Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já nevím, ale já měla celou základku samé jedničky, kromě 2× dvojky z matematiky-ale dejme tomu, byla jiná doba. Starší dcera měla samé jedničky celých 9 let a nikdy se doma neučila, porvé učit jsem ji viděla až před maturitou. Takže pokud vaše dcera má už v sedmé třídě trojky a čtyřky tak jsou dvě možnosti-buď to dělá schválně a je to nějaká forma vzdoru, odboje- co třeba žárlivost na nenarozeného sourozence, uvědomění si, že už nebude obletovaný jedináček? Anebo druhá možnost, že prostě není tak chytrá a geniální, jak jste mysleli a teď se to teprve začalo projevovat.
MMch dát dítě-ještě navíc holku v pěti letech do školy mi nepřijde rozumné už jenom kvůli tomu, že dneska má spoustu dětí odklad, kluci víceméně většinou, takže ona v té tčídě musí být o rok až dva mladší než ostatní? To jíasi taky neusnadňije situaci.
@Anonymní píše:
Je fakt, že nám vadí i dvojka.
protože vím, že má na to mít jedničky s prehledem.
to u mladší dcery tak asi nebude..ale třeba..jak z ní mam pocit, bude cílevedomá a bude se muset víc snažit, ale bude chtít..
Ta holka musí být pod strašným tlakem. Je to pro ní teď nové - noví učitelé, větší nároky a vy, místo abyste jí podrželi, tak jí srážíte dolů, protože nemá známky podle vašich představ? Seberte se, řekněte, že za ní stojíte a že špatné známky se dají opravit, ať si z toho nic nedělá. To je to, co teď potřebuje a ne zvýšit počet hodin, které má doma strávit nad učením ![]()
Dobré známky je její vizitka, ne vaše. Když ona tohle nepochopí, nebude žádná motivace dostatečná. Naopak. Jakmile začne vnímat váš tlak, že ona něco musí, začne revoltovat, protože si jasně uvědomuje, že nemusí, neumře na to, když bude mít dvojku - a tenhle věk je úplně jasný.
Já mám v tomhle doma konflikt s manželem - on tlačí právě na výkon, na známky, já spíše na zažití, uvědomění si daného tématu, učiva. A vnímám ten nebetyčný přístup dětí k nám jako k rodičům - ke mně mají důvěru, z táty jednoduše strach. „Mami, já mám trojku z angličtiny“… a v očích hrůzu, co zas tatínek bude vyvádět… zatímco maminka se pídí po tom, kde se stala chyba a následně se jí snaží vysvětlit a prostě naučit tak, aby se chyba neopakovala. Sakra, vždyť to je taky způsob procesu učení, vstřebávání, udělal jsem chybu, ale vím už kde a tudíž už ji pravděpodobně příště neudělám? Není v životě důležitější, co skutečně zná, umí, prožil, a ne kolik udělal (pravopisných!!!) chyb?
Hm, tohle bych taky rada vedela. Mam 12leteho syna, kteremu jsem kdysi pomahala v prvni tride, pak se peclive chystal sam. Tak nejak vloni na to zacal kaslat, nee uplne, ale obcas proste neco neudelal, nepodival se na to. Neucim se s nim, ale kontroluju jestli udelal vsechny ukoly a ptam se, jestli si to a to nastudoval. Ucitele nastesti davaji online vse co maji umet. Obcas se kontrolne na neco zeptam kdyz vidim, ze tape, reknumu, ze to nestaci. Taky nechapu tu zmenu ![]()
Aha, tak omluva, pochopila jsem to tak, že je zatím jedináček. Ale stejně tam něco může být, ona ví, že sourozenec nebude zdravý? Třeba má strach, co bude a takto se to projevuje.
Pokud je dcera prirozene inteligentni, tak ji trojky staci. Vystuduke ss i vs bez problemu. Cimz nechci rict, ze se ma flakat a nosit 4ky. Ale pokud Vam vadi 2jky, tak je chyba u vas. Sorry. Muj sourozenec mel same jednicky celou skolni etapu 20let. Za zivot ani jedna 5. Ale nikdo se s nim ucit ani zkouset nemusel. Uplne rozumim tomu chtit od dcery vyborne vysledky a mit z ni lekarku, advokatku bla bla, ale porad je to tvor z dusi a pocitama. Nekdo proste od prirody ambice nema bohuzel. Jinak znam dost lidi, kteri byla na Zs dost prumerni a tu VS maji taky.
Příspěvek upraven 02.10.17 v 13:37
Zakladatelko, a co bude holka dělat na střední, když už základku označuješ za boj celé rodiny?
jako kdyby byla blbá, tak bych chápala, že se s ní musíte všichni učit, abyste do ní nakydali aspoň základní vzdělání, ale pokud je normálně inteligentní, tak proč?
on by se zhroutil svět, kdyby neměla samé jedničky? v dětství jsem měla jednu kamarádku, ta taky byla takhle pod tlakem rodičů. chytrá holka, samý jedničky. akorát u nich doma jsem se necítila vůbec dobře, protože tam bylo tak nějak dusno kvůli učení, vždycky jsem tam uvědomila, jak strašně mám ráda svoje rodiče, že na mne netlačí kvůli každý pitomý dvojce. fakt je ten, že jí to asi ani tak nepřipadalo, brala samé jedničky jako nezpochybnitelnou normu. na střední se naše cesty rozešly a naposledy jsem o ní slyšela, když se na vejšce po první neúspěšné zkoušce pokusila o sebevraždu ![]()
jinak co se mých dětí týká. na druhém stupni se pravidelně učím s klukem, který je teď čerstvě v šestce a z PPP má zprávu se spoustou sprostých slov začínajících na „dys“ a krom pravidelného opakovanání potřebuje občas něco vysvětlit nějak jinak, aby pochopil. se staršíma holkama jsem se učitla jenom tehdy, když si samy přišly, že něčemu nerozumí. nicméně ony se doma snad ani neučí, co umí, umí ze školy. nejstarší holka se přechodem na druhý stupeň hodně zhoršila, učení najednou bylo jiné a jinak, puberta nastoupila, doma jsme se rozváděli… měla toho hodně
málem opakovala šestku, ale i tehdy mi školní psycholožka říkala, že ji mám nechat žít, že i kdyby opakovala, není to konec světa. mmch do devítky se srovnala, na vysvědčení pak měla už jenom jednu nebo dvě dvojky. na to, jak to s ní v šestce vypadalo divoce, se holka dala dohromady moc hezky ![]()
Myslím, že průměrně inteligentní dítě projde zš bez učení, se známkami 2-3,nadprůměrná to zvládne na jedničky s přehledem. Moje dcera se pořádně učila až na maturitu, na zš měla vždycky jedničky, na gymplu vyznamenaní a to není žádný génius, normální holka, v pubertě ji taky zajímaly daleko víc jiné věci než škola… Takže si myslím zakladatelko, že tvoje dcera buď není tak chytrá, nebo dělá naschvály, jinak si to neumím vysvětlit a určitě bych se s ní každý den neučila, hlavě nelpět na samých jedničkách, je to jen číslo, podstatné je co má holka v hlavě.
@Anonymní píše:
@Anturie jste uplne mimo.mame dve deti a tretí čekáme.
proč by manžel neumel dat holky do laty…nebo co to tady melete.
A jak to mohu vědět, že máte děti dvě?
a třetí čekáte? Proto ta reakce, ohledně late…
Ale je to jedno, nereagujete na to podstatné. ![]()
Tak já si na rozdíl od ostatních nemyslím, že po ní chceš moc, když víš, že je chytrá, že jí učení jde, že nemá žádný problém a o všem s vámi mluví. Podle mého názoru sí víc „po hubě“ za špatné známky zaslouží chytrý a nadaný lenoch než ten, kdo se snaží a nejde to.
Na druhou stranu souhlasím s holkama, že neustálou kontrolou a přezkušováním ničemu nepomůžete, jen jí vše navíc ještě znechutíte. Normálně bych se jí snažila nějak pozitivně motivovat. Je v telecích letech, někdo se začne tahat s partou a utíkat z domova, nekdo takhle zleniví. Dopadli jste ještě dobře
Řekla bych jí také, že vás to mrzí, že víte, že má navíc a že jste zklamaní tím, jak k tomu přistupuje, že jste jí měli za chytřejší. A že se jí to může jednou vrátit. Nabídla bych jí pomoc, zeptala se, jestli můžeš udělat něco pro to, aby to pro ní bylo příjemnější. Spíš bych jí zkusila zatáhnout do plánu jako rovnocenou sílu, ne jí sekýrovat a nutit. No a pak bych doufala, že jí to brzo secvakne, víc nemůžete.
Osobně mě to přijde hodně už jakoby přehnané.. Možná bych už to dělala tak, že bych ji řekla, že teda pokud sama ví, že to umí a zvldáá, že ji budete věřit a nebude ji někde uhánět a zkoušet a nevím co.. Ale, že prostě víte, že má na 1-2, tak že necháte na ni, že se vše naučí..
Takto staré děti nemám, pamatuji si sebe, ale mám okolo dvě maminky s takto starýma dětma. Obě děti se učí sami!!! i já si to pamatuji. Pokud by se donesla horší známka, tak prostě učení větší..třeba učení a žádné chození ven, ale prostě určitě nikdo každý dne nestal za zády..
A jestli můžu být upřímná, tak jako dokážu si představit ten stres, že jsou řeči i za 2.. možná proto stávkuje…
Kdyby dítě mělo problémy s učením tak bych to i chápala, že se rodiče snaží, aby nebyly 4..Myslím, jestli jsou to boje na základce a neni samostatná, že pak 8, třída a výš bude větší boj…A nebo si pak prostě připustit, že nemáme dítě se samýma… ![]()
Příspěvek upraven 02.10.17 v 13:51
Zakladatelko, z vlastní zkušenosti vím, že k tomu člověk tak nějak musí dospět sám. Chodila jsem na osmiletý gympl, ale neučila se, flákala to. Měla jsem trojky, sem tam i čtyřku. Stačilo mi prolézt. Na vyšším gymplu jsem sama dospěla k tomu, že je dobré mít nějaký ten základ a šla do sebe. Starší synové chodí do 7. a do 9. třídy. Sedmička je prý (i podle učitelů) pro děti na ZŠ nejhorší. Cloumá s nimi prý neskutečně puberta. Pak se to zase zklidňuje. Podle nejstaršího to můžu potvrdit. Kluky necepuju, ale nastavila jsem pravidla. Mají elektronickou žákovskou, kde vidím, jaká jim vychází z daného předmětu známka. Když dostanou jednorázově čtverec, nebo pětku, vůbec to neřeším. Jde o to, aby z žádného předmětu neměli výslednou za 3. Když se to stane, mají zakázaný PC a internet v mobilu, než si to opraví (jakýmkoliv způsobem) na dvojku. Takže se snaží nahonit si nějaké ty jedničky, aby pak mohli někdy povolit a ujet. Je to přehledné, vědí, co bude následovat a většinou sami tuší, na který předmět si mají dát pozor a kde naopak můžou trošku upustit. Vědí, že když potřebují s čímkoliv poradit, přezkoušet, vysvětlit, mohou za námi dojít, ale že bych je sama od sebe zkoušela, vyptávala se, jestli to a ono umí, nebo tomu rozumí, na to kašlu. Zkuste si nastavit podobná pravidla, ať si slečna může tyhle věci řídit trošku sama. ![]()
Já jsem přísná matka a za určitých okolností jsem zvyklá děti cepovat hodně.
Ale u vás bych řekla, že jste ji tím cepováním zničili přístup k učení.
Já děti kontrolovala, žádala jsem informace, ale za krkem jsem jim stála jen v případě problémů.
Abych řešila i dvojku, to by mě vážně nenapadlo.
Jo a ještě chci dodat, že jsem měla spolužačky, jejichž matky měly podobný přístup jako ty.
Stále jim kvůli učení stály za zády.
Jedna to dopracovala k anorexii a druhá k neuróze.
Příspěvek upraven 02.10.17 v 13:56
@Anonymní píše:
@Anturie @Anturie jste uplne mimo.mame dve deti a tretí čekáme.
proč by manžel neumel dat holky do laty…nebo co to tady melete.