Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@ne-silenamatka bohužel si myslím, že je tahle situace možná a pokud ano je mi to líto.. Lepší nevědět a jít dál.
@ne-silenamatka píše:...........
Ja vim, ze uz s tim nic neudelam, ale nemuzu se s tim srovnat.
Ja se teporve v dospelosti dozvedela primo od sve matky, ze sla na potrat s mym tretim sourozencem, uz nas bylo moc. A o otci, ze se s prvni manzelkou rozvcedl pro jeji neplodnost. Zamrzelo me to oboje dost, nase vztahjy to nevylepsilo.
@ne-silenamatka píše:
Vim to od maticny sestry - sesli sme se na obed a postupne pri vzpominkach na mamu padlo i to negativni a jedno z toho byl i ten potrat. Sedel s nami i mamim pritel a ostatni dve maminy sestry - verte mi, ze k vymysleni takovych drama u nas v rodine neni duvod.Vcera sme jeste polemizovali o tom, jak matka bratra vychovavala - mama z nej udelala zcela nesamostatnou jednotku, kazdy pripadny prusviv resila za nej - on nikdy neumel zaujmout svoje vlastni stanovisko, mama ho „umela nasmerovat“ tam kam si ONA myslela, ze je to pro nej dobre.
Nepochopim ale co mama udelala, aby k tomu donutila bratrovou slecnu: v te dobe ji bylo 19.Dneska sem si ji nasla na FB, ale co bych ji mela napsat? At mi to potvrdi? At mi napise jak to bylo? Vzdyt me ani poradne nezna a bylo by to odemne nekorektni. Navic ja nemam pochyby o tom, zda k tomu doslo, jen by me zajimalo co ji nase mama vtloukla do hlavy?
Taky v sobe resim, jak je mozne, ze jim to proslo, ale nedelam si iluze ze neni mozne zfalsovat dokumentaci, penize jsou mocna zbran a financni situace mych rodicu byla vic nez dobra.
Nepohybuji se ve zdravotnictvi, ale potrat po 24.tydnu lze udelat i z indikace matky, ne? Napr. srdecni vada, vada plic, atd.atd., tudiz by asi pitva ditete nebyla nutna..nevim a sem moc podelana na to si to googlit.
Ja spis resim to, ze sem svoji mamu vubec neznala.To boli, obzvlast to prozneni, ze byla schopna udelat tak zrudnou vec, aby nezku&vila zivot bratrovi…nesrovnam se s tim, ze ONA rozhodla o zivote zdrave holcicky.Muj boj - ja vim, mozna mi jen pomohlo to hodit na obrazovku.
Hele nepiš jí, kdoví jak to bylo, ale ať to bylo jakkoli- tvoje matka ji donutila zabít svoje dítě, či dítě umřelo v děloze, obě situace jsou moc traumatické a zbytečně ji rozjitříš ránu, kterou má snad už zacelenou
je mi tě líto, nejhorší je, že už viník, z tvého pohledu, není a nemáš si na kom svojí bezmoc „vybít“ ![]()
@ne-silenamatka
ja bych dotycne slecne tedy rozhodne nepsala, jak uz jsem psala vis, NENI to Tva vec!!!
Vubec bych se do toho nemotala a chudaku holce nevracela nejspis minulost na kterou neni pysna!
nech to plavat, at to bylo jak to byl, je to pryc a nic se nezmeni ![]()
Mne kdyby nekdo napsal, co mi povis o tom potratu, ke kteremu jsi byla donucena pred x lety, tak me asi klepne a odvezou me rovnou do Bohnic…
@januschka píše:
Mne kdyby nekdo napsal, co mi povis o tom potratu, ke kteremu jsi byla donucena pred x lety, tak me asi klepne a odvezou me rovnou do Bohnic…
presne tak, tohle je jeji 13cta komnata a verim ze o tom nikdy nikomu nerekne ![]()
urcite nepis, ranis ji.
Jo a ja bych Ti teda rozhodne neodepsala a jeste si Te zablokovala aby sis me nemohla najit a udelat zle treba pred moji rodinou ![]()
to je strasne osobni vec!
@Lana222
nehlede na to, ze to musel byt hrozne traumatizujici zazitek
@januschka
to ano, ja teda nevim ale i v 19cti uz mam svou hlavu a pokud je ve me zive dite ktere citim tak ho dobrovolne nezabiju i kdyby mi chyne vyhrozovala nevim cim ![]()
proste bych ho dala k adopci a nebo sla na potrat ihned po zjisteni tehotenstvi a nejlepsim pripade v 19cti dite nechala a vychovala, vek na to je ![]()
kdyz mela tchyne na uplaty dr mela by urcite i na uziveni ditete kdyz by dotycna nemela ![]()
Já teda nejsem si jistá, ale co když byla navedena k usmrcení? Mám na mysli tu tabletu potratovou a nebo je mnoho způsobů jak si vyvolat porod. Dnes se porod považuje od 28tt. Dříve to byl 24tt.
Mohla být navedena k potratu
ale jako takový fyzicky neudělán
@DeTer podle mě ta potratová tableta funguje jen v I. trimestru, mám za to, že blokuje funkci žlutýho tělíska, který přestane tvořit progesteron, čímž se tělo oblbne s tím, že už není těhotné a dojde ke spontánnímu potratu
Jakmile začne po 12.tt naplno fungovat placenta, tak už to nemá smysl. A vyvolat si ve 24.tt porod-tak jasně, to by určitě šlo, ale co pak? Jakože porodit doma a nechat dítě bez pomoci umřít? Protože ve špitále by se to řešilo, ve 24.tt už by se pravděpodobně pokusili o záchranu.
Vsem co mi radej, abych ji nepsala: ja to ale pisu v druhem prispevku, ze sem ji nasla na FB, ale polozila sem recnickiu otazku ala „co bych ji asi mela napsat?“ - je mi zcela jasny, ze ji nikdy nic nenapisu, neni to moje parketa, to jen na vysvetleni.
Co se tyce spekulaci o pripadne potratove pilulce - myslim, ze pred 4 rokami ani nebyla v CR na trhu a ja vim, kde k zakroku doslo.
Nema cenu spekulovat, zda by dite donosila, uzivila, atd.atd. - ja vim, ze moje mama byla manipulator a bohuzel to umela i za cenu zivota.
Bojuju sama se sebou a urovnavam si vztah s mrtvou matkou - proste ji vydim zcela v jinem svetle a ono je to o poznani horsi, jak sem zminila: nas vztah nebyl vubec idealni.
Holka, drž, dobre dost spekulaci jak asi…Ty teď musíš jid dal, mas svoji rodinu, co tak koukám do prispevku, jsi rozumná ženská se zdravim nadhledem, tak se tím nenechej semlít, minulost nezměníme…
@elanaa S tou potratovou jsem to nevěděla takhle detailně. Dneska se zachraňují děti 28tt a výš, jak jsem psala předtím. Tak namátkou je dost bylinek, který by mohli způsobit porod. Ale narodilo by se asi živé dítě… Spekuluji a nevím co se tam dělo. Narodilo-li se živé, mrtvé
Ale porod se vyvolat dá
@DeTer ono je to dneska složitější, zachraňujou se 24.tt a výš a(nebo) mají-li víc jak 500g (což obvykle u dobře živeného plodu odpovídá někde tomu přelomu 23.-24.tt). V krajních případech (dítě jeví opravdu silnou vůli žít, je to už např. několikáté takto brzy narozené dítě danému páru atd.) a na výslovné přání rodičů se lze pokusit i o záchranu dětí ve 23.tt (vím osobně od lékařky perinatologického centra u Apolináře)-to by samozřejmě ale nebyl tento případ. Navíc myslím že ten potrat taky neproběhl teď (ani rok, dva, pět zpátky) pokud si dobře vzpomínám, to je pravda (ale nechce se mi to dohledávat, nějak mi to dneska mizerně jede). To je jasný, všechny jen spekulujeme…mě se to stále přeze všechno pořád nezdá, jestli ji bába zatáhla někam k andělíčkářce, tak je možný všechno, ale že by u toho byl doktor/doktoři (v ČR-to je taky důležité zmínit)…tomu já prostě nevěřím.
@elanaa Kdo ví, kolik lidí v tom namočených blo. Za sebe. Možná bych tomu i věřila. Dějí se i horší věci ![]()
Zakladatelce přeji klidnou hlavu, aby si utřídila myšlenky a došla ( i když je to těžké) k odpuštění. Protože jinak její matka mít klid nebude a hlavně ani zakl.sama.. Je to těžká situace ![]()