Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, už fakt nevím co dělat.Je mi jasné, že je to můj problém a musím si ho vyřešit,ale třeba tu narazím na někoho,kdo to měl stejné a kdo mi poradí JAK to vyřešit. Když mě přitel představil v jeho rodině, byla jsem přijata s úsměvem a já se do nové rodiny taky těšila.Tchýni a tchánovi pomáhala,povídala si s nimi,…a nenapadlo mě,že by mezi námi mohl být někdy konflikt.Až asi po roce jsem si všimla,že mě tchyně začíná organizovat…tohle si teď udělej,támhle běž no,…a nebo když jsem se jí svěřila,že mám problém s přítelem a že by mi mohla pomoct(zná ho přece lépe),vše otočila proti mně-že si na něj jen stěžuju a že se ho snažím ovlivnit…když jsem se svěřila s něčím,co se mi zas třeba povedlo-zase to otočila…že se jen vychloubám…no a takhle to došlo k tomu,že už radši při kontaktu s ní mlčím-to se jí taky nelíbí,myslí si,že mám „nafouklou“hubu!Teď máme prcka,jeví o něj zájem,ale JEN když se to hodí jí a když se to nehodí mě,opět to otočí proti mě …že jí ho nechci půjčit nebo že nejsem doma!Už nevím co dělat,je mi líto přítele,který maminku ctí a pořád mě ukecává,ať s ní nejsem „na nože“.Ale já s ní na nože nejsem,s ní se to prostě nedá … a hlavně teď už je to ve stavu,že mě nesnáší, je na mě alergická a příteli říká,že s ním vláčím.Ale jak to dělat,když chce vidět malou?Jet tam na návštěvu a mlčet,půjčovat ji malou nechci,protože ji prostě nevěřím…a zas aby tam jezdil přitel sám?Jak to v takovýchto případech děláte…nebo ji ignorujete a prostě tam s prckem nejezdíte?
Ahoj, u nás je to podobné. Já naopak nemusím příletovu mámu, pořád mi radí, co má dělat, jak se starat o malou, atd. Ještě když jsem kojila, tak přitom malé sahala do obličeje a mě na prso, když jsem to pak doma říkala svý máme, nechápala, co to jako dělá. Taky k nim jezdit nechci, nechci ji půjčovat malou,aby ji chovala, atd, ale je to její babička tak to holt musím vydržet.
Ale už mi taky docházejí nervy, každý den přítelovi volá, nemůže bez něj být. Já tohle prostě nechápu! Takže ti úplně rozumím, ale radu nemám. ![]()
@CokeLady rozhoduje matka,to je pravda.Jenže co když bude chtít rozhodovat i manžel zakladatelky,protože je to i jeho malá?
Ono to dítě má evidentně i tatínka a ten má do toho také co mluvit. Zakladatelku nemůže nikdo nutit k tomu, aby se stýkala s tchýní, se kterou nevychází, ale zároveň by pak měla počítat s tím, že tam otec dítěte bude chtít jezdit (a asi i pravidelně) s malou sám.
Pravidlo cislo jedna: tchyni se nesverovat, o sobe nic nerikat a konverzovat jen obecne. Sice se nezbavis rad a podobnych obtezujicich veci, ale ja je poustim druhym uchem ven a mile se usmivam. ![]()
Pak je mozne vyjit. Moc lidi to nevi, ale i prarodice si mohou soudne vyzadat stykani se s vnoucetem. Takze ja bych se je asi nesnazila uplne vyloucit ze veho zivota, ale po dohode s manzelem(pritelem) bych tam jezdila co nejmene. ![]()
pro anonymní - tak to tě teda taky chápu a pořád jsem si myslela,že nikdo tyhle problémy nemá:-(
pro cokelady : asi s Tebou souhlasím…jen moc se mi nehce tam pouštět přítele s malou samotného,protože ani on s ní netráví tolik času jako já(on totiž s malou nezůstává taky sám,taky mu ji moc nepůjčuji…moc to s dětmi ještě neumí,teprve se učí:-)
pro Breuovi:ano máš pravdu,je to může rozhodovat i přítel,ale co s tím,když o malou se starám převážně já…on je hodně zaneprázdněný,takže mi moc do výchovy nemluví a rád,že se o ni sama postarám
@copre.tinka to není nic proti tobě.Jsem s tebou,jenže je blbé že manžel do toho může kecat též,jako rodič,o to jde.
pro csarlet-děkuji za radu…taky jsem na to přišla, nesvěřovat se a kývat a usmívat se…ale víš,jaký je to psycho se takhle přetvářet?:-(Už den před návštěvou jsem stresovala a dva dny po návštěvě taky…víš jaký je to pocit,když tě někdo nemá ráda a ty se s ním bavíš a usmíváš se.Já právě nevím,jaký to je jse mbezkonfliktní a nemám kolem sebežádný nepřátele,nebo prostě lidi s kterýma se stýkám a který mě nemajírádi…takže oni jsou první…proto jsem z toho fakt smutná:-( A kdybych byla nějaká svině,tak neřeknu.Ale přítel se se mnou má jak v bavlnce:-)
Návštěvy bych jednou za čas mlčky přetrpěla. Udělala bych to kvůli manželovi. Malou bych jí nepůjčovala, nebránila bych jí sice ve styku s vnučkou, ale pod tvým dohledem.
Já mám tchýni celkem v poho, ale zase nemůžu vystát jejího přítele. Kouří, rád se napije, většinou dojde ze stavby tepelně upraven a pak se na našeho prcka sápe. Pracky si po každé cigaretě neumyje.
Takže tam moc nejezdíme, návštěvy přetrpím, hlídám, aby se ten magor k malé nepřiblížil a pokud se k ní hrne, hned ji beru do náručí a pod nějakou záminkou odcházíme. Být po mém, tak bych tam nejezdila vůbec, ale tchýně bez něj nedá ani ránu, takže na návštěvu k nám ho táhne samo s sebou. Také bezvýchodná situace.
Příspěvek upraven 17.05.12 v 17:05
@CokeLady to ne,ale aby se tchýnce chtělo se podřídit.aby třeba nechtěla poslouchat jen manžela.Tak jsem to myslela.
a je pravda,že přítel mi říkal, že jeho rodiče jsou „jiní“,že nemají žádné přátele…teď už vím proč…nedá se s nimi pro jejich povahy vyjít:-(
pro Kaaačenku: když jsem měla jiné přítele-nikdy jsem s jejich maminkami neměla problém!Mohla jsem si s nimi povídat,tykali jsme si,pekli společně cukroví,při konflikto mezi mnou a expřítelem se mě zastali… ještě teď na ně myslím, jak byly super ![]()
Podle mě je důležité, aby stál přítel při tobě, protože už patříte k sobě, máte spolu dítě. Oni často chlapi chtějí vycházet s partnerkou i s maminkou, a tak trochu občas hrají na ,,obě strany".
Myslím, že je to hlavně o tom, jak se k tomu postaví on, prostě když tě tchýně kritizuje, tak by se měl za tebe postavit a zároveň by ses měla bránit i ty, trochu se mi totiž zdá, že nemá stanovený hranice a dělá si, co chce. Takže myslím, že na návštěvy jezdit, ale ne na celodenní, takový ty na pár hodin a zpátky domů, třeba jednou do měsíce, tohle je ale taky o domluvě s tvým přítelem. ![]()
@copre.tinka
Ja ti neco povim, muze byt jeste hur. ![]()
Ja svou tchyni nesnasim a ona me taky. Je povrchni, sobecka, mluvi jen o penezich a pomlouva celou rodinu.
Navic ma pocit, ze vi vsechno nejlip.
No a ja jsem mela uraz, operaci a potrebovala jsem nekoho, kdo u nas bude 3 mesice bydlet a starat se o rocniho syna, protoze ja s rukou nesmim nic delat. Mohla prijet jenom tchyne, takze nic jineho nezbyvalo.
Takze je tu u nas uz druhy tyden, stara se o syna a ja uz jsem na tom tak blbe, ze mam sto chuti poslat ji kazdou minutu do pr… ![]()
Takze az odjede, tak si budu vazit toho, ze ji nemam porad za zadkem a nejake to volani, navstevy uz preziju s usmevem. ![]()
@Kačenkaaaa
A taky kdyz neco reknes, tak hned prevede rec na sebe? ![]()
Za to bych uz po tech dvou tydnech vrazdila. ![]()
No u nás je to taky zajimavé.. Řekla bych pomalu jak u zakladatelky..
Já se s nažím nějak s tchýni vycházet, nejsem konfliktní typ, ale je pravda, že jsem se už ozvala, když opravdu toho bylo hodně.. Samozřejmě zle ![]()
Já malého tam moc ráda nedávám a ne proto, že je to tchýně,ale proto, že tak celkově neumí s dětmi - mi přijde.. Můžu srovnávat s moji známou, je to manžela teta ale je ode mně o pět let starší a bohužel nemůže mít děti a brala si malého, potom srovnání i s mamkou..Prostě vezme si ho, a většinou něco je.. Buď mu nečistila zuby - i když problém neni, a nebo ho krmíhodně sladkým, do 1 hodiny mi řkela, že snědl balíček medvíku půlku čokolády Milka a lízátko
.. Prostě samé stejné..A hlavně, když zlobí a někdo ho hodně okřikne a začne malý plakat, tak hned běží, že je chudáček s lízátkem atd.. Prostě se mi to nelíbí, ale pořád to beru jako matka manžela..
Co ale u nás je?? Tak já respektuju a nikdy jsem vyloženě manželovi neřekla, že mě sere
, ale on mi nedávno řekl, aže porstě malý na šim jezdit nebude, proto se mu nelíbí choování mančiného přítele a prostě tam spát nebude a že si to nepřeje, atd.. Mamka mě několikrát říkala, že si ho vezme a už nevím výmluvu..
Tak teď nevím, jestli mu mám říct, tak k vám taky ne a narovinu říct co a jak a nebo prostě, nezájem, jeźdí k vašim, tak prostě k mamce pojede..
Co byste radily???