Pronájem bytu

169
21.10.10 22:52

Pronajem bytu

Ahoj,je tu nekdo kdo pronajima byt?Zajimalo by me jestli mate(a jake)negativni zkusenosti,nebo vam vse klape?Na co si dat pozor a jak velka je s tim „drina“.
Dekuji za rady a odpovedi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
21.10.10 23:08

Ahoj, já nepronajímám, ale táta pronajímal, vždycky to bylo dobré, nájemníci pohodoví, ale ti poslední, ti stáli za to :-(
Nejdřív přestali platit, pořád se vymlouvali, že nemají, pak naprosto na drzovku prohlásili, že vybydlí kauci a vystěhují se a nakonec přijeli se stěhovákem a půlku bytu rozkradli, než správkyně taťku sehnala :-? Naprosto nestydatě lhali, že to byl jejich nábytek i zařízení a spotřebiče (skříň, pračka atd.)
Bylo z toho docela drama, soud, dostali podmínku a táta nic z těch věcí už neviděl :zed:
Měl smlouvu, vše šlo přes realitku, přesto to dopadlo, tak, jak to dopadlo.

Problém je hlavně v tom, že i když nájemníci hrubě poruší smlouvu a ty je chceš mít co nejrychleji fuč, tak nemůžeš, protože musejí být soudně vystěhovaní :cert: No a mezitím se ti byt blokuje :roll:

• Citovat
  • Upravit
1105
21.10.10 23:15

Tak my máme myslím docela dost zkušeností, pronajímáme větší 3+kk a menší 2+kk byt. Menší se pronajímá líp, víc lidí dosáhne na nižší částku. Bohužel se nám už stalo, že nájemníc totálně zdevastovali oba byty - musí holt člověk počítat s tím, že ne každý se k otmu chová jak oby to bylo jeho…Máme špatné i dobré zkušenosti s Ukrajinci - hodně je znát, pokud jsou to „kopáči“ nebo lékaři…kopáči byli schopní zapnout pračku ve 2 v noci, lékaři jsou v pohodě a velmi slušní. Jiné cizince nedoporučuji, pokud nechceš riskovat párty několikrát do týdne… Studenti - máme dobrou i špatnou zkušenost, většinou pokud jsou to jen dívky, OK, kluci se chovají jako by byli na koleji - špína, propálený koberec…
Je toho hodně, co bych mohla napsat, pokud máš nějaký konkrétní dotaz, písni SZ, zkusím odpovědět :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
839
22.10.10 07:05

Ahoj, my pronajimame byt 4kk,

rok jsme tam meli najemniky, kt. prisli nedoplatky za vodu (18 tis. nevim jak to dokazali)
byli to znamy (doporucuji nikdy nebrat) penize jsme z nich tahali hrozne dlouho
prestali zvedat telefony dovolat se jim dalo jen z cizich cisel no komedie… uz nam chybi jenom asi 3 tisice (vic nez rok tam uz nebydlej)

ted tam mame opravdu dobry najemniky
plateji tyden pred tym jak maji, nebyl s nim zadny problem (zatim, snad jim to vydrzi)

Ale: schaneli jsme je asi 3 mesice… dokud jsme si vybrali…
doporucuji radej par tydnu nechat prazny byt nez si tam nacpat zname :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
22.10.10 09:08

já mám zkušenosti spíše jako nájemce a starala se o smlouvy a vyúčtování jednomu známému co pronajímá byty, ale pár poznatků:

• smlouvu uzavírat na co nejkratší dobu (čtvrt nebo půl roku-pro případ nějakého problému jednoduše neobnovíte smlouvu)
  • pokud máš nějaké uzamykatelné sklad. prostory, tak dát do smlouvy, že v případě nezaplacení nájemného do určité doby máš právo v přítomnosti třetí osoby vstoupit do bytu a na náklady nájemce ho vystěhovat
  • elektroměr přehlásit na nájemce pokud je to technicky možné (přece jen tam hrozí největší nedoplatek)
  • pro jistotu mít kauci a byt nechat nevybavený, případně vybavit jen staršími spotřebiči, nábytkem
  • z pohledu nájemce bych se vyhla realitce, jelikož to jsou podle mě vyhozené peníze (za jejich doprovod na prohlídku a za smlouvu mnohdy nevalné kvality se mi zdá platba jednoho nájmu jako provizi realitce fakt přehnaná)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
22.10.10 09:38

ahoj já nepronajímám,ale bydlela jsem dost dlouho v podnájmu:
měla jsem smlouvu na rok a ta se po roce prodlužovala,ve smlouvě jsem měla dáno,že musím majitelce bytu hlásit když se ke mě někdo nastěhuje,měla jsem i napsáno,že maximálně můžu mít 2 psíky ( ty už jsem měla když jsem se tam stěhovala) ale že nesmí rušit klid v domě,že majitelka bytu může kdykoliv přijít na návštěvu na kontrolu bytu,ale musí se ohlásit den do předu a nesmí tam beze mě. Na sebe jsem měla napsanou vodu,eletriku plyn a platila jsem ssi to sama-bylo to dobrý i pro mě páč když mi vraceli,tak jsem to dostala naspět.Pro majitelku,protože se nemusela starat o to,abych jí to zaplatila,vymahali by to po mě.Platila jsem 2 nájmy dopředu jako kauci,byt byl nezařízený jen kuchyňská linka a sporák.Dělala jsem v bytě lino a to majitelka i s prací zaplatila. Měla jsem 3 měsíce výpovědní lhůtu,s poruením smlouvy,mihla majitelka za asitence MP do bytu a na moje náklady mě vystěhovat a věci dát na moje náklady do úschovny.Já musím říct,že pro obě dvě to pro nás bylo výhodný,kauci jsem si vybrala tak že jsem poslední dva nájmy neplatila,bydlela jsem tam 3 roky a neměli jsme spolu jediný problém.Sama za sebe musím říct,že to bylo taky tím,že se na začátku stanovili přesný pavidla,smlouva byla dost jasná a výhodná pro obě. Teď tam 2 roky bydlí jiní nájemnícui a taky jsou spokojení tak jak to je-základ pro obě strany je kvalitní smlouva :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
22.10.10 12:24

Mám už několikaleté zkušenosti s pronajímáním bytů, a to nejen osobní, ale i u známých. Mě se naštěstí nikdy nestalo, že by někdo neplatil, ale toho jsem se vždy bála nejvíc - protože i se sebelepší smlouvou peníze musíš vymáhat soudně, často se nechtějí vystěhovat, takže i přes výpověď soudní vystěhování apod, což může trvat klidně roky… být nájemníkem je v tomto státě výhra a upřimně - pokud je to vykuk, dokáže soudní řízení natáhnout klidně na 10 let a pořád si budou spokojeně bydlet. Pokud tedy budete pronajímat, dobrá smlouva je základ, ale také počítat s komplikacemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
23.10.10 14:04

Vsem moc dik za reakce,asi je to hodne slozity :think:
Hesinko,tobe jsem teda pisla SZ,dik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
petulinka1616
22.8.12 20:53

Dobrý den, mám jeden problém a ráda bych se zeptala na váš názor.. pronajal jsem si byt bez realitky a tudíž tak ušetřila 5 tis, ale byt byl v celkem špatném stavu, tak jsem alespon trochu opravila stěny a vymalovala.. to za tři měsíce, ale ted mi přišel majitel s prodlouženou smlouvou a zvedl mi jen tak nájem o 700kč, co mám proti tomu dělat, už ted jsem to měla tak akorát.. navíc mi řekl, že kauci vrací až po vyúčtování energií což už ted byly, může to udělat?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.2.13 10:31

Ahoj všem, obnovuji diskuzi a já bydlím v pronajatém bytě a samozřejmě mám ve smlouvě napsáno, že majitel může požadovat vstup do bytu a provedení nutných oprav, úprav a rekonstrukcí. Mám tam dodatek, že jsem povinna prohlídku umožnit po předběžném oznámení ve vhodnou dobu. A majitel si nyní usmyslel, že bude dělat rekonstrukci koupelny a chce, abych se vystěhovala. Taky mi stále chodí do bytu s nějakými řemeslníkami. A naposled dokonce přišel s někým z realitky, že se byt bude prodávat a že si chtějí byt nafotit. No, prostě přijde mi to, že choděj moc často, nemám klid a soukromí. Jsem teda v částečném invalidním důchodu, takže jsem doma, ale i tak mi to vadí. A nejlepší pecka je ta, že se majiteli lonskej rok v květnu zvednul nájem a ted si usmyslel, že teda nájem zvedne podle toho i mě a protože prý jsem potížistka, tak bude požadovat částku i zpětně. Chci se zeptat, musím ho stále pouštět do bytu? A může mi takhle zvednout nájem?

• Citovat
  • Upravit
529
24.3.13 09:08

Pronájem a energie

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak je to s pronájmem a energiemi a vodou. Chceme pronajmout náš byt, ale nevím, jak to chodí u těch energií a vody. Nějlepší je to asi přepsat na ně. To se prostě k určitému dni nahlásí, že tam bude někdo jiný? Na jejich pobočkách? Předpokládám, že je nutný nějaký podpis. A jak je to s vodou, platíme ji jako v nájmu na celý dům, tedy chodí od toho, kdo se nám stará o tyto platby, nějaké společenství, teď nevím, jestli to je SBD nebo SVJ. Jak to máte vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
24.3.13 09:18

Vodu nevim a na elektriku zajdi s nimi, ty jí vypověz a oni nahlásí.

• Citovat
  • Upravit
8566
24.3.13 09:29

@B EL Energie se v tomto případě řeší přepisem (nikoliv výpovědí smlouvy - tam je výpovědní lhůta) u přepisu můžou svítit okamžitě „pod svým jménem“. Zajděte na pobočku vy i noví nájemníci a spolu přepište. Vodu bych nechala tak jak je a připočetla bych ji k nájmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26248
24.3.13 09:31

U nás má energie nna sebe napsané pan domácí, jednou ročně doběhne na kafe s vyúčtováním a já mu nedoplatky přepošlu na účet. Záměrně píšu nedoplatky, protože máme nízké zálohy započítané v nájmu a k přeplatkům jsme se nikdy nedohrabali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ema N.
24.3.13 11:20

My pronajimame sice ve vlastnim dome, ale s vlastnim inkasem, byt a nechala jsem ho na sebe s tim, ze mesicne mi budou najemnici posilat castku za inkaso i za najem na ucet a ja to budu platit… Oni si pouze musi zapisovat stav plynomeru, elektromeru a vodomeru kazdy mesic… A podle konecnych stavu (pri vyuctovani rocnim) potom resime preplatky nebo nedoplatky… :nevim: :nevim: :nevim:

Ale zalezi na vas, jak moc se tim chcete zabyvat…

Jestli to je samostatny byt nekde dal od vas, tak bych to prepsala na podnajemniky, aby se o to starali sami, jenom bych mozna kontrolovala, jestli to pravdu plati apod.

Protoze ja bych se pri prepisu trochu bala toho, ze by to nemuseli platit… :nevim: :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max