Profese učitele

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9374
19.10.14 20:57
@jirabobes píše:
To bylo určeno „naříkajícím“. Zapoměla jsem to napsat. Na prvních pár stranách se psalo kromě učitelů/učitelek o lidech z kanceláří, ostraze v hypermarketu a kdoví kom ještě. Dělnická strana chyběla.A nařízenou dovolenou v létě? Mám nařízený v létě jen týden (druhý v zimě) a když zrovna prší, mám smolíka. Brala bych dovču celé léto. Rozhodně lepší je být u vody než makat v nevyvětratelné hale. To musí každý uznat. ;)

Tak to musím uznat, že tahle práce není žádná výhra. Rodiče tak kdysi pracovali a vlastně i polovina města. Fyzická zátěž byla jak na muže, tak ženy velice náročná a kolikrát z toho měli i zdravotní problémy. V létě ve vedrech jsou všichni zavření v hale, kde je přes 40 stupňů a od práce ani minimální úleva. Na tom jsou dělníci hůř jak s fyzickou námahou, tak i platově :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
19.10.14 20:58
@blecha72 píše:
Kvůli úplně něčemu jinému :mrgreen: Jako být tady diskuze o tom, jaká je náplň práce nákupčího, mlčím jako hrob, ale vám to prostě nedá

A na kolik stránek myslíš, že by se diskuze o práci nákupčího rozvinula?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
19.10.14 20:59
@eva valoi píše:
A na kolik stránek myslíš, že by se diskuze o práci nákupčího rozvinula?

Sakra, to jsem zase o něco přišla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
19.10.14 20:59
@neumisa píše:
@annaeia chápeš, že nikdo nebude pomáhat rebelovi, který nemá zájem? Jelikož jsi v Čechách dělala potíže a neprojevila zájem, proč by ti měl někdo pomáhat? Pomoc není vymahatelná a učitel si rozmyslí, jestli mu stojí za to pomáhat lemplovi, co na školu kašle. To není problém českých učitelů, to je problém tvůj.

Nejen nemá zájem, nejen vyrušuje… Dělá i další věci.

Příspěvek upraven 19.10.14 v 21:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
19.10.14 21:00
@J_Doe píše:
Pokud děti bez sebemenší námahy projdou zš, tak je někde problém v systému… A i o tom je potřeby mluvit, případně i změnit to.

A kdo to změní, učitelé :mrgreen: Pusťte se do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
19.10.14 21:01
@J_Doe píše:
Ale já jsem nic neotočila, to ty… :nevim: Prostě moje zkušenost je ta, že u učitelů se na výsledky zas tak moc nehledí. A samy to potvrzujete tím, jak si stěžujete, že ti žáci/ studenti, nic neumí. :nevim: A kdo je to nenaučil? Že by vaši kolegové na 1. stupni ZŠ?A kritika školství? Už tady něco zaznělo od @annaei, ale tu jste totálně setřely (jako všechny kritiky), česká škola se příliš zaměřuje na encyklopedické znalosti, a málo učí děti samostatně a kriticky myslet, vyhledávat si informace a hodnotit je, jazyková vybavenost je v ČR poměrně slabá, ve vedlejší diskuzi se psalo o tom, že se v MŠ cpou dětem sladkosti jako odměnau(a to jsem byla krutě setřena i tebou), a tak bych mohla pokračovat ještě dlouho…

Víš - to je přesně ten způsob argumentace, který mě fakt štve. Kritizujme, ano, ale buďme konkrétní. Tyhle obecné fráze o encyklopedickém systému školství, který nedovoluje dítěti kriticky myslet, o nízké vybavenosti jazykové a bla bla bla - ukaž na školu a kritizuj ji za konkrétní prohřešky. Ukaž na učitele, který dělá svou práci blbě a řekni mu to do očí. Ale neházej do stejného pytle školy, které už léta takto dávno neučí a kterých je, troufám si říct, více. A stejně tak učitele, kteří jsou skutečnými profesionály lidskými i profesními. Co se týče zmíněné uživatelky - její argumentace byla opravdu slabá a kritizovat její učitele na základě ní by spíše připomínalo pomluvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
19.10.14 21:02
@hanka.br. píše:
A nemůže to být třeba problém rodin než učitelů prvního stupně? Jsem prvostupňová učitelka a mohu za dvacet let praxe zhodnotit posun, který i já vnímám a to se ve své práci nesnažím o nic méně. Děti snad obecně nejsou hloupější, to určitě ne, ale je mnohem větší procento dětí, které nemluví, neumí se vyjadřovat, neumí pracovat podle pokynů, nerespektují to, co jim dospělý řekne. A jejich rodiče to tolerují, omlouvají a nemají chuť s námi spolupracovat. Mnohem více rodičů se snaží spíše zametat dětem cestičku, být nepříjemní, když chceme práci a výkon, nevidí důsledky takového jednání do budoucna. Častěji kritizují učitele než aby se podívali do očí faktu, že jejich dětem se pracovat prostě nechce. A s tím neudělá nic ani ti nejlepší učitelé.

Za 20 let se toho mnoho změnilo, a je potřeba, aby se změnil i přístup k žákům. Rozhodně neomlouvám to, že mnozí nejsou schopni se vyjadřovat, to je samozřejmě problém. Zrovna nedávno jsme o tom se synem, kterému se nechce doma číst, mluvili. Čtení, a hlavně samostatné psaní, nabralo s rozvojem elektronicé komunikace mnohem větší význam (v práci), než kdy dřív. Všechno se děje přez emaily - „hele, chceš ode mě něco? Hoď mi to do emailu…“
Zametání cestičky je medvědí službou. Škola musí mít možnost takové děti adekvátně ohodnotit - tzn. musí nést důsledky toho, že se neučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
19.10.14 21:04

Prosila bych neházet nevzdělanost dětí jen na učitele. Často jsou obrazem svých hloupých, nevzdělaných a povrchních rodičů. Kolik dětí má logopedické problémy. Doma se prostě špatně a nepořádně mluví, děti jsou v tomto ohledu zanedbané. Dnes se více čumí do mobilu než do knížky, dětem se místo povídání vrzne tablet, aby dalo pokoj, nečte se…už jen gramatická úroveň příspěvků nemála zdejších příspěvků matek vychovávajících děti je otřesná a varující.

Příspěvek upraven 19.10.14 v 21:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
19.10.14 21:05
@Petule030 píše:
Tak to musím uznat, že tahle práce není žádná výhra. Rodiče tak kdysi pracovali a vlastně i polovina města. Fyzická zátěž byla jak na muže, tak ženy velice náročná a kolikrát z toho měli i zdravotní problémy. V létě ve vedrech jsou všichni zavření v hale, kde je přes 40 stupňů a od práce ani minimální úleva. Na tom jsou dělníci hůř jak s fyzickou námahou, tak i platově :?

Můj manžel v dělnické profesi má tak o třetinu vyšší plat, co jsme spolu. S učitelem bych se tak dobře neměla

Příspěvek upraven 19.10.14 v 21:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
19.10.14 21:05
@blecha72 píše:
Kvůli úplně něčemu jinému :mrgreen: Jako být tady diskuze o tom, jaká je náplň práce nákupčího, mlčím jako hrob, ale vám to prostě nedá

Nechápu proč bys měla mlčet, názor mít můžeš, a pokud bude mylný, někdo ti ho vyvrátí :mrgreen: Tahle diskuze nebyla určena jenom pro učitele, proto jsem se zapojila. Pokud byla tak myšlena, okamžitě mizím…

@eva valoi Byla myšlena jen pro učitele?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
19.10.14 21:08

@SAJ Kde jsem psala, že jsem někoho vyrušovala. Fakt jsem dost tichý člověk. A drzá být neumim, maximlně co jsem dokázala tam nechodit a nebo se nijak nesnažit. To myslim, že je sen každého učitele mít ve třídě, co nejmín žáku.
@hanka.br. Tak třeba encyklopedické znalosti na učitele nehážu, protože si myslim, že moc nemají na výběr a holt ty blbosti učit musí. Jazyková vybavenost je zase problém toho, že kdo ten jazyk opravdu učí tak pokud neni blázen do dětí tak pujde dělat cokoliv jiného za lepší peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
19.10.14 21:09
@J_Doe píše:
Nechápu proč bys měla mlčet, názor mít můžeš, a pokud bude mylný, někdo ti ho vyvrátí :mrgreen: Tahle diskuze nebyla určena jenom pro učitele, proto jsem se zapojila. Pokud byla tak myšlena, okamžitě mizím…@eva valoi Byla myšlena jen pro učitele?

Ne, nebyla myšlena jen pro učitele, ale ptala jsem se spíš na výhody a nevýhody této profese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
19.10.14 21:09
@blecha72 píše:
A to jste zjistila kde?

To jsem zjistila zatím jen koukáním kolem sebe. Vidím známé, jak přicházejí o práci z důvodů, že na ni nestačí, kvůli reorganizaci, nebo odcházejí za lepším… Cca 1/3 mých známých jsou učitelé, zatím o práci nepřišel nikdo, ani ti, o kterých si myslím, že by učit neměli… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
19.10.14 21:10
@blecha72 píše:

Vidíš, a já si tak posledních 5 - 10 stránek říkám, proč tu není diskuse o jiné profesi, kde lidi té profese vysvětlují ostatním, jak to maj děsně těžký… přijde mi to jako takové specifikum učitelů.
Nezpochybňuji, že učení má své stinné stránky, ale po tolika přispěvcích o nevýhodách se mi dere na mysl - proč to teda ti lidi dělaj? Proč si nenajdou nějakou jinou práci? (A napadá mě pár poměrně cynických odpovědí.)

Ale ráda bych obrátila list - mluvila jsem s VŠ učitelkou, stěžovala si na příšerné studenty, tak jsem se víceméně z legrace zeptala, jestli si myslí, že až dorostou naše děti (bylo to ve skupině, kde mělo dost lidí děti kolem čtyř let), tak že to bude lepší. Kupodivu mi řekla, že si myslí, že jo.
Takže se ptám učitelek - matek: jste taky tak optimistické? Myslíte, že my své drobečky vychováme líp? Že se budou víc snažit, líp učit a tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
19.10.14 21:12
@J_Doe píše:
Nechápu proč bys měla mlčet, názor mít můžeš, a pokud bude mylný, někdo ti ho vyvrátí :mrgreen: Tahle diskuze nebyla určena jenom pro učitele, proto jsem se zapojila. Pokud byla tak myšlena, okamžitě mizím…@eva valoi Byla myšlena jen pro učitele?

Mlčela bych, protože nevím vůbec nic o profesi nákupčího. A je to stejné i u jiných profesí. Když to povolání neznáte z profesního hlediska, co chcete hodnotit. Jinak chodím nakupovat- nikdy bych nehodnotila práci prodavaček, chodím k lékaři- nebudu mu kafrat do práce, jsou u nás uklízečky i administrativní pracovnice (co já vím o tom, co vše dělají)… Chytla jste se národního folklóru, doporučuji diskuze na Blesku nebo na Novinkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat