Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@jdukolem píše:
ač nezpochybňuji potřebnost a přínos otcovství..přece jen.. muž nepochopí hloubku mateřství ani z rychlíku - pokud není žena patologická samozřejmě…
A naopak.
@canaglia píše:
A naopak.
Samozřejmě, každý rodič má svou roli. U nás tatínka milují, já odcházím, když přijde z práce, je jim vzácný, blbne s nima, tak já to fakt neumím, nebo postaví auto, jaké já nikdy ne(lego),vymyslí super zábavný program atd…
Ale když se jim něco stane, mají strach, jsou nemocné, nejisté, hladové nebo potřebují pohladit, pomazlit se, obejmout nebo vybrat správné boty, hračky, vysvětlit, aby se nebáli zubaře atd…Od toho jsem tu zase já
U nás by v případě rozvodu - tatínek by se mohl vídat klidně jako doteď, párkrát večer přes týden a o víkendech. Víc času kvůli práci stejně nemá a nechce mít, protože je dost ctižádostivej(což si cením).A pochybuju, že by se to rozvodem změnilo…On ví, že já se postarám a ráda
A já zase vím, že nějakým bráněním styku s otcem bych neskutečně ublížila hlavně dětem a to bych nikdy neudělala.
@ulice Vím o tatíncích, kteří mají více rozvinutou tu pečovatelskou a ochranitelskou roli než maminky. Skutečně mám pocit, že to nezávisí tolik na pohlaví (i když díky biologickým zákonitostem také), ale především na společenském klimatu. Role otce a matky je do značné míry determinována očekáváním a nastavením společnosti. Otec je od péče odtahován asymetrickými příležitostmi na trhu práce a výdělkovými rozdíly, k tomu vyššími očekáváními zaměstnavatelů na flexibilitu mužů. Takže to souvisí s celým komplexem vztahů ve společnosti.
Konkrétní příklad - otec slušně vydělávající, matka na RD, klasické rozdělení rolí v domácnosti. Po rozchodu otec převzal polovinu péče, matka nastoupila do zaměstnání, ale podíl na výživě zůstal zachován z doby, kdy bylo zcela jiné rozdělení zajištění domácnosti a poměr příjmů. Soudy nadále vycházely z toho, že otec je schopen peníze vydělat a musí matce chuděrce VŠ dál finančně výrazně vypomáhat s její polovinou péče o děti.
Prostě celý systém tlačí na odlišnou roli rodičů, aniž by to mělo opodstatnění ve faktickém profilu rodičů a jejich dětí.
@canaglia píše:Tak ona je otazka kolik. z tech tatinku je ochotnych vubec prevzit polovinu pece se vsim vsudy, vyzvedavani ze skolky. krouzku, uceni, brani OCR, chozeni po doktorech, logopedii atd.
@ulice Vím o tatíncích, kteří mají více rozvinutou tu pečovatelskou a ochranitelskou roli než maminky. Skutečně mám pocit, že to nezávisí tolik na pohlaví (i když díky biologickým zákonitostem také), ale především na společenském klimatu. Role otce a matky je do značné míry determinována očekáváním a nastavením společnosti. Otec je od péče odtahován asymetrickými příležitostmi na trhu práce a výdělkovými rozdíly, k tomu vyššími očekáváními zaměstnavatelů na flexibilitu mužů. Takže to souvisí s celým komplexem vztahů ve společnosti.
Konkrétní příklad - otec slušně vydělávající, matka na RD, klasické rozdělení rolí v domácnosti. Po rozchodu otec převzal polovinu péče, matka nastoupila do zaměstnání, ale podíl na výživě zůstal zachován z doby, kdy bylo zcela jiné rozdělení zajištění domácnosti a poměr příjmů. Soudy nadále vycházely z toho, že otec je schopen peníze vydělat a musí matce chuděrce VŠ dál finančně výrazně vypomáhat s její polovinou péče o děti.
Prostě celý systém tlačí na odlišnou roli rodičů, aniž by to mělo opodstatnění ve faktickém profilu rodičů a jejich dětí.
Proste muzi jsou nastaveni vic.na tu karieru a uspech v praci a zeny jsou ty, ktere si hledaji castecne uvazky, sednou si s VS za kasu, hlavne, aby stihali vyzvednout deti ze. skolek, uvarit, obehnout urady atd.
Urcite jaou vyjmky,ale.moc.jich nebude…
@ulice Tak to vím docela přesně, z mužů, kteří byli před toto postaveni, jich polovina má chuť velkou část péče převzít, ve výsledku to realizuje každý pátý, ať už díky tomu, že ho chuť přešla, nebo mu to bylo znemožněno matkou a soudy. Takže tak tragické to není.
@ulice tak vetsinou vzhledem k vymerenym alimentum ani chlap praci za mene vydelecnou zmenit nemuze… to se pak exmanzelka musi rozmyslet: dostavat dobre penize a venovat se diteti vic, nebo dostavat almuznu a mit vic volnosti… oboje dvoje neni mozne bohuzel
@canaglia Hm,ja ve vysledku neznam zadneho. Vetsinou maji nove zeny a rodiny a jsou radi, ze detipo vikendu vrati
Verim tomu, ze chut se do toho vrhnout ma kazdy druhy, ale taky, ze vetsinu pri predstave omezeni, ktere by to znamenalo-zmena prace, malo penez, menevolnehocasu, delani neoblibenych cinnosti, uklid a vareni, omezeni pro novy vztah atd.-ta chut prejde.
Já znám případ, kdy matka se starala o dítě celých 11let bez problémů. Jakmile si našla chlapa, který byl důležitý jak pro matku, tak pro jejího syna, tak otec toho kluka začal s klukem manipulovat.Kluk byl do jisté doby velmi šikovný ve škole, měl spoustu kamarádů, nemusel se učit. Jakmile začal s ním manipulovat jeho otec, tak kluk byl rád, že dochodil ročník na základce, přestal se bavit s kamarády (byl pro něj jen jeho otec, i když jen prostřednictvím mobilního telefonu),začal doma podvádět a lhát. A nakonec to vyvrcholilo tím, že začal hrabat a brát peníze. Takže ho známá sbalila a odvezla bývalému manžílkovi. A jak to dopadlo? Známá se tím sice trápí (je přece matka),kluk je u otce. A jak se má kluk? Je rád, že prochází ročník ve škole, dělá si co chce, je hubený a psychicky narušený. A bývalý manžel nedá známé pokoj. Známá svého syna nevidí, protože je tak zmanipulovaný, že ona jako matka je špatná, že selhala, atd. A k tomu všemu jí ještě bývalý manžel dělá ze života peklo dále.
Tak co by jste řekly na toto???Je špatné, že matka opustí dítě? Nebo opačně. Je špatně, že otec zmanipuloval dítě proti matce a tím se matka cítí jako odpad?
@esterka03 píše:
@ulice tak vetsinou vzhledem k vymerenym alimentum ani chlap praci za mene vydelecnou zmenit nemuze… to se pak exmanzelka musi rozmyslet: dostavat dobre penize a venovat se diteti vic, nebo dostavat almuznu a mit vic volnosti… oboje dvoje neni mozne bohuzel
Vsak ja nerikam, ze zeny chteji vic volnosto
Pro ne se zase tolik nezmeni, co se tyka deti, spis maji tech penez min nez pred rozvodem.
@ulice Jestli opravdu odejdu už se nebudu vracet. Vim ze by mi to meli svym zpusobem stale za zle.
@ulice píše:
Ona chce dobrovolně opustit své dítě. Nesoudím jí za to, ale musí počítat s následky-pokud se s ním ani nechce vídat (což nevím, jestli chce nebo nechce a jestli jí to bude umožněno-nevím, jakým způsobem chce „zmizet“,to by mohlo hrát roli při určování péče),syn na ní zapomene a za mamku vezme babičku nebo jinou blízkou ženu…
POdraz to je obrovský, ale já takový případ taky znám, že chlap to na ženu nahrál, dokonce dva a bylo z toho dítě-oba vztahy nakonec vydrželi a jsou spokojení, ale hlavně i kdyby se rozešli, nebyl by to důvod k opuštění dítěte matkou, kor tak malého.U uživatelky bude problém někde jindeBud nějaká deprese anebo prostě nemá ten „správný“ mateřský cit, což se může stát ačkoliv je to z mého pohledu hodně smutné
Chlapečka je mi hodně líto.
Me je ho taky lito, ale ja ten matersky cit proste nemam:( Proto jsme deti nechtela a tento podraz manzelovy proste nevysel jak by si pral. Cekal ze se,,chytnu" neveril mi ze VIM ze proste tohle citit nebudu. Me je ho taky lito protoze ja mela skvelou rodinu. Ale nezustanu kvuli nemu s manzelem, neni to pro me duvod. Nechci byt rodic, zvladala bych tuhle roli nejak prezit, kdybych mela aspon milujiciho manzela ktery by mi neublizoval. A vracet se nechci, ani je vidat ani jednoho. Nechci se uz nikdy ohlizet a nejak vrtat v minulosti. Rikam ze je to proste tezke to opravdu udelat…spis se jen rozhoupavam.
@brisco píše:
Já s Tebou souhlasím, anonymní by potřebovala psychologa. Kdyby dítě opravdu nechtěla (a znám i takové holky), tak by šla na potrat a chlapa kopla do pr…
Nechtěla jsem dítě ale taky jsem nechtěla být,,vrah" ono nemohlo za podraz táty, mělo právo aspoň na život, jasně že by to bylo pohodlnější řešení, ale chtěla jsem mu dát aspoň šanci i za cenu že bych jej nakonec nevychovávala já. A myslím že to je fér.
@Anonymní píše:
Me je ho taky lito, ale ja ten matersky cit proste nemam:( Proto jsme deti nechtela a tento podraz manzelovy proste nevysel jak by si pral. Cekal ze se,,chytnu" neveril mi ze VIM ze proste tohle citit nebudu. Me je ho taky lito protoze ja mela skvelou rodinu. Ale nezustanu kvuli nemu s manzelem, neni to pro me duvod. Nechci byt rodic, zvladala bych tuhle roli nejak prezit, kdybych mela aspon milujiciho manzela ktery by mi neublizoval. A vracet se nechci, ani je vidat ani jednoho. Nechci se uz nikdy ohlizet a nejak vrtat v minulosti. Rikam ze je to proste tezke to opravdu udelat…spis se jen rozhoupavam.
A nebojis se, ze budes litovat? Ze se ti zacne styskat? Ze se ty city objevi az ti zacne malej chybet? Jestli vis, ze ne, tak bez.