Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky. Mám doma 17-ti měsíčního raracha a v srpnu se nám narodí 2.mimčo. Malýmu v tu dobu budou dva. Už pěkně capká, ale přeci jenom venku jsou s nim ty procházky ve stylu, že se všude zastaví a kouká, neustále se pro něco ohne a nebo vezme úplně jinej směr, takže ho radši dám na delší prochajdu do kočárku. Chci se zeptat, jestli jste to takhle některá taky měla a jak jste to řešily, myslím se dvěma dětma. S miminkem budu chtít chodit ven do kočárku co to půjde, ale nějak si to se starším neumím představit. Prosím rejpalky, ať se nevyjadřujou. Prostě chci tipy, jak to v pohodě zvládnout. Díkes a hezký den.
@mamca87 co dvojkočár? v dnešní době seženeš sourozenecký bez problémů
jinak capkat dle staršího, však nemusíte chodit tůry ![]()
@mamca87 Taky nad tím přemýšlím, plánujeme druhé, malýmu je 15 měsíců, buď teda koupit kočárek pro sourozence, nebo stupátko na kočárek pro většího, taky budu ráda za nějaký jiný tip
My máme na starší takový vodítko, nebo kšíry nebo jak se to jmenuje…takže si jí držím na tom a tempo jsme přizpůsobili jí ![]()
Skate nebo dvojkočár. Dokud nebudeš pospíchat tak se starší může zastavovat a koukat co hrdlo ráčí a až začne třeba brečet mimino a budeš pospíchat, tak starší šoupneš na skate nebo do kočárku. A máš můj obdiv, jako všechny maminky co mají dětičky takhle věkově blízko, snad to nebudeš brát jako rýpání
. Jo s pořízením bych počkala až těsně před nebo po porodu, děti se rychle vyvíjí, třeba bude starší tak dobrej, že nebudeš potřebovat nic.
@mamca87 malému bude po narození sourozence sice už 2,5 roku, ale pokud se to nezlepší, tak budu kupovat skate ke kočáru, protože moc neujde (resp. ujde, ale jen když chce on a kam chce on. Třeba nákup = cesta cca 4-5 km, je pro mě hororová představa). Kdyby byl menší rozdíl, tak bych klidně koupila sourozenecký kočár. Plus mi usíná přes den jen v kočáru, takže mimino bude v šátku a starší se poveze…
Pokud půjdeme někam „mimo lidi“, tak bude na kolodrážedle.
Mám skate a bohatě to stačí. Starší jede většinu času na motorce, občas jde pěšky a když už fakt nemůže nebo potřebuju zrychlit tak jede na skatu. Před narozením druhého jsem s ním chodila hodně pěšky aby se rozchodil a je to pohoda. Dvojkočár jsem chtěla koupit a teď jsem ráda, že jsem to neudělala-byla by to zbytečná investice a další krám co by doma překážel ![]()
Já měla skejt a super. Malou to moc bavilo- jezdila jak popelář
. Měla jsem půjčený i kočár, ale skejt vyhrál ( rozdíl mezi dětmi 19 měs.). Jen je problém, že není moc do lesa ![]()
My pořídili skejt ke kočárku, dovezla jsem do parku a tam batole vypustila, ať si hrabě v kamínkách apod., trochu jsme se prošli, zase jsem nalákala na skejt a jeli domů. Holt ty procházky nejsou moc dlouhé, co sama obejdu za deset minut, s batoletem jdeme hodinu
Já to mám zpestřené tím, že k tomu mám dva psy, které musím dostatečně vyházet a unavit ![]()
@mamca87 Malému bylo 20 měsíců, když se mu narodila ségra. Chodil pěkně, ale občas bylo potřeba rychlejší tempo nebo už nemohl. Nám moc vyhovoval skejtík, byl na něm rád.
Máme rozdíl 2 roky a pořídili jsme skate. Taky jsem to řešila před narozením, protože procházky bez kočárku byly zlo a ono to najednou jde. Pár procházek jel malý na skatu, pak chtěl capkat, tak jsme mu řekla, že jedině za ruku, to zvládl krásně celou procházku a teď poslední procházky vozí kočárek se ségrou a musíme ho brzdit, protože tlačí co to jde. Pak jsem teda pořídila rovnou i kšíry, když nechce capkat a chce utíkat.
Taky mam rozdil 2 roky a koupila jsem si skejtik na delsi vzdalenosti a jinak na prochazku tape u me, poridila jsem si i satek, ale moc jsem ho zatim nevyuzila.
Malýmu bylo v době narození dcerky 22 měsíců, sám už hezky chodil a pro případ potřeby rychlýho přesunu jsme měli na kočárku skejt, super věcička a malý na něm i rád jezdil, časem začal jezdit na motorce a krásně poslouchá. Procházek se neboj, spíš nákupy i dnes jsou někdy horor, všechno musím osahat, kolem pečiva obzvlášť pozor, aby si i nekousl, ale teď už je to přece jen lepší i tohle
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.