Profese učitele

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5527
5.3.18 19:12
@Karleon píše:
@PupuP Týden jarních prázdnin v zimě? 2+1 den Velikonoce. Pololetní 1 den, podzimní 2 dny, vždy k tomu víkend, na ty jarňáky je to 9 dnů tedy. 2 měsíce v létě. Nemáme na tebe udělat ješte sbírku, aby ses nezhroutila?

Tohle mají děti. Učitelé ne. Nám bylo dnes na poradě oznámeno, že na volno o podzimních prázdninách (říjen 2018) máme zapomenout. Jarní prázdniny mají děti, učitelé ne. V sobotu školení. O letních prázdninách týdenní školení… Nechápu to tvoje 2+1 den Velikonoce. Pokud vím, na Velký pátek i Velikonoční pondělí je státní svátek. Na Zelený čtvrtek jsme v práci. Ráda bych si třeba vzala volno v pondělí před 1. květnem, abych měla 4 dny v kuse, ale nemůžu. Děti mají ředitelské volno, učitelé povinné školení. Volno v létě, když mám svoje děti na táboře, je mi jaksi k ničemu, když bych s nimi potřebovala být jindy. Ono to není zas takové terno, jak si ty myslíš. To, že mají volno děti, neznamená, že nepracují učitelé.

Zakladatelce: U nás by ti nějaké volno mimo hlavní prázdniny neprošlo ani u vedení, ani u kolegů. Už jenom vzít si OČR je očistec. Takže rozmysli se, rozmysli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
5.3.18 19:30

Jinak - jsem taky dost v šoku, jak rozdílné to může být na jiných školách. My jsme kolos. 9 ročníků po 4 třídách, přes 80 pedagogických pracovníků (včetně soc. ped., asistentů atd.). Suplovaná hodina se nám platí jen velmi zřídka. Když jdu s dětmi mimo školu nebo máme program ve škole, kde jsem „jen“ jako dohled, musím si to napracovat, tedy odsuplovat. Jak tady někdo psal, že si máme stěžovat, tak myslím, že není povinností vedení suplované hodiny proplatit. Můžou je započítat do náhradního volna, které si můžeš vybrat třeba o letních prázdninách. ;) Zajímavé, že naopak to nefunguje. Pokud jdu na sobotní školení, nedostanu nic. Ani volno navíc, ani peníze. Odměny u nás mají velké hlavně chlapi. A to několikanásobně vyšší. Na druhou stranu ale můžu být ráda, že když teď pojedu s dětmi na třídenní matematické soustředění nebo výlet, nemusím si to pak nahrazovat. (To, že jsem s dětmi 24 hodin zdarma, je samozřejmost. Ale to je asi na všech školách stejné. Nebo dostáváte něco za několikadenní výlety?) Jinak mě ale práce baví. Nebýt závistivců, kteří si pořád berou do huby, jak máme 3 měsíce volna, nebýt občas dost prudérních rodičů, kteří vědí všechno nejlíp, a nebýt inkluze… by to byla moc fajn práce :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
5.3.18 20:04

@lulje My si výlety ani exkurze napracovat nemusíme - je plně v kompetenci ředitele, jak tuto činnost pojme. A dobře ví, že když nás bude nutit si ji napracovat, tak nikam chodit nebudeme, zas nám z hlavy špejle nekoukají. Nepochopila jsem to vybírání náhradního volna o letních prázdninách - to snad čerpáte řádnou dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
6.3.18 16:53

@lulje 8 týdnů dovolené a 12 dnů studijního volna si někdy vybrat musíte, takže ono to zas tak zlý, jak to popisuješ, taky nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
6.3.18 16:56

Ono záleží i na tom, kde učitel učí a na jakou smlouvu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65079
6.3.18 17:01
@Karleon píše:
@lulje 8 týdnů dovolené a 12 dnů studijního volna si někdy vybrat musíte, takže ono to zas tak zlý, jak to popisuješ, taky nebude.

to ano, ale systém, že si učitel musí nadpracovat každý výlet, exkurzi a podobné věci je dost postavený na hlavu. Někam s děckama vyrazit je mnohem náročnější, než s nima sedět ve třídě a ještě je za to člověk „potrestaný“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5896
6.3.18 23:41
@Karleon píše:

Já si na volno nestěžuju, ale když jsme to jednou počítali, tak když spočítáme přesčasy na školách v přírodě, porady po pracovní době, víkendové akce, zápisy do prvních tříd atd…Prostě ten čas, kdy tam musíme být mimo pracovní dobu (myslím do 16 hod.), tak ono se to poměrně dost zredukuje…Říkám, já si na volno nestěžuju, ale není to úplně černobílé…Hlavně nehrozí si vzít volno jindy než v určenou dobu. Ano, dovča se dá přizpůsobit, to mě ani nikdy nenapadlo zkoušet či nad tím brečet. Ale třeba je člověku líto, když nemůže jít na svatbu blízké kamarádce nebo na pohřeb…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.18 23:47

@lulje Naše ředitelka nám řekla, že nám čtyřdenní výlet nemůže proplatit dle zákona, ale že nám dá každému za to 2 tisíce odměnu a 2 dny volna navíc, které si můžeme vybrat v průběhu školního roku kdykoliv. Záleží na vedení, jak si to nastaví.

• Citovat
  • Upravit
SAJ
17073
6.3.18 23:50
@Karleon píše:

12 dní studijního volna dostat můžeš, ale taky nemusíš… Třeba zrovna mně loni propadly - a letos propadnou zase - holt se v době prázdnin místo dovolené vzdělávám po konferencích - a vzít si volno jindy nemohu. Není totiž nárokové. Kdybych se na to vykvajzla, tak mám vlastně stejné prachy a víc volna… No, nejsem vlastně blbá?

Ale zas jako jo, zas tak zlý to fakt není - já mám svou práci fakt ráda. Jen ten systém mě sere. Loni jsem chtěla švihnout s třídnictvím - a skoro jsem to taky udělala, protože to, co na nás navalila velešprtka Valachová - to jsem za těch dvacet let ještě nezažila. Krávoviny všech krávovin… A vesměs zbytečné - a letos najednou nepožadované… :pocitac: No na zabití.

Pořád ale přetrvává, že v době výplaty bych radila všem, co mají blbé kecy jakej máme veget, aby si dali pozor, zda náhodou nejsem poblíž… Dráždili by totit jedovatého hada bosou nohou. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.3.18 07:09
@Mari.G píše:
Já si na volno nestěžuju, ale když jsme to jednou počítali, tak když spočítáme přesčasy na školách v přírodě, porady po pracovní době, víkendové akce, zápisy do prvních tříd atd…Prostě ten čas, kdy tam musíme být mimo pracovní dobu (myslím do 16 hod.), tak ono se to poměrně dost zredukuje…Říkám, já si na volno nestěžuju, ale není to úplně černobílé…Hlavně nehrozí si vzít volno jindy než v určenou dobu. Ano, dovča se dá přizpůsobit, to mě ani nikdy nenapadlo zkoušet či nad tím brečet. Ale třeba je člověku líto, když nemůže jít na svatbu blízké kamarádce nebo na pohřeb…

Tohle je už trochu přehnané ne? Pokud tobě někdo zakazuje jít na pohřeb nebo na svatbu, problém nebude v tom, že jako učitelé jsme až takoví chudáci, ale spíš ve vašem vedení. Norma to fakt není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4456
7.3.18 08:15
@hanka.br. píše:
Tohle je už trochu přehnané ne? Pokud tobě někdo zakazuje jít na pohřeb nebo na svatbu, problém nebude v tom, že jako učitelé jsme až takoví chudáci, ale spíš ve vašem vedení. Norma to fakt není.

No, to si myslím také. Ještě jsem nezažila, že by někomu zaměstnavatel „zakázal“ jít na pohřeb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
7.3.18 09:10
@cverunka píše:
No, to si myslím také. Ještě jsem nezažila, že by někomu zaměstnavatel „zakázal“ jít na pohřeb.

Jee, tak to já mám celkem čerstvou zkušenost. Celkem nedávno tragicky zemřel můj bývalý žák. Nebyl to blízký člen rodiny, takže jsem samozřejmě na pohřeb nemohla. :,(

Jak tady někdo psal o studijním volnu… myslím, že na něj nárok nemám a je to jen o vůli vedení. Nevím, jak jinde. U nás je to letos zatím tak, že o ředitelských volnech před květnovými svátky máme školení, o podzimních prázdninách školení, o letních prázdninách týden na školení s Hejným, tuto sobotu jdu na celodenní školení… a rozhodně za to nebudu mít volno jindy než o letních prázdninách. I kdyby mi dovolená zbyla, nemám nárok vybrat si ji ve školním roce. Komu dovolená na léto nezbyde, ten má o prázdninách náhradní volno, které si napracoval suplováním. Tak je to u nás.
Jsem jen překvapená, že jinde je to jinak a lépe. Možná je to tím, že dělám na obrovské škole. Na maličkých školách je to asi jinak. Nevím. V každém případě jsem nechtěla, aby to vyznělo, že si stěžuji. Mám tu práci ráda, jen občas padám na hubu a štvou mě komentáře těch, kteří se školou do styku přišli naposledy v 9. třídě a mají pocit, že o problematice školství vědí naprosto vše. Ale na to jsme asi zvyklí všichni.
A vy, kolegyně, které na mě tady útočíte, buďte rády, že na vaší škole vše funguje perfektně a že máte volno a proplácí se vám suplování atd… Jen prosím o trochu tolerance k nám, které to prostě máme jinak. To, že to funguje u vás, neznamená, že to tak funguje plošně po celé republice. Děkuji za pochopení :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.19 16:01

Dobrý den, chtěla bych se zeptat učitelů jestli někdo nevíte… Byla jsem " pasována na zdravotníka školy" kontrola lékáren, doplňování… + samostatné ošetřování. Nevíte jestli jsou za to nějaké příspěvky? Odsouhlasila jsem to, ale teď si říkám, že víc práce a nic za to, jestli nejsem hloupá a neměla jsem to přijímat. Jak to máte vy na školách?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.1.19 17:49

Myslím, že si to tak maximálně můžeš zohlednit na konci roku, když se rozdělují prémie. Každý ve škole má přece nějakou extra práci třeba správu kabinetu, dopravní výchovu apod.

• Citovat
  • Upravit
1247
27.1.19 20:57

Taky jsem školním zdravotníkem. Příplatek za to žádný nemám a musela jsem absolvovat pětidenní kurz Červeného kříže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat