Pronájem bytu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11565
20.1.21 23:14

@miri_z To samozřejmě není. Jen taky není zločin se na ta pravidla vyprdnout (pokud se chovám přiměřeně). I když samozřejmě nemůžu počítat, že smlouva bude prodloužena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
21.1.21 08:11

@Slečna Ferka: Ano přesně tak, a o tom to právě je.

Někteří tady straší, že si nesmím určit pravidla ohledně zvířat nebo kouření. Lidi se pak bojí že by za taková pravidla mohli třeba dostat nějakou pokutu, nebo že je budou nájemníci hnát k soudu.

Realita je taková, že si pravidla stanovit můžeme. Nejlépe taková, která jsou rozumná, přiměřená a navazují na znění zákona.

Zároveň nelze očekávat, že by byla nějaká další autorita (soud, policie apod.), která bude dodržování hlídat a nájemníky penalizovat. Prostě tyhle instituce tady nejsou od toho, abych podával žalobu k soudu na nájemníka, že si v bytě zapálil jeden doutník. U soudu by mi taková žaloba ani neprošla a to je naprosto v pořádku.

Takové věci se řeší domluvou a musím si holt najít takového nájemníka, který bude domluvu respektovat a příště si ten doutník zapálí na balkoně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32123
21.1.21 12:53

Nikdo tě přeci nestraší…takový je zákon…že pokud to dáš do smlouvy, je to protiprávní a nemusí to respektovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
21.1.21 13:22

Takhle jednoduché to ale právě není.

Nájemníkovi můžu zakázat chov zvířete, které by mi způsobovalo nepřiměřené obtíže. Na tom nic protiprávního není. Viz § 2258, který jsem citoval o pár příspěvků výše.

Do smlouvy se většinou dává, že nájemník nás musí požádat o posouzení, jestli by nám zvíře způsobovalo obtíže. Je to přímo navázané na znění uvedeného paragrafu. Máme to tak u všech bytů.

Co mě ale zvedá ze židle jsou vyjádření typu že to nájemník „nemusí respektovat“. Máte teda na mysli, že má při prohlídce lhát že nemá žádné zvíře a pak se do mé garsonky nastěhuje se smečkou pěti vlčáků?

Většinou lidi chtěji bydlení dlouhodobě, a tak se také snaží s majitelem nějak vyjít. Já si také chci nájemníky udržet a tak si prostě vyjdeme navzájem nějak vstříc. Prostě v reálu to nefunguje tak, že by nájemníci hledali nějaké právní kličky aby si mohli v bytě udělat chovnou stanici. Raději si vyberou takový byt, kde jsou zvířata rovnou povolená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32123
21.1.21 14:08

@miri_z ale jeden pes ti nezpůsobuje nepřiměřené obtíže…já ti rozumím…taky nechápu, že když je to moje vlastnictví, má mi někdo určovat za jakých podmínek to můžu pronajímat…5 vlčáků už jsou nepřiměřené obtíže…jestli si dáš do smlouvy, že tě má někdo žádat o posouzení…nemusí na to brát nájemník zřetel, protože podle zákona tam mít prostě zvíře může…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
21.1.21 15:04

Nevím jestli mluvíš ze své zkušenosti, jestli ti někdo opravdu nastěhoval do bytu zvíře přess zákaz. Pokud ano, tak se poděl o svojí zkušenost. Pak by mě i zajímalo jak sis nájemníka vybrala a jestli ti zvíře před podpisem smlouvy zapřel. Mě se to zatím nestalo ani v jednom bytě.

Z toho právního hlediska si myslím, že se mýlíš, a že to není takhle jednoznačné jak to popisuješ. Kdo posuzuje, jestli zvíře nebude způsobovat nepřiměřené obtíže? Pokud to není ve smlouvě upraveno, nejspíš si to má posoudit nájemník sám. Ale pokud máme ve smlouvě ujednáno, že to posuzuje majitel, tak to posuzuje majitel. V případě teoretického soudního sporu by to pak znovu posuzoval soudce.

A opět kdyby teoreticky došlo k soudnímu sporu, tak soud bude nejspíš řešit i to, jestli je takové ustanovení přiměřené. Kdo se někdy soudil tak ví, že žádné rozhodnutí soudu se nedá předvídat a ani právníci dopředu vůbec netuší jak to dopadne. A nevím o tom, že by zrovna k tomuhle existovaly nějaké judikáty. Pokud o nějakém judikátu víš, nechám se rád poučit.

Ale dokud k takovému soudu nedojde, tak by měly obě strany spíše předpokládat, že je ujednání platné. Zákony nepokrývají zdaleka všechny možné situace a často je to o nějakém výkladu. Výklad mého právníka se bude dost možná lišit od výkladu toho tvého. To ale neznamená, že si každý laik řekne, že tohle ujednání si myslím že je neplatné a přestane jej dodržovat.

A hlavně si to nějak nedovedu představit v praxi. Nájemníci ode mě každou chvíli něco potřebují - prodloužit smlouvu, nebo se jim zlomil klíč, rozbil se jim bojler apod. Pokud by takovýmhle způsobem porušovali moje pravidla, tak by si asi sami zadělali na úplně zbytečný problém. Slušný člověk tohle prostě neudělá a ty neslušné neubytuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32123
21.1.21 15:19

No spíš to byli lidé, chovající se jako zvířata :mrgreen:…takže bych byt už nikdy nepronajímala, nemám na to nervy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
21.1.21 15:57

Njn, asi to není úplně pro každého.

Mám i ve svém okolí celkem dost lidí, kteří něco pronajímají, třeba jeden byt. Většinou jsou maximálně problémy typu že nájemník při odstěhování moc neuklidil a nevymaloval.

Nejdůležitější je si nájemníka dobře vybrat. I když mám třeba jenom jednoho zájemce, tak se nebát ho odmítnout, pokud je to nějaké zvíře.

Hlavně si ověřuju jestli nemá exekuce nebo insolvence. Tím se odfiltruje ta nejhorší sorta. Pak s ním promluvit proč se stěhuje, v kolika lidech budou bydlet, kolik zvířat, jestli kouří, jestli pracuje, jestli má dluhy atd. Pokud jsou ty lidi problémoví, tak to z nich většinou leze už po telefonu pokud se člověk normálně zeptá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
25.3.21 14:41
@zolina píše:
Ahoj,je tu nekdo kdo pronajima byt?Zajimalo by me jestli mate(a jake)negativni zkusenosti,nebo vam vse klape?Na co si dat pozor a jak velka je s tim „drina“.
Dekuji za rady a odpovedi.

Boží je tenhle blog https://stalynajem.cz/blog. Kdo chcete pronajímat, doporučuju. Když hledám něco ohledně pronájmu, většinou v googlu narazím na tenhle web, články jsou plné zajímavých informací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
23.9.21 15:26

Jednou ze zajímavých skupin lidí, kterým můžete byt pronajímat, jsou studenti. V oblasti vybavení bytu pro studenty je nutné si dát pozor na několik důležitých věcí. Patří k nim třeba spolehlivé připojení k internetu, postel, stůl, kancelářská židle a šatní skříň. Není ale nutné do tohoto vybavení investovat mnoho peněz. Přesto je lepší si prostory před pronájmem předem vyfotit, pokud by došlo k poškození nábytku a podobně. Také je vhodné budoucí nájemce upozornit, aby vypínali konvici nebo zhasínali světla a vysvětlit jim, jak používat jednotlivé spotřebiče. Více k tomuhle tématu se dá najít třeba v tomto článku https://www.mambyt.cz/…ro-studenty/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
8.11.21 10:05

Já bych sama už nepronajímala ani za nic :zed:. Předchozí nájemník nám způsobil dost problémů a byt zničil :pocitac:. Navíc jsme ho z bytu nemohli dostat i když neplatil a museli se soudit. Manžel pak našel firmu Dokonalý nájemník… ale těch firem je i více, záleží kde je byt… Berou si procenta z pronájmu a o bytě nevíme :mavam:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí