Profese učitele
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Došla jsem jen po stranu 8 a nedá mi to nereagovat na Šmoulinku. Řeknu to hnusně, ale doufám, že nemá děti, a pokud ano, pak je mi líto jejich učitelky. Co mi na práci učitelky vadí nejvíc, je nutnost jednat s tímto typem rodičů. UF!
Jinak… teď jsem doopravovala poslední dnešní písemky. Čeká mě ještě jedna příprava (ostatní 4 mám za sebou). Samozřejmě na Smart Board v e-podobě. Jinak už si dnes u dětí ani neškrtnu. Zapsala jsem do elektronické žákovské knížky známky a poznámky za celý dnešní den, odepsala jsem 6 rodičům na maily, domluvila jsem přes mail výchovný koncert a odepsala zahraniční stážistce. Anglicky samozřejmě. Zdánlivě prkotina, ale jen těmito věcmi u PC jsem strávila celý dnešní večer. Je jedna hodina v noci. Do práce jsem přišla v 7.15, odešla v 16.30. Učím na druhém stupni, třikrát týdně mám odpolední výuku do půl 4, každé pondělí máme poradu do 16h. NIKDY z práce neodejdu před 16. hodinou. Domů přijdu v 17. Kromě toho, že učím své hodiny, tak taky supluju za ostatní, mám týdně 150 minut dozorů (přestávky na chodbách, studovna, šatny, jídelna, volné hodiny dětí). Přestávky nemám pro sebe, ale pro děti, takže to, že si nestihnu ani zajít na wc nebo se napít, je bohužel každodenní zkušenost…Mimo jiné momentálně zajišťuji a sháním ubytování na matematické soustředění a výlet pro svoji třídou (to, že tam pak mám 24 hodinovou pohotovost a plnou zodpovědnost, to nikdo nevidí a hlavně nezaplatí). Včera jsem konečně zkompletovala všechny generální souhlasy a změny v údajích žáků, zapsala do systému, upravila v katalogových listech. Měla jsem to mít hotové začátkem září. Bohužel někteří rodiče nespolupracují, já jsem pak ve skluzu a slíznu to od vedení. Mám tady před sebou plán dalšího vzdělávání pedag. pracovníků na tento školní rok. Opravdu už nevím kdy a v čem se dovzdělávat, nicméně musím. Mám ukončené magisterské studium a doktorát z pedagogiky a psychologie, aprobaci ze tří předmětů, mezinárodní zkoušky ze dvou jazyků. Plat 21 tisíc hrubého. Dvě děti, ke kterým přijdu v 17 hodin večer a které jdou v 19 h. do postele. Za ty dvě hodiny s nimi musím nakoupit, nachystat večeři, napsat úkoly, pohrát si, případně i jít ven, popovídat si, cvičit na klavír, osprchovat je, přečíst pohádku, uložit je, abychom ráno v 5.30 byli svěží a mohli radostně do školy/práce. Je půl druhé v noci a přede mnou spousta práce. Kdyby šlo jen o přípravy a opravy, bylo by všechno jednodušší. Čeká mě práce, kterou laik nevidí. Mimo jiné a například: připravit prezentaci naší školy na veletrh základních škol, vymyslet projekt týkající se vody, se kterým vyjedeme s dětmi do zahraničí prezentovat ČR (získat grant trvalo dlouhé měsíce a s riskem nejistého výsledku se do něj zapojilo několik učitelů a strávili dlouhé hodiny louskáním dvousetstránkových dokumentů, příloh, dopisů apod. samozřejmě v angličtině), zítra otvítáme novou dotykovou učebnu. CO to znamená? Zažité přípravy jdou do háje. Učte ve třídě bez tabule, bez sešitů a bez učebnic. Pouze s tablety. Absolutně jiný styl výuky, nový způsob práce, nové náročné přípravy… Na jednu odučenou hodinu připadnou další 2-3 hodiny příprav a oprav… Zítra mám na odpoledne svolanou výchovnou komisi. Dřív než v 17.30 z práce neodejdu. Večer mě čeká zapisování týdenních plánů na e-nástěnku, tj. rozpis jednotlivých hodin pro rodiče a pro děti - úkoly, testy a plány učiva na celý příští týden… Mám pokračovat? Má to smysl? Mám vypočítávat, co všechno je prací učitele? Napsala jsem, co jsem absolvovala dnes a zhruba co mě čeká zítra. Neustále bojuji s časem. Nemluvím o únavě a vyčerpání po hodinách s náročnými dětmi…
ALE!!! Dělám tuhle práci ráda. Jinak to totiž ani nejde. Není to pro mne zaměstnání, ale povolání. Miluji práci s dětmi, přestože je náročná. Náročná pro toho, kdo ji chce dělat a dělá poctivě. Ne pro toho, kdo ji fláká a neuspokojuje pak ani jeho ani děti. Nedělám tu práci pro lidi jako je Šmoulinka. Dělám ji pro děti, ve kterých opravdu vidím naši budoucnost. Chci je něco naučit a chci je vychovávat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Nechci, aby někdy pohrdaly kýmkoli, nechci, aby pohrdaly jakoukoli prací jiných. Hlavně chci, aby pracovaly a práci se nevyhýbaly, aby byly pro společnost přínosem a nedělaly něco jenom pro peníze a pro ulívání. Vidím, že pro někoho je to životním snem - nic nedělat a ještě za to brát královský plat. Bohudík učitelská profese není o nicnedělání. A pro peníze se také dělat nedá.
