Jsme na dceru moc přísní?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8927
2.10.17 20:36

Nečetla jsem ostatní příspěvky, ale mě se zdá, že děláte co je ve vašich silách a snažíte se jí pomoct, aby se učila lépe. Z mého pohledu to děláte dobře, také jsem taková, ale nejsem schopna být tak důsledná a toto by se mi určitě nedařilo. Pokud teď vidíte, že její výsledky nejsou tak dobré, chce to změnit taktiku. Protože je už v pubertě a chce se víc bavit a zapadnout, začíná se víc vymezovat i vůči vám. Určitě bych ji nenechala úplně ladem. Asi bych jí dala víc volnosti, nechala ji přijít na to, že za vše si může sama - i za ty dobré známky i za ty špatné, zkrátka aby si uvědomila, že je to na ní. Záleží hodně na povaze, zda se nechá, nebo bude bojovat za svou volnost. Spíš bych ji „korigovala“, než vyloženě nutila. Nabídla bych se, zda chce vyzkoušet, nedávala příkazem. Myslím, že je velice těžké motivovat a podporovat dítě v tom co chce, protože se to většinou stáčí tím směrem co chceme, nebo bychom si představovali my. Nepochybuju, že všechny tu chceme pro své dítě to nejlepší. Nicméně jen jedna z mnoha je schopna se dítěti takto věnovat ve škole a najde si čas i dítě zkoušet dlouhodobě a ve svém volném čase, což se mi zdá obdivuhodné, protože sama to vydržím chvilku a pak mám dost. ;)

Příspěvek upraven 02.10.17 v 20:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
2.10.17 20:43

Mě napdá to, že přirozeně inteligentní dítě, studijní typ, se nepotřebuje na běžné ZŠ učit nebo přezkušovt. Samo baží po informacích, najde si, co ho zajímá a v tom se samo od sebe snaží profilovat. Chodila jsem na víceletý gympl, 90% mých spolužíků včetně mě se naučlo samo číst ještě před nástupem do první třídy. V dnešní době bychom možná teoreticky byli adepti na předčasný nástu do školy. S nikým z nás se se rodiče doma neučili. Většina z nás se začala učit (chápej, přečtu sešit cestou do školy v tramvaji a o přestávce před hodinou) až na tom gymplu, mnozí se skutečným studiem začali někdy o svaťáku.
Takže mě napadlo, že slečna prostě nebude až takový „talent“, jaký by v ní rodiče rádi viděli.
Moje neteře jsou šikovné, vynikají v některých zájmových činnostech, ale od první třídy se s nimi musí doma učit, procvičovat. Prázdniny, víkendy. To já ze své školní docházy neznám. Jinak by šly dle rodičů o stupeň až dva dolů. Mají jedničky, nejsou určitě hloupé, tu vysokou jednou třeba budou díky píli mít. Ale nejsou to prostě od přírody studijní typy či quick learners.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.17 21:33

@Svistice to neni o tom co bychom v ni radi videli my.byla ji doporucena ppp ze skkolky…a ucitelky snad dovedou posoudit…a psycholozka rozhodla, ze drivejsi nastup ji prospeje.

• Citovat
  • Upravit
101710
2.10.17 21:37
@Anonymní píše:
@Svistice to neni o tom co bychom v ni radi videli my.byla ji doporucena ppp ze skkolky…a ucitelky snad dovedou posoudit…a psycholozka rozhodla, ze drivejsi nastup ji prospeje.

Ale to, ze byla pred 7 lety socialne a emocne vyspelejsi jeste neznamena, ze je nejak nadprumerne inteligentni, protoze to by fakt nemel byt na zakladce boj aby mela dobre vysledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
2.10.17 21:44
@Anonymní píše:

A byly jste s ní v PPP třeba teď někdy? Ony ty děti se mění. Měla jsem na základce dvě spolužačky. Na prvním stupni dobrý, samé jedničky. Na druhém stupni se začalo jet rychleji, někteří učitelé už chtěli trochu samostatnosti (dělat si samy výpisky z hodin, odvozovat vzorce apod.) A tyhle dvě holčiny začaly ztrácet. I když se učily, ZŠ jedna končila s trojkama s odřenýma ušima (a rodiče jí zaplatili nějakou souktomou OA, aby měla maturitu) a druhá měla čtyřky z ČJ i matematiky a šla na učňák.
Naopak kluk trojkař „vyspěl“, trochu zabral, za rok vytáhl známky na vyzamenání a šel na prestižní obchodní akademii, a pak udělal levou zadní VŠE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.17 21:59

@jdukolem na to, že nejste česka je text dobrý až na to jedno slovo, to je divné, že?? upřímne lituji vaši dceru, pokud nezměníte přístup, bude mát třeba maturitu a vš, ale bude nestastnám, protože si neporadí v životě,,, je důležitější mít nějaké zaměření, něco co mi jde a baví… ptá se jí na to, co jí baví? co by jednou chtěla? nebo už to máte vymyšleno??

• Citovat
  • Upravit
23966
2.10.17 22:02

Přijde mi, že po ní chcete moc. To nemůže mít občas dvojku nebo trojku?
A jsi si jistá, že dcera učení chápe? Nebo ho má jen dobře nabiflované? Jestli je to jen nabiflované, tak jí to ve škole může být i k pr.du. Učit by se měla sama a sama by měla vědět proč.
Měli by jste jí vést k samostatnosti. Dát třeba pravidlo vyznamenání. A pokud ho bude mít, tak to jinak neřešit.
A matematika se zrovna musí chápat. Když jí nechápeš, nabiflovaná je ti k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
2.10.17 22:18

Jak píše @Netopirek, je úplně fuk, jestli bude mít občas dvojku, trojku nebo třeb i pětku. Známka je vždy subjektivní hodnocení nějakého učitele (když bude učite chtít, dá takovou písemku, že celá třída dostane za pět nebo všichni za jedna). Jde o to, co skutečně bude umět, chápat, použít v praxi a stavět na tom další poznatky. K čemu je jednička z výpočetní techniky, když dítě umí na počítač maximálně nainstalovat novou hru a otevřít si účet na facebooku? Ať má raději trojku, ale umí na konci základky to, co počítá v matice hodit do excelu a udělat z toho pěkný graf v prezentaci.
Dítěti bych se úměrně věku snažila vysvětlit, že na určitá povolání je potřeba speciální vzdělání. A bez dobrých známek plus dobrých vysvědčení v osmé a deváté třídě + třeba i njaké aktivity navíc bude mít špatnou či nulovou šanci se dostat na potřebnou školu. Plus nějaký všeobecný rozhled je potřeba k tomu, aby se člověk orientoval v životě, nenechal se napálit, uměl pracovat s informacemi a nepůsobil jako hotentot.
A ať si děvče vybere, co v životě chce. Znám dost rodin, kde bylo heslo, že kdo nic neumí a nesnaží se, zkončí u lopaty. Obvykle první manuální brigáda v patnácti letech dětem otevřela oči, že ty rodiče to s nima nemyslí až tak špatně, když chtějí, aby měli alespoň učnák s maturitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
2.10.17 22:31

Zakladatelko, vaší dcery je mi líto. Vyčítat dítěti dvojku?! To je choré. :roll:
Tvůj manžel dřel, a tak má červený diplom.
Pokud bys dřela více i ty, měla bys ho taky.
Každý by mohl být lepší, kdyby více dřel a rodiče ho tepali a zkoušeli každý den z každého předmětu :roll:. Otázka, do jaké míry je to zdravé a do jaké míry ten tlak člověka psychicky deptá. Kousek k revoltě nebo kousek k neuróze.
Holka je ve škole měsíc a už jste jí to stačili znechutit.
Zvolněte a dejte jí čas a prostor pro zodpovědnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
2.10.17 22:44

Já mám teda dceru 12 let v sekundě na gymplu a syna v páté třídě a neznám to, co to je se s dítětem učit. Dcera měla na základce samé, na gymplu měla loni 1 dvojku a syn teda zatím taky samé. Ani jeden z nich se doma téměř neučí a to si nemyslím, že by byli géniové.
Nikdy bych i nemyslela, že se s inteligentním dítětem musí rodiče učit.
Podle mě ji svým přístupem zničíte. Nechte ji žít. Tak asi není typ, co bude mít samé. Není normální takto dřít s dítětem, které je dle tebe inteligentní. Tím ji neshazuju. No tak bude dvojkařka, no a co…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
2.10.17 22:55

V tomhle věku je to fakt přehnané…kdyby měla na vysvědčení 4, tak to pochopím, ale takhle ji to akorát ještě zošklivíte..dala bych dceři taky trochu důvěry a popř. nějaké ultimátum (dokud budeš nosit 1 a 2 uč se sama, jak uznáš za vhodné/ pokud dostaneš za 3 a hůř budeme se tomu opětovně věnovat, dokud se to nezlepší)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
2.10.17 23:14

Na ZŠ se se mnou nikdo neučil. Max. slovíčka do angličtiny.
V 8. třídě jsem přešla na šestiletý gympl. Sem tam trojak na vysvědčení. Maturitu jsem dokopala. VŠ vystudována, statánice komplet za 1.

A proč to píšu??? Protože je mi celá tahle anabáze stejně na nic :-P… Nedělám to, co jsem vystudovala. Spíše pracuji rukama a s lidma.

Daleko víc bych ocenila, kdyby mě rodiče vedli k rozvoji mé osobnosti a sebedůvěry, než k bazírování na vzdělání. Mohla jsem si vybrat něco, co by mě víc bavilo. Takhle jsem to vzdělání spíše odtrpěla.
Vysokou školu beru jako totální ztrátu času. :jazyk:

Dejte té holce pokoj…

U syna doufám, že bude mít nějaké řemeslo. Beru to jako šťastnější volbu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
3.10.17 08:52

Myslim, ze to prehanite velmi. Na vysoke ji take budete kazdy den zkouset a nutit, aby se ucila?

Se mnou se ucili nasi jen kdyz jsem je o to pozadala a necemu nerozumela a take jsem vystudovala CVUT (s cervenym diplomem) a to jsem na ZS rozhodne same jednicky nemela a na SS mi dvakrat hrozila i 4 (dokonce z fyziky).

Nereknu, pokud by byla dcera nejak dis, ale pokud je zdrava a nenosi ctyrky na vysvedceni, nenutila bych ji, spis nabidla pomocnou ruku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
3.10.17 09:21

Já tyto příspěvky nechápu. To má zakladatelka nečinně přihlížet tomu, jak její dcera fláká školu, nepřipravuje se, neučí se, má ji nechat propadat nebo co? A život není o známkách to je pravda. Ale povinností žáka je připravovat se řádně na výuku. Někdo to zvládne průměrně, někdo nadprůměrně. Ale povinnost to je a tečka. Zakladatelka chce, aby si její dcera plnila povinnosti. Chcete mi snad říct, že vaše děti žádné povinnosti nemají? Že je nevedete k zodpovědnosti? Že po nich nepožadujete vůbec nic? Necháváte je celé dny ladem a děti nic nemusejí? Udělali jste ze zakladatelky nějakou saň, při tom ona se ptala na způsob jak dceru přimět, aby zkrátka měla ambice být lepší. To je snad zločin? Nemáte žádné rady, ale jen urážíte a ponižujete. V mnoha případech zde bych jen konstatovala: mlčeti zlato.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
3.10.17 09:23
@Limi123 píše:
Myslim, ze to prehanite velmi. Na vysoke ji take budete kazdy den zkouset a nutit, aby se ucila?

Se mnou se ucili nasi jen kdyz jsem je o to pozadala a necemu nerozumela a take jsem vystudovala CVUT (s cervenym diplomem) a to jsem na ZS rozhodne same jednicky nemela a na SS mi dvakrat hrozila i 4 (dokonce z fyziky).

Nereknu, pokud by byla dcera nejak dis, ale pokud je zdrava a nenosi ctyrky na vysvedceni, nenutila bych ji, spis nabidla pomocnou ruku.

Jak nenutila? To má dělat automaticky. Připravovat se systematicky na další výuku. A pokud toho není schopná, nechce se jí, kašle na t, tak ji mají rodiče ponechat svému osudu? A proč mluvíš o vysoké, když zakladatelka řeší ZŠ? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí