Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,je tu nekdo kdo pronajima byt?Zajimalo by me jestli mate(a jake)negativni zkusenosti,nebo vam vse klape?Na co si dat pozor a jak velka je s tim „drina“.
Dekuji za rady a odpovedi.
Ahoj, já nepronajímám, ale táta pronajímal, vždycky to bylo dobré, nájemníci pohodoví, ale ti poslední, ti stáli za to ![]()
Nejdřív přestali platit, pořád se vymlouvali, že nemají, pak naprosto na drzovku prohlásili, že vybydlí kauci a vystěhují se a nakonec přijeli se stěhovákem a půlku bytu rozkradli, než správkyně taťku sehnala
Naprosto nestydatě lhali, že to byl jejich nábytek i zařízení a spotřebiče (skříň, pračka atd.)
Bylo z toho docela drama, soud, dostali podmínku a táta nic z těch věcí už neviděl ![]()
Měl smlouvu, vše šlo přes realitku, přesto to dopadlo, tak, jak to dopadlo.
Problém je hlavně v tom, že i když nájemníci hrubě poruší smlouvu a ty je chceš mít co nejrychleji fuč, tak nemůžeš, protože musejí být soudně vystěhovaní
No a mezitím se ti byt blokuje ![]()
Tak my máme myslím docela dost zkušeností, pronajímáme větší 3+kk a menší 2+kk byt. Menší se pronajímá líp, víc lidí dosáhne na nižší částku. Bohužel se nám už stalo, že nájemníc totálně zdevastovali oba byty - musí holt člověk počítat s tím, že ne každý se k otmu chová jak oby to bylo jeho…Máme špatné i dobré zkušenosti s Ukrajinci - hodně je znát, pokud jsou to „kopáči“ nebo lékaři…kopáči byli schopní zapnout pračku ve 2 v noci, lékaři jsou v pohodě a velmi slušní. Jiné cizince nedoporučuji, pokud nechceš riskovat párty několikrát do týdne… Studenti - máme dobrou i špatnou zkušenost, většinou pokud jsou to jen dívky, OK, kluci se chovají jako by byli na koleji - špína, propálený koberec…
Je toho hodně, co bych mohla napsat, pokud máš nějaký konkrétní dotaz, písni SZ, zkusím odpovědět ![]()
Ahoj, my pronajimame byt 4kk,
rok jsme tam meli najemniky, kt. prisli nedoplatky za vodu (18 tis. nevim jak to dokazali)
byli to znamy (doporucuji nikdy nebrat) penize jsme z nich tahali hrozne dlouho
prestali zvedat telefony dovolat se jim dalo jen z cizich cisel no komedie… uz nam chybi jenom asi 3 tisice (vic nez rok tam uz nebydlej)
ted tam mame opravdu dobry najemniky
plateji tyden pred tym jak maji, nebyl s nim zadny problem (zatim, snad jim to vydrzi)
Ale: schaneli jsme je asi 3 mesice… dokud jsme si vybrali…
doporucuji radej par tydnu nechat prazny byt nez si tam nacpat zname
![]()
já mám zkušenosti spíše jako nájemce a starala se o smlouvy a vyúčtování jednomu známému co pronajímá byty, ale pár poznatků:
ahoj já nepronajímám,ale bydlela jsem dost dlouho v podnájmu:
měla jsem smlouvu na rok a ta se po roce prodlužovala,ve smlouvě jsem měla dáno,že musím majitelce bytu hlásit když se ke mě někdo nastěhuje,měla jsem i napsáno,že maximálně můžu mít 2 psíky ( ty už jsem měla když jsem se tam stěhovala) ale že nesmí rušit klid v domě,že majitelka bytu může kdykoliv přijít na návštěvu na kontrolu bytu,ale musí se ohlásit den do předu a nesmí tam beze mě. Na sebe jsem měla napsanou vodu,eletriku plyn a platila jsem ssi to sama-bylo to dobrý i pro mě páč když mi vraceli,tak jsem to dostala naspět.Pro majitelku,protože se nemusela starat o to,abych jí to zaplatila,vymahali by to po mě.Platila jsem 2 nájmy dopředu jako kauci,byt byl nezařízený jen kuchyňská linka a sporák.Dělala jsem v bytě lino a to majitelka i s prací zaplatila. Měla jsem 3 měsíce výpovědní lhůtu,s poruením smlouvy,mihla majitelka za asitence MP do bytu a na moje náklady mě vystěhovat a věci dát na moje náklady do úschovny.Já musím říct,že pro obě dvě to pro nás bylo výhodný,kauci jsem si vybrala tak že jsem poslední dva nájmy neplatila,bydlela jsem tam 3 roky a neměli jsme spolu jediný problém.Sama za sebe musím říct,že to bylo taky tím,že se na začátku stanovili přesný pavidla,smlouva byla dost jasná a výhodná pro obě. Teď tam 2 roky bydlí jiní nájemnícui a taky jsou spokojení tak jak to je-základ pro obě strany je kvalitní smlouva ![]()
Mám už několikaleté zkušenosti s pronajímáním bytů, a to nejen osobní, ale i u známých. Mě se naštěstí nikdy nestalo, že by někdo neplatil, ale toho jsem se vždy bála nejvíc - protože i se sebelepší smlouvou peníze musíš vymáhat soudně, často se nechtějí vystěhovat, takže i přes výpověď soudní vystěhování apod, což může trvat klidně roky… být nájemníkem je v tomto státě výhra a upřimně - pokud je to vykuk, dokáže soudní řízení natáhnout klidně na 10 let a pořád si budou spokojeně bydlet. Pokud tedy budete pronajímat, dobrá smlouva je základ, ale také počítat s komplikacemi.
Vsem moc dik za reakce,asi je to hodne slozity ![]()
Hesinko,tobe jsem teda pisla SZ,dik
Dobrý den, mám jeden problém a ráda bych se zeptala na váš názor.. pronajal jsem si byt bez realitky a tudíž tak ušetřila 5 tis, ale byt byl v celkem špatném stavu, tak jsem alespon trochu opravila stěny a vymalovala.. to za tři měsíce, ale ted mi přišel majitel s prodlouženou smlouvou a zvedl mi jen tak nájem o 700kč, co mám proti tomu dělat, už ted jsem to měla tak akorát.. navíc mi řekl, že kauci vrací až po vyúčtování energií což už ted byly, může to udělat?
Ahoj všem, obnovuji diskuzi a já bydlím v pronajatém bytě a samozřejmě mám ve smlouvě napsáno, že majitel může požadovat vstup do bytu a provedení nutných oprav, úprav a rekonstrukcí. Mám tam dodatek, že jsem povinna prohlídku umožnit po předběžném oznámení ve vhodnou dobu. A majitel si nyní usmyslel, že bude dělat rekonstrukci koupelny a chce, abych se vystěhovala. Taky mi stále chodí do bytu s nějakými řemeslníkami. A naposled dokonce přišel s někým z realitky, že se byt bude prodávat a že si chtějí byt nafotit. No, prostě přijde mi to, že choděj moc často, nemám klid a soukromí. Jsem teda v částečném invalidním důchodu, takže jsem doma, ale i tak mi to vadí. A nejlepší pecka je ta, že se majiteli lonskej rok v květnu zvednul nájem a ted si usmyslel, že teda nájem zvedne podle toho i mě a protože prý jsem potížistka, tak bude požadovat částku i zpětně. Chci se zeptat, musím ho stále pouštět do bytu? A může mi takhle zvednout nájem?
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak je to s pronájmem a energiemi a vodou. Chceme pronajmout náš byt, ale nevím, jak to chodí u těch energií a vody. Nějlepší je to asi přepsat na ně. To se prostě k určitému dni nahlásí, že tam bude někdo jiný? Na jejich pobočkách? Předpokládám, že je nutný nějaký podpis. A jak je to s vodou, platíme ji jako v nájmu na celý dům, tedy chodí od toho, kdo se nám stará o tyto platby, nějaké společenství, teď nevím, jestli to je SBD nebo SVJ. Jak to máte vy?
Vodu nevim a na elektriku zajdi s nimi, ty jí vypověz a oni nahlásí.
@B EL Energie se v tomto případě řeší přepisem (nikoliv výpovědí smlouvy - tam je výpovědní lhůta) u přepisu můžou svítit okamžitě „pod svým jménem“. Zajděte na pobočku vy i noví nájemníci a spolu přepište. Vodu bych nechala tak jak je a připočetla bych ji k nájmu.
U nás má energie nna sebe napsané pan domácí, jednou ročně doběhne na kafe s vyúčtováním a já mu nedoplatky přepošlu na účet. Záměrně píšu nedoplatky, protože máme nízké zálohy započítané v nájmu a k přeplatkům jsme se nikdy nedohrabali.
My pronajimame sice ve vlastnim dome, ale s vlastnim inkasem, byt a nechala jsem ho na sebe s tim, ze mesicne mi budou najemnici posilat castku za inkaso i za najem na ucet a ja to budu platit… Oni si pouze musi zapisovat stav plynomeru, elektromeru a vodomeru kazdy mesic… A podle konecnych stavu (pri vyuctovani rocnim) potom resime preplatky nebo nedoplatky…
![]()
Ale zalezi na vas, jak moc se tim chcete zabyvat…
Jestli to je samostatny byt nekde dal od vas, tak bych to prepsala na podnajemniky, aby se o to starali sami, jenom bych mozna kontrolovala, jestli to pravdu plati apod.
Protoze ja bych se pri prepisu trochu bala toho, ze by to nemuseli platit…
![]()