Jsme na dceru moc přísní?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21882
3.10.17 10:48

@kontramatka diteti v sedme tride bezne zakladky, ktere je normalne nadane, musi stacit to, co slysi a procvicuje ve skole. Pokud je treba denodenni domaci procvicovani, tak uz je to o tom, ze neni mozno ocekavat jen jednicky.Dite proste neni tak inteligentni, pouze je schopne na ukor veskereho volneho casu, se nabiflovat fakta, neni to uz o studijni prirozene inteligenci, ale ambici rodicu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.10.17 10:48

@kontramatka Jenže tady je evidentně ta přílišná snaha zcela kontraproduktivní. Ono je to i o tom, jestli to dítě taky chce a jak moc je paličaté. Některé dítě prostě chce být automechaniky, i když intelekt bude mít na jaderného vědce. Co s ním uděláš, dotáhneš ho na jaderku heverem? Lidé prostě dělají vlastní rozhodnutí a musí si za ne nést důsledky. I když kolikrát můžou být dost devastující. Jo, je to děsně bolestivé, zvlášť u vlastného dítěte koukat, jak si dobrovolně ničí budoucnost. Mám v rodině nadané dítě, které v pubertě začlo blbnout a odešlo ze 3. ročníku gymlu a skončilo jen se základním vzděláním. A nepomohlo nic.

Taky znám z okolí děti, které nejsou hloupé, ale rodiče na ně kašlou, takže děti „hloupě“ působí a y školní výsledky jsou tristní. Ale ono jde dítě vzdělávat a rozvíjet i bez každodenního opakování slovíček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
3.10.17 10:56
@kontramatka píše:
To je všechno pravda. Ale já mám třeba z blízkého okolí tu zkušenost, že dítě bylo průměrné, otec se podruhé oženil, nevlastní matka se dítěti začala věnovat více než jeho vlastní a učila se s ním a s průměrného dítěte, které bralo trojky jako standart se stal jedničkář. konečně se mu někdo věnoval, konečně na to nebyl sám a konečně měl s kým sdílet svoje úspěchy. Do té doby ho nechávali, jak ty píšeš…nést zodpovědnost za školu na něm.

„Věnovat se“ dítěti je ale něco úplně jiného než ho, s prominutím, buzerovat školou od rána do večera a a nasazením celé rodiny bojovat o jeho jedničky. „Nést zodpovědnost za školu na něm“ neznamená, že se dítěti nebudu věnovat, když mě bude potřebovat, že na to bude muset zůstat samo a nebude mít s kým sdílet úspěchy. Být úspěšný může i trojkař, ostatně - víš, kolik dětských členů Mensy nosilo domů z běžné základky čtyřky i kule? Známky o tom dítěti řeknou jen velmi málo. Nemyslím si, že školu každé dítě protrpí a neučí se rádo. Stoprocentně se ovšem nebude učit rádo dítě, které je doma cepováno i za dvojku a jde z učení do učení.

V příkladu, který uvádíš, je podle mě podstatné to, že klučinovi někdo pomohl se sebevědomím, nekašle na něj a vzbuzuje v něm zájem o učení. Tohle je to, na čem záleží, tohle je to, co si z toho učení s nevlastní maminkou odnese do života, to je to, na čem bude moct stavět, i kdyby dále nosil ze školy trojky. Jedničky z trojek jsou jen vedlejší produkt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
3.10.17 12:02
@mado píše:
@kontramatka diteti v sedme tride bezne zakladky, ktere je normalne nadane, musi stacit to, co slysi a procvicuje ve skole. Pokud je treba denodenni domaci procvicovani, tak uz je to o tom, ze neni mozno ocekavat jen jednicky.Dite proste neni tak inteligentni, pouze je schopne na ukor veskereho volneho casu, se nabiflovat fakta, neni to uz o studijni prirozene inteligenci, ale ambici rodicu.

Tohle píše kdo? Zakladatelka psala, že dcera školu zcela vypustila a nepřipravuje se vůbec. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
3.10.17 12:09
@mado píše:

No pardon, ale dcera je v sedmé třídě a denně se učí. Naštěstí sama, ale učí. A když se neučí, tak dělá nějaké úkoly. Mají dva jazyky, zeměpis, dějepis, fyziku… a to jsou předměty ve kterých nestačí jen poslouchat ve třídě. Hodinu denně stráví přípravou do školy. A to není žádné terorizování ani buzerace. To je prostě nutnost. A že by ji to přestalo bavit a začala nosit horší známky jenom proto, že se jí nechce tu hodinu obětovat, tak to bych se taky pídila proč ta náhlá změna, proč se najednou spokojí jedničkářka s průměrem. A rozhodně bych ji v tom nenechala jenom proto, že se jí nechce a že každý je podle vás strůjcem svého osudu. Od toho má dítě rodiče, aby ho vedli a podporovali. Nemluvím o způsobu, na každého platí něco jiného. To ten rodič musí znát své dítě natolik, aby věděl jak na něj. Ale rozhodně to nemá házet za hlavu. To je podle mě nesmysl. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
3.10.17 12:14
@kontramatka píše:
Já tyto příspěvky nechápu. To má zakladatelka nečinně přihlížet tomu, jak její dcera fláká školu, nepřipravuje se, neučí se, má ji nechat propadat nebo co? A život není o známkách to je pravda. Ale povinností žáka je připravovat se řádně na výuku. Někdo to zvládne průměrně, někdo nadprůměrně. Ale povinnost to je a tečka. Zakladatelka chce, aby si její dcera plnila povinnosti. Chcete mi snad říct, že vaše děti žádné povinnosti nemají? Že je nevedete k zodpovědnosti? Že po nich nepožadujete vůbec nic? Necháváte je celé dny ladem a děti nic nemusejí? Udělali jste ze zakladatelky nějakou saň, při tom ona se ptala na způsob jak dceru přimět, aby zkrátka měla ambice být lepší. To je snad zločin? Nemáte žádné rady, ale jen urážíte a ponižujete. V mnoha případech zde bych jen konstatovala: mlčeti zlato.

ale zakladatelce vadí i dvojky. Jí vadí, že její dcera nechce mít samé jedničky. Že jí stačí mít dvojky. Takže mi nepřijde, že se fláká. Jen prostě není tak studijní typ, jak si rodiče myslí. Myslím, že podmínka vyznamenání by stačila. Mít jen samé jedničky, je už přehnané

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
3.10.17 12:20
@Netopirek píše:
ale zakladatelce vadí i dvojky. Jí vadí, že její dcera nechce mít samé jedničky. Že jí stačí mít dvojky. Takže mi nepřijde, že se fláká. Jen prostě není tak studijní typ, jak si rodiče myslí. Myslím, že podmínka vyznamenání by stačila. Mít jen samé jedničky, je už přehnané

To ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21882
3.10.17 16:09

@kontramatka No pardon, me nejmladsi dite je v osme tride a denne se neuci, doma se neuci vubec.Je ve vyberove tride, ma same jednicky a odpoledne travi jinymi aktivitami, nez sezenim nad ucenim, stejne tak vetsina jeho spoluzaku.
Domaci priprava je nutna nejdrive na stredni skole, na zakladce nevim, co by se denne hodinu mel ucit.
To ze ty vyzadujes jednicky a nespokojis se s prumerem, je tvuj problem, nikoli toho neboheho ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
3.10.17 16:13

Dítě by mělo najít vlastní motivaci k učení. Bez toho to nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
4.10.17 08:44
@mado píše:
@kontramatka No pardon, me nejmladsi dite je v osme tride a denne se neuci, doma se neuci vubec.Je ve vyberove tride, ma same jednicky a odpoledne travi jinymi aktivitami, nez sezenim nad ucenim, stejne tak vetsina jeho spoluzaku.
Domaci priprava je nutna nejdrive na stredni skole, na zakladce nevim, co by se denne hodinu mel ucit.
To ze ty vyzadujes jednicky a nespokojis se s prumerem, je tvuj problem, nikoli toho neboheho ditete.

Moje dítě taky tráví odpoledne jinými aktivitami. Ale nehodí aktovku do kouta, projde si sešity, upraví, podtrhá, udělá úkoly, přečte dějepis, poví mi co nového…to neznamená že bazíruji na jedničkách. Ona to tak má ráda, je ve škole pečlivá a chce být připravená. Jsi naprosto zbytečně afektovaná. :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
4.10.17 09:07
@kontramatka píše:
Moje dítě taky tráví odpoledne jinými aktivitami. Ale nehodí aktovku do kouta, projde si sešity, upraví, podtrhá, udělá úkoly, přečte dějepis, poví mi co nového…to neznamená že bazíruji na jedničkách. Ona to tak má ráda, je ve škole pečlivá a chce být připravená. Jsi naprosto zbytečně afektovaná. :*

Ale všechny děti nejsou takové. Jsou pak i takové co jim stačí, že udělají to co musí. A dítě co samo nemá zájem mít všechno perfektní, tlačit aby perfektní bylo. Mi přijde kontraproduktivní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
4.10.17 09:11
@Netopirek píše:
Ale všechny děti nejsou takové. Jsou pak i takové co jim stačí, že udělají to co musí. A dítě co samo nemá zájem mít všechno perfektní, tlačit aby perfektní bylo. Mi přijde kontraproduktivní

Nemluvím o bazírování na jedničkách. To je nesmysl. Ale pokud vidím, že to dítě jen lenivý a nechce se mu, tak to tak rozhodně nenechám. Od toho jsem rodič, abych se dítěti věnovala. takto to já prostě mám. Když se dítě přestane mýt, tak ho tak taky necháš, protože je prostě takové, málo čistotné? Asi těžko. Dítě potřebuje stimul a ne nechat ladem ať roste jak dříví v lese. A pravidla stanovují rodiče, když dítě tápe, jinak to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
4.10.17 09:27

@kontramatka alemco je dle tebe motivace a co už přehnaná buzerace?
Co když nosí dítě známky, že se v průměru pohybuje mezi 1-3. Bez domácí přípravy! Nenosí poznámky, ale dělá jen to co musí, tak aby to prošlo.
To by si dělala co. Nutila, že musí mít lepší známky, protože na to dle tebe má. Fakt myslíš, že by to mělo nějaký efekt krom toho, že dítě(puberťáka) otravíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
4.10.17 09:44
@Netopirek píše:
@kontramatka alemco je dle tebe motivace a co už přehnaná buzerace?
Co když nosí dítě známky, že se v průměru pohybuje mezi 1-3. Bez domácí přípravy! Nenosí poznámky, ale dělá jen to co musí, tak aby to prošlo.
To by si dělala co. Nutila, že musí mít lepší známky, protože na to dle tebe má. Fakt myslíš, že by to mělo nějaký efekt krom toho, že dítě(puberťáka) otravíš?

Proč by se nemohlo připravovat aby nebylo průměrné? Každý musí znát voje dítě natolik aby věděl co je v rámci jeho povahy a nějaké kapacity, talentu a co je flákání. Zakladatelčina dcera se připravovala a byla jedničkářka. Přestalo ji to bavit, kašle na přípravu a nosí dvojky a trojky, sem tam jedničku. To je podle mě zbytečné, když by stačila hodina a měla by zase úspěch. Možná ji rodiče nechají ať si teda dělá co chce, jak jí tu radíte a ta dcera ve třiceti přijde sedřená z fabriky a poví své matce, že je to její vina, protože ji dost nenutila. Každý samozřejmě nemusí být studijní tip. Ale každý rozhodně nemusí být flink a lempl. Někdo se učit nemusí vůbec, někomu stačí k úspěchu hodina denně a někdo po té hodině učení přinese aspoň tu trojku. Ale kdyby se hodinu neučil, tak propadne. To ho mají nechat propadnout? Ať si na to přijde sám? Příprava do školy je povinnost pro ty, co to potřebují. Je to minimum, co mají děti na ZŠ plnit. Někomu to pomůže k jedničkám a někomu ke trojkám. A pokud to dítěti nedochází, jaké důsledky má flákání a neplnění povinností, jsou tu rodiče, kteří mají konat. :nevim:
Nechápu proč tu pořád zmiňujete buzeraci. Každý má nějaké povinnosti. Tak to prostě je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.10.17 10:19

Některé jste si z tohodle příspevku udělaly uplně jinou story.

Mne byc nevadilo, kdyby mi dítě nosilo domu trojky s vědomím, že to je jeho maximum.Tak rpostě z ty trojky budu ráda, protože na víc by nemělo. Když mi dítě přinese trojky protože je to jeho lenost, nevůle něco udělat, tak to mi sakra vadí.

Je inteligentní, o tom nepochybuji k dyž si to rodič myslí asi o svém dítěti vždy. ale ta škola neni tak jednoduchá a nemyslím, že jsou děti, které se vubec nepotřebuji učit v 7e tříde…a ono..hodne zýleží i na vysvetlení výuky(tim nechci shazovat učitelé).

žádná buzerace se u nas nekoná, dcera možná tlak muže cítit, nikoliv ale takový, aby ji to pomohlo zabrat a neco začít dělat, nedejbože aby měla strach přijít s trojkou domu..mluvíme spolu hodne a vím toho o ní tolik…

Proto vidím jako problém jedine to, že je líná. Nechce se ji.

Nekdo tady vzpomínal, že píšu o jejich známkach jenom…ano, toot neni příspevek, abych ji chvalila jak je citlivá a rozumná a ma dobré srdce, jak pomuže v domácnosti atd…

taky se někdo ptal, co ráda dělá.
je hodně tvůrči- maluje, vyrábí, hodně čte, je kreativní od mala.
samozrejme kdyby mohla, nehla by se od tabletu a mobilu, ale od toho jsme tady taky my a regulujeme to.
Nehraje hry, prohlíží si třeba vyrábění na youtube, a pak to vyrábí doma. Chodí ven s kamarádkama..proste je to normální holka a všechno je duležitejší než venovat se pul hodinu, hodinu učení.

Nekteré jste tento příspevek vůbec nepochopily, s tím, jsem asi mohla počítat.

Nevím od čeho jsou rodiče, když mají dítě nechát rust jako kul v plote bez toho, aby ho usmernovali, pokud je čas.

Roky byla naučená neučit se a s jedničkami uplne krasne procházela z ročníka do ročníka…ale ted už to tak jednoduché není a ona není zvyklá učit se.
Co bude až pujde na střední? Propadne v první tříde?
aj učení se musí naučit.

zakladatelka

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati