Profese učitele

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66806
5.11.14 20:55

@neumisa Z alternativní školství se dá schovat leccos :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26243
5.11.14 20:57

Ještě napíšu zážitek z hřiště. Chodí tam školička Montessori, mrňousci tak 2 roky, 3 nejvíc. Odhadem tak 10 dětí, k nim 4 dospělí. Hřiště je u řeky, vysoký travnatý břeh, dost často kluzký a prudký. A ony dospělé osoby ty malé děti nechávají hrát na tom břehu, v podstatě to dítě dřepí zády k řece, zadek ve vzduchu za okrajem břehu. Vždycky mě berou mory, když to vidím, fantazie pracuje na plné obrátky, dítě uklouzne a jede hlavou dolů do vody. Já bych to dítě odtáhla aspoň metr od kraje.

No nedalo mi to, hodila jsem s učitelkami řeč, tak nějak obecně, učitelka s učitelkou… a nadhodila téma dítě na břehu. Dostalo se mi dost laxní odpovědi, že to je v pohodě, protože děti vědí, že k vodě nesmí a coby Montessori jim stejně nesmí zasahovat do jejich her.

neznám přesně praktiky Montessori, ale tohle nedávám - ani jako matka, ani jako učitelka.

Příspěvek upraven 07.11.14 v 22:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
5.11.14 20:59
@neumisa píše:
Ještě napíšu zážitek z hřiště. Chodí tam školička Montesorri, mrňousci tak 2 roky, 3 nejvíc. Odhadem tak 10 dětí, k nim 4 dospělí. Hřiště je u řeky, vysoký travnatý břeh, dost často kluzký a prudký. A ony dospělé osoby ty malé děti nechávají hrát na tom břehu, v podstatě to dítě dřepí zády k řece, zadek ve vzduchu za okrajem břehu. Vždycky mě berou mory, když to vidím, fantazie pracuje na plné obrátky, dítě uklouzne a jede hlavou dolů do vody. Já bych to dítě odtáhla aspoň metr od kraje.No nedalo mi to, hodila jsem s učitelkami řeč, tak nějak obecně, učitelka s učitelkou… a nadhodila téma dítě na břehu. Dostalo se mi dost laxní odpovědi, že to je v pohodě, protože děti vědí, že k vodě nesmí a coby Montesorri jim stejně nesmí zasahovat do jejich her.

To by asi měli vidět rodiče :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
5.11.14 21:00
@blecha72 píše:
Tak to je jasné. Zároveň lituji každého, kdo v zájmu neztraceného dětství na zš zůstal. V tomto duchu se nesou i reakce rodičů, které znám. Je to neřešitelný problém. Nižší gympl je vlastně lepší základka, přitom základku vychodí každý analfabet, protože propadnout dvakrát. Teď se na zš začla valit děcka ze zvláštních…

Přesně. Chudáci děcka.

Hele, znám jednu doktorku, která nechala dítko na ZŠ kvůli kolektivu, kroužkům atd. - no, v sedmičce fofrem zařizovala přestup na gympl (fakt nevím, jak se jim to organizačně povedlo) - s nástupem puberty začaly v původně bezproblémovém kolektivu šílené problémy - pro zůstavší chytré děti. Byly za blbce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
5.11.14 21:41
@neumisa píše:
Ještě napíšu zážitek z hřiště. Chodí tam školička Montesorri, mrňousci tak 2 roky, 3 nejvíc. Odhadem tak 10 dětí, k nim 4 dospělí. Hřiště je u řeky, vysoký travnatý břeh, dost často kluzký a prudký. A ony dospělé osoby ty malé děti nechávají hrát na tom břehu, v podstatě to dítě dřepí zády k řece, zadek ve vzduchu za okrajem břehu. Vždycky mě berou mory, když to vidím, fantazie pracuje na plné obrátky, dítě uklouzne a jede hlavou dolů do vody. Já bych to dítě odtáhla aspoň metr od kraje.

No nedalo mi to, hodila jsem s učitelkami řeč, tak nějak obecně, učitelka s učitelkou… a nadhodila téma dítě na břehu. Dostalo se mi dost laxní odpovědi, že to je v pohodě, protože děti vědí, že k vodě nesmí a coby Montesorri jim stejně nesmí zasahovat do jejich her.

neznám přesně praktiky Montesorri, ale tohle nedávám - ani jako matka, ani jako učitelka.

Příspěvek upraven 05.11.14 v 20:59

Já si z vejšky pamatuji větu, kterou profesorka uvedla Waldorfské školstí: Když dítě poleze na strom, tak ho nechte, ať klidně spadne. příště si bude pamatovat, že tam lézt nesmí.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6759
5.11.14 22:42
@sloninka píše:
Já si z vejšky pamatuji větu, kterou profesorka uvedla Waldorfské školství: Když dítě poleze na strom, tak ho nechte, ať klidně spadne. příště si bude pamatovat, že tam lézt nesmí.

Super, takže za chvíli tu budeme mít další diskusi o tom, jestli učitelky nezanedbaly dozor a jestli udělaly všechno, co měly, aby zabránily úrazu dítěte. (Jistě si vzpomenete - koupaliště, dozor v bazénu, učitelka na záchodě, u kafíčka apod., děti nerespektující pokyny? - ne, to jen učitelka nemá dostatečnou autoritu, případně děti nedostatečně poučila…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
5.11.14 23:09
@IvaB píše:
Super, takže za chvíli tu budeme mít další diskusi o tom, jestli učitelky nezanedbaly dozor a jestli udělaly všechno, co měly, aby zabránily úrazu dítěte. (Jistě si vzpomenete - koupaliště, dozor v bazénu, učitelka na záchodě, u kafíčka apod., děti nerespektující pokyny? - ne, to jen učitelka nemá dostatečnou autoritu, případně děti nedostatečně poučila…).

A právě z tohoto důvodu, přestože mám na vejšce udělanou jako specializaci alternativní modely školství, jsem zapřísáhlý odpůrce těchto směrů. Za svůj opravdu bohatý učitelský život se dnes řídím dvěma hesly: naučit a hlavně bez zranění a úrazů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
6.11.14 18:20
@neumisa píše:
@SAJtahle moje předchůdkyně se nedržela žádného směru, ona si vymyslela alternativu vlastní. Smíchala z každého kousek. To by samo o sobě nebylo nijak strašné, vadilo spíš to, jak to podávala.
:palec: tak přesně tohle mi na tom vadí + to nenápadný podsouvání, že takhle je to rozhodně lepší, protože klasická škola děti nerozvíjí atd. My jim říkáme kobercový děti.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
6.11.14 18:26

@Camael V našich podmínkách jsou všechny kobercové alternativy stejně o ničem, školní úspěšnost dětí je posuzována na základě testování a tam neumět dodržet pokyny zadání je pro dítě katastrofa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
6.11.14 19:08

@hanka.br.
Nejen v našich podmínkách. Ty děti nejsou na nic připravené. Nejde o systém testování, ale do života obecně. Třeba to, co tu už bylo zmíněno, sebevědomé až na půdu, ale vůbec nevědí, co s tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26243
6.11.14 19:35

Malá změna pro pobavení - nejnovější školní pozdvižení - dnes ráno před vyučováním se v tělocvičně našla tanga! :D Jsem si jistá, že nepatří žádnému z mých baseballistů a ředitel, který tam po mně trénoval basket, přísahal, že jeho taky nejsou! :pankac: příjemné osvěžení v tom stresu z inspekce, co k nám nakráčí příští týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
6.11.14 21:37
@neumisa píše:
Malá změna pro pobavení - nejnovější školní pozdvižení - dnes ráno před vyučováním se v tělocvičně našla tanga! :D Jsem si jistá, že nepatří žádnému z mých baseballistů a ředitel, který tam po mně trénoval basket, přísahal, že jeho taky nejsou! :pankac: příjemné osvěžení v tom stresu z inspekce, co k nám nakráčí příští týden.

To mi připomnělo, jaké asi pozdvižení vyvolal nález mého prádla a cvičebního úboru v cizí tělocvičně. K identifikaci majitele pomohla velikost podprsenky a maturitní tričko s mým jménem :mrgreen:
si myslím, že ta vaše tanga jsou třeba suvenýr :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26243
6.11.14 21:40

@blecha72

a jakpak se tvé prádlo dostalo do cizí tělocvičny? :andel: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
6.11.14 21:42
@neumisa píše:
@blecha72a jakpak se tvé prádlo dostalo do cizí tělocvičny? :andel: :mrgreen:

U nás v tělocvičně nemám šanci něco zapomenout. V cizí si pravidelně užívám srandu při pohybu s děvčaty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26243
6.11.14 21:45

Tak to jo :kytka: já v naší běžně zapomínám snubák, překáží mi při treninku, tak ho i s hodinkami připínám na žebřiny :zed: To by asi bylo taky haló, kdyby ho tam někdo objevil :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat