Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
My dáváme dceru každý den spát ve stejnou dobu cca půl osmý. Teď je devět a ještě si zpívá, mura jedna. Ale je v posteli v pokojíku. Je ji dva a půl roku, přes den nespí, dnes ušla 4km a stejně nespí. ![]()
U nás proto, že moje děti potřebují spánku mín a pokud bychje nahnala třeba před 8 do postele, tak by se mi tam převalovaly do 10 a dél.. Mám to vyzkoušeno.. Proto kluky dávám spát tak po 9 až čtvrt na 10 a usnou do 10 min..
Jeden má už 9 let druhý teda 5 let.. vstávvají i o víkendu okolo 7 h.. mladší ve školce nespí…
mám dvě děti- 4,5 roku a 1 rok. Zavedli jsme pravidlo, že jsou nejdéle v 19hod. v posteli.
A moooc mi to vyhovuje. Vstávají v 6-6.30, což mi vyhovuje taky ![]()
Moje usíná kolem půl desáté. Ale taky vstává až po osmé, o víkendu kolem deváté. Chodí do školky a nespí tam.
Mě to třeba vyhovuje, protože můžu být dlouho večer venku a ráno nemusíme brzy vstávat. Až bude chodit do školy, tak se to předpokládám posune.
I jako mimino usínala kolem osmé. Mě by zabilo kdyby vstávala třeba v 6 ráno ![]()
Příspěvek upraven 08.09.18 v 21:07
U nás pokud si lehnou tak stejně se převalují hodinu a neusnou.. proto mají třeba knížku a nebo já jim čtu a nebo pohádku a zhasínám po 9..
Jinak to nějak neřeším.. Nám to vyhovuje , prostě potřebují spánku míň .. Kdyby mi kluk ráno vyspával a nebo i ve školce , tak neřeknu, ale ani ve školce nespí
Děti když je volno nebo víkend a nevstavame, tak chodí později. Koukame třeba na animaky. Přes týden musí být do osmé v posteli.
Za mě teda nějaký nucený spánek je hloupost, korigovat nějaký čas o. k., ale zahánět v létě 6 letého kluka v sedm do postele spát a nazdar bazar? Synovi bude teď 9, v létě chodil domů cca 21-21:30, lítal celý dny s klukama venku a chodil domů za tmy, no a? Najedl se, vykoupal a v deset byl tuhej jako špalek. Ráno vstával v pohodě a většinou po deváté už na něj zvonili kluci. Dcera má 6 let, ta chodila spát dřív, ale proto, že je tak zvyklá, takže většinou před devátou sama zalezla. Od začátku šk. roku najeli na klasický režim, kdy už jsou v 6:30 ve škole i v školce a chodí spát tak ve 20:30. Večer nejsme s mužem zvyklí ponocovat, a taky většinou kolem 22:00 už spíme.
Příspěvek upraven 08.09.18 v 21:10
@kvaček a dělají nějake sporty ? u 9ti leteho budiž…a tak pokud spí do 7 tak ta 21 jeste jde… to je 10 hodin to beru jako minimum.. ale co je pod 10 je pro deti pod 6 let málo a dítě tim trpí
U nás taky je dcera od malička nejpozději v 8 v posteli. Mám ráda večer klid. ![]()
Já dávám mezi 9 a 10 když teď chodí do školky, malej toho tolik nenaspí a když ho dám brzo tak mi bude strašit v 5 ráno
dřív chodil i dyl když sme nemuseli ráno vstát, mě víc vyhovovalo, když šel spát pozdě a dyl vstal a já se mohla ráno trochu vyspat, než aby šel spát v 8 a já měla „klid“
Příspěvek upraven 08.09.18 v 21:11
@axelina jee toto mi dela zle,pritom ta pravidelnost jim prospiva.My to se synem meli vselijake,snazim se to teda dodrzovat navic kdyz uz je skolka.Taky obcas zuri a prosi,vyliza z postele,ale nesmim uhnout.Ted to bylo nejhorsi v lete,dlouho svetlo,kolikrat se mi same nechtelo jeste domu(syn ma pred spanim silene ritualy)takze kdyz se zdrzime uz se nam ten cas protahuje
Asi by zakladatelka rada cetla pochvalu, jaka je skvela, ze se ji dari davat decka na cas do pelechu ![]()
Mam 1,5 leteho, usina kolem pul devate a vstava v 8h, spi v tahu a driv davat spat nebudu, protoze rano odmitame bstavat driv ![]()
Dneska usel pres 5 km sam, zavrsil to koupanim v mori a vyslapem do kopce domu a stejne usnul jako jindy.
My děti dáváme mezi 7-8.zalezi jak stíháme… V létě max v 10 jsme doma, výjimečně například 1×letni kino nebo opekacka u známých, noční prohlídka zamku.. Za celé léto dohromady 4×?máme 4letou..... 9m.chodi spát mezi půl 7 půl 8......jeste čteme pohádky, tak někdy chodí dřív, nebo usne později, ale už leží v posteli.....
@axelina No ale jde přeci o to, v kolik pak děti vstávají, to nejde přece jen tak zevšeobecnit v kolik mají chodit spát.
Myslím, že netrpí.., myslím, že by si mladší i pospal ráno, nebo klidně dopoledne prostě to nepotřebuje..
Jinak nejsme z města, tady unás kluk hodí aktovku ve 2 kdy přijde z družiny a je s klukama do 7 venku - pak s učením se to bude měnit
, mladší, ti jsou dvě hodiny ve školce, a jinak jsme celý den vneku na zahradě hřišti..