Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, moja mamka má prolaps pochvy, su dva druhy ked zadna stena (rektalna stena) tlaci na posvu- rektokela, alebo predne (mocova stena) cystokela tlacia na posvu. su rozne stadia, v tretom stadiu ked uz ta,,boule" vychadza von z posvy a citis bolest v podbrusku je nutna operacia, bohuzial tu uz cvicenie nejak extra nepomoze. ide o pomerne kratky zakrok. moja mamka ma 45 rokov, je po dvoch porodoch, ten prvy ked rodila mna bol dost tazky mala som 4000 g
a nespravili jej cisarsky rez
, v tej dobe to nejaka moda nebola…
Jo, mám to taky, už jsme tu o tom někde diskutovaly. Jsem po porodu 14měsíců, objevila jsem to asi 3 měsíce po, pak se to ještě trochu zvětšilo, teď se to ustálilo. Mám povolenou zadní stěnu, je tam boule v průměru tak 4cm, kapku to i kouká ven
![]()
Pánevní dno cvičím, ale evidentně to nepomáhá (chodím i na speciální cvičení s instruktorkou), beru to spíš jako prevenci, ať mě inkontinence postihne co nejpozději. Řešit se to teoreticky dá chirurgicky, ale moc to prý nevydrží, často se to vrací. Vím o tomto specializovaném pracovišti, tak na to k
koukni http://www.upmd.cz/?…
Bohužel mám z porodu takové trauma, že nejsem schopná dojít na preventivní prohlídku, natož řešit něco takového, takže osobní zkušenost se zákrokem nemám… ![]()
Sorry za anonym, taky je to pro mě velmi citlivé.
J.
No já jsem z toho docela vyřízená. Ven to zatím naštěstí nekouká, ale pořád na to musím myslet, pač to tam cítím. Mám neblahý pocit, že to je následek špatně sešité hráze, kterou mi nechcou nějak v nemocnici napravit. Mám pořád fistulku do pochvy, která snechce zarůst a nemocnice zase nechce zašít. Ach joo. Naše mimi bude prostě jedináček, taky trauma docela…
Jak jsi na tom se sex. životem? Vadí to příliš?
@cverunka Sex bych snad fyzicky nějak vydržela - asi. I když je pravda, že mi je nepříjemný i tampon. Navíc mi zůstaly varixy, takže celá ta oblast je taková necitlivá, prostě ![]()
Nicméně v lednu to bude 2 roky, co byl sex naposled, psychické následky po porodu jsou bohužel velké, prostě se ze mě stal magor, chodím na psychoterapii, dlabu AD, zatím žádný velký efekt
.
Zkus to UPMD, aspoň by měli poradit.
J.
Ahoj, se hlásím do klubu
Mám pokleslé obě stěny, naštěstí ne úplně ven, jen jakoby vyplňují ten poševní vchod, vypadá to hodně neesteticky :-/ Měla jsem velký nástřih, nevím jestli se mi to stalo kvůli tomu… Pánevní dno se přiznám nijak necvičím, ani nevím pořádně jak
Od porodu se to trochu zlepšilo, ale teď cca 5 měsíců už je to stejné. Dlouho jsem z toho taky byla psychicky špatná, závěr porodu psycho, dlouho bolestivý nástřih, hnusná jizva, ještě ten blbý prolaps
Ale zase pořád myslím na to, že jsem šťastná, že se dcera nepřidusila a je vpořádku
Jinak sex- prý nic poznat není, údajně je to tam stejné jako před porodem. Z mé strany bohužel souhlasit nemůžu, jizva docela bolí a hlavně mi ten sex není ‚psychicky‘ příjemný, ale to asi hodně souvisí s našimi neshodami v běžném životě, po porodu proběhl jen 2× (a to už je 9 měsíců…) ![]()
Jejda, tak rychle cvičit, ať se to nezhorší do budoucna. Může prý nastat problém s inkontinencí
najdi si na netu, něco tam je, nebo se spoj s nějakou porodní asistentkou.
Na posílení pánevního dna se dá objednat zdarma DVD na http://www.corewellness.cz
Nebo zkusit Mojžíšku.
Jestli chceš zkusit, jak na tom jsi, tak zkus na WC přerušit proud moči. Nedělej to ale moc často, jen jako kontrolu.
J.
Holky, také mám bouli v pochvě, dokonce mě bolí a pálí, celou levou stranu v pochvě necitlivou, tu bouli mám směrem k poštěváčku, jakoby u vchodu do pochvy, myslíte, že to může být ten prolaps, děložní čípek to určitě není. Tou boulí myslíte děložní čípek nebo jen vyboulenou sliznici. Mám to tam dole celé njak doleva. Dost mi to vadí a moje gyn mi říká, že tam nic nevidí. Já tu bouli cítím, i když chodím. A docela se začínám bát aby to třeba nebyl njaký nádor. Děkuji.
Ne, čípek to není, je to ochablá sliznice, která silou gravitace padá dolů. A je to taková boule jak popisuješ, ale většinou je na přední stěně, nebo na zadní stěně pochvy. Jak píšeš, že jí máš doleva, to asi není tak časté. Doktorka tam vidět nic nemusí, protože v leže se to prostě stáhné zpátky. A když stoupneš, tak to zase vyleze. Taky to cítím i když chodím.
Ahojky všem,
opravdu jsemnetušila, že je nás tolik. A přitom se o těchto problémech nikde nepíše - v publikacích o těhotenství a porodu. Rodila jsem před víc jak 15-ti lety a se svými potížemi jsem si připadala jak exot. Moje zkušenost je - prostě si na to zvyknout a to se s jistými omezeními dá.
Ještě jsem chtěla dodat, že doktoři jsou pěkná pakáž, když jsem běhala s potížema, těsně po porodu, všichni se dušovali, že to nic není, a to i v Praze. Připadala jsem si jak hysterka, až teď po tolika letech jedna nová doktorka z našeho města uznala, že to mám. Asi kvůli možné žalobě za zanedbání péče? No, teď tolik let po porodu už je mi to k ničemu. Prostě holky, rozum do hrsti musíme se tím nějak prokousat samy a odvahu a rozvahu „načerpat“ od lidí s podobným příběhem, bohužel. Jsou horší věci, hlavně, že se holka narodila v pořádku a doufat, že jí podobná věc nepotká. Zdravím všechny „v klubu“.
Přesně tak, u mě se to stalo až 3 roky po porodu, celý porod byl špatně řízem, protahován, nakonec mám celou levou stranu pochvy necitlivou, zjizvenou… Bouli mám také nalevo vepředu hned jakoby u vchodu do pochvy. Je to hnus, nesnáším jak se mi to tře. Podle doktorů je to v pořádku a jsem simulant. Jeden mi nechal dělat MR a prý je to nějaké zduření, otok. Mám se stím smířit.
Absolvovala jsem něco podobného a se stejným výsledkem. Loni nastoupila k nám na gyndu nová doktorka - jedna z mála rozumných se kterými je řeč a ta mi řekla, že by to neoperovala, že v téhle partii je zásah vždycky riziko. Mám za sebou plastiku, ale za pár měsíců se vrátilo zpět. Prý „kosmetická vada“, inkontinenci nemám, nikdo to neřešil. Takže cvičím, uvolňuji, atp. Zatím jsem nenarazila na nikoho, komu by se nevrátilo a platika pomohla aspoň na 50%, na netu. Ani na nikoho, kdo by navštívil poradnu u Dr. Tomáška v Praze Podolí - osobní zkušenost s plastikou.
Mě rovnou řekli, že plastiku klidně, ale že to nevyřeší a současný stav po čase zhorší.
Ahoj holky.
Bylo mi řečeno, že se to může spravit do roku po porodu, ale příliš tomu nevěřím… Omlouvám se za anonym, ale nemluví se mi o tom snadno. Díky za komentáře.
Chci se zeptat, zda jste některá po porodu trpěla prolapsem pochvy(pokles poševní stěny - boule v pochvě)? Jestli ano, spravilo se to pouze cvičením pánevního dna? Prípadně za jak dlouho? Já jsem 4 měsíce po porodu a mám pocit, že se to spíš zhoršuje