Proč nedávat vepřové maso

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3931
8.5.12 22:21

ahojda já nevidím důvod proč nedávat libové vepřové maso my ho dávali od půl roku (jsme na příkrmech od 4 měsíců) a malému nevadí a nic špatného nedělá :nevim: jinak dávám králíka a krůtu (domáci ) a kupuju kuře, hovězí a toho vepře :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
8.5.12 22:24

Tak nám dr. taky „naordinovala“ vepřový vyzkoušet až jako poslední (myslim, že kvůli tomu že je tučný, těžký na trávení), takže já asi ten rok dodržela. Jako první jsem dávala krůtí a králíka (od známých domácího), pak měla asi dvakrát telecí, jednou kapra… Teď (15m) dávám nejvíc krůtí, pak hovězí (malá je mírně chudokrevná, bere železo, tak se to snažim podpořit i tim masem) a vepřový (taky kvůli železu - buď panenku nebo kýtu, takže dost libový), králíka občas (když se naskytne nebo když se domluvim s tátou, aby mi ho vykostil - já to neumim a za ty prachy mi tam zbyde zoufale málo masa :oops:), kuřecí výjimečně - taky z něj nemám dobrej pocit (i když my s mužem ho jíme poměrně dost).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
8.5.12 22:31
@TynaCut píše:
když kuře jde na porážku do půl roku po narození samý hormon fuj :poblion:

cha, půl roku :mrgreen: , kdyby aspoň to :D standardní doba výkrmu brojlera na maso je 6týdnů, za přísných a přesných podmínek, existuje speciální krmivo, většinou třífázové, rlzně se jim mění světlo, ventilace přímo nasazená, moc to nepůsobí jako chov zvířat, spíš farma na pěstování, než na chov :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6077
8.5.12 22:32

Já malýmu(8 měsíců) taky dávám vepřové maso. Dneska ho měl k obědu s bramborovou kaší. Kdybych měla dodržovat všechno, co si kde přečtu, tak se z toho zblázním. Prostě, když mu něco chutná, tak mu to dám. Když mu něco nejede, tak mu to nedávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
8.5.12 22:43
@Gina108 píše:
A čemu teda říkáte „výživové hodnoty“? Nemáte prosím nějaký třeba odkaz na takulky nebo to víte z hlavy dokonce? Mě ten pojem takhle vůbec nic neříká. :nevim:

tak celkové obsahy energie, bílkovin, tuků, sacharidů, minerálů, apod.
třeba tyhle stránky, tam se dá najít skoro všechno.. : http://www.foodcomp.dk/…b_search.asp

a třeba tady, jednodušší, jsou tam bílkoviny, tuky, je to zaměřené na ledviny..
 http://www.nefrologie.eu/…ain/read.cgi?…

jinak, k té tučnosti,
vepřové má skutečně i libové mnohem vyšší obsah tuku, ale zas má jiné výhody, vyšší obsah draslíku, vápníku, menší obsah bílkovin na dodanou energii (vzhledem ke snížení DDD bílk. pro kojence je to vítané..,)
a btw, kuřecí má obrovské množství bíkoviny na dodanou energii,srovnatelné s tvarohem, který dr. přímo zakazují, údajně kvůli obsahu bílkovin, že vyšší obsah zatěžuje ledviny..

tak a teď si vyberte - tuk nebo bílkovina? :mrgreen:
právě proto si myslím, že heslo „všeho s mírou“ je to nejlepší. prostě žádná potravina není bezvýhradně skvělá a neměla by se nadužívat, ani kuřecí, ani vepřové, ani jiné maso.. ideální je je střídat všechny.. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10802
8.5.12 23:07

Natašo to jsem ráda že jsi napsala, tobě věřím :mavam:
Taky jsem se nad tím nedávno pozastavila, proč vepřové až od roka. U kluků jsem nad tím moc nepřemýšlela a nedávala ho, ale teď nějak absolutně nechápu proč, malá ho určitě dostane dřív.
Zřejmě je to takový mýtus, který někdo někdy napsal, a od tý doby to všichni bez přemýšlení papouškujou, doktory nevyjímaje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
8.5.12 23:19

Omlouvám se za OT, ale @Nataša Jaký maso (nebo i jiná potravina) je teda vhodný pro lehce chudokrevný dítě, co je navíc moc drobný? Já začala i ten tvaroh dávat o fous dřív než v roce - protože malá špatně přibírá a je i na výšku malá (oba jsme s mužem malí, tak ani nemá po kom být obr). Pořád řešim dilema, jestli dávat hodně bílkovin i za cenu případný zátěže ledvin, tučnější a třeba i sladší věci (třeba jogurty) - i s rizikem, že se to může zvrtnout (sladký teda zatim skoro neodstává, pořád mám pocit, že za to nám nějaký deko navíc nestojí). Já vim, všeho s mírou, taky se tim řídim, ale třeba tě napadne něco podnětnýho, co jsem ještě nevyzkoušela ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
9.5.12 11:22

Já děkuji za důvěru, určitě nejsem výživový poradce, doktor, nebo tak. jsem jen potravinářský chemik, takže spíš mám v malíku technologie výroby potravin, než to, jak to funguje v lidském těle, to poslouchám akorát u večeře, když se teda s mužem slyšíme :mrgreen: nějaké základy jsme pravda měli, ale spíš je to selský přístup..
opravdu jsem zastánce toho hesla - všeho s mírou - takže @krtek93 já bych jí prostě krmila vším, hlavně pestře, prostě jednou hovězí, jednou vepřové, jednou krůtí, atd., tvaroh neublíží, když ho nebaštím kilo denně, takže nějakou tvarohovou pomazánku doma dělanou, nebo tak.. určitě bych se nesnažila jí cpát hodně bílkovinama na úkor něčeho jiného, nebo sladkým (oni si fakt mršky zvyknou, takže občas něco jo, ale ne moc..), to za to nestojí. nevím, co myslíš tím „více tučné“ - tuk u mléčných výrobků beru jako plus, u masa jako minus (teda pro děti :mrgreen: ), takže plnotučné mléčné určitě, u masa libové, ale pokud samo obsahuje více tuku, jako vepřové, tak to neva, i děti tuk potřebují, na syntézu cholesterolu (stavební jednotka,..)

z chuťovek - u nás je třeba v oblibě hipp tyčinka sušené ovoce (i alnatura), starší ji miluje a mladší mu ji vzal z ruky a sežral. doslova. a od té doby se po tom může utlouct. je to sladký jak cumel, ale zas aspoň sušené ovoce a ne čokoláda nebo tak.. takže mu jí dám raději, než cokoliv jiného co škemrá..

sladký jogurt domů nesmí ani u nás, dokud jí bilý, neexistuje. ale třeba choceňský smetanový na chuť.. občas lipánka vanilkového, (náš mladej to nejí, ale starší se tím krmí dost).

jinak železo jako takové je dobře vstřebatelné z živočišných produktů (kolem 20 %, nejvíce u masa, až 24 %), u rostlinných je to málo, asi 5%. zlepšení vstřebatelnosti - vitamín C, maso. zhoršení vstřebatelnosti naopak fytáty, polyfenoly, které jsou v luštěninách, zelenině, pak vápník, ze soji se také špatně vstřebává kvůli bílkovinám.

Obsah železa v některých potravinách (mg/ 100 g):
maso - nejlépe vstřebatelné - hovězí 2.4, vepřové 1.6, kuřecí 1.8, husa a kachna 2.0, ryby kolem 1.0, krom sardinek (2,6), mléčné výrobky pod 0.5 (mléko třeba 0.05 polotučné apod.)
z rostlinných je bohatá čočka (7mg/100g), ale ta využitelnost je mizerná.. nicméně, z luštěnin je asi nejlepší zařadit čočku..

super zdrojem všeho a dobře využitelným, je vejce. žloutek je konkrétně na železo bohatý, (7mg/100g), bílek ho má málo, ale zas i v něm jsou důležité živiny.takže doporučuju hodně žloutku, určitě jednou týdně celý do jídla. my dáváme vejce celé, ale někdo se bílku bojí..

no a určitě bych zařadila rybu, pokud ještě nejíte. ne kvůli železu (toho je tam relat. málo), ale kvůli pestrosti, kvůli jodu (mořské),..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
9.5.12 11:36

@Nataša Moc díky! Třeba ty sušený ovocný tyčinky, to je dobrej tip, to mě ještě nenapadlo. Jinak dávám třeba ty jogurty napůl s tvarohem, sem tam Choceňák, do toho banán na dochucení. Sladký jogurty nebo termix dostává jenom ode mě trošku na ochutnání, naštěstí zatim jí dobře i ty svoje bílý. Ryby - jo jo, na tom musim zapracovat, já je pro nás skoro nedělám (muž to nemusí :roll:). A vajíčka taky „obnovim“ - ona ze začátku jedla tak jednou tejdně místo masa, ale poslední dobou jak oběd nevoní masem, tak nic moc, takže vajíčko neměla docela dlouho. Zkusim jí upatlat třeba nějakou pomazánku z žervé a vajíčka natvrdo (bílek jsem už dávala v pohodě). Díky moc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
9.5.12 11:40

@krtek93 není zač.
jj, to znám, v tomhle věku si už vymýšlejí, co jo a co ne :D
tak zkus maso plus vejce, obého poloviční porci, vonět masem to bude a vejce v tom bude.. :) jako na to železo je z vejce právě žloutek..
ty tyčky jsou dobrý právě na cesty, vydrží to vedro, je malý, sytý, dobrý, takže děti to většinou rády :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
10.5.12 14:00

Synovi je 16 měsíců a vepřové snad ještě neměl (možná v kupované skleničce). Je to ale proto, že my ho doma taky nejíme. Prostě ho nemusíme. Když tak o tom přemýšlím, nejčastěji má hovězí, pak kuřecí prsa v biokvalitě. A občas rybu - tuňáka. Nemyslím, že by mu něco chybělo. Stejně tak ale nemyslím, že by se mu něco stalo, kdyby ho měl ještě před prvním rokem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.5.12 17:13

není to košer ani halal a smrdí, já sama ho už nejím a dítěti bych je taky nedávala, je plno lepších potravin :P :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
10.5.12 18:14
@Limutka píše:
není to košer ani halal a smrdí, já sama ho už nejím a dítěti bych je taky nedávala, je plno lepších potravin :P :mrgreen:

no, třeba tolik dr. opěvované smradlavé kuřecí :mrgreen: :mrgreen: :jazyk:

ne, to je vtip, nic proti, každý co mu chutná, když ti nechutná, je jasný, že dítěti to nevaříš.
tohle bylo ale spíš o tom, proč proti němu brojí dr., jako co na něm je tak špatného, nezdravého. o chuť, smrad asi nešlo :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
10.5.12 20:28

Teď jsem si vzpomněla, že mně dr. v prckových čtyřech a něco měsících řekla, že mu mám už dát zeleninu a maso a z masa prý že hovězí, VEPŘOVÉ, případně kuřecí prý můžu taky, že prý by tam dnes už hormony neměly být. Tak si vyberte. Já jí to odkývala, do půl roku byl plně kojen (i v té době přibýval skoro kilo měsíčně, tak jsem měla zato, že mu mléko bohatě stačí), pak postupně zeleninku a první maso dostal asi v sedmi měsících. A nestalo se vůbec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí