Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem, potrebuji poradit ![]()
Poprvé jsem prodala vlastní nemovitost a nevím si rady jak naložit se Sipem. Na poste odhlasim, to je jasné. Ale co energie plyn atd? Zruší se automaticky vše když zrusim cele Sipo. Nebo musim vypovědět zvlášť u každého dodavatele smlouvu? Mate někdo zkušenost? 🙏🏻 🙏🏻
@Dendulina_deee Tak logicky musis vyridit prevod energii na novwho vlastnika, ne. To, ze zrusis sipo znamena, ze se zrusi akorat platby, tak by ti narustal dluh.
@Dendulina_deee píše:
Ahoj všem, potrebuji poradit
Poprvé jsem prodala vlastní nemovitost a nevím si rady jak naložit se Sipem. Na poste odhlasim, to je jasné. Ale co energie plyn atd? Zruší se automaticky vše když zrusim cele Sipo. Nebo musim vypovědět zvlášť u každého dodavatele smlouvu? Mate někdo zkušenost? 🙏🏻 🙏🏻
tak samozřejmě musíš všude vše odhlásit, oni musí udělat odpis a vyúčtování, odmontují si měřiče. Stejně jako poskytovatel televizních služeb, internetu.
@j.a.n.i1
Nový vlastník si je muže zajistit u jiného dodavatele než mám já. To nic neresi, to si nový vlastník nahlasuje sám.
@Dendulina_deee píše:
@j.a.n.i1
Nový vlastník si je muže zajistit u jiného dodavatele než mám já. To nic neresi, to si nový vlastník nahlasuje sám.
ale oni ti musí udělat vyúčtování. Máš smlouvu a tu musíš prostě zrušit
@vokishka píše:
tak samozřejmě musíš všude vše odhlásit, oni musí udělat odpis a vyúčtování, odmontují si měřiče. Stejně jako poskytovatel televizních služeb, internetu.
Tak merice odmontovat nemusi, jen se udela odecet ke dni predani.
Ale samozrejme musi ukoncit smlouvu, a novy majitel si energie prevede na sebe, jinak se bude za par mesicu divit, ze ma dluhy.
@Dendulina_deee píše:
@j.a.n.i1
Ale musíš ukončit svoje smlouvy. Vyřešit stavy měřičů a vyrovnat přeplatky/nedoplatky. Ukončení sipa vyřeší jen ukončení plateb, na smlouvy to nemá žádný vliv.
@Dendulina_deee No pozor, ty když ukončíš odběr a nedojde k přepisu na nového odběratele, tak si také distributor může odmontovat měřiče a za znovupřipojení jsou to někdy i desetisíce, což by ti nový vlastník poděkoval. Nejvhodnější je skutečně, jak zde mnozí uvádějí, společná návštěva dodavatelů, přepis na nového vlastníka (dodavatele si může potom změnit).
Co se týká SIPA, tak stačí dojít na jakoukoliv poštu.
@vokishka píše:
ale oni ti musí udělat vyúčtování. Máš smlouvu a tu musíš prostě zrušit
@Dendulina_deee píše:
@j.a.n.i1
A kdyz nezajisti, tak ti bude narustat dluh
@Dendulina_deee píše:
@j.a.n.i1
Novy vlastnik so nwmize udelat smlouvu na odberne misto, na které mas smlouvu ty, jakby mu ji asi mohli udelat…
Televizní poplatek taky musíš odhlasit formulářem. A rozhlas je zvlášť. Zrušenjm sipa se to samo neudělá.
Na energie oznámit ukončení smlouvy a oni tě už navedou.
@Russet Tak zas u rozhlasu a televize predpokladam, ze bezdomovec z ni nebude, tak je dost dobře možné, ze ten bude platit dal. Jasne, pokud se sestehovava s partnerem a platili ho oba, tak ho jeden rusit bude.
@Dendulina_deee Energie/plyn/voda se přehlašuje nebo se ruší odběrné místo. Takže to musíš řešit s dodavatelem.
SIPO je jen sdružená inkasní platba obyvatelstva. Takže jen a jen způsob placení.
@Dendulina_deee ahoj, dřív jsem pracovala v energetice. Jak už tu někdo zmínil nový majitel si najde dodavatele může stejného jako máš ty a jen si vyplníte (nebo zavoláte, jak u kterého dodavatele) že chcete přepis odběrného místa z důvodu změny majitele. Tobě smlouvu ukončí a pošlou vyúčtování ke stavu při předání nemovitosti. Samozřejmě lze i rovnou tzv. Přepis odběrného místa se změnou dodavatele pokud si vybere nový majitel jiného dodavatele než máš aktuálně ty. Není to problém a funguje to skoro stejně on si u nového zařídí smlouvu a přepisový formulář a dodavatelé to spolu vyřeší… Teda samozřejmě ti solidní. ![]()
Televizní a rozhlasový poplatek se ruší s tím, že se tam napíše, že placen v té a té domácnosti a jeho číslo SIPA. Poplatek není na osobu, ale na domácnost.
@j.a.n.i1