Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud nepropadá, tak bych to neřešila. Já jsem na základce na to taky kašlala a radši jsem dělala s partou kraviny. Vyrostla jsem z toho až ve třeťáku na střední
.
Se mnou se učili rodiče jen v 1. třídě, příjde mi, že to trochu přeháníte. Myslím, že by měla být v tomto věku už samostatná, takhle ji v podstatě neustále do něčeho tlačíte, do budoucna se vám na to jednou s gustem vykašle
Jako první mě napadlo, jestli nemá jen pomalejší rozjezd do nového roku…Ale upřímně-každý den ji zkoušet? Myslím že ve škole toho má dost. Možná je to trochu její revolta…Osobně bych ji nezkoušela každý den. Se mnou se rodiče od 3. třídy neučili a celou základku i střední jsem měla vyznamenání. Když prostě jsem nevěděla, nejčastěji z matematiky, šla jsem prostě za tátou a věc mi vysvětlil. Nic víc, a nic míň. Pokud je opravdu tak nadaná že už v 5 letech mohla do školy, tak bych ji nechala trochu víc samostatnosti. Každopádně-zkoušeli jste si s ní vůbec promluvit, jestli jí něco netrápí?
@Hannah345 tahjle to nebývalo..učili jsme se s ní v první tříde, ale ani to nebylo skoro potřeba ated je to pořád horší. kdybychom ji nechali tak podle mne nosé domu trojky, čtyřky..
Možná to bojkotuje schválně. Ani bych se ji nedivila - zkoušení, režim. Pfff ve 12 bych ti na to taky začala kaslat
Jasně, my spolu hodně mluvíme…problém není žádný, krom toho, že je líná? ![]()
@Anonymní píše:
@Hannah345 tahjle to nebývalo..učili jsme se s ní v první tříde, ale ani to nebylo skoro potřeba ated je to pořád horší. kdybychom ji nechali tak podle mne nosé domu trojky, čtyřky..
Já si to nemyslím. Pokud je navíc ještě nadprůměrně inteligentní, z 95% učení jí bude prostě stačit sedět ve škole a poslouchat. Což asi dělá, nebo i učitelky říkaly, že je nepozorná? Taky by mě osobně štvalo být zkoušená ještě doma, a to každý den…
@Anonymní píše:
Dcera nastupila do školy v 5letech.Byla moc šikovná..bylo to na doporučení psycholožky z PPP.
Dnes je v 7é třídě.
V 6té třídě měla jako jediná třídy samé jedničky i když to byl ke konci boj vlastne náš všech.
Nyní začala hrozně i když jsme ji chystala na to, že bude mít spoustu nových učitelu, aby se dobře zapsala a davala si bacha..dvojky, trojky má ted běžně.(at ji nekřivdím i jedničky).
Každý den ji zkouším, mame s manželem rozdělené předměty on matika, zemepis fyzika ja zbytek.
Absolutně nemá snahu a ja nemám sílu..jsem v 26 tt čekám miminko které ma vadu srdce…po porodu budu mesíc, možná déle pryč a manžel..ač je uplně skvělý táta neumí holky dat do laty jak já…nevšimne si kolik je hodin, že je čas se okoupat a spát..atd..i když uvaří, požehlí, uklidí celý dům(je to zlato)..tak některé věci jdou mimo něho.Když dceři řekneme, at přinese učebnice a sešity je to konec…ted ji bude 12let..chápu, puberta…ja nečekám žádné zázraky, že bude celý den v učení..ale takovou nějakou zodpovednost..a čím dál je to horší.¨
Ví, že mají psát test, nepřijde a neřekne at ji vyzkouším..Tak se ptám, jestli jsme na ni moc přísní..
Říkám si, jestli se nechce víc rovnat spolužačkám…aby nebyla za šprtku. Nevím no…děkuji za názory
Mám děti ve školce, takže to mužů vzít jen podle sebe. Mě naši nikdy di dobrých známek nenutili. To jestli jsem měla nauceno, hotové úkoly byl můj problém. Kdybych měla petky tak by to samozřejmě řešili ale do trojky to bylo proste dobre. Obě se segrou máme VŠ a dobrou práci. Naproti tomu mám sestrenku a bratrance, oba byli podle svých rodičů chytří, nadáni a bla bla, tlak jako blázen aoba se jim na to úderem maturity vykaslali, přitom sestrenku vzali na VŠ kam berou jen hodně malo lidi. Za mě je dcera velká nechala bych nějakou zodpovědnost na ni, ostatně nejvyšší čas, jestli je v 7 třídě, je to - pokud se nepletu- poslední rok, kdy je to pro přihlášku na střední školu úplně fuk. Takže bych si s ni o tom popovidala a zodpovědnost nechala na ni.
Myslím, že chceš po tom dítěti moc.
Zodpovědnost. Je na to relativně malá a hlavně jste ji jí vůbec nenaučili, prostě pořád stojíte za zadkem a tlačíte, ona sama za sebe zodpovědnost nemá a ani nemohla mít. Je to určitý proces, kdy se to dítě musí naučit a uvědomit si, že je to důležité pro ně samotné. Je v něm i potřeba volnost.
Tím, že šla dříve do školy je „poznamenaná“ nepřemýšlela jsi někdy nad tím, že si to jednou může vybrat daň a bude chtít a hlavně potřebovat zpomalit?
Proč proboha bazírujete na známkách? Určila bych si v duchu něco kde prostě nebudu tak lpět na super známkách, důležité je, jestli ovládá látku. Navíc v sedmé třídě polevit může, známky se nikam nepíší.
Kdy to dítě odpočívá?
Úplně jí zlikvidujete, jakmile dojde do puberty, což už možná nastalo, tak se vám to vrátí zpět a budete koukat jako tele na nová vrata. Nechte jí dýchat a dejte jí svobodu. Takhle bude jen poslušná ovce bez invence. Úspěšný život nezajistí jedničky od shora dolů…
@Anonymní píše:
Dcera nastupila do školy v 5letech.Byla moc šikovná..bylo to na doporučení psycholožky z PPP.
Dnes je v 7é třídě.
V 6té třídě měla jako jediná třídy samé jedničky i když to byl ke konci boj vlastne náš všech.
Nyní začala hrozně i když jsme ji chystala na to, že bude mít spoustu nových učitelu, aby se dobře zapsala a davala si bacha..dvojky, trojky má ted běžně.(at ji nekřivdím i jedničky).
Každý den ji zkouším, mame s manželem rozdělené předměty on matika, zemepis fyzika ja zbytek.
Absolutně nemá snahu a ja nemám sílu..jsem v 26 tt čekám miminko které ma vadu srdce…po porodu budu mesíc, možná déle pryč a manžel..ač je uplně skvělý táta neumí holky dat do laty jak já…nevšimne si kolik je hodin, že je čas se okoupat a spát..atd..i když uvaří, požehlí, uklidí celý dům(je to zlato)..tak některé věci jdou mimo něho.Když dceři řekneme, at přinese učebnice a sešity je to konec…ted ji bude 12let..chápu, puberta…ja nečekám žádné zázraky, že bude celý den v učení..ale takovou nějakou zodpovednost..a čím dál je to horší.¨
Ví, že mají psát test, nepřijde a neřekne at ji vyzkouším..Tak se ptám, jestli jsme na ni moc přísní..
Říkám si, jestli se nechce víc rovnat spolužačkám…aby nebyla za šprtku. Nevím no…děkuji za názory
Já si naopak myslím, že trojky na základku běžně nepatří. Tím se to s ní potáhne, nakonec skončí na učňáku nebo podřadné střední. Aby jste pak nelitovaly…
Na druhém stupni není běžné se s dítětem učit, ale jen pokud má dobré známky. V opačném případě jsou tu rodiče, aby dítěti učivo vysvětlili, ve škole podají jen návod a ostatní je na rodičích a dětech.
Ja jsem to na ZS hodne flakala a pak jsem ve 14 s nasupem na gymplu teprve zacala byt svedomita a ucila se. Rodice do niceho nezasahovali, nechali me zit. Nakonec mam tituly dva, studovala jsem nepretrzite do 36 let a jeste budu pokracovat. Netlacte na pilu.
Přijde mi, že to trochu přeháníte. Nemůže ležet jen učebnicích. Musí mít i čas si hrát. Se mnou se máma učila jen tak do třetí třídy. Pak jsem za ní chodila, jen když jsem potřebovala poradit. A mám vystudovaný gympl a techniku na vysoké. Zato jsem měla na střední kamarádku, kterou rodiče taky takhle pérovali i na gymplu a nakonec utekla ze školy těsně před maturitou a živila se u tyče. A to bez legrace. Kdo ví, kde je jí teď konec. Takže pozor na přístup. Holka jde do puberty. Nechte jí trochu dýchat.
Dnes je v 7é třídě.
Absolutně nemá snahu a ja nemám sílu..jsem v 26 tt čekám miminko které ma vadu srdce…po porodu budu mesíc, možná déle pryč a manžel..ač je uplně skvělý táta neumí holky dat do laty jak já…nevšimne si kolik je hodin, že je čas se okoupat a spát..atd..i když uvaří, požehlí, uklidí celý dům(je to zlato)..tak některé věci jdou mimo něho.
Když dceři řekneme, at přinese učebnice a sešity je to konec…ted ji bude 12let..chápu, puberta…ja nečekám žádné zázraky, že bude celý den v učení..ale takovou nějakou zodpovednost..a čím dál je to horší.¨
Ví, že mají psát test, nepřijde a neřekne at ji vyzkouším..
Tak se ptám, jestli jsme na ni moc přísní..