Profese učitele

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
šmoulinka71
14.10.14 22:55
@Anonymní píše:
Jedna čísi kamarádka je opravdu výpovědní vzorek o všech učitelích na všech ZŠ ve střední Evropě :D Tohle mě fakt baví :D

Jsem učitelka, mám aprobaci na SŠ, momentálně si dodělávám ještě speciální pedagogiku, abych mohla učit na 1. stupni. Letos mám prvňáčky a musím říct, že jsem nikdy v životě nebyla tak „orvaná“ jako letos. Kvůli integraci je naše práce čím dál tím složitější. Mám ve třídě 13 dětí, z toho jedno je vyučováno dle plánu speciální školy. Dítě neudrží stolici, je psychotik, tluče děti (tudíž ho mám po celou dobu výuky takřka přivázaného u nohy). Další dítě má dg. selektivní mutismus - se mnou už trochu mluví, na nikoho jiného ze školy nepromluví. Ze zbývajících 10 „zdravých“ dětí jsou 3 ADHD a 2 ADD - podotýkám, že jsme klasická ZŠ… Krom tvorby ŠVP a klasických tém. plánů musím vypracovávat i individuální plány pro těchto 7 dětí pravidelně se scházet s jejich rodiči… Do toho práce s třídnictvím, povinné kroužky, tvůrčí dílny pro rodiče, náprava SPU, logopedická péče… Toto vše za 16 100 čistého - plus 400 za třídnictví. Jako bonus prázdniny na pracáku. Přijde vám to hodně?

Měla jsem možnost učit i na gymnáziu a průmyslovce. Nemůžu říct, že to nebylo fajn (alespoň finančně), ale ten pocit, když někoho naučíte číst a psát, když se k vám děti o přestávce přijdou pomazlit, povyprávět bolístky… To mi pár tisícovek nenahradí. Ovšem pokud bych doma neměla chlapa, co mě živí, učit bych nemohla. Miluju svou práci a ano, jsem v jednu doma, ale když mi v osm usne dítě, zasedám ke compu a pracuju do noci, do práce chodím na půl sedmou… Kdo dělá svou práci poctivě, nemůže ji ošidit.

Díky za zachování anonymu, nerada bych psala veřejně o žácích.

No já se ti divím, že to děláš, tolik negativ.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.10.14 23:00

@smoulinka71
Negativ?! Holka, přečti si můj příspěvek ještě jednou - abych ti ulehčila práci, zaměř se na předposlední odstavec!!! Komu není rady…

• Citovat
  • Upravit
šmoulinka71
14.10.14 23:01
@Anonymní píše:
@smoulinka71
Negativ?! Holka, přečti si můj příspěvek ještě jednou - abych ti ulehčila práci, zaměř se na předposlední odstavec!!! Komu není rady…

No i tak dost negativ, nepřijde ti?

• Citovat
  • Upravit
2964
14.10.14 23:02

Obdivuji Šmoulinku, že ji baví celý večer vyjadřovat své negativní pocity a postoje k učitelům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
14.10.14 23:02
@neumisa píše:
@Selfijo, to mi přijde dost hodně. Mám letos druháky a 3× stejný text mi přijde zbytečný - ti, co číst umí, to nepotřebují, ti co tomu čtení moc nedají, tak ty to spolehlivě odradí.

no a teď, holky, poraďte, paní učitelka má už přes 40let, ale uči letos poprvé, do teď byla vychovatelka, i přesto, že má obě vysoké školy /1st.+ vychovatelství/…paní učitelka je opravdu skvělá, mám ji ráda, je férová, prostě fajn ženská, jenže ona je vůči mne hrozně nejistá, na stejné škole učí i kamarádka a tak to vím z první ruky :).. prostě nevím proč, paní učitelka je ze mne nervozní a při jakékoliv své chybě /třeba by dvakrát poslala přihlášku do stejného kroužku :D/..prostě kvůli každé prkotině je na nervy, že to popletla zrovna u mne :D.. nechápu, fakt nejsem žádná semetrika :)… dcera je v pohodě, žádná skleníková kytka :)… nějak mi ten punc učitelky momentálně spíše škodí :D..no a tak zvažuji, jak jí říct, že mi to přijde taky hodně… aby si to tak moc nebrala… :nevim: dcera je průměrná čtenářka, takže to čtení 3krát nám docela trvá…a jak říkám, nebaví jí to, zároveň ale nechci dceři ulevovat v něčem, když to paní učitelka takhle zadala…
napadlo mne, že to paní učitelce řeknu třeba jako formou otázky… jestli by to takhle šlo. přečíst dvakrát a stránku navíc třeba ve své knize… asi tak, že??

no..těch 5 knih asi nedáme… ale to jsem klidná, vzhledem k tomu, že já jsem docela poctivka a dcera taky, tak vím, že když nepřečte ona 5 knih, tak minimálně další půlka třídy taky ne..takže paní učitelka určitě sama pochopí, že je to hodně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.14 23:03

@Selfi
Třikrát číst je zbytečné… Pokud číst potřebuje, nech ji to jednou přečíst v čítance, pak přejdi třeba na nějakou tu „povinnou“ četbu. Spíš bych si pak s ní o tom textu povídala. Alespoň tak to dělám ve třídě já. Pokud to tedy není extrémně těžký text.

Těch 5 knih není až tak moc, klidně jí z nich třeba vybírej jen kapitoly. Takhle to doporučuji já do čtenářského deníku.

• Citovat
  • Upravit
šmoulinka71
14.10.14 23:03
@sloninka píše:
Obdivuji Šmoulinku, že ji baví celý večer vyjadřovat své negativní pocity a postoje k učitelům.

To tu ale děláte vy, že nadáváte na svoji profesi, já o ni nic nevím.

• Citovat
  • Upravit
9374
14.10.14 23:04
@J_Doe píše:
Tak mi prosím, odepiš na ten jeden jediný dotaz: Není pravda, že učit mohou lidé bez VŠ vzdělání?

Pedagog teď musí mít minimálně VOŠ vzdělání a hlavně aprobaci - vzdělání v oboru. Pokud si vzdělání právě nedodělává, tak letí… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
14.10.14 23:08

@J_Doe s dovolenim odpovim - uz nemohou. Porad se pritvrzuje. Svagrova pred lety mohla ucit jen s nejakou statnici z AJ. Podminky pritvrdily - musela si dodelat pedagogicke minimum. Podminky pritvrdily - musela si udelat alespon bakalare na pajdaku. A ted do tretice - potrebovala by Mgr. aby mohla ucit. Smula.

Ted je proste potreba kompletni VS pedagogicke vzdelani s vyjimkou starych ucitelu a ucitelu odbornych predmetu, kteri maji ukoncene VS vzdelani v tom danem oboru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
14.10.14 23:08

Tak to tedy ne. Přečti si jakýkoliv můj dnešní příspěvek k této diskuzi a VŠUDE píši jenom klady své práce. ŽE jsem nikdy nechtěla dělat nic jiného, práce mě baví a dovoluji si tvrdit, že ji dělám dobře. Mám dobré vztahy s rodiči dětí a od vedení také kladné ohlasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
14.10.14 23:10
@Anonymní píše:
Jedna čísi kamarádka je opravdu výpovědní vzorek o všech učitelích na všech ZŠ ve střední Evropě :D Tohle mě fakt baví :D

Jsem učitelka, mám aprobaci na SŠ, momentálně si dodělávám ještě speciální pedagogiku, abych mohla učit na 1. stupni. Letos mám prvňáčky a musím říct, že jsem nikdy v životě nebyla tak „orvaná“ jako letos. Kvůli integraci je naše práce čím dál tím složitější. Mám ve třídě 13 dětí, z toho jedno je vyučováno dle plánu speciální školy. Dítě neudrží stolici, je psychotik, tluče děti (tudíž ho mám po celou dobu výuky takřka přivázaného u nohy). Další dítě má dg. selektivní mutismus - se mnou už trochu mluví, na nikoho jiného ze školy nepromluví. Ze zbývajících 10 „zdravých“ dětí jsou 3 ADHD a 2 ADD - podotýkám, že jsme klasická ZŠ… Krom tvorby ŠVP a klasických tém. plánů musím vypracovávat i individuální plány pro těchto 7 dětí pravidelně se scházet s jejich rodiči… Do toho práce s třídnictvím, povinné kroužky, tvůrčí dílny pro rodiče, náprava SPU, logopedická péče… Toto vše za 16 100 čistého - plus 400 za třídnictví. Jako bonus prázdniny na pracáku. Přijde vám to hodně?

Měla jsem možnost učit i na gymnáziu a průmyslovce. Nemůžu říct, že to nebylo fajn (alespoň finančně), ale ten pocit, když někoho naučíte číst a psát, když se k vám děti o přestávce přijdou pomazlit, povyprávět bolístky… To mi pár tisícovek nenahradí. Ovšem pokud bych doma neměla chlapa, co mě živí, učit bych nemohla. Miluju svou práci a ano, jsem v jednu doma, ale když mi v osm usne dítě, zasedám ke compu a pracuju do noci, do práce chodím na půl sedmou… Kdo dělá svou práci poctivě, nemůže ji ošidit.

Díky za zachování anonymu, nerada bych psala veřejně o žácích.

já taky učím na klasické zš, ovšem vzhledem k integraci určitých žáků /nechci specifikovat/..máme ve škole snad více asistentů než učitelů a výuka bez asistentů skoro už ani není.. pro mě to je třeba ale nepříjemné… mám pocit, že jsem pod dohledem a kolikrát bych se více ponořila do role :)/třeba ve čtení, když napodobuji hlasy z pohádky :D/ale přítomnost dospělé osoby mi prostě působí zábrany :)/…
poslední rok, co jsem učila jsem měla 30 dětí a posílala jsem 9 žádostí na ppp… 5 se potvrdilo a 4 vzhledem k nízkému intelektu nemohli být klasifikování jako žáci s spec. poruchou..takže celkem 9 dětí s problémem a další 4 ze soc. slabšího prostředí, takže neustálé dopisování se sociálkou…

ano.. tohle je práce, kterou lidi nevidí…
pozastavuji se nad tvým platem,… jak dlouho máš praxi..??? to je divné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.14 23:11

@smoulinka71
Omlouvám se, ale asi už jsem úplně mimo - mohla bys mi ta negativa vypsat?! :D

Pro mě je zásadní, že ráno vstávám s radostí a denně se do práce těším. Kdyby mě to nebavilo, za tu almužnu bych to u nás nedělala. Šla bych znovu učit za hranice. Ale jedno vím jistě - nikdy bych se nevrátila k úředničině. Pracovala jsem jako referentka pro styk se zahraničními klienty, zaměřovala jsem se na obchod. Prac. doba od 9 do 17:30. Nikdy jsem neprokrastinovala víc jak tehdy. Hodiny čumění do compu, zabíjení nudy hraním Solitare a fejzbůkem. Posunování ručiček hodin doslova silou vůle. Ale bylo to při studiu na VŠ a prachy byly víc než slušný. Přetrpět se to dalo… Teď zasednu za katedru v půl 7. a třídu zamknu v jednu (dobře, v pondělí až ve tři, mám dozory na obědě). Jenže v mezičase nestíhám jíst, pít, natož koukat do počítače, ale prac. doba mi uteče, ani se neohlídnu…

• Citovat
  • Upravit
5088
14.10.14 23:14
@Anonymní píše:
@Selfi
Třikrát číst je zbytečné… Pokud číst potřebuje, nech ji to jednou přečíst v čítance, pak přejdi třeba na nějakou tu „povinnou“ četbu. Spíš bych si pak s ní o tom textu povídala. Alespoň tak to dělám ve třídě já. Pokud to tedy není extrémně těžký text.Těch 5 knih není až tak moc, klidně jí z nich třeba vybírej jen kapitoly. Takhle to doporučuji já do čtenářského deníku.

já si taky myslím, že je to zbytečné, právě řeším, jak to říct paní učitelce :).. dětem jsem také zadala, že si doma mají přečíst a hodně jsem pak také zkoušela už čtení s porozuměním…

těch pět knih… no.. uvidíme :)… zkusím z té doporučené literatury, co máme, vybrat ty, které mají kapitoly, jež se dají vyjmout:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
14.10.14 23:16
@Anonymní píše:
@smoulinka71
Omlouvám se, ale asi už jsem úplně mimo - mohla bys mi ta negativa vypsat?! :DPro mě je zásadní, že ráno vstávám s radostí a denně se do práce těším. Kdyby mě to nebavilo, za tu almužnu bych to u nás nedělala. Šla bych znovu učit za hranice. Ale jedno vím jistě - nikdy bych se nevrátila k úředničině. Pracovala jsem jako referentka pro styk se zahraničními klienty, zaměřovala jsem se na obchod. Prac. doba od 9 do 17:30. Nikdy jsem neprokrastinovala víc jak tehdy. Hodiny čumění do compu, zabíjení nudy hraním Solitare a fejzbůkem. Posunování ručiček hodin doslova silou vůle. Ale bylo to při studiu na VŠ a prachy byly víc než slušný. Přetrpět se to dalo… Teď zasednu za katedru v půl 7. a třídu zamknu v jednu (dobře, v pondělí až ve tři, mám dozory na obědě). Jenže v mezičase nestíhám jíst, pít, natož koukat do počítače, ale prac. doba mi uteče, ani se neohlídnu…

:).. jj, pracovní doba uteče.. je to fičák :D.. já tady taky psala, že ranní kafe dopíjím u oběda :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.14 23:16

@Selfi
Asistentku mám jen na TV, díky Bohu! Teď se uvažuje nad další, kterou bych možná i uvítala, protože s tím jedním chlapcem není v mé moci pracovat tak intenzivně, jak by potřeboval. Ale úplně mi mluvíš z duše, taky mi to není extra příjemné.

Ze soc. slabého prostředí mám děti 4, z toho dva jsou v pěstounské péči prarodičů, takže s OSPOD si taky dopisujeme :D

Jsem 11. třídě, takže 20 500 hrubého - oficiálně totiž netvořím ŠVP, proto nejsem ani ve 12. Takhle to u nás chodí… A nemáme žádné osobko, odměny neexistují, letos mám poprvé celý úvazek, jinak spojujeme, co to jde. Jsme malá škola o cca 100 dětech. Mám praxi v ČR 4 roky, po státnicích jsme učila rok v zahraničí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat