Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Maddlen právě že ty doby objednání do PPP jsou dlouhé, klidně ty 2-3 měsíce i déle, tak bych s objednáním nečekala. Zrušit to může kdykoli, kdyby se to upravilo.
To zcela souhlasím.
Ahoj, tak mám nové info. Na můj email psaný ve středu učitelce zatím nebylo odpovězeno. Dneska donesl syn škaredého smajlíka. Prý za to že se bil s kamarádem. Ptala jsem se ho jak to bylo. No četli si spolu časopis, pak mu ten kluk časopis vzal a syn si ho vzal zpátky. A ten kluk ho bouchnul, tak mu to syn taky vrátil. Učitelka u toho nebyla ale děti jí prý žalovali a poznámku dostal jen on. Samozřejmě že kamarád se nepřiznal. Já nemám důvod synovi nevěřit.
Takže v pondělí jdu do školy, říct paní učitelce, že teda takhle teda ne. Že když u něčeho není, tak se mi nelíbí že pak trestá na základě výpovědi dětí a neptá se dál. Začínám mít pocit, že se syn už zaškatulkoval jako ten který za všechno může ![]()
Co vy na to?
@admenL že se přesně potvrzuje, že je syn kolektivem třídy trpěn, ale ne přijat.
Takže bych to všechno probrala s učitelkou, jak syna co nejlépe začlenit.
I když učitelka nebude trestat s tím, že u toho nebyla. Bude to muset časem řešit, protože rodiče si budou stěžovat. Tvůj syn je sám proti 18. Takže se bude brát v potaz spíš hlas většiny, než jeho.
@admenL Do školy určitě zajdi a zjisti si informace od paní učitelky. I když nemáš důvod synovi nevěřit, nemůžeš očekávat, že ti poví, že si začal on, pokud by to tak bylo. Tyhle spory mezi dětmi jsou velmi těžko řešitelné, pravdu se obvykle učitel nedozví nikdy, ale neměl by být trestán jen jeden, pokud to není prokazatelná vina. Nevytvářejme domněnky, zkrátka se zeptej. Jinak na semknutost kolektivu proti synovi bych po necelých dvou měsících v první třídě moc nesázela, ty děti se taky ještě tolik neznají, aby se nějak semkly. Spíše vnímají, že syn je jaký je, a pokud má v sobě nějakou agresi, jsou k ní vnímavé. Není se jim co divit. Pokud jim někdo ubližuje, bojí se a mají tendenci se bránit. Nelze očekávat, že takové dítě bude přijímáno s otevřenou náručí.
Holky syn mi doma brečí, že do té školy chodit nechce. že si tam nemám s kým povídat, o přestávce se s ním nikdo nebaví, že chce do školy za kamarády
Prý sedí v lavici sám a úplně poslední. Je mi ho líto. Nedělám si o něm iluze, vím že umí být záškvara, ale zase do teď s ním nebyl problém, ve školce si nikdo na bití z jeho strany nestěžoval.
Vážně přemýšlím, že ho nechám přeřadit. ![]()
@admenL píše:
Holky syn mi doma brečí, že do té školy chodit nechce. že si tam nemám s kým povídat, o přestávce se s ním nikdo nebaví, že chce do školy za kamarádyPrý sedí v lavici sám a úplně poslední. Je mi ho líto. Nedělám si o něm iluze, vím že umí být záškvara, ale zase do teď s ním nebyl problém, ve školce si nikdo na bití z jeho strany nestěžoval.Vážně přemýšlím, že ho nechám přeřadit.
Co tím vyřešíš? Bude se snažit začlenit do jiného kolektivu, může to být horší, nebo stejné - co potom? Vždyť ty ani nevíš, kde je chyba. Dej tomu šanci, promluv si s učitelkou, hledejte spolu cesty, jak synovi pomoci. Přeřazení syna není vůbec žádné řešení problému. Jestli ta učitelka je v pohodě, bude se snažit mu pomoci - jen bys o tom měla mluvit především s ní.
@admenL píše:
Holky syn mi doma brečí, že do té školy chodit nechce. že si tam nemám s kým povídat, o přestávce se s ním nikdo nebaví, že chce do školy za kamarádyPrý sedí v lavici sám a úplně poslední. Je mi ho líto. Nedělám si o něm iluze, vím že umí být záškvara, ale zase do teď s ním nebyl problém, ve školce si nikdo na bití z jeho strany nestěžoval.Vážně přemýšlím, že ho nechám přeřadit.
s přeřazením bych počkala dokud si nepromluvíš s učitelkou. Ale pokud by dál kluka nechala sedět samotného a problémy by přetrvávaly, tak bych ho přeřadit nechala.
@admenL To je moc smutné a i pro vás to musí být těžké to sledovat. Psala jsem vám už na str. 4, co byste mohla udělat, ale neodpověděla jste mi na to, tak vás to asi neoslovilo, což je škoda. S učitelkou se sice můžete o tom pobavit a poprosit ji o pomoc, ale její moc synovu oblibu mezi dětmi zvýšit je jen velmi omezená, pomohlo by se pustit do dalších věcí, které jsem vám psala. Syn se někde musí naučit jednat s dětmi, aby ho přijaly, případně najít přátelský kolektiv dětí jinde, když ho nenašel ve třídě. Přeřazení zní sice lákavě, ale nemusí to nic řešit, jestli se pod stresem chová k dětem tak, že s ním mají problém.
Pokud chodí do družiny, běžte se nenápadně podívat ke plotu, jak to tam vypadá.
@lucenka píše:
jaký může mít učitelka důvod k tomu, aby separovala v první třídě jedno dítě od ostatních?
jak bys rozdělila 11 děti po dvou, aby jedno dítě nesedělo samo? Všude není prostor na to, aby se pořád přehazovaly lavice.
@admenL píše:
Zjisti si, jak se syn chová v družině, pokud tam chodí. Zkus se poradit s paní učitelkou, jak na syna zapůsobit, aby svým chování nebudil takové emoce. S poradnou bych neotálela. Můžou Vám tam poradit jednoduché věci, které můžou mít okamžitý efekt, akorát že Tebe to nemohlo napadnout ani náhodou.
@Kobea píše:
jak bys rozdělila 11 děti po dvou, aby jedno dítě nesedělo samo? Všude není prostor na to, aby se pořád přehazovaly lavice.
dá se uspořádat třída třeba do písmene U, každý týden/14 dnů měnit zasedací pořádek, spojit víc lavic do jedné řady,…
@lucenka píše:
dá se uspořádat třída třeba do písmene U, každý týden/14 dnů měnit zasedací pořádek, spojit víc lavic do jedné řady,…
do u bych jako rodič rozhodně nechtěla. Dcera to tak měla chvíli a stěžovala si, že ji bolí za krkem. Seděla ve špatném úhlu k tabuli.
@vokishka píše:
do u bych jako rodič rozhodně nechtěla. Dcera to tak měla chvíli a stěžovala si, že ji bolí za krkem. Seděla ve špatném úhlu k tabuli.
tak jak jsem tam napsala i jiné varianty… rozhodně lepší, než aby jedno dítě sedělo celý rok samo, když mu to nevyhovuje
@admenL píše:
@stinga o žádné nehodě neříkal. Také si myslím, že je problém v tom, že sedí sám…@hanka.br. Není to žádná speciálka, normální státní škola, mají dvě třídy a v jedné je 19 dětí a v druhé 11…nechápu podle čeho to ředitel rozdělovat. Jinak já nehledám chybu v učitelce, ale nepřijde mi fér nic nedat vědět že se děje a pak mě nechat konfrontovat naprosto nepřipravenou. už jsem to mohla řešit dávno, třeba.
@tumpach no oni se doma zbijí právě kvůli hračkám, jeden druhého kousne a ten mu to vrátí..
Máš pravdu, to je chyba učitelky, že to řeší na třídních schůzkách před rodičema a tobě se předem ani nezmínila. To je velmi neprofesionální a jasně bych jí řekla, že pokud by se jakékoliv problémy vyskytly, že si přeju ať to vím jako první a ne najednou přede všema na až na schůzkách.
Těžko říct, kde je větší chyba, jestli u tvého syna, nebo ostatních, může to být tak i tak. řekla ybch učitelce, co mi řekl syn, jak to vidí a ať se zaměří an to, odkud jde ta první provokace a zda není terčem spíše on, který se brání. A pokud je agresor on, tak přijít na to proč a najít cestu řešení, třeba s dětským psychologem.
@Maddlen právě že ty doby objednání do PPP jsou dlouhé, klidně ty 2-3 měsíce i déle, tak bych s objednáním nečekala. Zrušit to může kdykoli, kdyby se to upravilo. Ale po vlastních pozitivních zkušenostech, kdy jsme se dozvěděli např. že dcera je jen na 54 procent pravák a doporučení, že psaní nebude mít tak úhledné a nemáme jí zatěžovat, aby něco přepisovala znovu, protože koordinovat ruku, oko je v tomto případě hodně náročné a moc by jí to zatěžovalo. Bez návštěvy PPP bychom toto nevěděli. Souhlasím s těmi kroužky, aby navštěvoval ty které ho baví, tam si spíše najde kamarády než ve škole, tam není tolik času. Jedině, pokud chodí do družiny. Ono je to náročné, pokud tam odněkud dojíždí, tak jedině aby i rodiče jezdili s ním třeba o víkendu na nějaké akce, které se pořádají v místě, odkud děti jsou a kde je předpoklad, že je tam potká, aby se s dětmi seznámil a měly spolu zážitky mimo školu. Přestávky jsou krátké na nějaké seznamování.