Prodlužování kostí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
182
7.12.06 16:15

Ahoj Lesino, moc děkuji za Tvou účast i za cenné informace a pomoc.

Myslím,že technologie zůstává stejná.Kroužky kolem dokola a roztahující šrouby,to plně souhlasí. První krůčky se opravdu uskuteční hned druhý den po operaci.Vzhledem k tomu,že ty fixátory (/strojky) budou naší součástí celého půl roku,tak opravdu s nima bude i doma a dokonce s nima bude chodit i do školy. Chodit se na tom musí,protože to pak zaručuje správný výsledný efekt.Kdyby se na tom nechdilo,tak ta kost by začala srůstat , asi jako u zlomeniny,takhle dorůstá jen kostní dřeň a tím se kost prodlužuje.Později sroste.

Co se týká ortopeda,tak myslím,že máme velké štěstí a od batolecího věku nás má v péči doktor Mařík.Je to pediatr ortoped a má atestaci z vrozených a získaných vad pohybového aparátu.Je to opravdu špička mezi ortopedy.Do Prahy za ním dojíždějí rodiče s dětmi z celé republiky.Teď naposled jsme u něho potkali paní až z Ostravy.
Možná ho znáte i z televize,kde několikrát mluvil o ortopedických vadách a podobně.Hodně se také zabývá takzvanými Palečky.To byl třeba pořad Diagnoza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
21.5.07 10:38

Ahoj všem zúčastněným,tak po dlouhé odmlce jsem zase tady. Operaci máme úspěšně za sebou a můžu říci,že to byl pravý očistec!!! Nejhorší jsme překonali a asi 14 dní bylo fantasticky a vypadalo to,že vše půjde hladce,jenže pak přišly záněty,kterých se nemůžeme zbavit.Momentálně jsme dobrali již třetí antibiotika a to jsme dvakrát zvládli zahnat zánět Ibalginem a Wobenzynem.Takže dva na půl měsíce po operaci docela síla.Vzhledem k tomu,že záněty jsou především kolem kolen,tak se nám udělaly kontraktury v kolenou,což znamená,že Miška zcela nepropne kolena a tak odpadlo povinné chození,neboť s ohnutými koleny to nejde. Teď ve čtvrtek podstupuje výkon pod narkozou,kde jí doktor kolena rozhýbe a na:,–(í ortézy.
Jinak to jde vcelku dobře.Levou nohu již máme prodlouženou o 3cm a ukončenou,teď ještě pokračujeme na pravé noze,kde máme momentálně něco přes 6cm a zbývají nám necelé dva.
Jen se modlím,aby už konečně přestaly ty záněty,neboť s každým zánětem přijdou i velké bolesti a bezradnost.Nejhorší na tom všem je,když Vám dítě pláče bolestí,prosí Vás ať mu pomůžete a vy s tím nemůžete vůbec nic dělat! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
No snad už se to malé tělíčko přestane těm železům bránit a na ty zbývající tři a půl měsíce to přijme a dá pokoj.
Držte prosím palečky!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.5.07 11:49

Držím Vám palce a obdivuji vaší statečnost.
Martina

• Citovat
  • Upravit
9867
21.5.07 12:09

Ahoj, záněty má hlavně kolem vstupů želez do těla, že? Chjo, na to je každá rada i pomoc krátká, tělo se holt brání jak umí :(:(:(:(

Snad jedině bylinné zábaly - určitě neublíží a mohly by pomoci. Hlavně heřmánek… Vím, že pomáhá i taková hnusná hnědá mast, která pak nejde vyprat, ale vůbec netuším, jak se jmenuje - mám na ní vzpomínky z dětství…

Prosímtě vydržte a hlavně nic nezanedbejte, já vím, že to je šílené trápení, ale musíte vydržet.

Držím Vám palce a přeju hodně sil, budete je ještě potřebovat!!!

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2439
21.5.07 12:30

Ahoj,
pročetla jsem celou diskusi a děkuju Bohu, že moje děti si prošly jen drobnostmi oproti tomuto trápení :(
Držím Míše palce, aby ještě ty 3 měsíce vydržela a vše zvládla!!! Jenom doplním Lesinu, že té ukrutně zapáchající masti se říká višňák, odborný název taky nevím, ale v lékárně věděli a prodali. Dávali mi to v porodnici na zanícenou ránu po CŘ a výborně to pomáhalo, pak jsem si to koupila na zarůstající nehet, ale tam mi nakonec pomohl Betadin.
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
21.5.07 22:27

Záněty jsou opravdu kolem drátů. Denně okolí drátů čistíme Betadinem,když se něco zanítí,ihned přikládáme čtvereček namočen v Betadinu a vyměňujeme.Místo heřmánku děláme obklady z řepíku. A stále se záněty vrací a řekla bych,že v horších mírách.Teď naposled (dnes ráno jsme dobrali poslední antibiotikum) jsme čekali celých pět dní než to zabralo a to jsme zároveň užívali Phlogenzym! Bojím se toho,že když to takhle půjde dál,tak i antibiotika přestanou zabírat a nevím co pak bude následovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
22.6.07 21:09

Prodlužování kostí

Ahoj Hromiku, četla jsem celou tvoji diskuzi a chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem doktor řešil ty podkolenní kontraktury (psala jsi že jí doktor pod narkozou kolena rozhýbe)
Náš chlapeček se narodil s arthrogriposou. Je to poškození vazů, šlach ,svalů a u nás i nervů. U malého to zasáhlo výrazně jen nohy. Ruce má naštěstí až na drobnůstky v pořádku a fungují normálně. Chodit asi nebude. Nicméně má od narození velké podkolenní kontraktury. Představuju si, že u vás doktor ty kolínka jenom nějak protáhnul, nebo dělal nějaký zákrok? Na podzim totiž máme MOŽNÁ jít na operaci (buď prosloužení hamstringů + pouzdra nebo osteotomie femuru) Záleží ještě jak dopadnou vyšetření na neurologii. Moc si to nedokážu představit, hlavně po operaci. Když mu bylo 10 měsíců, byli jsme na prodloužení achilovky. To mu jenom maličko nařízli šlachu a zasádrovali (pak ortézy, až dodnes - teď díkybohu už jen na spaní) Nezdálo se mi že by měl bolesti. Jak se vzpamatoval z narkózy tak byl úplně v pohodě. Z těch kolen ale začínám mít strach. Na sádry už si odvyk a asi to bude hoší zákrok než předtím.
Doufám že malá je už v pohodě a že už ji netrápí záněty. Už by měla mít ty vnější fixátory pryč nebo ne? Díky M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
22.6.07 21:13

Prodlužování kostí

Aha tak teď koukám že to ještě nemáte za sebou, jak tak čtu tak je bude mít ještě tak do půlky září, tak držím moc a moc palce ať to zvládnete co nejvíc v pohodě. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
22.6.07 22:52

Ahoj Matesatko,to je mi moc líto,že jste na tom takhle!!! U nás kontraktury proběhly vcelku hladce,v narkoze jí doktor s kolenama zacvičil a pak zafixoval do maximálního natažení co se povedlo.Levá byla skoro v rovině a pravá ještě v pokrčení,ale mírnějším.Takhle zafixované to mělo zůstat tři týdny,bez možnosti třeba vysprchování.Bylo to zrovna v těch vedrech a když máte zkušenosti s ortézami,tak si umíš asi představit co to začalo v těch vedrech dělat.Začalo to bolet,štípat,kousat a já nevím co ještě,přímo pod ortézami (měla je přes celá stehna a přišroubované k fixátorům) Měla pod tím natažené punčošky,co se podkládají pod sádru a tak jsem se jí je čtvrtý den po operaci rozhodla vytáhnout a alespoň to osprchovat,jenže ty punčošky byly celé propocené,šílený smrad a co mě vyděsilo - úplně zelené!!! Tak jsme volali doktorovi a druhý den se jeli ukázat. Když jsme to osprchovali,tak to strašně pálilo a tak mi bylo jasné,že to co se nachází pod ortézami nebude nic hezkého..... ,ale prolili jsme to borovou vodou,punčošky jsem vyprala,narychlo usušila a podvlékli jsme je zpět pod ortézky a kupodivu to pomohlo a už to bylo snesitelnější. Druhý den doktor sundal levou ortézu,kterou nám zároveň vyřízli,takže již byla vzdušnější.Pod ortézou byla kůže celá zarulá,samý pupínek a místy až do krve.Ale koleno šlo propnout skoro úplně :D Pravou jsme museli ponechat,neboť měl doktor strach,že by se to nepovedlo vrátit do té polohy,ale levou jsme sundavali dvakrát denně a rozcvičovali.Po 3 týdnech nás čekala opět narkoza a znovu procvičení a zároveň převrtání těch drátů ,u kterých se opakují záněty.Jenže víkend před tím Míša dostala zvýšené teploty a začalo postupně červenat a prosakovat až osm drátů,takže opět antibiotika,ty jsme dostali v úterý a ve čtvrtek byl zákrok.Vzhledem k tomu,že se předpokládalo,že je vše od tohoto zánětu,operace se neodložila .Anestezioložka si ovšem nebyla až tak jistá,neboť to ráno dpstala Míša průjem,což bylo spíše nervové,ale přesto řekla,že když narkozu,tak jen krátkodobou.Nakonec to dopadlo,tak že Míšu neuspávali vůbec,jen jí drželi pod sedativy a můžu říci,že to bylo úplně senzační!!Slyšeli jsme jí až na chodbu,jak se tam směje a doktoři jí v klidu montovali :P Teď máme pravou ortézu už jen na noc a levou vůbec,ale přes den cvičíme a propínáme kolena co to jen jde.
Fuj to jsem se ale rozepsala :P :P :P
Matesatko a kolik je malému? Děti si rychle zvykají a co já pamatuji,Míša byla ve dvou a půl letech a pak ve třech také na achilovkách plus ještě nějaké povolování vazů a podobně a sádry zvládala úplně úžasně,řekla bych ,že když byla miminko bylo to příšerné,když jí zasádrovali,ale po operaci si zvykla hned! Pokud ty kontraktury budete mít jako my,tak toho se neboj,kdyby nebyly ty vedra,vše by bylo v pohodě.U nás bolesti byly hlavně po narkoze a pak už to bylo dobré.Je fakt,že kolena pobolívali,ale to se dalo unést.Jinak u nás to bylo opravdu jen rozcvičení,asi násilné,ale mohu říci,že od té doby máme pohodové období KLEP ,KLEP Je fakt,že jí přitom i hýbali s těmi fixátory a tak se třeba i něco uvolnilo. :lol:
Kdyby jsi potřebovala,tak se klidně ozvi pokud budu vědět ráda ti poradím nebo popíšu.Nejhorší je,když člověk neví,to znám z vlastních zkušeností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
22.6.07 22:57

Nejsem já úplně vedle?????? Jasně , nejdřív to musím napsat a odeslat a pak si všimnu,že tu jsou i dětské metříky......... no asi jsem tu poprvé,nebo mi ty vedra už fakt nedělají dobře...... :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3087
22.6.07 23:39

ahoj hromiku,
mrzí mě že jsem tuto diskuzi našla až teď…

má sestra podstoupila tuto operaci dle ilizarova mezi prvními v čr a operoval ji také mudr mařík.vím že maminka ségře dávala kalhotky bikiny na šňůrku a nosila hooodně volné kalhoty.
bohužel záněty měla taky…pozor na to,že kosti jsou po vyndání kruhů křehké,ségra si jednu zlomila při plavání…

doufám že vám bude brzy lépe,záněty poleví a vše už bude tak jak má

ps:až budeš mluvit s panem maříkem,zkus pozdravit od lenky kosinové (to je má ségra)
ale pochopitelně pokud si vzpomeneš,vím že teď na to rozhodně nemáš náladu

opravdu přeji velmi brzké uzdravení a hodně sil!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
22.6.07 23:54

Ahoj kačkakočko,
díky za účast.....Maříka určitě pozdravim,mluvím s ním častěji než je zdrávo :lol: Už máme půlku za sebou a teď nám chybí tři měsíce dorůstání a sílení kostí,už aby jsme to měli za sebou.Kalhotky jsme nakoupili pružné a větší,takže to přes kruhy přetáhneme.Kalhoty nám ušila babička (teď už druhé,neboť látka před těmi železy dlouho neobstojí) a teď nosíme i sukýnky a k tomu máme ušité návleky přes fixátory.
O těch zlomeninách jsem se zrovna nedávno bavila s jedním tatínkem,co čekali také u Maříka a tohle měli za sebou,také měl kluk po roce zlomenou nohu v místě dorůstání,tak se budeme modlit,aby se nás alespoň tohle vyhnulo!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3087
23.6.07 10:46

hromíku,
myslím že jste si to užily až moc a strašně vám přeji ať se zlomeniny vyhnou…
je super že už jste v půlce,teď přijde ta lepší a rychlejší :wink: jste moc statečné!vydržte!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
23.6.07 21:56

Kačkakočko moc děkujeme!!!!

Je pravda,že jsme si užily až dost,já říkám,že to byl pravý očistec! Kdo to nezažil asi to nepochopí.Já si to všechno také představovala úplně jinak!!
Teď se hrozím prázdnin,neboť školní rok přece jen Míšu zaměstnával - škola,kroužky… a teď nám nehrozí ani žádná dovolená,neboť kromě prázdnin u babičky na venkově nás nenapadla jiná možnost kam vyrazit.No snad to uteče.
Ještě řešíme problém s chozením o berličkách.Vzhledem k tomu,že jsme jeli z jednoho zánětu do druhého a pak ty kontraktury,berle se pro nás stali zlem.Míša normálně po návratu z nemocnice chodila,ale teď se bojí a já tápu i nad tím,jestli je máme správně nastavené.V jedné pozici mi přijdou malé a když je posuneme o dirku výše,tak zas velké.Podle doktora má začít obcházet stůl a až dostane jistotu¨a hlavně až úplně propne tu pravou nohu,tak to zas půjde,ale mě to přijde,jakoby to už vzdala a nechce.Takže jakmile se noha dorovná,budu muset být tvrdá,ale po tom všem co jsme prožili zjišťuji,že mi ta tvrdost nějak nejde. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
23.6.07 23:37

Nedivím se, že ti tvrdost nejde :( Fakt… Moc držím palce, aby to nebylo zbytečné trápení a aby bylo to zlé už za vámi… Ale je to běh na dlouhou trať - a zdaleka nejste v cíli… Sakra, drzím palce!!!

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+