Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj chtěla jsem se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti z prodejem družstevního bytu. Jde o to že na byt máme překlenovací úvěr, ale naskytla se nám možnost za pár korun koupit baráček. Potřebovala bych vědět jestli by bylo možné byt prodat s tím že hypo by se převedla jakoby na ten barák a platila se dál, při čemž kupci bytu by mě vyplatili a já na ně převedla čl. práva. nemám v tomhle vůbec zkušenosti a chtěla bych o tom něco vědět než se do něčeho poženu
Tak to je spíš otázka přímo na finančního poradce.
Sousedi prodávali družstevní byt a já jen vím, že kupec musel mít hotovost nebo úvěr, protože na družstevní byt si nelze vzít hypotéku. Prodávali ho kvůli tomu 3/4 roku.
Jinak co se týče převodu hypotéky, kámoška prodávala byt, na něj měli hypo, tu doplatili a na nový byt brali novou hypotéku. Ale jak říkám, zeptej se někoho fundovaného.
@ivuss píše:
Ahoj chtěla jsem se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti z prodejem družstevního bytu. Jde o to že na byt máme překlenovací úvěr, ale naskytla se nám možnost za pár korun koupit baráček. Potřebovala bych vědět jestli by bylo možné byt prodat s tím že hypo by se převedla jakoby na ten barák a platila se dál, při čemž kupci bytu by mě vyplatili a já na ně převedla čl. práva. nemám v tomhle vůbec zkušenosti a chtěla bych o tom něco vědět než se do něčeho poženu
My řešíme něco podobnýho, nevim co je to teda ten překlenovací úvěr-možná ta,,hypo,, co ti dají na rok na družstevní byt… ale my máme klasickou hypotéku, zastavený byt přítele rodičů - a musíme čekat se vším na fixaci - jak prodej, tak např. ten převod hypotéky- jinak bysme platili pokutu… a to se nám nechce ![]()
Překlenovací úvěr je úvěr ze stavebního spoření. Pokud měla zakladatelka i něco naspořeno, může ho mít i bez zástavy. Pak by prodat byt a za peníze koupit domek úplně klidně mohla. Nových majitelů se její úvěr nijak netýká. Ale zase si musí pořešit svoje financování a družstevním bytem ručit holt nelze, proto se prodávají blbě.
Na druzstevnim byte nemuzu viset zastava, takze ho muzete myslim normalne prodat…
@Barca12345 Leda by měli ten papír že byt bude do roka převeden do OV, pak by jím ten úvěr mohl být zajištěn. To je jediné co mě napadá.
@crazzi píše:
Překlenovací úvěr je úvěr ze stavebního spoření. Pokud měla zakladatelka i něco naspořeno, může ho mít i bez zástavy. Pak by prodat byt a za peníze koupit domek úplně klidně mohla. Nových majitelů se její úvěr nijak netýká. Ale zase si musí pořešit svoje financování a družstevním bytem ručit holt nelze, proto se prodávají blbě.
Ahaa, děkuji za vysvětlení
myslela sem právě, že je to ta půjčka, co dávají na družstevní byty bez zástavy na ten rok, ale musí se byt převést do OV do té doby. Kdyby sme věděli my, že se to takto dá, tak sme byt zastavovat ani nemuseli, protože sme věděli, že za 3 měsíce je převoditelnej. Ale že něco takového jde, nám neřekla ani fin. poradkyně ani v bance ![]()
Zástava na bytě nebude, pokud je družstevní.
U úvěru se stavebního spoření není problém, prostě byt prodáte a úvěr můžete platit dál, nejsou žádné sankce a v mém případě mi v Lišce řekli, že to vlastně ani nepotřebují vědět, že ten předmětný byt už nemáme, pokud budu stále řádně platit splátky. Ale u překlenováku - tedy meziúvěru je to složitější, jsou tam určitě sankce. Zajdi se zeptat do své banky, tak ti řeknou přesně.