Proč nekupovat bio?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20662
19.4.13 12:03
@asha píše:
@Katka86 Bohuzel takovych, co by za to ty penize dali, je asi malo. Nedavno jsme v Cechach byli, ve Sparu, ani jedno vejce z volnyho chovu, o BIO nemluve, maximalne tam meli od slepic, krmenych kukurici, vsechno klecovy chov. A vajec plny velky regal… Proste se jim to tam nevyplati objednavat…a tak to jde do kopru se vsim BIO, behem pul roku stahli z Alberta ze sidliste, kde jsme bydleli, vsechno BIO (syry, uzeniny atd.) a objevila se tam spousta tech nejlevnejsich veci.
Jenze kdyz lidi prijmou to, ze BIO je podvod (a nema cenu s tim nic delat), a kupovat to nebudou, zahlti se trh jeste vetsima s…kama.

Je málo, protože lidem je jedno, co strčí do huby :roll: :roll: Proto se k nám dováží odpad.Ano je to dražší, ale za kraviny lidí utratí, za cíga a další blbiny, ale přidat pár korun za vejce, to už je moc a na to nemám :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
19.4.13 12:10
@Katka86 píše:
Je málo, protože lidem je jedno, co strčí do huby :roll: :roll: Proto se k nám dováží odpad.Ano je to dražší, ale za kraviny lidí utratí, za cíga a další blbiny, ale přidat pár korun za vejce, to už je moc a na to nemám :roll:

Prave. Znam z vlastni rodiny :? Muj tata mi neveril, ze je v CR nekvalitni jidlo, chutna mu to porad stejne. Pak prijel k nam a udelali jsme hovezi gulas. Nestacil zirat, co je to za maso :roll: Jenze nevim, jak z toho ven. Ve vetsine (jestli ne ve vsech) retezcich se prodava svinstvo. I kdyz si chci koupit neco lepsiho, neni kde. Spousta lidi nema moznost objizdet farmy, nebo cas si vsechno zjistovat. Posledne jsme si pri odjezdu jen koupili chleba, jediny nebuchtoidni v nabidce…Sumavu. VIM, ze uz davno neni, co byvala, uz jsme ji nejaky cas nekupovali ani driv, ovsem tohle mne prekvapilo, nejedl to nikdo a cely bochnik sel po par dnech do popelnice :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
19.4.13 12:14

@Katka86
No, příjde mi, že ještě vajíčka jsou půl bídy, ale jsou lidi, co kupují prapodivné párky a točeňáky 100 gr. za 7,– Kč apod. Nebo „paštiky“. Trochu mě rozesmála ta hysterie kolem koniny (jasně, je to nefér vůči zákazníkovi, nemá to tam, co dělat), ale nahradili jedno maso, masem druhým. Jinak lidem nevadí ta sojová mouka, sója, škrob, guma a já nevím co ještě dneska do moderního párku patří? To mě děsí. Jo, přiznávám, jak jeden na čundr, jede s námi i pár konzerv (maso jsem zatím nezavařovala), ale i mezi nima vybírám. A taky kotel, naložené hovězí, cibule, česnek, koření a gulášek ještě ten den, co dorazíme na místo, bublá. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
19.4.13 12:17
@asha píše:
Prave. Znam z vlastni rodiny :? Muj tata mi neveril, ze je v CR nekvalitni jidlo, chutna mu to porad stejne. Pak prijel k nam a udelali jsme hovezi gulas. Nestacil zirat, co je to za maso :roll: Jenze nevim, jak z toho ven. Ve vetsine (jestli ne ve vsech) retezcich se prodava svinstvo. I kdyz si chci koupit neco lepsiho, neni kde. Spousta lidi nema moznost objizdet farmy, nebo cas si vsechno zjistovat. Posledne jsme si pri odjezdu jen koupili chleba, jediny nebuchtoidni v nabidce…Sumavu. VIM, ze uz davno neni, co byvala, uz jsme ji nejaky cas nekupovali ani driv, ovsem tohle mne prekvapilo, nejedl to nikdo a cely bochnik sel po par dnech do popelnice :zed:

Já mám naštěstí přístup defacto ke všemu domácímu, od mlíka, sýru, vajec, tvarohu, maso, zelenina,ovoce.Ale přez zimu trpím jak pes, když vidím, ty bílé rajčata bez chuti, ale jsou v akci za 12 kč, tak proč nekoupit, že :roll: to radši budu celou zimu bez rajčat :nevim: Bohužel je pravda, že kvalitní potraviny se už snad ani pomalu sehnat nedají :roll: :cert: Já čtu etikety a většinou to vracím do regálu. Aspon člověk ušetří :P :P :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
19.4.13 12:17
@jajul píše:
Tak já nevím, já jsem asi blbá nebo co :nevim:.. Nebo jste ten článek nečetly :think:? Já to pochopila tak, že autouka analyzuje typické české výmluvy a předkládá pro ně argumenty, proč je bio zdravější, než normální potraviny.
Já bio nějak nekupuju, ale mrkev jsem měla v písku vlastní ještě minulý týden, různou zeleninu zamraženou. Snažím se používat vlastní zdroje :pankac:.

přesně :lol: :lol: Asi jsem taky blbá a taky máme ještě vlastní mrkev v hoblinách :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
19.4.13 12:20

@Katka86
Mám to stejně, přes zimu jsme na kysanám zelí a jabkách. Rajčata neberu vůbec, čekám až se urodí ve skleníku. Už aby to bylo. Občas musím vzít salátovku pro morče - taky bez chuti a zápachu. Však ono je to zdravé, naši předci také jedli hlavně lokální a sezónní potraviny. Rajčata v únoru nejsou pro náš organismus normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
19.4.13 12:21
@Apaji píše:
@Katka86
No, příjde mi, že ještě vajíčka jsou půl bídy, ale jsou lidi, co kupují prapodivné párky a točeňáky 100 gr. za 7,– Kč apod. Nebo „paštiky“. Trochu mě rozesmála ta hysterie kolem koniny (jasně, je to nefér vůči zákazníkovi, nemá to tam, co dělat), ale nahradili jedno maso, masem druhým. Jinak lidem nevadí ta sojová mouka, sója, škrob, guma a já nevím co ještě dneska do moderního párku patří? To mě děsí. Jo, přiznávám, jak jeden na čundr, jede s námi i pár konzerv (maso jsem zatím nezavařovala), ale i mezi nima vybírám. A taky kotel, naložené hovězí, cibule, česnek, koření a gulášek ještě ten den, co dorazíme na místo, bublá. :mrgreen:

Přesně, konina to je škandál největší, ale peří, kůže a myši :lol: rozmixované v párcích, salámech, to nikomu nevadí :poblion: Neříkám, že nikdy nekoupím nic „nebio“,ale kdybych měla kde, tak koupím klidně domácí všechno :mrgreen: Chuť nesrovnatelná a ten dobrý pocit :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1258
19.4.13 12:24

Článek jsem včera četla a opravdu je to tak, jak pochopila menšina. Já její články čtu ráda a ano, kupuji hlavně BIO potraviny. Od dětství nejím maso, takže jsem se nestravovala ve školních jídelnách. V 18ti jsem poprvé držela v ruce klecové vejce. Zážitek, na který snad nikdy nezapomenu. Divně to zapáchalo, chuť katastrofální (zkusila jsem ho zamaskovat do koláče a ten následně i vyhodila :poblion: ), navíc ta prapodivná barva žloutku. V zimě tmavě žlutý až oranžový žloutek? Pak jsem se dočetla, že se slepicím přidává do krmiva barvivo. Takže pokud zrovna nemám domácí vejce, tak si ráda připlatím. Na rozdíl od našeho okolí nebýváme nemocní. Třeba manželovi rodiče jsou úplný opak, a pak se neustále diví, proč je jim furt blbě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
19.4.13 12:25
@lekarnicka28 píše:
přesně :lol: :lol: Asi jsem taky blbá a taky máme ještě vlastní mrkev v hoblinách :lol:

Se mi ulevilo :mavam:. Aspoň nejsem sama :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
19.4.13 12:26
@Gabika píše:
No, ja teda neviem, ale ja som článok pochopila ako obhajobu biopotravín… :think: Ano, oni uznávajú, že nie je všetko zlato, čo sa blyští, ale i malý obsah zlata je lepší než kúsok blata. Tak som to pochopila ja…

i já to pochopila stejně.. ;)

já bio kupuju, ale jen něco.

např. hodně uznávám biochovy zvířat, protože se vrací k tomu, jak bychom měli se zvířaty zacházet, že by se měla pást na louce, že ne každý kus země musí být nutně pole s pšenicí.
A je pravdou, že biomléko prostě chutná jinak, už jen pro tu stravu krávy, která ho produkuje. dělali jsme na toto téma i analýzy..

co bych se bála kupovat, jsou bioobilniny, :oops:

jinak je mi blízký přístup chování se k přírodě šetrně, ne jí využít až převyužít, co nesnáším, je všudypřítomná řepka na palivo, chovatele krav, co je krmí masokostní moučkou, apod.

není to o až tak tom, co je BIO (certifikované), (v certifikacích, i když ne bio, pracuju… 8) ), ale o tom, jak se chováme(zemědělec) k půdě a ke zvířatům. Rozumný přístup všech by znamenal mnohem více, než BIO, které stojí zemědělce další peníze. bohužel, utopie. vím.

apropó, asi ne správná diskuze, ale kde v Praze (nejlépe sever prahy ) přijít k dobré zelenině, ne bio, ale od zemědělce, který jí fakt vypěstoval, a za rozumný peníz (ne levnou, ale tak nějak rozumnou..) případně o dobrém řezníkovi???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.4.13 12:29
@Apaji píše:
Jo, raz mě dostal mražený biohrášek za 80,– Kč 200 gr. :zed: Bio nekupuju, nevěřím tomu, je to předražené a efekt 0. Dávám pozor na geneticky modifikované potraviny - ty mi do baráku nesmí (až to ve světě gřachne, a už teď se zdroje potravin zmenšují, GMO jsou nástroj k vydírání. Američani by to chtěli všude cpát ve velkém. Z GMO plodin nelze zrno použít k dalšímu osivu, nevzejde. Musí se koupit nové. A nebo to už nebude o penězích. Chcete zrno? Tak nás podpořte ve válce, udělejte tohle a tamto…). Pak kupuju potraviny s co nejmenším počtem surovin ve složení. Jinak chováme husy na maso, slepice na vajíčka. Ve skleníku rajčata, papriky, okurky, ředkve, salát. Letos chci založit jahodiště, maliny budem přesazovat, jablek pár taky máme, třešně nám sezobou ptáci dřív než se na ně dostanem. Pak nám tady na severu plodí kiwi jako divé (jsou to malé velmi sladké a chutné plody, které se jí i se slupkou jako angrešt). Takže na bio kašlu. Ale je fakt, že se nám tady vůbec nedaří kořenové zelenině a cibuli a to musím kupovat.

Proč by automaticky zrno z GMO nemělo vzcházet? Schválně to nějak ovlivňují, aby rosliny byly sterilní? Automatický důsledek genetické modifikace to není.
Teoreticky by to mohli dělat schválně, aby se modifikovaný materiál nešířil volně ekosystémem, ale neslyšela jsem o tom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1258
19.4.13 12:31

@Pudloslava jj, GMO zrno je upravené tak, že z dalšího zrna už nic nevzejde. Prostě továrna na peníze.. a pokud se „nedej Bože“ přenese na neGMO, tak ten farmář může dostat slušnou pokutu za zneužití. Byl o tom nějaký dokument

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
19.4.13 12:32

Ja ten clanek teda taky pochopila jinak. Ja jsem teda odkazana na kupovane zdroje, ale ziju v nemecku, kde je bio docela v oblibe a cena uz neni tak rozdilna. Treba takove teleci bio rizky nemely konkurenci, to bylo masicko! Okurku salatovku uz jinou nez bio z alnatury pripadne z trhu nekupuju, chutove je to sakra znat. Ja si furt lamala hlavu, proc vzdycky vyhazuju pulky okurek, kdyz jsem jako mlada byla schopna sezrat nekolik na posezeni - byly domaci. Ted jsem aspon chutove narazila na takove, ktere se jim podobaji.

vajicka kupuju nekdy bio, nekdy z volneho chovu - tuhle kategorii jsem jeste v cr nevidela.

radsi teda koupim od farmare na trhu, nez v supermarketu, ale zelenine v retezcich alnatura a biocompany docela verim.

v cr jsem teda z jidla uplne nestastna, ted co mi mladsi syn uz ji prikrmy, tak obzvlast, to co se prodava tady je priserny!!! nemecky Hipp je zase priserne drahy a navic, nektere sklenice jdou podle me jen na cesky trh :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
19.4.13 12:38

@Pudloslava
No, dělá to speciálně firma Monsanto z USA, bohužel už se může pěstovat i u nás :poblion:
„Biotechnologickým firmám se dokonce už podařilo vybudovat závislost farmářů používajících jejich GM semena díky tzv. termínované technologii, kdy GM semena vyklíčí jen první rok. Farmář si proto nemůže jako běžně schovat semena z vlastní úrody na výsadbu v dalším roce, ale je nucen opakovaně nakupovat GM semena od průmyslu. V předcházejících letech v Indii díky této technologii zkrachovaly tisíce farmářů, kteří po nízkých výnosech z GM výsadby a tím i nízkých ziscích už nebyli schopni nakoupit si další GM semena na výsadbu v novém roce“.
Zdroj: http://www.margit.cz/gm-potraviny/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.4.13 12:38
@mersii píše:
@Pudloslava jj, GMO zrno je upravené tak, že z dalšího zrna už nic nevzejde. Prostě továrna na peníze.. a pokud se „nedej Bože“ přenese na neGMO, tak ten farmář může dostat slušnou pokutu za zneužití. Byl o tom nějaký dokument

no to je blby, ale asi k tomu vede všeobecny strach a snad je to i rozumne. Samozřejmě by se to nemělo využívat k politickým účelům. Jinak tedy považuji genetické manipulace za naprosto super progres a fandím jim.

Otázka vykořisťování a vytěžování třetího světa je složitá. Asi by bylo nejlepší, kdyby si země třetího světa mohly produkovat své vlastní GMO - ale známe to. Jednak na takové iniciativy nebývají prostředky, jednak dopadají zhusta nevalně kvůli jiné mentalitě obyvatelstva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.