Proč nekupovat bio?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5455
19.4.13 12:41

@mersii
Ano, je to tady:
„Monsanto (největší výrobce GM semen) však nasadí na pole svá GM patentovaná semena kukuřice a chudák zemědělec na sousedním poli nemá šanci zabránit přirozenému zanášení pylu i na jeho pole. Ale kontaminace organických a tradičních kvalitních odrůd semen ještě není konec pohromy. Monsantu totiž nestačí likvidovat organické potraviny, chce ničit i lidi. V USA už Monsanto obžalovalo několik zemědělců, jímž pyly z GM rostlin „docestovaly“ na jejich pole, z krádeže patentovaných GM semen  – soudy vyhrál!“
Zdroj: http://www.margit.cz/gm-potraviny/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.4.13 12:46
@Apaji píše:
@mersii
Ano, je to tady:
„Monsanto (největší výrobce GM semen) však nasadí na pole svá GM patentovaná semena kukuřice a chudák zemědělec na sousedním poli nemá šanci zabránit přirozenému zanášení pylu i na jeho pole. Ale kontaminace organických a tradičních kvalitních odrůd semen ještě není konec pohromy. Monsantu totiž nestačí likvidovat organické potraviny, chce ničit i lidi. V USA už Monsanto obžalovalo několik zemědělců, jímž pyly z GM rostlin „docestovaly“ na jejich pole, z krádeže patentovaných GM semen  – soudy vyhrál!“
Zdroj: http://www.margit.cz/gm-potraviny/

tak počkat, jaktože ty rostliny produkuji pyl, když mají být sterilní?
Pokud je sterilita zajištěna jinak, potom nemá smysl pro ochranu ekosystému, ale pouze pro komerci.

Je to v nějakém zákoně či mezoinárodní dohodě, že ty rostliny musí být sterilní?
Pokud ne, potom teoreticky co brání zemědělcům, aby nakupovali od jiné firmy, která to nedělá???
respektive i ti indičtí zemědělci si mohli předem rozmyslet, jestli chtějí neplodné GMO - a indové nejsou zase úplně blbí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1258
19.4.13 12:49

Zkus kouknout na tento dolument www.csfd.cz/…monsanto-le/
mozna pak zmenis nazor. ale teda narovinu rikam, ze jsem proti GMO ;-) ono to vypada jako super vec, ktera muze zachranit svet, ale mam pocit, ze neexistuje zadna dlouhodoba studie o vlivu GMO na lidsky organismus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
19.4.13 13:07

@mersii
Byly i úmrtí v USA v souvislosti konzumace doplňku Tryptofan vyráběného za pomocí GM baktérii, v Anglii je nárůst alergii na sóju o 50% (od zavedení GMO sóji), u zvířat prokázané množení prekancerózních buněk, poškození imunitního systému, problematická gravidita, u potomků menší mozek a játra a zvýšení úmrtnosti. Všechno je v tomhle článku: http://www.margit.cz/gm-potraviny/
Prostě snažím se, aby se mi to doma ani neobjevilo. Oleje kontroluju a chci jen ty, kde je výslovně napsáno, že nebyly z GMO produktů (musím věřit etiketě, no :think: ), kukuřici nechci žádnou, husy nekrmím kukuřičným šrotem, dávám pozor na rizikové zemědělské produkty, tj. sója, kukuřice, řepka, ječmen. Víc s tím nenadělám. Ale opravdu jsme součastí největšího testu v dějinách potravin, nikdo se nás neptal, jestli souhlasíme, aby se bezpečnost GM potravin na nás testovala. Studie probíhají díky financování výrobců potravin nebo léků, takže o objektivitě si asi můžem nechat jen zdát. Ale je to na každém. Já raději sním vajíčko slepice z klecového chovu a spíš mě bude děsit, jestli ji nekrmili GM kukuřičným šrotem :nevim: Někomu zase může připadat důležitější, že slepice pobíhá venku a na GMO prdí…Asi každý máme nějakou fóbii, já na GMO.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
19.4.13 13:14

@Pudloslava Ja se manipulaci s geny docela bojim. Ona staci treba takova banalita, jako odolnost. Pak takova odolna rostlina, pestovana navic nekde, kde se prirozene nevyskytuje (coz je dneska bezny), muze za urcitych podminek zlikvidovat puvodni rostliny. Takze ja tomu zrovna moc nefandim a myslim, ze je to dalsi hrebik do nasi rakve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
19.4.13 13:15
@Apaji píše:
@mersii
Ano, je to tady:
Zdroj: http://www.margit.cz/gm-potraviny/

A to je dalsi vec…je to proste pekna svinarna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
19.4.13 13:26

@asha
Já obecně Američany beru jako agresory a nevěřím jim ani „dobrý den“. Ale to je můj problém, omluvám se, jestli jsem tímhle výrokem někoho pohoršila, ale tak to v sobě prostě mám a těžko to změním, když čtu, to co čtu :nevim: Zatím na co šáhli, tak to zbourali. Irák - teď leží v troskách, samý chaos, bombové útoky. Libye - předtím nejvíc prosperující země v Africe, teď chaos, teroristi. Afghánistán - nic nevyhráli, akorát to tam bude ještě horší až odejdou. Nepovedlo se to Rusům, nepovede se to ani Amíkům. Sýrie - kdo z nás pořádně ví, co se tam děje? proč nenechají Ligu arabských států, aby si to vyřešili? Arabi potřebují diktátory, bohužel. A měli by si to v prvé řadě vyřešit sami. Neslyšela jsem, že by se Arabi montovali do sporu Kosovo-Srbsko, nebo Řecko - Kypr.Ale to je OT, omlouvám se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
19.4.13 13:28

@Apaji No tak ono je celkem zrejmy, proc se s..ou do celyho sveta. Zbrojni prumysl je nejmocnejsi na svete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
19.4.13 13:36

@asha
Tak, tak, a první USA prezident, který to bude chtít omezit, půjde od válu. To je jasné…no, všeho do času. Snažím se aspoň ovlivnit, to, co můžu ovlivnit. A trochu se chystám na celosvětové nepokoje. To pak bude všechno bio :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.4.13 13:41
@asha píše:
@Pudloslava Ja se manipulaci s geny docela bojim. Ona staci treba takova banalita, jako odolnost. Pak takova odolna rostlina, pestovana navic nekde, kde se prirozene nevyskytuje (coz je dneska bezny), muze za urcitych podminek zlikvidovat puvodni rostliny. Takze ja tomu zrovna moc nefandim a myslim, ze je to dalsi hrebik do nasi rakve.

no proto jsem myslela, že se u rostlin dělá ta sterilita…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.4.13 13:48
@Apaji píše:
@mersii
Byly i úmrtí v USA v souvislosti konzumace doplňku Tryptofan vyráběného za pomocí GM baktérii, v Anglii je nárůst alergii na sóju o 50% (od zavedení GMO sóji), u zvířat prokázané množení prekancerózních buněk, poškození imunitního systému, problematická gravidita, u potomků menší mozek a játra a zvýšení úmrtnosti. Všechno je v tomhle článku: http://www.margit.cz/gm-potraviny/
Prostě snažím se, aby se mi to doma ani neobjevilo. Oleje kontroluju a chci jen ty, kde je výslovně napsáno, že nebyly z GMO produktů (musím věřit etiketě, no :think: ), kukuřici nechci žádnou, husy nekrmím kukuřičným šrotem, dávám pozor na rizikové zemědělské produkty, tj. sója, kukuřice, řepka, ječmen. Víc s tím nenadělám. Ale opravdu jsme součastí největšího testu v dějinách potravin, nikdo se nás neptal, jestli souhlasíme, aby se bezpečnost GM potravin na nás testovala. Studie probíhají díky financování výrobců potravin nebo léků, takže o objektivitě si asi můžem nechat jen zdát. Ale je to na každém. Já raději sním vajíčko slepice z klecového chovu a spíš mě bude děsit, jestli ji nekrmili GM kukuřičným šrotem :nevim: Někomu zase může připadat důležitější, že slepice pobíhá venku a na GMO prdí…Asi každý máme nějakou fóbii, já na GMO.

ty, prosimte, to mi zni trochu neverohodne. predevsim to urcite nejde zobecnovat, kazdy GMO produkt je uplne jiny, nektere z nich mohou jiste byt skodlive. (ja nevim, jako bys treba rekla, ze je rakovina po kulatych vecech - pocinaje lentilkami, konce tabletami do zachoda)
samozrejme s GMO se musi nakladat obezretne, kazdy plodina by mela byt dukladne otetovana, nez se da lidem ke konzumaci. je to jako se vsim, jaderna energie je klasicky pripad hodneho sluhy a zleho pana.

ale jestli maji jine reakce na tryptofan z GMO a tryptofan z jinych plodin, potom to jen meli spatne vycistene, protoze tryptofan je telu vlastni latka a nezalezi odkud pochazi, vzdy je stejny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
19.4.13 13:59

Tak my máme bio farmu a zřejmě jsme tedy podvosníci a jen z lidí taháme prachy, je mi znás na blití..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
19.4.13 14:00

No, podívej, mě nepřesvědčíš :mrgreen: Já na to budu dávat vždycky pozor a budu lidem říkat proč, na netu se dá dohledat dost věcí. Nevěřím všemu na netu, ale rozhodně nevěřím genetickým hrátkám a kór pokud pochází z USA. Ty můžeš za věrohodný pokládat jiný zdroj, od toho je zatím svoboda na netu. Takže za mě říkám ne a taky proč ne. Chci normální kukuřici, repektive chci mít alespoň možnost výběru s tím, že bude jasně uvedené jestli je GMO nebo ne (někteří by třeba raději sáhli po GMO). Pokud nemám možnost výběru, tak nevybírám mezi ničím a nejím to. Tak samo, jestli mám nesrozumitelnou etiketu, nekoupím to. Štve mě, že mi někdo omezuje možnost výběru tím, že neuvádí co je to za výrobek, produkt, protože mám své důvody a prameny, kterým věřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
19.4.13 14:02

A joo, konina byla fajn aféra.
mě to tedy nadzvedlo jako každé falšování /(jelikož jsem potravinář),
ale daleko víc mě štve „legální“ falšování - všemožná soja všude, náhražky, - tohle je přece daleko horší, než konina místo hovězího, ne?
a co mě nadzvedlo ještě víc, než konina v hovězím je ten humbuk kolem toho. deno-denně jsou daleko horší případy falšování zachycené (soudě dle SZPI? SVS a potravin na pranýři) a o těch se nemluví…

navíc, je diskutabilní, jaké procento té koňské DNA tam bylo, jaká je chyba metody atd. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
19.4.13 14:02

Pardon, to bylo k Pudloslavě :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie