Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak někdy je myslím třeba být nekompromisní, pokud si člověk chce žít po svém…někdy holt naznačování prostě nestačí.
Navíc myslím, že holky to ani nemyslí tak zle…prostě si tu postěžují, vypovídají se a potěší je, že nejsou třeba jediné, kdo se s tchýní trápí…a hned je veseleji, když v tom člověk není sám ![]()
@MiskaM
Když tchýně řekla holkám poprvé „ty mrcho“, tak jsem zůstala opařená. Úplně pitomě mě napadlo, že je to třeba takový jejich místní slang. Když to řekla za chvilku znovu, tak jsem se zeptala „cože??“. Tchýně se vesele a nadšeně smála.
Tenkrát jsem to udělala tak, že po návštěvě jsem uhodila na muže ať s matkou promluví, že takhle se děti nazývat nebudou. Fakt to udělal a od té doby to ještě párkrát proběhlo, ale spíš myslím, že to nebyl naschvál, ale u ní prostě „železná košile“. Bohužel neumí s dětmi hezky mluvit.
Milá cessy, já jsem dost nekonfliktní člověk a celé roky jsem se snažila s tchýní vycházet po dobrém. Dělala jsem, co si usmyslela, vyřizovala různé pochůzky, jezdila nakoupit, kdy si usmyslela, uklízela její dům, když si řekla, dělala taxikáře na mejdanech a rozvážela celou jejich rodinu domů. Hodiny poslouchala její nářky a telefonáty a stížnosti na všechny. Mohla jsem se ztrhnout, abych se jí zavděčila a víš jak to dopadlo. Chovala se stále hůř a hůř, pomlouvala mě kudy chodila, rozhlašovala o mě jak jsem na ni zlá, pomlouvala mojí mámu, štvala proti mě mého chlapa. Vše brala jako samozřejmost a když jsem se jednou za čas ve vší slušnosti ozvala a s něčím nesouhlasila, tak jsem byla ta nejhorší na světě a začali mi volat její příbuzní, co jsem jí to udělala. Kolikrát jsem ji v noci slyšela, jak si vymýšlí a stěžuje na mě mému muži. A to že je alkoholik je pravda, alkohol z ní táhne od rána do večera a po domě má poschovávané láhve alkoholu, prázdné a vypité. A pravidelně mi volává opilá a blábolí do telefonu nebo vyčítá první poslední
A víš co? Pořád se k ní snažím chovat slušně a nějak s ní vycházet. Což by spousta jiných na mém místě nikdy neudělala.
No, sice jednou budu taky tchyně, ale tak snad nebudu ulhaná, falešná a nebudu dělat hluchou. Zvláštní je, že ostatní stejně staré tetky nemají problém pochopit - a respektovat, jen tchyně ano. A kupodivu ty ostatní tetky mají taky spoustu kamarádek, jen ona ani jednu. Asi takové „skvělé“ vlastnosti ocení na člověku málokdo.
Cessy: Já ale nikoho neurážim. Píšu ve svém příspěvku, že ji přesto všecko respektuji jako matku svého partnera, ale že to nefunguje, ani z jedné strany. Já neříkám, že je problém jen u ní, je někde uprostřed, ale já si to umím přiznat. Ne, jako ona, která řekne, že je problém jen ve mě.
A ptám se nezaujatých osob, jestli je to oslovení normální. V mojem okolí si to lidi nemyslí, chtěla jsem se zeptat tu, tak sorry, ale od toho snad diskuzejsou ne? Když ji několikrát řeknu, že se mi něco nelíbí, a ona dělá naschvál to, že to dělá? jak by bylo jí, kdybych jejího milovaného psa oslovovala:Ty smraďochu?
Taky by jí to nebylo po chuti.
nevim:
Jaká budu tchýně?To se teprv uvidí, ale rozhodně nebudu snaše říkat:„Ty by sis zasloužila svini tchýni, jako sem měla já.“ A pak mi doma přítel říká:„Vždyť Ti dělá to samé, co její tchýně jí.“ ![]()
Pravdou je, že většina ze snach si říká, taková tchýně nikdy nebudu a většina to evidentně nedodrží
. Kdyby tomu bylo jinak, nestěžovala by si každá druhá na tchýni, ať už oprávněně nebo kvůli chujovinám. Z někoho se ty tchýně líhnout musí. Obávám se, že ty nejvíc nekompromisní snachy můžou aspirovat právě na ty nekompromisní protivné tchýně.
To já si dovolím trochu nesouhlasit. Myslím, že bohužel jde taky o to jak žila generace nynějších tchýní a co teď očekává. Hlavně to nechci generalizovat, ale ze svojí zkušenosti a od lidí z okolí, kteří mají podobný problémy vidím často podobný situace. Tchýně si chce „vládnutím v nové rodině“ (byla tak zvyklá ve svojí, většinou tedy až po smrti své vlastní tchýně) dokazovat svou hodnotu, rozhodovat o všem a neumí a nemůže se srovnat s novou situací. Nově příchozí tj. snacha je stále cizí (tak trochu vetřelec) a často v jejích očích absolutně nemůže zvládnout výchovu vnoučete a péči o syna (to už je trochu nadsázka).
Já teda naději pro sebe vidím v tom, že dnešní snachy (tudíž i já) mají větší možnost emancipace, můžou se realizovat v zaměstnání, v koníčcích atd. a až si syn přivede nějakou „baletku“ nemusí svůj život realizovat přes ně.
Tak to vidím (alespoň dneska, kdy mám děti malé) já…
@Naima píše:
Pravdou je, že většina ze snach si říká, taková tchýně nikdy nebudu a většina to evidentně nedodrží. Kdyby tomu bylo jinak, nestěžovala by si každá druhá na tchýni, ať už oprávněně nebo kvůli chujovinám. Z někoho se ty tchýně líhnout musí. Obávám se, že ty nejvíc nekompromisní snachy můžou aspirovat právě na ty nekompromisní protivné tchýně.
No, nadsázka…ženatému bratrovi mého chlapa stále říká, co má dělat - třeba „vylez z bazénu, už ti musí být zima, nepracuj tolik a choď dřív spát“ (staví barák - ovšem nabídka pomoci z její strany to zas žádná) a tak podobně. Můj ji s klidem pošle někam, takže tam se tolik neprojevuje, ale taky je to o poznání méně oblíbený synáček. Mám dojem, že se nedokáže srovnat s tím, že už jsou dospělí a mají svůj rozum, své zvyky a svůj život. Kolikrát už jsem ji slyšela vzdychat, jak byl ten můj chlap tak do 15 let hodný… (přitom on je hodný pořád, jenom už neskáče, jak ona píská).
Tchyne vetsinou „vladnou“ nikoliv proto, ze maji spatny umysl, ale proto, ze cely zivot byla organizace veci na nich a tak jim reakce naskakuji automaticky, kdyz jsou doma - zvyk je zelezna kosile. Hodne pomuze nestavet se do konfrontace jedna jedna, ale snazit se byt s vice lidmi.
A hlavne existuji osvedcene triky ve stylu judo - tedy nebranit se utoku, ale posunout ho do absurdna. Treba nekdo mne poucuje, ze delam nejakou chybu, tak mu odpovim, ze on si taky udelal svoje chyby a poucil se z nich, tak ja se taky nejlip naucim az si nadelam svoje chyby. Nebo mi nekdo rika, ze podle nej by bylo lepsi udelat veci tak a tak, tak ja odpovim, at si udela svoje veci tak a tak a mne vyhovuje, kdyz si svoje delam tak a tak.
Taky je fajn rikat, ze nazory na spravnou peci o deti se meni petkrat rocne a my jsme si vybrali tenhle pristup. Tedy nikoliv jeden nazor spravnej a druhej blbej, ale spousta nazoru na jednu vec a nas vyber je tento - coz je mimochodem pravda.
Fakt to slusne zabira, hlavne dotycnemu zduraznit, ze jemu to vyhovuje takhle a mne jinak, at on si to tedy dela po svem a ja taky po svem.
A kdyz tchyne moc nesnasite, tak nechte manzu, at k ni jezdi sam s detmi, a volny pulden si odpocinte nebo dodelejte nedodelky. Ony deti jsou desne odolny, v dobe kojeni je to samo problem, ale od jednoho roku deti neco vydrzi, a pokud dostanou jednou za tyden nasup cukrovinek, nebo nezdravej obed, tak jim to neublizi. Jenom naucte manzu, ze od urciteho mnozstvi musi sladkosti odmitnout on a to dusledne.
Osloveni decek nedramatizujte, nase babicka stale svym dnes jiz tricetiletym dvoumetrovym vnukum rika Petricku, Jiricku, Marecku, kluci z toho byli ricny v puberte, ale ted uz to berou, ze babicku nepredelaj.
Cessy, možná Ti to tu příjde hrozná diskuze,ale kdo nezažije neuvěří.Mám to úplně stejné jako třeba psala Laaja (až na ten alkohol).Jsem nekonfliktní, mám kolem sebe mnoho přátel a hlavně nemám kolem sebe nikoho kdo mě nesnáší.Ona se tak projevila,vlastně mi to i obrazně řekla a netají se tím.A teď mi řekni,když jsi se snažila a spělo to jen k horšímu a horšímu, jak se máš k toakovému člověku zachovat ty?Ano,respektuji ji jako maminku manžela,ale jak to skloubit s tím ,že je to člověk nečestný,člověk (celá rodina),který má v sobě zlobu, ke kteremu kterému nejezdí žádní kamarádi,terý nerespektuje názory ostatních a neustále někoho pomlouvá a hlavně všichni jsou blbci a všichni mají vše špatně.Absolutně ta rodina není pozivní,když se to netýká jich.Takže já už ani tak nemluvím o tchýní,ale o celé rodině,víš?Věřím tomu,že prostě takové rodiny v naší zemi jsou a mám smůlu, že jsem na ni zrovna kápla já. No a co se týče,jaká budu tchýně já?Vzhledem k tomu, že já jsem z rodiny, která má hodně přátel a jsme toletantní a pozivní…doufám, že budu (když to nebude feták, alkoholik nebo zloděj)mé dceři partnera akceptovat i s jeho chybami,aby se mi nestalo to,že ke mě nebudou chodit a mluvit se mnou.
a co si domů třeba pozvat nějakou kamaráku s dítětem, zrovna v den kdy bude chtít jet manžel za tchýní? Přece ti neodveze ítě když tam bue mít kamaráda/kamarádku?
Ja taky tchyni mc nemusim, po dvou letech jsem poznala jeji pravou tvar a ta je dost falesna..Absolutne me nerespektuje, kdyz reknu ze nema davat synovi druhy oplatek kdyz uz ho nervala i zmrzlinou tak dela ze neslysi a stejne mu ho odbali, ja mu ho samozrejme vezmu a jsem ta zla ja..furt dokola mele ze chce svatebni fotky proc ji je teda ja nenecham vyvolat(ne manzel ale ja)a ja ji furt dokola rikam, ze mame na pocitaci rozbitou cdromku takze to nemuzu vypalit na cedecko a nechat vyvolat..A za dva dny na me kvuli toho zase utoci, manzovi nerekne nikdy nic furt jede po me.Ozvala jsem se a rekla jsem ji ze kdyz neco chce moje mamka tak chodi za mnou ne za manzelem, tak kdyz chce neco ona at chodi za manzou a ne za mnou..no to bylo halo ze jsem si otvirala pusu.Je imbrvere nalita.Kdyz nema odpity aspon 3 piva nemluvi, kdyz ma odpito svou hladinku mele az moc a same kraviny..Malyho nevezme na prochazku, jen kdyz jde na fotbal aby ji videla cela vesnice jaka je skvela babicka, jinak se neangazuje.Kdyz mela zachvat uprimnosti tak rekla, že prej ja manzela ovlivnuju, ze je vse podle me..No krava protoze spis vic ustupuju ja manzelovi,kdyby bylo po mem jezdime k nim jednou za mesic,klidne i min..Misto toho tam jezdime kazdou sobotu,protoze nechci at je manza smutny,ze nemam rada jeho matku,tak ty navstevy protrpim..a vsechno co reknu je nasledne otoceno proti me, i vtip…
taky si ulevím, tchýně se nám do všeho strká, bylo by to na román kdybych to tu měla rozepisovat všechno, tak napíšu jen poslední zkušenost. Čekáme druhé mimi holčičku. První je kluk. Pro kluka jsme měli kočár, který byl sice před třemi lety moderní ale strašně blbě se skládal do auta, no nervy vždycky na 10 minut nejmíň.Manžel ne to zkládání nervy neměl vůbec tak vždycky tvrdil, že to neumí..štval mě ale co..Tak jsem si teď prosadila jiný kočár a ten první jsem na netu prodala,holce co ho zkládat nebude.No to bylo od tchýně kolem toho keců, že zbytečně utrácím atd, přitom ona ten starý kočár neskládala ani jednou.Mimochodem jsem si prachy z prodeje prvního kočáru schovala a dodala k tomu jen 2500,– a mám nový kočárek…A ta p..a mě a manžela pomlouvala v rodině i mimo, že prej jsme ten starý kočár prodali, protože nemáme prachy…Je to normální…????Nejsme žádné socky..
Anonymní - tak to s tím kočárkem a šetřením mě pobavilo. Máme to podobně. Tchýně nám přednáší o šetření dost často. Jednak nevím co by jí mělo být do toho jak hospodaříme (občanky máme dávno), na všechno jsme si poctivě vydělali a za druhé od nikoho jsme nikdy žádné peníze nechtěli. Navíc ona to ještě bere pohledem, že jí kdysi velký nákup pro rodinu na víkend stál 40,– Kčs (našla si to v notýsku, který si asi před padesáti lety vedla. ![]()
A s kočárkem měl zase dobrý nápad tchán. Máme dvojčata a hluboký kočárek po nich jsme prodávali. Zároveň čekáme další dítě. Tchán nám vynadal, že proč ten kočárek prodáváme, že si ho máme nechat na to malé a vedle na volném místě můžu vozit nákupy.
![]()
Prostě to nikdo nevymyslí.
Teda děvčátka, vy jste nekompromisní, z vás ze všech budou úžasné tchýně! Je to matka vašeho syna, běhá mi mráz po zádech, kolik je ve vás zloby.Zkuste být tolerantnější, no tak říká holčičce šiško, to je fakt potupa, vy tchýním nadáváte do sviní, alkoholiček apod. Klid holky, všechno se vám vrátí na těch vašich zlatíčkách, která chcete vychovávat dle svého, nikoho nepotřebujete!