Profese učitele
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@majdula1 píše:A je na to nějaká vyhláška, nebo něco? Protože pořád vím i lidech, kteří učí bez VŠ, tak by mě zajímalo, jestli se to takhle opravdu oficiálně vyžaduje, nebo je to jenom aktivita místního ředitele… Díky. (Teď myslím zejména učitele 1. stupně.)
@J_Doe s dovolenim odpovim - uz nemohou. Porad se pritvrzuje. Svagrova pred lety mohla ucit jen s nejakou statnici z AJ. Podminky pritvrdily - musela si dodelat pedagogicke minimum. Podminky pritvrdily - musela si udelat alespon bakalare na pajdaku. A ted do tretice - potrebovala by Mgr. aby mohla ucit. Smula.Ted je proste potreba kompletni VS pedagogicke vzdelani s vyjimkou starych ucitelu a ucitelu odbornych predmetu, kteri maji ukoncene VS vzdelani v tom danem oboru.
@Petule030 píše:
Pedagog teď musí mít minimálně VOŠ vzdělání a hlavně aprobaci - vzdělání v oboru. Pokud si vzdělání právě nedodělává, tak letí…
No jo, „nedodělává“… To je už nějakou dobu, že musí alespoň studovat… Ale kdy jí má mít dodělanou? Má tam deadline?
No nic, asi končím, kritika není v této diskuzi zrovna vítána… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jedna čísi kamarádka je opravdu výpovědní vzorek o všech učitelích na všech ZŠ ve střední EvropěTohle mě fakt baví
![]()
Jsem učitelka, mám aprobaci na SŠ, momentálně si dodělávám ještě speciální pedagogiku, abych mohla učit na 1. stupni.Letos mám prvňáčky a musím říct, že jsem nikdy v životě****nebyla tak „orvaná“ jako letos. Kvůli integraci je naše práce čím dál tím****složitější. Mám ve třídě 13 dětí, z toho jedno je vyučováno dle plánu speciální školy. Dítě neudrží stolici, je psychotik, tluče děti (tudíž ho mám po celou dobu výuky takřka přivázaného u nohy). Další dítě má dg. selektivní mutismus - se mnou už trochu mluví, na nikoho jiného ze školy nepromluví. Ze zbývajících 10 „zdravých“ dětí jsou 3 ADHD a 2 ADD - podotýkám, že jsme klasická ZŠ… Krom tvorby ŠVP a klasických tém. plánů musím vypracovávat i individuální plány pro těchto 7 dětí pravidelně se scházet s jejich rodiči… Do toho práce s třídnictvím, povinné kroužky, tvůrčí dílny pro rodiče, náprava SPU, logopedická péče… Toto vše za 16 100 čistého - plus 400 za třídnictví. Jako bonus prázdniny na pracáku. Přijde vám to hodně?
Díky za zachování anonymu, nerada bych psala veřejně o žácích.
Měla jsem možnost učit i na gymnáziu a průmyslovce. Nemůžu říct, že to nebylo fajn (alespoň finančně), ale ten pocit, když někoho naučíte číst a psát, když se k vám děti o přestávce přijdou pomazlit, povyprávět bolístky… To mi pár tisícovek nenahradí. Ovšem pokud bych doma neměla chlapa, co mě živí, učit bych nemohla. Miluju svou práci a ano, jsem v jednu doma, ale když mi v osm usne dítě, zasedám ke compu a pracuju do noci, do práce chodím na půl sedmou… Kdo dělá svou práci poctivě, nemůže ji ošidit.
- Citovat
- Upravit
@Selfi píše:.. jj, pracovní doba uteče.. je to fičák
.. já tady taky psala, že ranní kafe dopíjím u oběda
Tak si přivstaňte dřív a nemusíte tu kávu dopíjet u oběda ne?
- Citovat
- Upravit
Kafe už ani neznám
To bych pak musela častěji na záchod a na to nemám nárok
Dneska jsem dokonce odešla do auta v přezůvkách, muž si ťukal na čelo. Tělocvik mám pětkrát v týdnu, takže převlíkat se do úboru v den nepřetržitého dozoru na chodbě je taky logisticky zajímavá činnost
Teď jsem byla celý víkend od 8 do 7 večer ve škole. Domů jsem dorazila v neděli po půlnoci. V pondělí hned porada… přišla jsem domů v šest a ještě ani dneska nemám vybalený kufr. Těším se na podzimní prázdniny ![]()
- Citovat
- Upravit
@smoulinka71
A co ti tam přijde vyloženě negativního?!
Jako negativní to vnímáš možná ty, já to beru jako stinnou stránku svého povolání.
Mně na tom negativního nepřijde nic, možná ten plat… Jen jsem přibližovala laikovi naši náplň práce. Ono to totiž není jen o tom, stoupnout si před děti, a hrát si na paidotropa nebo logotropa… Kdybych psala o něčem negativně, napsala bych, že mě to štve.
- Citovat
- Upravit
@J_Doe píše:
No jo, „nedodělává“… To je už nějakou dobu, že musí alespoň studovat… Ale kdy jí má mít dodělanou? Má tam deadline?No nic, asi končím, kritika není v této diskuzi zrovna vítána…
Tak co já vím, tak už by to vzdělání mělo být
Možná někteří ředitelé se to snaží natáhnout, jak to jde, ale vím o školách, kde už učitelé letošní šk. rok nenastoupili ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smoulinka71 píše:
To byl vtip? U tebe fakt nevím, takže s dovolením doufám, že ano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smoulinka71 píše:
Já si kafe udělám před začátkem hodin, ale potom mi děti kolikrát chodí za sebou tak, že ani přestávky nemám a jedu 4 hodiny v kuse, pak je naštěstí 15min. přestávka. Už jsem se v duchu tolikrát omluvila mým bývalým učitelům, že jsem jim ještě pár minut před oficiální hodinou vlezla do třídy…
Ale přece nevyhodím děcka, ať počkají ty 4 minuty na chodbě, že já CHCI chvilku pro sebe ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@smoulinka71
A co ti tam přijde vyloženě negativního?!Jako negativní to vnímáš možná ty, já to beru jako stinnou stránku svého povolání.Mně na tom negativního nepřijde nic, možná ten plat… Jen jsem přibližovala laikovi naši náplň práce. Ono to totiž není jen o tom, stoupnout si před děti, a hrát si na paidotropa nebo logotropa… Kdybych psala o něčem negativně, napsala bych, že mě to štve.
Mě to přišlo hodně negativní, jako bych říkala ráno si nemůžu dát ani kafe, nestíhám jít ani na záchod, učím samé děti s nějakým specifickým postižení, atd. Přijde ti to pozivní? Mě ani náhodou, kdyby to mělo být pozitivní, tak bych to napsala takhle, ráno přijdu do práce a v klidu si vypiji kávu, musím sice přijít trochu dřív, protože mi začíná vyučování, ale naštěstí až o půl osmé, pak se sice nezastavím vzhledem k tomu, že mám hodně dětí se specifickými poruchami, ale zas skončím v jednu, což je paráda. Navíc za chvíli budou prázdniny na které se moc těším. Vnímáš ten rozdíl?
- Citovat
- Upravit
@Petule030 píše:![]()
Tebe to rýpání vážně baví, co?Já si kafe udělám před začátkem hodin, ale potom mi děti kolikrát chodí za sebou tak, že ani přestávky nemám a jedu 4 hodiny v kuse, pak je naštěstí 15min. přestávka. Už jsem se v duchu tolikrát omluvila mým bývalým učitelům, že jsem jim ještě pár minut před oficiální hodinou vlezla do třídy…
Ale přece nevyhodím děcka, ať počkají ty 4 minuty na chodbě, že já CHCI chvilku pro sebe
Tak si ho dej doma. Prostě nebudeme dělat z komára velblouda.
- Citovat
- Upravit
@SAJ píše:
To byl vtip? U tebe fakt nevím, takže s dovolením doufám, že ano.
Proč vtip? Já když si chci dát ráno kávu, taky musím přijít dřív. Co je na tom divnýho?
- Citovat
- Upravit
@smoulinka71 píše:
Tak si ho dej doma. Prostě nebudeme dělat z komára velblouda.
Jenže doma mám energie až až. Až po několika hodinách potřebuji „nakopnout“, takže mě ani tolik nevadí, že si ho popíjím skoro celé odpoledne. Ale tady už jde o slovíčkaření, takže dobrou noc
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak nic, tady jak člověk napíše něco, co se vám nehodí, tak je zle, asi jak ve škole.
![]()
- Citovat
- Upravit
@SIMONA1234 píše:
Si děláš prd**, že má na druhém stupni 21 hrubého…???![]()
![]()
A má celý úvazek…???
Jako tolik mám já v mateřské škole, což je nejnižší stupeň vzdělávání…Nestudovala jsem platové tabulky učitelů ZŠ, tak nevím…ale myslela jsem, že učitel druhého stupně má podstatně víc…
Učím na SŠ, 22 hrubého po 12 letech praxe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smoulinka71 píše:
Mě to přišlo hodně negativní, jako bych říkala ráno si nemůžu dát ani kafe, nestíhám jít ani na záchod, učím samé děti s nějakým specifickým postižení, atd. Přijde ti to pozivní? Mě ani náhodou, kdyby to mělo být pozitivní, tak bych to napsala takhle, ráno přijdu do práce a v klidu si vypiji kávu, musím sice přijít trochu dřív, protože mi začíná vyučování, ale naštěstí až o půl osmé, pak se sice nezastavím vzhledem k tomu, že mám hodně dětí se specifickými poruchami, ale zas skončím v jednu, což je paráda. Navíc za chvíli budou prázdniny na které se moc těším. Vnímáš ten rozdíl?
A co takhle?:
O půl osmé už mám domluvenou konzultaci se studentem (schůzku s rodičem, hodinu na 7, kontrolní dozor, dozor v šatnách, kopírování materiálů…), takže si to kafe ani neuvařím, což mi vůbec nevadí, neboť kofein je droga a náš drogový preventista tvrdí, že drogy nejsou zdravé.
Mí studenti jsou tak pohlceni mými hodinami, že ještě po zvonění se mnou konzultují hodnocení testů či zkoušení. Vzhledem k tomu, že naše škola má báječné úzké chodby a neméně úzká schodiště, takže jsme si všichni blíž a část přestávky trávím stáním na půlce schodu na 1 noze (a ještě ne vlastní), dorazím do kabinetu v polovině přestávky. Myšlenku na návštěvu WC opustím, neboť trénink pánevního dna mě uchrání před inkontinencí v pozdním předdůchodovém věku.
Svačinu nejím ne proto, že nás studenti samou láskou navštěvují v kabinetech (dokořán otevřených všem lidem dobré vůle), ale proto, že razím heslo Jez do polosyta, snídaně ti stačí a navíc držím linii.
Studenti se specifickými poruchami učení mě motivují k dalšímu sebevzdělávání na poli psychologie, psychiatrie, logopedie, sebeobrany atd., které mohu realizovat poté, co ve 13h (v reálu 15-17) opustím školu, z lásky ke vzdělání svých svěřenců opravím pár desítek testů a esejí, připravím několik poutavých hodin na další den, obstarám rodinu zvíci muže, dítěte a psa.
Po půlnoci ulehám s pocitem dobře vykonané práce a s nadějí v srdci natočím budík na 5.30.
A platí to i opačně, místo toho, abys psala, že je děs, že ve 2 už není žádný učitel ve škole, je lepší říct, že je báječné, žes nikoho nezastihla a zbývá tí tolik času na procházku sluncem zalitým městem v krásném podzimním dni plném barev a vůně kouře z páleného listí.
A propos jakou máš pracovní dobu, že ve 2 chodíš do školy hledat učitele?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit