Proč nekupovat bio?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
617
24.4.13 22:21

Nám se hustí do hlavy, že právě voda (vytvoření roztoku) a kolísavá teplota způsobí to, že z povrchu jsou věci nasávány. proto třeba v líhni jsou násadová vejce omývána dezinfekčním roztokem, který ale musí mít větší teplotu než vejce právě z tohoto důvodu.
já právě měla možnost vidět, že ani to, že slepice není v kleci jí nezajistí spokojený život. a třeba vyšší incidence zdravotních problémů pro mě je známkou toho, že to není v pořádku.
neříkám, že na skořápce salmonella není, ale pokud na vejci je trus, tak je ta kontaminace mnohem vyšší. a právě to je víc rizikový vzhledem k tomu, že než se vejce dostane do lednice, tak mění teploty jak na běžícím pásu.
dobře, nejde tu o vejce, ale ani neklecová technologie mě nepřesvědčila, že by se tam slepice měly líp (pokud vynechám malochovy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
25.4.13 07:23

@wifi.. promiň, trochu na mě působí, že z tebe hovoří to, co máš načtený a co ses dozvěděla od drůbážářů ve škole, možná co ti řekl někdo na praxi, a le tím to končí. prostě a jednoduše, ano, pokud je vejce posraný, zvyšuje se kontaminace. čstý bude fakt jen od slepice v kleci. za mě, možná slepice v kleci se má, ano, líp než ta v hale na podestýlce. čpavek, kanibalismus, stres, sou tam, narvaný ok..máš neposraný vajíčko… jenže pak si taky můžeš koupit bio vajíčko, jehož snesitelka si chodí volně po pastvě, zobe si broučky, larvy, hrabe, popelí se, pase se, nemusí brát léky proti kanibalismu, není ve stresu, nenapadne jí sežrat kolegyni.. jsou to holky zvědavý, pořád maj něco na práci. a jejich vejce se přinejhorším přetře suchým hadříkem. nikdo na to ještě neumřel, dříve žádný klecový chovy nebyly a lidi taky žili.. apokud tě to zajímá, drůbež na amso taky chováme venku, krávy na maso taky, prasata na maso máme taky na psatvě, ovce taky.. a světe div se, zrovan v pondlí jsme měli stěžejní kontrolu z KEZu ( konbtrola ekologického zemědělství) a byli nadšení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
25.4.13 11:55

@wifi.. jenže právě o to jde. většinou ta bio vejce JSOU z těch malochovů (o velkochovech tu fakt nikdo nemluvil.. před tebou..). v téhle diskuzi šlo jen a jen o to, zda jsou nějaké přínosy v konzumaci biopotravin, nebo zda jsou bio a konvenční potraviny stejné.

já tvrdím, že je jedno, jetsli je něco „BIO“ nebo jestli je to chované/pěstované s rozmyslem, a s úctou k tvoru a k zemi. ale že je sakra rozdíl mezi velkochovy zvířat narvaných v kravínech /halách hlava na hlavě, obřích lánech bez rozmyslu nasekané pšenice nebo čehokoliv, a „BIO“ nebo prostě farmářem z horní dolní, co to dělá jako kdysi jeho praděd.

(bio je jen certifikát, který něco stojí, a pro mě nutně nemusí být. důležitější pro mě je, jetsli pěstitel/chovatel respektuje přirozený běh v přírodě. protože když ano, je pro mě stejně „BIO“ jako ten BIO :D )

hele, a proč se v líhni musí otírat vejce desinfekcí? :nevim: :mrgreen: to se už ani slípka nedokáže vylíhnout bez sterilia :D :mrgreen: :mrgreen:?
ale jo, vím, že se to dělá, vím, že mycí roztoky mají mít teplotu o víc jak o 10 °C vyšší než vejce.. apod. jinak dojde k nasáknutí roztoku do vejce. vždyť jsem taky psala, že voda (orosení) je nebezpečné.. :wink:

znám všechny možné studie o rozložení kontaminace u jednotlivých typů vajec. vím, že klecová jsou nejčistší (ono to dá rozum z technologie.) vím, že nejhůř jsou na tom vejce z podestýlky.
ale taky vím, že na kontaminaci přímo ve vejci jako takovém má veliký vliv právě stáří vejce, spolu s vysycháním skořápky, resp. jejím sesycháním. tj. když si koupím vejce u nsá na vesnici, vím, že něco na něm je, ale že po zaschnutí kutikuly se to něco nedsotalo dovnitř, páč ta paní je fakt nemyje, jen je otře suchým hadrem. a že je má ve sklepě,.. a že za tu dobu se jim prostě nic nestalo.
(mmchodem, víš, že třeba množství staphylokoků je na klecovém vejci skoro stejné jako na vejci z domácího volného chovu? :)takže sterilní nejsou :D)

a ještě si dovolím jedno poznámku - poslední dobou nedovedu koupit konvenční vejce s klasickou skořápkou. je hrozně tenká :zed: tak fakt nic nezachytí :zed: čím to asi bude? :think: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
25.4.13 12:00

@klarushka
To taky ještě neznamená, že je to bio, tedy pokud si je jistá, že má půdu v pořádku a nechává si pravidelně dělat rozbory. Moje babička s dědou taky chovají králíky a mají bohatou úrodu na zahrádce. Ale zas tam mají nadlimitní hodnoty uranu, na což se přišlo teprve před dvěma lety. Takže to, co jsme konzumovali předtím obohacené o uran… to už radši biokoláč z biomouky s paličkovicí nachovou :-)

• Citovat
  • Upravit
1258
25.4.13 12:12

Tak já bych k tomu snad řekla jen to, že kdyby ty klecový slepice měly tu možnost, tak se možná taky navzájem požerou. Ona klec jim to ale nedovolí.. :think: A slepice si z podestýlky si ji stejně moc neužijí, protože obvykle nejsou schopné ani chodit. Tchán má garáže vedle slepičárny, nevím jestli klecové nebo podestýlkové, ale jak tam začnou větrat.. Dámy přímo k zblití :poblion: Takže já raději omezím spotřebu vajec a buď si seženu domácí nebo BIO, kde se pipenky mají rozhodně líp.. A ten strach z predátorů. To je teď u těch slepic nějaká novinka? Jsem si právě myslela, že zrovna slepice jsou „stavěné“ na to, aby byly venku :roll: Ale ať si každý jí co chce, až přijde ona vzpoura zvířat (jedna z teorií konce světa :lol: ), tak já chci mít čistý štít :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3931
25.4.13 12:26
@ncc1701 píše:
@klarushka
To taky ještě neznamená, že je to bio, tedy pokud si je jistá, že má půdu v pořádku a nechává si pravidelně dělat rozbory. Moje babička s dědou taky chovají králíky a mají bohatou úrodu na zahrádce. Ale zas tam mají nadlimitní hodnoty uranu, na což se přišlo teprve před dvěma lety. Takže to, co jsme konzumovali předtím obohacené o uran… to už radši biokoláč z biomouky s paličkovicí nachovou :-)

tak to já zasejc až takhle neřeším páč babička z dědou z tý půdy jedí ovoce i zeleninu už téměř 60 let a jsou ok zelče krásně voní a úžasně chutná takže ějký rozbory jsou pro mě zcela zbytečný ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
25.4.13 13:10

@ncc1701 obohacený o uran zní krásně :))) nesvítili ste potom? :)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
25.4.13 13:13

@aničkakytička
To ne, ale možná nás to párkrát preventivně ozářilo :-)

• Citovat
  • Upravit
14110
25.4.13 13:19

@ncc1701 třeba je to prevence různých chorob :))) při dnešních změnách výživových doporučení se třeba za čas ukáž, že je to prevence rakoviny :))) :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bobina79
23.5.13 14:47

Bio alternativa

Alternativou nabo spíš doplněním k bio výrobkům jsou potraviny s rodokmenem. Ty jsou v Čechách už také, myslím české výrobky. Znamená to, že u kupované potraviny dohledáte celý její rodokmen - kdo jí vypěstoval, sklidil, podojil, porazil atd. prostě celý řetězec od A do Z. To pak může dát jistotu, že to není kdovíco a kdovíodkud a kdovíjaké kvality. Prostě když se pod to někdo podepíše je to o něčem jiném než anonymní potravina…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.