NIkdy bych si nedovolila soudit zaměstnání, aniž bych si ho na vlastní kůži se vším všudy nevyzkoušela. A ani to zkoušet nechci. Já svoji práci miluji a nedělám ji ani pro peníze, ani pro 40 dní dovolené. Dělám ji proto, že jsem si ji vysnila a že v ní vidím užitek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A kávu si dávám v 5.30. Pak už si totiž ani neškrtnu. Výjimkou je pondělní porada. Tam si dám kávu i ve tři odpoledne. Tam si jednou za týden v práci vyzkouším, jaké to je SEDĚT. Jinak jsem pořád v poklusu. Jo, ještě sedím denně 10 minut u oběda. Ale má to svá pozitiva. Po 12 letech ve školství jsem zhubla 20 kilo
Takže tohle povolání doporučuji všem, kdo trpí nadváhou
Další pozitivum kromě prázdin. Žaludeční vředy a tiky pak jsou věc jiná ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@J_Doe píše:
Proč? Ano, manuální práci může dělat kdejaký blbec, ale myslím, že mezi lékaři, právníky, jadernými fyziky atď jich bude podstatně míň.Už jen proto, že pro učení se nevyžaduje VŠ.
A opravdu může učit kdokoli.
(A častokrát učí.)
Hm, máte přehled ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ J Doe, tady si počtěte. Je to o požadavcích na kvalifikaci učitele, mimo jiné
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a nemá ta učitelka nějakou zkušenější kolegyni? Źe bys to přehodila na ni, chápu, že z pozice matky není dobré říct učitelce, ž toho dává dětem moc. Od „nezaujaté“ kolegyně by to třeba vzala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smoulinka71 píše:
Když pominu, že učit je záslužná práce, tak si myslím, že je to oproti jiným zaměstnání procházka růžovou zahradou. Tak kdy vidíte učitele sedět ve škole ještě třeba v šest večer, tak jak u jiných profesí, kde toto je naprosto běžné. Možná když jsou třídní schůzky, co se týče platu, tak ten taky nemají malý, co já vím od kamarádky. Já bych všechny učitele dala pracovat na půl roku do nějaké mezinárodní firmy, by už nikdy neřekly, že nechtějí učit.
No jo, učit je brnkačka, za to u slepic, to je dřina, zodpovědnost a určitě špatně placená.
- Citovat
- Upravit
@Terdul Konkrétně Šmoulinka pracuje ve slepičárně, takže ta musí mít přehled, jak se kde pracuje. O školství má opravdu super přehled. Divím se, že na ni ještě stále někdo reaguje a snaží se jí něco vysvětlovat. Je to zbytečná námaha.
- Citovat
- Upravit
@bamba píše:
@Terdul Konkrétně Šmoulinka pracuje ve slepičárně, takže ta musí mít přehled, jak se kde pracuje. O školství má opravdu super přehled. Divím se, že na ni ještě stále někdo reaguje a snaží se jí něco vysvětlovat. Je to zbytečná námaha.
Ve slepičárně? Jako v ženském kolektivu nebo fakt ve slepičárně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Terdul píše:
Ja si myslim, ze tam je pravy opereny kur.
Aha, já myslela, ze Smoulinka dělá v zahraniční společnosti a na vysoké funkci? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Aha, já myslela, ze Smoulinka dělá v zahraniční společnosti a na vysoké funkci?
Mezi slepicema má hlavní funkci
.
- Citovat
- Upravit
Tak tady se to tak rozjelo, že se musím zorientovat. Abych vysvětlila, proč jsem založila toto téma. Mám se po několika letech vrátit do školství, a to na učňák. Abych pravdu řekla, učila jsem na zš, pak na střední škole a když jsem „utekla na md“, říkala jsem si, že do školství už neee. Ne snad, že by mě práce nebavila, ale bylo to vyčerpávající.
Jenže v životě jsem skoro nic jiného nedělala, je tam dobrá pracovní doba, což nerozporuji a jako matka malých dětí oceňuji, ale to je asi tak všechno.
Upřímně jsem plánovala, že se po mateřské uchytím jinde, ale nevychází to a trochu se obávám, že jestli teď nastoupím zpátky na školy, už v tomto oboru do důchodu zůstanu.
Na druhou stranu si myslím, že si třeba jen maluji, že by to jinde bylo lepší, zajímavější..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Diskuzi jsem nečetla, tak jenom k příspěvku zakladatelky. Učím na SŠ 3 roky, odborné předměty, maturitní, nejsem ale „čistokrevný učitel“, mám VŠ lékařského směru a DPS.
Výhody: pracovní doba nejdřív od 8, nejpozději do 16, hafo volného času, v podstatě žádný stres, nízká odpovědnost, kvalita odvedené práce téměř nekontrolovatelná
Nevýhody: nízký plat, po pár letech profesní stagnace, prakticky není kam dál, myslím kam povýšit, před člověkem není žádná další výzva, kam by mohl směřovat
Resumé: ideální práce pro mámu od malých dětí, zatím bych neměnila, poměr odvedená práce/plat mi nepřijde až tak špatný, ale nejvíc mi vadí právě ta nemožnost dalšího kariérního růstu, pokud teda nechci do vedení školy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Terdul Jazyky, dějepis. Dějepis asi učit nebudu, protože ten tam je jen minimálně (tuším hodinu týdně a jen v prvním ročníku).
Jsou to prý děti šikovné, ale ne studijní typy. Uplatnění na trhu práce mají ale dobré, lepší než absolventi středních škol (tedy podle statistik).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit