Proč ne UN do mikrovlnky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
781
7.6.10 20:16
emocuc.polymorf píše:
Ahojte :kytka: - na ohřívání v mikrovlnce není ani nemůže být nic špatného, navíc např. ani rozdílného od ohřevu ve vodní lázni, výsledek je stejný. Wiki říká toto:
Tepelná úprava pokrmu je v mikrovlnné troubě prováděna za pomoci elektromagnetického záření. Toto mikrovlnné záření je v pokrmu schopno rozkmitat částice, zejména molekuly vody, stejně jako při „klasických“ způsobech šíření tepla. Přitom mikrovlny pronikají dovnitř pokrmu a tím dochází k relativně velmi rychlému zahřátí celku.
Pokud např. zahřejete pokrm na teplotu 60 stupňů, zabijete tím stejné bakterie (vitamíny), které byste zabili, kdybyste zahřáli pokrm ve vodní lázni na 60 stupňů, jen rychleji. Ta vodní lázeň taky rozkmitá molekuly vody :palec: Elektromagnetické záření není nic nebezpečného (řekla bych, že obava pramení z nevědomosti), navíc manžel (fyzik) říká, že ten ohřev je naopak rovnoměrnější než ten ve vodní lázni. Ruku na srdce - všimli jste si už někdy, že by ohřev v mikrovlnce byl nerovnoměrný? Stejně to každý ještě zamíchá, takže obavy skutečně stranou, že by to dítěti uškodilo. A ta panika šířená v porodnicích od laktačních poradců :cert: - pravděpodobně lobby za prodání co nejvíce ohřívačů lahví :wink:

Tak takhle nějak jsem si to myslela (akorát jsem to neuměla tak hezky napsat :potlesk: ), proto se tu snažím z někoho vyrazit důvod, když tolik lidí trvá na tom, že do mikrovlnky NE-E. Ale nikdo neví, proč ne…
Pokud ano, sem s důvodem a omlouvám se.
Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
7.6.10 20:20

jde o to, že různé části pokrmu mají různé molekulární složení a ty různé molekuly se různě rozkmitají a tedy i různě ohřejí. Myslím, že o to, jestli to škodí nebo ne ještě nikdo neprokázal. Tak jednoduché to není. Rozhodně mléko ohřívané v 60ti stupňové lázni se nikdy nikde neohřeje na více než těch 60 a nepoškodí se tak některé termolabilní vitaminy. Za to v mikrovlnce se můžou některé části ohřát víc.
Jen pro pořádek - nejsem odpůre mikrovlnek. Jen chci říct, že všechno není tak jednoznačné. Máme jí doma. Sobě v ní jídlo ohřívám. Klukovi se snažím ve vodní lázni. Ale když je fofr, nebo jsme mimo, tak to tam šoupnu.

• Citovat
  • Upravit
emocuc.polymorf
7.6.10 21:12

Podle mě je problém v tom, že v mikrovlnce je snazší to přepálit, ale pokud např. víš, že 100 ml mléka se Ti optimálně ohřeje za 20 vteřin, jsi za vodou. :palec: Mikrovlnka se holt nenastavuje na teplotu, ale na čas, no..
Přijde mi, že vysvětlovat někomu, že ohřev v mikrovlnce není škodlivý je jako vysvětlovat katolíkovi, že bůh není :wink: Svoje jsem napsala výše, nejsem ani prodejce ani výrobce mikrovlnek či ohřívačů lahví, tj. dělej, jak myslíš, za mě prostě - žádné obavy - DON´T PANIC :mavam:

• Citovat
  • Upravit
27305
8.6.10 07:44

Stojím za názorem emocuc.polymorf, bratr je také fyzik. V MV ohřívám jak UM, tak příkrmy, nebo v ní příkrmy rozmrazuju.
170 ml mléka ohřívám 30 vteřin, protřepu, opět 30 vteřin, protřepu a je to akorát. Fakt je, že horní část mlíčka v té mojí skleněné lahvi se ohřívá rychleji než spodek, proto na 2× a proto protřepávám (jinak by se to nahoře přehřálo moc a možná bych v tom UM i něco zničila, takhle je to ok).
Nic jiného než nerovnoměrný ohřev z MV nehrozí. Někde jsem četla, že např. bifi bakterie se ničí od 50 stupňů výš. Na obalech s UM taky píšou sypat UM do cca 40 st. vody a zhruba na takovou teplotu to ohřívám, i míň, cca tělesnou.

Diskusí na téma škodlivosti MV je tolik, že by to vydalo za celou knihovnu :-) každého věc, jak se na ně dívá, ale taky si myslím, že obavy pramení z nevědomosti, nedostatku informací, vlivu „zaručených“ názorů z okolí či špatné reklamy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
8.6.10 07:57
MaryClementine píše:
Někde jsem četla, že např. bifi bakterie se ničí od 50 stupňů výš. Na obalech s UM taky píšou sypat UM do cca 40 st. vody a zhruba na takovou teplotu to ohřívám, i míň, cca tělesnou.

Nechci se opravdu hádat, jsem jedna z těch, o tom nic neví, jen teoretizuji. Některá část toho mléka se přecijen může nad těch 50 stupňů ohřát a tam se „něco“ (vitaminy, bakterie) teplem zničí. Jinak sitaky myslím, že mikrovlny jako takové škodlivé nejsou.

• Citovat
  • Upravit
emocuc.polymorf
8.6.10 13:47

:palec: takže holky - ponořila jsem se do praxe a zahrála si na malého fyzika :lol:
Ohřívala jsem v mikrovlnce na 20 vteřin 200 ml vody v láhvi AVENT, která má stupnici do 260 ml a výsledek:

První měření:
teplota u hladiny = 38,4 stupňů
teplota u dna = 34,5 stupňů
teplota po promíchání = 36,5 stupňů

Druhé měření:
teplota u hladiny = 42,4 stupňů
teplota u dna = 38,3 stupňů
teplota po promíchání = 39,7 stupňů

Rozdíl činí tedy nějaké 4 stupně, prováděla jsem pokus dvakrát s přibližně stejnými výsledky - lišila se asi počáteční teplota vody - asi jsem to z kohoutku nenatočila pokaždé stejně. Možná by to dalo 5 stupňů, kdybych měřila úplné dno a úplnou hladinu. :wink: Takže bych to viděla jako že rozdíl tam je, ale 4 stupně dítěti neublíží - i tak je možná pro klid duše lepší to promíchat :palec: ale nezahříváme to na takové teploty, aby si to dítě spálilo jazyk, ne? :wink:

No, nedalo mi to, a řekla jsem si, že to vyzkouším ještě v tom ohřívači lahví!!! Panejo, to jsem teda zírala, tady jsou výsledky (Ohřívač Canpol babies):

První měření:
teplota u hladiny = 39,9 stupňů
teplota u dna = 32,7 stupňů

Druhé měření:
teplota u hladiny = 39,4 stupňů
teplota u dna = 33,8 stupňů

Hahaha, takže ono to funguje všude stejně!! :cert: :cert: I ve vodní lázni je to to elektromagnetické vlnění, to co to ohřívá, jen má jinou vlnovou délku. Manžel ještě teď říkal, když jsem mu to volala, že v elektromagnetickém spektru jsou mikrovlny hned vedle tepelného záření (což moc nechápu :think: ) a pak že je to jedno (což chápu :palec: ) a po těchto pokusech už si na mě s ohřívačem nikdo nepřijde. Když to přepálíš na 60 stupňů, tak to přepálíš prostě všude a jakýmkoli způsobem ohřevu. Stejně to těm dětem dáváme někde kolem 40 stupňů :huban: No, už jsem se docela informačně vyčerpala, papapa :mavam: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
781
8.6.10 13:50

Teda, ty jsi opravdu „malý fyzik“ :)
:potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
emocuc.polymorf
8.6.10 13:55
katka-m píše:
Teda, ty jsi opravdu „malý fyzik“ :) :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Děkuji! :kytka:
No, už jsem docela velký fyzik :roll: celou linku mám mokrou od přelejvání vody a ráchání teploměru :lol: :lol: Každopádně odpověď na Tvou otázku - Marketing! :cert: :lol: :lol: Ale jsem i sama ráda, že jsem si to vyzkoušela. Takže Tobě díky, že ses zeptala. Jinak bych pořád měla pochybnosti.. :kytka:
No, jdu s malou ven.. ještě jí ale předtím dám trochu UM ohřátého třením liščím ohonem :wink: :lol:

• Citovat
  • Upravit
781
8.6.10 13:59

:lol: :lol: :lol:
A děkuju :kytka: . Já nad tím jen hloubala, ale abych přistoupila k akci… :oops:
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
emocuc.polymorf
8.6.10 14:10
katka-m píše: :lol: :lol: :lol:
A děkuju :kytka: . Já nad tím jen hloubala, ale abych přistoupila k akci… :oops: :mavam:

:lol: no, já se taky kopala pěkně dlouho.. a kdyby malá nespala, nejspíš bych to odložila na neurčito :lol: Ale chrupe ještě teď - dneska měla první maso, tak jí asi zmohlo :lol: Jinak jsem si teď říkala, že ten liščí ohon by takhle měřit nešel, protože nevím, jak to zahřát a netřást s tím.. :lol: :lol: Ale asi prostý princip, že teplo leze nahoru, by tam fungoval taky - musela bych ale třít nějak jemně a moc s tím nešejkovat.. :think: :-D

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí

3 batolecí mléko