhodování, ale já bych šla na podrobnější utz. Je to dáno mou minulou zkušeností, kdy na klasickém utz u mého doktora to taky nebylo moc vidět (mám zakloněnou dělohu), tak jsme jeli do FN v Olomouci. Tam mají lepší přístroj a odhalili závažnou vadu, kterou u nás vůbec neviděli. Tím tě samozřejmě nechci strašit
Asi, jak to budete cítit…no, ale jestli prohlédla orgány, poměřila aspoň o nejdůležitější…fakt nevím.
Zase další stresy navíc, že?
@Kyarra No ještě uvidím no, zkusím tam zavolat a zeptat se jich co oni na to. Mě jde spíš hlavně i o to že třeba kamarádce na dobrý přístroji zjistili vadu ledvin a hned po porodu se na to zaměřej tak spíš aby byl zkontrolovanej fakt pořádně kdyby měl někde třeba nějakou vrozenou vývojovou vadu aby se o tom vědělo. A v minulým těhotenství jsi byla na screeningu v prvním trimestru nebo jakto že ti na to příšly takhle brzo. Mě takhle brzo totiž pordobnéj ultrazvuk vůbec nedělali. jen koukly jestli ma prcek srdeční akci
@fidela No, u mě to bylo složitější…screening v 1.trimestru jsem chtěla absolvovat v našem městě - nemocnici, abych nemusela nikde jezdit, protože jsem dost krvácela a tak. Utz mají trochu lepší, ale nic extra. Od 11.tt jsem tam byla celkem třikrát a pokaždé mi to nebyli schopni přes břicho udělat. Vaginálně to zas nebylo průkazné. Když už jsem byla 13+5 (předposlední den, co se screening může dělat, aby byl průkazný), tak dr. zvedl telefon a objednal nás hned na druhý den do Olomouce, že tam mají lepší techniku. Tam to šlo vidět hned a dobře a bohužel bylo vše špatně. navíc zjistili, že už jsem vlastně v 16.tt, tak jsem šla hned na upt, ani jsem nečekala a výsledky z krve, nebylo o čem přemýšlet. Máš pravdu, že ten screening ve 20.tt je důležitý, aby se přišlo na vadu, která by se hned po narození musela řešit. A navíc, pokud jste tam měli nějaké podezření
Záleží, zda by ses moc nestresovala až do konce těhu, já jsem ten typ, že určitě ano ![]()
@Kyarra Tak to je mi líto. To se nedivim že seš pěkně nervozní co tě čeká když sis tímdle vším prošla. Ale já myslim že to tentokrát bude už OK.No já právě asi jestli na to nepůjdu tak bych až do konce přemýšlela že jsem tam měla jít co když někde nebude něco ok a kvůli tomu že se o tom neví dopředu tak se může něco stát. Jsou to třeba fakt maličkosti který dobrej ultrazvuk dokáže odhalit. Třeba když mě ho dělali s prvním prckem v podolí tak to srdce vzala uplně do detailu, barevně zobrazený žíly, tepny, celý močový ústrojí do detailu, střeva, mozek no prostě všechno. Chápu ale že je na to potřeba dobrej přístroj, což moje doktorka nemá. Nerada bych kdyby třeba bylo něco špatně a malej měl po porodu problémy na který se mohlo příjít už dopředu. Zas z toho pro mě ani pro něj nehrozí žádný riziko jako třeba u plodovky. Takže tam v pondělí zavolám a bude.ale nemám papír od doktorky tak si to asi budu muset zaplatit ale to už vem čert.
@fidela Jo, jdi do toho
A kde ti dělali ten prvotrimestrální screening? Taky jsi tam platila? Já myslela, že to proplácí pojišťovna…případně poprosit dr. aby ti napsala žádanku, pokud ti to nebude blbé. Ale já bych si taky raději připlatila a věděla, že je vše ok. Jsou ženské, co na to vůbec nechodí a odmítají tyhle vyšetření. Ale já říkám, že když už tam člověk jde, tak ať je to pořádně. jsem zvědavá, jak moc podrobně to budou dělat ve čtvrtek mně
Nevím, co vše jde vidět v 16.tt…
Ahoj ten v prvním trimestru mě dělali v Sanusu. Včera jsem volala do fakultky jestli bych si mohla zaplatit podrobnej ultrazvuk a sestra mi říkala že to nejde leda na doporučení obvodního gynekologa.tak sem dnes volala do sanusu jestli tam by mi to neudělali když je to soukromá klinika a tam mi řekli to stejný, ale nakonec tam půjdeme na 3D ultrazvuk a sestřička říkala at se domluvim s doktorem až tam budem že mi na to určitě koukne.Tak doufám že bude v dobrým rozmaru a udělá to. Docela mě to teda překvapilo že když si to zaplatim tak mě nikdo podrobnej ultrazvuk neudělá. A za doktorkou už nechci protože mám strach aby se neurazila že si myslim že to udělala špatně. přeci jen jsem u ní jen měsíc a jinak je hodná. A říkala že se jí to zdá ok.Na mě to dělá dojem že když sem odmítla plodovku tak že si asi myslí že nám postižený dítě nevadí a proto to nějak moc neřeší. No uvidíme jak to dopadne na tom 3D ale budu věřít tomu že je prcek zdravej. Jinak v tom 16.tt nevím co je a co není vidět, podle mě edwards a patau už by určo poznali.Ale ty ne tak závážný vvv orgánů si myslím že sou vídět až tak od toho 18.tt.Vím že kamarádka měla podezření na vadu srdce a doktor si ji zavolal až když byla v 21.tt že to bude líp vídět, nakonec bylo všechno ok. A v kolegyni v práci ve 20.tt nic nenašli a přišli na to až ve 30.tt když už šly mimčo jen proměřit. Si tak občas říkám že je super tydle všechny vyšetření ale člověk se taky dost nervuje a pro mimčo to asi taky není zrovna nejlepší. Tak ať dopadnete ve čtvrtek dobře a dej vědět.
Ahoj. mam takovy problem jsem skoro v 19 tt a mam malo plodove vody dali mi acylpyrin chtela bych vedet jestli mate s timto zkusenosti muzete mi poradit bojim se ze se mi nevytvori nova plodova voda, diky moc.
@Jell Tak s tím zkušenost nemám…ten acylpyrin ti dali na co? jsi nemocná?
@Kyarra nejsem nemocna daly mi ho na zredeni krve kvuli placente a cekaji jestli se plodova voda tak dotvori. nevim co delat mam zdravou holcicku ale 4× jsem potratila nemuzu nikde najit odpoved.
@Jell Aha, tak to musíš důvěřovat doktorům, že ti dali správný lék…je pravda, že acylpyrin ředí krev, tak snad to pomůže. Taky hodně pij, to pomůže taky správně zásobovat placentu (říkala mi to přímo jedna doktorka). A kdy jdeš na kontrolu? Pokud máš pochyby, tak pak jedině konzultace u jiného lékaře, jinak nevím. ![]()
@Kyarra dekui za rady jdu na podrobny ultrazvuk 12.10 tak snad se to do te doby zlepsi ale do ted mi rikaly same spatne zpravy, myslela jsem si ze po 3mesici tehotenstvi uz se nemuze nic stat.
Devcata neznate nejake vytaminy pro zlepseni cinnosti placenty? ![]()